Welkom op dit blog!

Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Vrijwel elke dag komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien.

Ik verwijs in mijn blog ook naar patronen van particulieren die te koop zijn via verzamelsites zoals Ravelry en Etsy. De patronen zijn soms alleen in het Engels beschikbaar. Deze verkoop ik zelf niet, ik kan ze niet vertalen, ik kan ze ook niet voor anderen bestellen. Ik wil alleen maar tips geven over alles wat mogelijk is op handwerkgebied - breigarens verkoop ik uiteraard wel! Daarvoor kun je altijd langskomen of mailen.

Natuurlijk kun je ons ook altijd bezoeken in onze winkel in Arnemuiden. Wij zijn geopend van woensdag t/m vrijdag van 9.00 - 17.00 uur en op zaterdag van 9.00 - 16.00 uur.

Op vrijdag ben ik er zelf niet.

Woon je niet in de buurt? Een deel van het assortiment kun je vinden in onze webshop. Uiteraard waarderen wij je aankoop zeer!

Veel plezier op dit blog!

********************************************
dinsdag 29 mei 2012

3e Pinksteren

Terwijl heel Nederland weer aan het werk is, wordt op een aantal dorpen op Walcheren nog 3e Pinksteren gevierd. Een oud gebruik, uit de tijd dat de boerenknechten een zeldzame extra dag vrij kregen (al het zaad in de grond en wachten op de oogst). Uit de tijden dat er nog geen mei-vakantie, VUT of studieverlof was.

Ook in ons buurdorpje Nieuwland (Nieuw- en Sint Joosland) wordt nog steeds Pinksteren drie gevierd, uiteraard met Ringrijden. Nieuwland heeft de oudste ringrijdersvereniging, en die bestaat al vanaf 1824! Op de website van de ringrijders kun je veel informatie vinden. Vroeger gingen we altijd kijken naar de "hoshos" op Nieuwland.

Geweldig leuk is ook dit lied:

Ringrijdersgedicht
't is Pienkster drie en eel 't durp is blie
Je moe noe bie ons mar is komme.
De paeren geslinterd, gin een is'ter bie
zonder roze op z'n staert of 'n blomme.
De joegere, ze lache en kieke zo fier
en de guus en de ouwere: 't ei aolles plezier.
Komt'r bie a je kunt,
zo medeem as't begunt,
zoek'n plekje bie de touwe an de baene!

Op zie noe. Op zie toch, zo gauw a je kan;
zeg, zie je z'n klipper we sprienge?
Ie mikt mee z'n lanse en de rienk zit'r an,
oort's van plezier noe is zienge!
A twi keer eit'n zo lekker gemikt.
A twi keer de rienk uut de koker geprikt.
Drek ziengt'n awee
en dan zienge z'aol mee:
Aist, aist, aist op steek
dat zieng'k 'n eele week.

Wat is t'n spiktaokel bie 't volk an de kant,
dat joelt en dat lacht langs de baene.
De paeren, ze bieze en ze sprienge deu 't zand,
de reieers zien rood as'n aene.
Daer ei je d'r wee een, kiek is, wat 'n poert,
de rienk bluuft ange, oe a t'n ook loert.
Ma wat 'r gebeurt,
J'oort dat 'n nie treurt:
't Is mis, tis mis, of dat 'r gin rienk mir is.


Op het blog van Lupineke kun je een prachtig verslag vinden van het "rienk-rieën", en de geschiedenis ervan.


Wil je een paardje haken (natuurlijk komt er ook een linkje naar handwerken!!), dan kun je een gratis patroon hier aanvragen. Je kunt ook het patroon van Christel Krukkert gebruiken van de zebra, hier vind je dat (3,95), maar het staat ook in het boekje Dierenvriendjes haken. 
Fijne 3e Pinksteren!

5 opmerkingen:

 1. Ohh, wat een gaaf gedicht Jeanet!! Waar heb je dat nou weer gevonden ;)! Ik weet nog van vroeger, dat we ook 'derde Pinksteren' hadden.. helaas is dat nu bijna overal verdwenen...! Jammer he, maar superleuk dat jij er vandaag aandacht aan besteedt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk gebruik, daar bij jullie, dat 'ringrijden'. Die paardenstaart is trouwens een kunstwerkje hoor ! veel groetjes, Rozemie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig dat die ouwe tradities in ere gehouden worden! En wat zijn de paarden prachtig versierd.
  Nooit gehoord van 3e Pinksterdag trouwens, maar wel een mooi gebruik destijds. Zo'n vrije dag zal wel zeer gewaardeerd zijn geweest.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Jeanet, kun jij mijn geheugen opfrissen? We hadden op de CSW toch altijd vrij op 3e pasen en 3e pinksteren? (3e kerst was en is nog steeds vrij :-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij stammen nog uit een tijd dat er geen mei-vakantie bestond, dus was er ruimte voor 3e pasen en 3e pinksteren (die zéker).

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...