Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

dinsdag 19 maart 2013

Chahar shambeh suri

O, wat gaat de tijd toch snel! Vooral bij feestdagen en speciale gebeurtenissen merk ik dat weer. Het lijkt alsof ik nog maar pas schreef over Chahar Shanbeh Suri en het is alweer zover!


Hoewel we heel erg op de Nederlandse kalender zijn gericht, vieren we in ons multi-culti gezin af en toe nog een paar extra feestdagen en daar valt het Perzisch Nieuwjaar zeker onder. Now Roez wordt gevierd als de lente begint (dit jaar op 20 maart), en de dinsdagavond voor het Nieuwe jaar wordt er volgens een oude traditie over vuur gesprongen. En dat deden we dit jaar ook weer.Soms met wat hulp....


Van Wikipedia: 
Het woord Nowroez betekent nieuwe dag. Het feest wordt in Iran, Koerdistan, Azerbeidzjan en Afghanistan gevierd op de dag van de lentenachtevening, als de zon pal boven de evenaar staat. In Europa is dat het begin van de lente. In de genoemde landen is Nowroez het grootste feest van het jaar. Het is de dag dat mensen nieuwe kleren aantrekken, lekkere hapjes eten, bij elkaar op bezoek gaan en cadeautjes weggeven. Het is een feest waarvoor de huizen grondig worden schoongemaakt en versierd met bloemen, slingers en allerlei mooie voorwerpen.
Nowroez dateert van lang voor de komst van de islam. 

Rondom Nowroez bestaan verschillende festiviteiten. Het springen over vuren een aantal dagen vóór Nowroez, de feesten van Noroez zelf en het vieren van Siezda Bedar (dertiende dag) zijn onderdelen daarvan.

En van de Engelse Wikipedia:
The celebration usually starts in the evening, with people making bonfires in the streets and jumping over them singing zardi-ye man az to, sorkhi-ye to az man. The literal translation is, my sickly yellow paleness is yours, your fiery red color is mine. This is a purification rite. Loosely translated, this means you want the fire to take your paleness, sickness, and problems and in turn give you redness, warmth, and energy. (Nou, dat dat vuur mijn bleekheid maar snel mag overnemen....)

Maar feesten zijn feesten als je ze met elkaar viert. En hier vieren de mensen morgen geen Now Roez, maar gewoon dat het "woensdag" is. Dus zijn we morgen gewoon open, werken we gewoon als alle dagen, huiswerk moet gemaakt worden. De telefoon staat wel roodgloeiend :-) En we vieren 's avonds!
10 opmerkingen:

 1. over het vuur springen zie je bij meer geloven terug.......een prachtige traditie............mooi feest morgen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad: het lijkt of je er pas over geschreven hebt. Al weer een jaar voorbij....
  Mooie traditie is dit toch en goed dat jullie dat in ere houden!
  Fijne dag toegewenst morgen voor jullie allemaal.

  lieve groet, ook namens Rinse!
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vind het altijd erg leuk als je over deze feesten schrijft .een gelukkig nieuwjaar gewenst lieve gr marloeskreatief

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Over vuur springen...nooit van gehoord! Weer wat geleerd! Maar 't ziet er best wel eng uit, eerlijk gezegd...
  Fijne dag (avond) hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. grappig in de heidense culturen wordt dit ostara genoemd, maar heeft het precies dezelfde principes :)in ieder geval gelukkig nieuwjaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Very interesting your culture. I know the fire means many good things and I could see happyness on people's faces. So, happy new year!!! In Brazil we celebrate today Saint Joseph's Day , the autumn beginning. Congratulations for your crochets. Hugs, Diná Souza/ Rio de Janeiro

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh, wat leuk om te lezen, toevallig had ik het er zaterdag over met mijn Iraanse vrienden, leuk om te zien hoe jullie dat doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat mooi Jeanet, dat jullie deze oude traditie gevierd hebben! Zo bijzonder om over het vuur te springen, wij doen dat met Sint Jan, op Midzomer.. ik kijk er met heimwee naar uit :) Gelukkig Nieuwjaar voor jullie allen en lieve groet!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat leuk dat jullie dit vieren! Mijn man komt uit Ethiopië en daar moet je over het vuur springen als hun nieuwe jaar begint op 11 september. Er komen jongens 's avonds langs de deur en die zingen een lied. Dan springen de bewoners van het huis over het vuur zodat ze 'gereinigd' aan het nieuwe jaar beginnen. De jongens krijgen dan een centje en gaan al zingend weer verder met hun brandende takkenbossen.
  Grappig dat het bij jou man ook zo gevierd wordt!

  BeantwoordenVerwijderen