Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet.

zondag 27 oktober 2013

Brei-TV

Deze week kom ik het overal tegen: a.s. vrijdag zendt de Noorse TV een programma uit dat 5 uur lang duurt en gaat over breien. Het is een uitzending onder de noemer "slow TV", waar eerdere onderwerpen waren een lange treinreis, een brandend haardvuur en het vangen van zalm. De Noren houden er blijkbaar van want eerdere lange uitzendingen zorgden voor hoge kijkcijfers.

In Nederland wordt er nog al lacherig over gedaan. Breien (en haken) is blijkbaar nog iets met een suffig imago, het levert verhalen op van oma's die gekke truien breiden en bijna jeugdtrauma's opleverden. In Noorwegen heeft breien helemaal geen stoffig jasje aan. Jong en oud is bezig met breien en haken en de Noorse mannen Arne en Carlos reizen over de hele wereld met hun boeken en ontwerpen. 

Overigens heeft de 5 uur durende uitzending wel een écht onderwerp: er wordt een nieuwe poging gedaan om een wereldrecord te breken in een nieuwe Back to Back-challenge, ik schreef er vorig jaar al eens over op mijn blog over de Nederlandse poging om het record te halen


Afijn, wij weten natuurlijk al lang dat breien en haken niet zo prehistorisch is als men doet geloven, en bovendien zou ik liever naar 5 uur breien kijken dan naar sommige programma's die tegenwoordig worden uitgezonden. Enne, duurt tegenwoordig een beetje voetbal-avond ook geen 5 uur met voorbeschouwingen, wedstrijd en nabeschouwingen......?

Noorse ontwerpers zijn veelal hip en ik laat me vaak inspireren door Noorse blogs, neem eens een kijkje op een van mijn favorieten: Flowermouse Design. Als je van kleur houdt moet je hier beslist een kijkje nemen. En nu? Ik ga breien........ !!

6 opmerkingen:

 1. wat een toffe blog, die flowermiouse ! Merci voor de link !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goh, ik wou dat we hier in Nederland 5 uur lang breien op televisie te zien kregen! Heel wat anders (en leukers) dan al die rennende beentjes in korte broek, dag na dag na dag na dag....
  Kan jij de Noorse televisie ontvangen in Arnemuiden? Zo ja, veel kijkplezier!
  Groetjes weer
  Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat dacht je van Solveig Hisdal? Maakt ook al van die mooie dingen. En Noorse!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. http://www.nrk.no/kultur/nrk-vil-sette-strikkerekord-1.11271394

  1 november

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk, daar zou ik ook wel naar willen kijken hoor. Net wat je zegt heel veel programma's tegenwoordig mogen van mij meteen wel van de tv af !!
  Groetjes vanuit het Zeeuws Vlaamse.

  BeantwoordenVerwijderen