Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

zaterdag 10 maart 2012

Zeeuwse Knoop

Het Zeeuwse Knoopje is een prachtig ontwerp, en is al eeuwenlang een onderdeel van de Zeeuwse Klederdracht. De knop is kenmerkend door de bol in het midden en de kleine bolletjes die daarom heen zijn gerangschikt. Elk bolletje ligt in een krans van fijn draadwerk. In de loop van de jaren werden de knopen boller, groter of platter. Elke streek van Zeeland heeft aan de knop zijn eigen versieringen en ideeën toegevoegd.(sloten van de halssnoeren van de Walcherse klederdracht)


(halsknopen voor de mannen)


(Bevelandse broekstukken)

Bovenstaande foto's komen uit de collectie van Juwelier Minderhoud, die een winkel heeft op ons dorp. Je kunt deze juwelier beslist een specialist in oude Zeeuwse Sieraden noemen, maar ook weten ze een hele hippe twist aan de oude sieraden te geven. Zeker een bezoekje waard als je toch in ons dorp bent!


De Zeeuwse knop is ondertussen bezig aan een heuse revival. Het is weer helemaal hip om Zeeuwse sierdaden te dragen, de Zeeuwse Zeepjes zijn niet aan te slepen in ons winkeltje en er is zelfs een heuse Zeeuwse bakvorm!Dit patroontje heb ik al vorig jaar op mijn blog (zeelandnet.nl) gezet, maar daar is het weer weggezakt in het archief.  Ik kreeg het van Ina, die het ontworpen en beschreven heeft en vervolgens aan mij gaf. Ondertussen heb ik al veel mensen een plezier kunnen doen met dit gehaakte Zeeuwse Knoopje:Hier komt nogmaals het patroontje, je mag het volop gebruiken. Maar gebruik het niet voor commerciële doeleinden - hou het voor iedereen leuk! Ik heb het van Ina voor niets gekregen, ik geef het ook gratis weer door.


1. Magische ring met 6 vasten
2. 2 h.St. In elke vaste. (12)
3. 2 hst in elke 2e hst  (18)
4. 2 hst in elke 2e hst. (27)
5. Hst in elke hst. (27)
6. In de buitenste/ bovenste lus van elke hst vasten. Hierbij 2 vasten in elke 2e hst (41)
7. 2 lossen, in de volgende vaste "  omslaan, insteken,  omslaan, insteken,en doorhalen"  (de omslag en insteken is net als het begin van een stokje, alleen trek je dan de lus iets groter.)
Tussen " " twee maal en dan 1 losse. (60)  Hierdoor krijg je een beetje verhoogde ribbeltjes.
8. In elke steek 1 vaste (60)
9. 3 lossen(=eerste dubbele stokje) +2dubbele stokjes samenhaken, in dezelfde vaste nog een      bosje van 3 dubbele stokjes samenhaken, 2 lossen, vaste in de derde vaste( dus twee vasten overslaan) 2 lossen, weer twee vasten overslaan en 2 maal drie dubbele stokjes in de volgende vaste. Zo krijg je 10 noppen.
10. 6 lossen, 1 vaste in de bovenkant van de nop, herhalen.
      Als je je werkstuk platter wilt, dan kunnen er 8 lossen tussen de nopjes.
 Voor de onderkant begin je met de onderste lussen van de 5e toer.
Steeds twee stokjes samenhaken (14), de volgende toer steeds 2 vasten samenhaken.(7) Afkanten. Door de opening vul je  bol van het Zeeuws knoopje met wat vulmateriaal. Met de afhechtdraad naai je de opening dicht.
Versieren met kraaltjes naar eigen smaak.
Succes!

Let op!! Toer 7 levert nog wel eens wat onduidelijkheid op, dus een kleine verduidelijking!
Je slaat om, insteken, draad eromheen en terughalen, dan nog een keer omslaan, insteken, draad erom en terughalen, dan de draad omslaan en door alle lussen op de naald halen. In de volgende vaste doe je dit nog een keer, dan een extra losse om te meerderen omdat je rond gaat.

Je krijgt dan een beetje een verdikking. 

23 opmerkingen:

 1. Wat leuk dat je reclame maakt voor Piet en het is inderdaad een hype aan het worden. Je komt de Zeeuwse knop echt overal tegen.
  Groetjes Addy

