Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

donderdag 1 maart 2012

Stephen West

Toen ik brei-lesjes gaf op school viel het me op dat de jongens minstens zo enthousiast meededen als de meisjes. Daar moest je in mijn jeugd niet mee aankomen, jongens gingen figuurzagen en wij meisjes gingen haken en breien. Ik begon onze breiles dan ook met de vraag: wie heeft het breien uitgevonden - mannen of vrouwen?

"Vrouwen, natuurlijk!""
"Nee, joh - da's vast een strikvraag! Mannen misschien?"
Uiteindelijk koos meer dan de helft dan toch maar voor mannen.

"En wat breiden die mannen dan?"
"Kerstballen! " (Hé, zover waren ze al dat ze dat ergens hadden opgevangen)
"Nee, joh - sokken" De meest gekke dingen werden geroepen.

Ik weer: "Ik weet zeker dat er opa's zijn die nog wel eens breien"
Veel gegiechel - oma's zagen ze wel breien, opa's nooooooit!
Maar als ik dan vertelde dat netten boeten ook een vorm van breien was, waren er opeens toch heel veel opa's en pappa's die dat wel konden! Vol overgave werden de pennen weer opgepakt!



Van Wikipedia: Breien wordt in het Europa van na de 19e eeuw vooral gebezigd door vrouwen. Daarvoor werd er evenwel vooral door Europese mannen gebreid, zoals schaapherders tijdens het hoeden van hun kudden. Tot in de 20e eeuw was de breiende herder of visser nog een normaal verschijnsel.

Dat er ondertussen weer meer mannen hun brood verdienen met breien hebben Arne en Carlos wel bewezen. Een andere man die prachtige, bijzondere brei-ontwerpen maakt is Stephen West. Deze Amerikaan (die nu in Amsterdam woont) heeft een eigen website: http://westknits.com/ en blog ( http://westknits.com/index.php/blog/) waar je meer over hem en zijn ontwerpen te weten komt. Hij heeft ook een aantal boekjes uitgebracht (engels) die verkrijgbaar zijn bij Penelope Craft. Maar op Ravelry kun je de patronen ook los kopen, wel allemaal in het Engels.
Stephen West zal op 14 april a.s. aanwezig zijn op de Breidag in Nieuwegein!

Post image for About

Vorig jaar kocht ik het boekje West Knits One (Two en Three zijn inmiddels ook al verschenen), en Jo maakte deze prachtige baret uit dit boekje:


Je kan kiezen uit een strakke, aansluitende versie en een "losse" variant!



Wij gebruikten voor dit baretje 1 bolletje Miami (effen) en 1 bolletje Cotton Bamboo Color (met kleurverloop). Dit baretje heeft een heel bijzonder boordje, dat zie je hier (een open maar dubbel randje):


Wil je het boekje even bekijken? Kom dan even langs in de winkel!
Woon je ver weg? Dan moet je het met Ravelry doen of naar de Breidag gaan!




3 opmerkingen:

  1. Hee Jeanet, wat gaaf! Mooi beeld, die boetende mannen, en dan meteen die voor mij nieuwe ontwerper erbij, daar had ik eerlijk gezegd nog nooit van gehoord! Wat een mooie dingen ontwerpt hij, ik ga er zeker eens meer van opzoeken! Eigenlijk val ik als een blok voor die sjaal die hij op die foto draagt, die vind ik super!! Groetjes!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuke foto van Lieven!!!
    Groetjes Addy

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Stephen West ken ik wel, althans zijn ontwerpen. Leuk dat hij in Nieuwegein aanwezig is. Wat vind je van Jared Flood - ook op Ravelry te vinden.

    BeantwoordenVerwijderen