Allereerst het geweldige chocoladegebakje dat Jo voor me breide!
materiaal:
breigaren bruin en caramel
sprietjesgaren wit
breinaalden 3mm
knutselkarton voor de onder- en zijkanten, vulmateriaal
15 glaskralen bruin
naald en draad voor de kralen
Achterkant en bovenkant:
neem 14 steken op in bruin
toer 1 – 10: tricotsteek, begin met de toer rechte steken
toer 11 – 14: tricotsteek met sprietjesgaren
toer 15 – 24: tricotsteek in bruin
toer 25: 1 toer averecht (je krijgt een ribbel, nu heb je de achterkant met slagroom)
toer 26 – 30: ** tricotsteek, begin met averecht
toer 31: 1 re, brei 2 re samen, re tot 3 voor einde, brei 2 re samen, 1 re
toer 32 – 34: tricotsteek, begin met averecht
toer 35: 1 re, brei 2 re samen, re tot 3 voor einde, brei 2 re samen, 1 re
toer 36 – 38: tricotsteek, begin met averecht
toer 39: 1 re, brei 2 re samen, re tot 3 voor einde, brei 2 re samen, 1 re
toer 40 – 42: tricotsteek, begin met averecht
toer 43: 1 re, 2 re samen, 2 re, 2 re samen, 1 re
toer 44 – 46: tricotsteek, begin met averecht
toer 47: 1 re, 2 re samen, 2 re samen, 1 re
toer 48: averecht
toer 49; 2 re samen, 2 re samen
toer 50: averecht
toer 51: 2 re samen ** (draad doorknippen en door de laatste steek rijgen)
onderkant:
neem 14 steken op uit de opname voor de achterkant. Begin met een toer averecht en brei de zelfde toeren als 26 t/m 51 van ** tot **
De zijkanten (een lapje):
neem 48 steken op in bruin
toer 1 – 10: tricotsteek
toer 11 – 14: tricotsteek met sprietjesgaren
toer 15 – 24: tricotsteek in bruin, alle steken afkanten.
“Slagroomtoefjes”
neem 1 steek op (er wordt zonder kantsteken gebreid)
toer 1: ** afwisselend 1 recht / 1 averecht uit de steek breien (je hebt 5 steken)
toer 2: 1 steek van de linker naald naar rechts, 3 re, 1 steek van de linker naald naar rechts
toer 3: 1 steek van de linker naald naar rechts, 3 av, 1 steek van de linker naald naar rechts
toer 4: 1 steek van de linker naald naar rechts, 3 re, 1 steek van de linker naald naar rechts
toer 5: 1 steek van de linker naald naar rechts, 3 av, 1 steek van de linker naald naar rechts
toer 6: 1 steek van de linker naald naar rechts, 4 re (je trekt de laatste steek naar boven)
toer 7: 1 av, 2 av samen, 2 av samen
toer 8: 2 re samen, 1 re
toer 9: 2 av samen (1 steek over) ** herhaal ** ** voor het gewenste aantal toefjes
maak 2 x een rij van 3 toefjes in bruin en caramel, 1 x 2 toefjes en 1 x 1 toefje in caramel.
Afwerken: zet de zijkanten vast aan de onder- en achterkant. Let er wel op dat de slagroom goed aansluit.
Maak een bakje van karton op maat (binnenkant) voor de stevigheid. Het mag ietsje groter zijn zodat het breiwerk goed strak zit. Vul het op met het vulmateriaal en maak de bovenkant dicht. Naai de slagroomtoefjes op de taart en decoreer met de “chocoladekralen”.
-------------------------------------
En dan nog een gebreide, te vinden bij José: http://josebianca.blogspot.com/2011/03/gratis-werkbeschrijving-gebreide.html Je kunt lekker variëren met andere kleurtjes en versieringen:
En natuurlijk kun je ze ook haken. Bij "Van de hak op de tak" vind je een leuk patroon van een cupcake met een doosje erin: http://www.hakopdetak.com/2010/12/06/het-recept-voor-de-allerlekkerste-allerleukste-allerzoetste-cupcake/
En dit is ook verschrikkelijk leuk! Gemaakt met oude truitjes: http://www.squidoocupcakeclub.com/2011/04/05/cupcake-knitting-patterns/
Oh Jeanet, wat ziet dat er allemaal heerlijk uit! Leuk om te maken ook. Dank je wel voor de tips.
BeantwoordenVerwijderenGezellige dag verder met je jarige zoon!
lieve groet,
Betsy
Wolatelier DiAn
Fijne dag, dat zal vast wel lukken met deze feestelijke lekkernijen!
BeantwoordenVerwijderenJe gebreide creaties zijn prachtig.
BeantwoordenVerwijderenHet taartje en de cup cakejes.
En de chocolade punt heel gaaf.
Ik ga het patroon ook een keer van je gebruiken,vind je dat goed?
Groetjes ria.
Je kunt beter deze taartjes maken dan die slagroomsoezen opeten!
BeantwoordenVerwijderenHet was een fijne dag.
Wat ziet het er weer gezellig uit.
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor het patroon en de andere lekkernijen.