Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

zondag 18 maart 2012

Museum

Voor een klein dorp (pardon, stadje!! ) is het toch wel bijzonder dat we 2 musea hebben. Kleintjes weliswaar, maar zeker de moeite waard om eens te bezoeken. De musea zijn in de winter gesloten, maar vanaf eind april weer op woensdag en zaterdag geopend. Bijzonder is zeker ook dat deze musea helemaal gerund worden door vrijwilligers. Vandaag een stukje over het Historisch museum, de Historische Scheepswerf komt een andere keer aan bod. 
Het mueum in Arnemuiden is gevestigd in het voormalige stadhuis van Arnemuiden. In het museum kunt je overblijfselen en verhalen van de geschiedenis van onze vissersplaats Arnemuiden vinden. De hoofdonderwerpen van het museum zijn visserij en de Arnemuidse klederdracht/streekdracht. De oude geschiedenis van Arnemuiden wordt belicht, archeologische vondsten tentoongesteld, en er zijn vaak tentoonstellingen of bepaalde thema's die extra aandacht krijgen. Op dit moment wordt het museum verbouwd (uitgebreid!!) en ik nam vorige week een kijkje bij een grote groep vrijwilligers die al weken bezig is om poppen te maken om straks de klederdracht op te laten zien. Wat een karwei!!!

 


 
Omdat een beetje etalagepop al gauw honderden euro's kost (en een museumpop wel een bedrag met 3 nullen) is het voor het museum ondoenlijk om een groot aantal poppen te kopen. Nu wordt een aantal bestaande poppen met papier-maché bekleed, gedroogd, opengeknipt en nogmaals geknipt en geplakt om houdingen te veranderen. Zo onstaan een aantal nieuwe poppen die straks allemaal aangekleed worden met klederdracht. Het was dan ook een ratjetoe van armen, benen, hoofden en rompen! Maar petje af voor deze dames die al weken lang bezig zijn om dit voor elkaar te krijgen.

Vanaf Koninginnedag is het museum weer open (kijk voor openingstijden hier ), en ik kan niet wachten om een kijkje te nemen in het nieuwe stuk. Dan heb ik lekker de tijd om tond te lopen (onze winkel = dicht, museum = open!) en foto's te nemen. Een kleine impressie van de foto's die ik vorig jaar nam:

(opgegraven knopen)


(opgegraven vingerhoedjes)


(astronomisch uurwerk uitgelegd)


Maar er is natuurlijk veel, veel meer te zien!

 
Tegenover het oude stadhuis is het Uusje van Eine, dat ook bij het museum hoort. Het is een huisje dat is ingericht als de huizen van begin vorige eeuw. Zeker de moeite waard om ook de bezoeken (is bij de prijs van € 3,50 inbegrepen!). Voor een leuke inmpressie kijk je op het blog van Lupineke die het Uusje ook eens bezocht.

In het Uusje vind je oude linnenkasten en in een van de kleine kamertjes zag ik vorig jaar dit mooie randje:We hebben het patroon uitgeschreven: Veel plezier ermee ;-)
◄►


o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
X
o
o
o
o
o
X
X
X
X
o
o
o
X
X
X
X
o
o
o
X
X
o
o
o
X
X
o
o
o
X
o
X
o
o
o
X
X
o
o
o
X
o
o
o
X
o
o
X
o
X
o
X
o
X
o
o
X
o
o
o
X
o
o
o
X
o
o
X
X
o
X
o
X
X
o
o
X
o
o
X
X
o
o
o
X
X
o
o
o
o
o
o
o
o
o
X
X
o
o
X
o
o
o
o
o
X
X
o
o
o
o
o
o
o
X
X
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
X
X
o
o
o
o
o
X
X
o
o
o
o
o
oo
o
o
X
X
o
o
o
X
X
o
o
o


o
oo
o
o
o
X
X
o
X
X
o
o
o
o

o
o
o
o
X
o
o
o
oo
o
o
o
o
o
o
o
o

o
o
o
o
oo
o
o
o
o

oo


O =  1 stokje + 2 lossen
X =   3 stokjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten