Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

woensdag 7 maart 2012

Wat is dit?

Dit maal even geen handwerkideetje (komt nog...), maar een vraag? Anna is - net als ik - erg geïnteresseerd in klederdrachten en heeft iets waarvan iemand weet wat het is! Dus roepen we wat hulptroepen in en ik wil vragen aan jullie om hier eens goed naar te kijken:
Van Anna's Blog


Hoofdbrekens

Streekmuseum De Meestoof krijgt regelmatig 'spullen' uit erfenissen. Vaak is bekend wat het is, maar er zijn ook raadsels. Sommige van die raadsels gaan elk jaar terug het depot in omdat geen informatie over is. Eén van die raadsels is dit:

Het is waarschijnlijk een (onder)muts en afkomstig uit de nalatenschap van een familie van notabelen (burgemeesters, notarissen). Notabelen liepen niet in dracht, maar waren op hun 'burgers'. Daarom is het moeilijk te achterhalen wat voor muts dit is en van welke streekdracht die afkomstig is.

Aangezien een raadsel vraagt om een oplossing: Wie helpt de vrijwilligers van De Meestoof verder?

Wat er wel bekend is:
  • de muts zat in een pakket met kleding uit de tweede helft van de 19e eeuw
  • de rand is gemaakt van broderie
  • de rand is machinaal aan de muts gezet
  • de striklintjes zijn met de hand aan de muts genaaid. Een paar lintjes ontbreken.
  • de muts hoeft niet op de Zeeuwse of Zuidhollandse eilanden gedragen te zijn. Mogelijk is de muts afkomstig uit een andere provincie, of zelfs een ander land (Scandinavië?).


Wie - o - wie kan Anna helpen???

1 opmerking:

  1. Hoi Jeanet, ik heb zelf geen idee, maar heb het linkje doorgestuurd aan iemand die ik ken van het museum. Wie weet!

    BeantwoordenVerwijderen