Welkom op dit blog!

Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Vrijwel elke dag komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien.

Ik verwijs in mijn blog ook naar patronen van particulieren die te koop zijn via verzamelsites zoals Ravelry en Etsy. De patronen zijn soms alleen in het Engels beschikbaar. Deze verkoop ik zelf niet, ik kan ze niet vertalen, ik kan ze ook niet voor anderen bestellen. Ik wil alleen maar tips geven over alles wat mogelijk is op handwerkgebied - breigarens verkoop ik uiteraard wel! Daarvoor kun je altijd langskomen of mailen.

Natuurlijk kun je ons ook altijd bezoeken in onze winkel in Arnemuiden. Wij zijn geopend van woensdag, donderdag en vrijdag van 9.00 - 17.00 uur en op zaterdag van 9.00 - 16.00 uur.

(Op vrijdag ben ik er zelf niet.)

Woon je niet in de buurt? Een deel van het assortiment kun je vinden in onze webshop. Uiteraard waarderen wij je aankoop zeer!

Veel plezier op dit blog!

********************************************


woensdag 29 februari 2012

Arnemuiden

Eerder beloofde ik al dat ik nog iets meer zou schrijven over de stoephekjes e.d. die zijn geplaatst in de straat. Ik moest nog wat foto's nemen, nog wat opzoeken, van het een kwam het ander. Afijn, zet je schrap voor een stukje historie....

In het kader van het project Valorisatie Arnemuiden wordt o.a. de Langstraat in ons dorp (excuus, stad!) opnieuw bestraat en heringericht. Nog veel plannen liggen klaar, maar de stoephekjes en oude uithangsborden die vroeger het straatbeeld beheersten, zijn weer tegen de gevels geplaatst. Nieuwe lantaarnen, extra prullenbakken, eindelijk bankjes om op te zitten - het wordt mooi!!
Een impressie:

Er is een oude foto uit begin vorige eeuw waar ons woonhuis, onze winkel (de 3 pandjes aan de linkerkant)en de Langstraat opstaan, we gaan even 100 jaar terug in de tijd:


En Anno 2012, wat een verschil !Bij oude zwart-wit foto's vergeet je wel eens dat de wereld er toen natuurlijk gewoon kleurig uit heeft gezien. Als ik de recente foto wat bewerk, krijg je dit:Ziet er alweer heel anders uit....
Ons huis heeft als een van de weinige huisjes in de straat een naam (Yperen), ik weet niet of de vorige bewoners dat hebben bedacht of dat het een historische naam is. Wie meer weet: ik hou me aanbevolen!


Toen we in dit huis kwamen wonen lagen deze zware kanon-kogels in de achtertuin. De grootste kogel weegt bijna 7½ kilo! In het museum kun je nog veel meer (ook kleinere) kogels terugvinden.Zouden deze kogels afgeschoten zijn door de Spanjaarden in 1572, toen Arnemuiden, na Veere en Vlissingen de zijde van Willem van Oranje koos? Wat een verwoesting moet dit zijn geweest! Van de website van het Museum in Arnemuiden:


Na de verovering van Den Briel op de 1e april 1572 volgde op de 6e april Vlissingen en later Veere. Enkele dagen na de overgang van Vlissingen kozen ook de Arnemuidenaars de zijde van Prins Willem van Oranje. Door de strategische ligging van deze havens werd het mogelijk het scheepvaartverkeer in de Zeeuwse delta te controleren. Algemeen wordt door historici aangenomen dat Arnemuiden met name het voorbeeld van Vlissingen volgde om zich daardoor te ontworstelen aan het knellende gezag van Middelburg over haar grondgebied. Arnemuiden moest echter een dure prijs betalen. Op de 8e mei 1572 werd het niet ommuurde Arnemuiden weer door de Spanjaarden vanuit het Spaanse bolwerk Middelburg ingenomen. Smallegange's Cronyk van Zeeland merkt hier overtreffend op: "Doch weinig tijds daarna brak dit werk haar zuur op. Want als de Hertog van Alva kondschap gedaan was van hetgeen zich te Vlissingen toegedragen had, heeft hij in allerijl enig oud en welervaren Spaans krijgsvolk in Walcheren gezonden ( 400 Spaanse haakschutters, 50 musketiers, 50 piekeniers, 50 hellebaardiers en 700 Waalse voetknechten, onder aanvoering van de bevelhebber Sanchio d'Avila), dewelke Arnemuiden, vooreerst aangedaan, vechtenderhand ingenomen en vele, zo burgers als soldaten schendig vermoord en hare goederen geroofd hebben".
De historieschrijver Van Meteren was ooggetuige van dit gruwelijke schouwspel. Hij vermeldt dat omstreeks 400 mensen omkwamen, zowel geuzensoldaten van de Prins van Oranje als inwoners van Arnemuiden. Van de inwoners die omkwamen werden de bezittingen geroofd, terwijl zij, die niet vermoord waren, naar elders de wijk namen.


Na de val van Middelburg en het vertrek van de Spanjaarden bleef Arnemuiden verwoest achter. De arme Arnemuidenaren wendden zich tot de Prins van Oranje die op 9 maart 1574 aan Arnemuiden  (dus bijna 438 jaar geleden!) stadsrechten gaf.

Nou, voorlopig even genoeg historie. Ik kom er nog op terug.....!
Wil je meer weten over de geschiedenis van Arnemuiden? Kom dan eens naar ons museum (alleen open van eind april tot oktober), of kijk op de website van de Historische Vereniging. Ook de Beeldbank is interessant met vele, vele oude foto's.

Wordt vervolgd....8 opmerkingen:

 1. Leuk stukje historie. En het ziet er veel gezelliger uit met de hekjes en uithangbordjes..Groetjes Gré

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk Jeanet, voor een geschiedenisliefhebber zoals ik!! Wat een prachtig stukje historie, van een dorp/sorry stad, op mijn geliefde eiland! Ik vind het heel bijzonder, dat jullie nu weer van die mooie hekjes, bankjes en uithangborden terugkrijgen! Super! En dat ik de tijd van zoveel bezuinigingen! Tja, het lijkt altijd, alsof vroeger alles er mooier uitzag... ik weet het niet! Ik kom snel eens langs om alles live te bewonderen! Lieve groet Lupineke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk die geschiedenisles over jullie stadje en het wordt mooi bij jullie in de straat, gezellig, hoor!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat mooi om te lezen en te weten. En voor bewoners uit Arnemuiden is het helemaal interessant!
  Gelukkig hebben ze bij jullie oog voor historie en dingen in z'n waarde laten. Valt me ook op in Middelburg, maar ja dat is voor jou naast de deur hè...

  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Interessant om te lezen! Leuk om in zo'n stad te wonen en daar nog wat van de oude geschiedenis terug te kunnen halen.'
  Wat ik heel leuk vind, is dat je die kogels laat zien. In mijn dorp is er ook pas een opgegraven en die is net zo zwaar als de grootste kogel die je laat zien! Er wordt nog geprobeerd om te achterhalen waar die kogel vandaan komt en hoe oud hij is. In het Fries Museum hebben ze daar ook informatie over. Het wachten is nu nog op informatie van het Drents Museum.
  Toch bijzonder dat die kogels in het hele land nog weer opduiken!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heeft Yperen misschien iets te maken met Ieper, West-Vlaanderen, Belgie. Was vroeger geschreven als Yper

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...