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Terecht dat je de Zeeuwse Knoop veel tegenkomt. Het is een schitterend motief. Mijn (Limburgse) moeder had vroeger een Zeeuwse-knoop-broche, die ik helaas niet geërfd heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk logje! Ik zag de zeepjes en de gehaakte knoppen al in je winkeltje liggen, zo ontzettend leuk! En superlief dat je het patroontje door mag geven... en zo hoort het toch ook?! Fijne zondag!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Jeanet,
  Ik had ze al in je winkel zien liggen en naar dit patroontje op je site gezocht. En hier is het dan. Leuk om te maken. Bedankt.
  Groeten,
  Riet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb pas een Zeeuwse knoop-ring gehaakt! ...een wat moderne uitvoering met weinig frutsels.
  Groetjes, Wilma
  www.willewopsie.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha... bedank Ina maar, want ik heb weer een bijzonder vierkantje kunnen maken door haar patroontje! En jij natuurlijk ook bedankt voor het delen van!
  Groetjes Jacqueline
  http://knutsel-dekentje.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wat leuk!
  ik heb van mijn moeder
  een ring ,een ketting ,armbandje met een zweeuwse knop geerft
  heb de ring altijd om de ketting heel vaak ook
  superleuk haakpatroontje
  dank je wel:)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een genot om deze blog te bezoeken. Ik ben het Zeeuwse knoopje aan het haken maar kom niet uit de 4e toer. Moet dat niet 3 h.st. in iedere 2 st. zijn. Anders kom ik niet aan de 27 st. Of doe ik iets verkeerd ? Met vriendelijke groet Marja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marja, van de 3e toer heb je 18 steken. In de 4e toer doe je in iedere 2e 2 halve stokjes, dus dan krijg je de helft van je steken erbij: 18 + 9 = 27
   Als jij andere aantallen hebt, zit er ergens anders iets vreemds.

   Vriendelijke groeten van
   Caroline

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

   Verwijderen
  3. Hoi Marja, van de 3e toer heb je 18 steken. In de 4e toer doe je in iedere 2e 2 halve stokjes, dus dan krijg je de helft van je steken erbij: 18 + 9 = 27
   Als jij andere aantallen hebt, zit er ergens anders iets vreemds.

   Vriendelijke groeten van
   Caroline

   Verwijderen
  4. Hoi Marja, van de 3e toer heb je 18 steken. In de 4e toer doe je in iedere 2e 2 halve stokjes, dus dan krijg je de helft van je steken erbij: 18 + 9 = 27
   Als jij andere aantallen hebt, zit er ergens anders iets vreemds.

   Vriendelijke groeten van
   Caroline

   Verwijderen
  5. Hoi Marja, van de 3e toer heb je 18 steken. In de 4e toer doe je in iedere 2e 2 halve stokjes, dus dan krijg je de helft van je steken erbij: 18 + 9 = 27
   Als jij andere aantallen hebt, zit er ergens anders iets vreemds.

   Vriendelijke groeten van
   Caroline

   Verwijderen
 9. Hartstikke leuk die zeeuwse knoopjes maar ik kom niet uit de 7e toer, het is bij mij gewoon helemaal een stokje wat doe ik verkeerd, wie kan me dit uitleggen??¿¿

  Groetjes Annelies de Ridder

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mail me even of kom even langs! Dan doe ik het voor!
   Groeten,
   Jeanet

   Verwijderen
 10. Wat een leuk item de zeeuwse knoop en ik ga er zeker een maken. Ik heb je ook op mijn site genoemd.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuk idee. Zal er zeker een keer gebruik van maken

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ha Jeanet,
  Ik heb op basis van jouw Zeeuwse knoop een granny square gemaakt. Andere Zeeuwse knoop patronen vind ik minder mooi... Ik heb zelf ook een blogje, mag ik jouw patroon daar overnemen, of vind je het fijner als ik alleen de aanpassing / toevoeging opneem? Wij zijn DOL op Zeeuws... De verwijzing naar jouw blog komt er sowieso :) Laat even weten, Groetjes Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Van mij mag je hoor, een verwijzing zou ik natuurlijk wel heel leuk vinden!
   Groeten,
   Jeanet

   Verwijderen
 13. hoi, ik heb een gehaakte zeeuwse knop in Vlissingen in een winkeltje gekocht. Mijn beste vriendin woont in Vlissingen en had deze gekocht om voor haar een grotere te haken voor een omslagdoek. nu wordt ik er niet echt wijs uit. vandaar mijn vraag(ben nog 1 week in zeeuws vlaanderen en dan terug naar overijssel), is deze geschikt voor een broche horend bij een omslagdoek???
  alvast heel erg bedankt voor antwoord.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zelf heb ik het op nld no. 2 gehaakt. Is 7 cm. Doorsnee. Wordt als broche gedragen. Ik denk als hij groter is best als brioche op een omslagdoek kan . Succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mijn moeder kwam uit Middelburg, dus het lijkt me reuze leuk om voor de jongste generate zo'n Zeeuwse knoop te haken. Hopelijk lukt het. Kom vast en zeker een keer naar je winkeltje !

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo Jeannet,
  Erg leuk dat zeeuwse knoopje.
  Tot en met de voorkamt lukt het wel. maar de achterkant vind ik moeilijk.Die twee stokjes samenhaken, gewoon twee stokjes samen nemen en een vaste maken? dan nog een rondje vasten haken en je hebt een klein openingetje over. Ok dat heb ik gevuld met kussenvulling. Dan zie ik die zgn knoppen aan de buitenkant niet echt. Moeten die vanachter ook vast gemaakt worden? Zal ik er een foto van maken?
  Groetjes van Els Sikon elssikon@zeelandnet.nl

  BeantwoordenVerwijderen