Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

maandag 19 maart 2012

Nieuwjaar

Het Perzische nieuwjaar begin op het moment dat de astronomische Lente begint, en dat is rond 21 maart. Dit jaar echter passeert de zon de evenaar om 20 maart (dinsdag) om 6.15 uur (Ned. tijd). In de landen waar Now Roez (= Nieuwe Dag) wordt gevierd is iedereen  op dat moment bij familie, het huis is met bezemen gekeerd, iedereen heeft nieuwe kleren aan en het huis is versierd. Tijdens de 12 dagen van Now Roez ga je bij heel veel familie en vrienden op bezoek (en die worden ook weer terug verwacht!). Op de Dertiende dag (Siezda Bedar) ga je met de hele familie naar buiten om te picknicken.

In de huizen word een tafel ingericht met allerlei symbolen, zoals de Haft Sin (haft = 7 , Sin is de letter "s"), 7 voorwerpen met een "s" (die weer symbool voor iets staan). Bij ons staat het ook al klaar!

Volgens Wikipedia:

De voorwerpen zijn:
 1. sabzeh– groentespruiten, groeiend in een schaal – staat voor wedergeboorte
 2. samanu– een zoete pudding gemaakt van tarwekiemen – staat voor overvloed
 3. sinjed– het gedroogde zoete fruit van de oleasterboom – staat voor liefde
 4. sir– knoflook – staat voor genezing
 5. sib– appel – staat voor schoonheid en gezondheid
 6. sumak– sumakbessen – staat voor (de kleur van) zonsopkomst
 7. sirke– azijn – staat voor leeftijd en geduld
Maar ook Sonbol (zoete geur van hyacinthen), Serkeh (= munten) liggen er, net als fruit, bloemen, noten, eieren, veel koekjes en zoetigheid.
Er bestaat ook een soort Zwarte-Piet-maar-dan-anders: Hadji Firoez.

Hadji Firoez is de traditionele boodschapper met het zwarte gezicht die het Noroezseizoen aankondigt, al weken voor het eind van het jaar zwerft hij in zijn rode kostuum door de straten. Als Hadji Firoez vermomde, zwart geschminkte troubadours met felgekleurde satijnen kleren lopen zingend en dansend door de straten, om vreugde en het nieuws van het komende nieuwe jaar te verspreiden.

Maar morgen is ook een "gewone" werk- en schooldag, we zijn niet van plan zó vroeg op te staan. (Waarschijnlijk worden we sowieso gewekt vanaf  6.15 omdat dan de telefoon blijft rinkelen....). Dat is ook weer het lastige aan feest-vieren-in-je-eentje, feest is het pas als je het samen viert. Voor mij is dat niet zo erg, maar voor Ali (en vele anderen) lijkt het me wel eens moeilijk als je herinneringen hebt aan familie, gezelligheid, vrije dagen, tradities en iedereen doet hier zo zijn eigen ding!
Overigens is het voor onze kalender ook belangrijk wanneer de zon de evenaar passeert en het Lente wordt: zo wordt de datum van Pasen (en uiteraard Hemelvaartsdag en Pinksteren) bepaald!

Wij wensen jullie in elk geval (weer) een Gelukkig Nieuwjaar! Sale No Mobarak!


5 opmerkingen:

 1. Wat interessant Jeanet, om dit allemaal te lezen, er gaat een wereld voor me open! Wat fijn dat jullie dit als gezin samen mogen vieren, ondanks de afwezigheid van je mans familie...! Ik wens jullie allemaal een heel gelukkig en voorspoedig Perzisch Nieuwjaar toe! Lieve groet Lupineke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jullie ook een Sale No Mobarak!
  Vier het op jullie eigen manier en het schept weer nieuwe herinneringeen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gelukkig nieuwjaar voor julie ,mooi dat we er een beetje van meegenieten,gr marloeskreatief

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit is helmaal nieuw voor me, maar interesant.
  Gemis van familie is op hoogtij dagen extra scherp, maar een goed nieuwjaar gewenst,
  Groeten Hanneke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een heel Gelukkig Nieuwjaar / Sale No Mobarak! Heel veel plezier met elkaar. Leuk dat we even mee mogen kijken en genieten van de festiviteiten en de voorbereidingen daarop.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen