zaterdag 16 juni 2012

Jam

Je denkt natuurlijk: waar blijft ze nou......nog niet geblogd?
Dat zal ik eens even vertellen!

Het zal je niet ontgaan zijn dat we een moestuin hebben. Het voordeel van een moestuin is dat je er heerlijke verse, onbespoten, pure, smaakvolle groenten en fruit uit kunt eten. Het geploeter in de modder, de strijd tegen beestjes, wind, regen, slakken, neem je uiteraard met liefde op de koop toe!

Het nadeel: alles komt tegelijk. Dus ook nu. Staat daar 12 kilo aardbeien op een vrijdagavond op mijn aanrecht. Manlief heeft een kromme, pijnlijke rug van het bukken en de aardbeien stralen mij aan.


Dat werd dus sorteren: een héleboel bakjes voor de geef (dat zijn de mooiste), een bak voor de jam (dat werd de grootste), een bak voor de vriezer (de kleintjes), een bak met iets lichter gekleurde (kunnen we zondag ook nog eten), en een bak voor de snaai (die is bijna op...).3 kilo bewaarde ik voor de jam, haalde om half 10 nog potjes bij mijn moeder. Die moesten nog gewassen worden, kroontjes van de aardbeien, suiker erbij en koken maar. Aardbeien die koken ruiken nog bijna lekkerder dan verse aarbeien.


Op een pak geleisuiker staat "4 minuten kooktijd", wat bijna suggereert dat je binnen 4 minuten klaar bent. Mooi niet he! Voordat 3 kilo aarbeien en suiker koken duurt echt wel even. En oelewap, waarom gebuik je nou niet een grotere pan????? Wat wat doen aarbeitjes die bijna koken? Ja, die zetten uit, borrelen, pruttelen, schuimen. Zucht!


Ik weet niet of er aarbeien-jam-kokers onder de lezers zijn die nog een goede tip hebben, want ik krijg het toch echt niet voor elkaar om jam te koken zonder een plakkerige bende te maken. De jam is gloeiend heet, het velletje van mijn vingers erg dun, de soeplepel te groot voor de potjes, zie je het voor je? Nee, hier heb ik geen foto van.......

Dan heb je eindelijk die jam in die potjes, en dan moet je gaan zoeken welk dekseltje ook al weer op welk potje past. Het potje moet namelijk even op zijn kop. Dat doen we, maar de gemorste jam aan de buitenkant plakt heerlijk!


Tadaaaaah! 17 potjes jam, 5 bakjes voor in de vriezer, tevreden buren, èn..........de afwas!


Volgend jaar nemen we er een moestuin bij, wahaaaaa........


Nee, dat heb ik nu niet meer gedaan hoor. Dit is een foto van vorig jaar, maar ik vind 'm zo leuk, dus mag hij nog een keer. Om aan het aardbeienverhaal een handwerkdraai te geven! De jam maak je zelf, het stofje haal je in ons winkeltje en het patroon van de aardbeitjes vind je bijvoorbeeld bij Ravelien of bij Ingthings. Ik moet zeggen dat ik zelf wat aan freubelde met de aardbeitjes, de zijn in het het ook niet allemaal even groot.

Ik vind het wel weer mooi voor vandaag. Morgen weer een (bijzondere) dag!
15 opmerkingen:

 1. ziet er mooi en vooral heerlijk uit!
  groetjes jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hai Jeanet, ik reageer niet altijd maar lees je blog trouw. Wat een heerlijk verhaal weer over het maken van aardbeienjam. Het brengt me op de vroege morgen helemaal terug naar de tijd dat we op het boerderijtje in Lewedorp woonden. Kilo's aardbeien hebben we verwerkt tot jam en sap en hoe netjes ikook werkte, het was ene grote plakzooi naderhand.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als niet alles in jouw voorraadkast past, mag er wel wat naar ons. Het ziet er nl. zó lekker uit.
  Vraagje, hoeveel aardbeiplanten geven samen 12 kilo aardbeien?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wat een lekker logje, de geur komt zomaar mijn kamer in borrelen....
  geniet er van!
  fijne dag, Noor

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Jeanet, wat leuk dat je het woord 'oelewap' gebruikt. Het wordt bij ons in de familie ook vaak gebezigd ;-).
  W.b. De jam: ik had vorig jaar zo'n 8 kg bramen te verwerken. Die goot ik uit de pan in zo'n horeca maatbeker, je weet wel zo'n metalen met een tuit. Daarna ging het in de potjes. Dat werkt perfect!

  Deze week verder even geen reacties van mij, we zijn naar Oerol.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha ha, wat herkenbaar allemaal!! Ik heb misschien nog een tip: bij Dille en Kamille heb ik een brede trechter gekocht, speciaal voor jampotjes. Trechter op een pot, met soeplepel de jam erin laten glijden en je potjes blijven aan de buitenkant schoon! Dat vond ik echt een uitvinding!! Okee, er zal nog wel eens een druppeltje naast vallen, maar het werkt zo veel schoner en prettiger dan eerst! Hier gaan vandaag de aardbeitjes in de jam.. jammie!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heerlijk!
  En dat je daar nog moed voor heb zo s'avonds stoer hoor.
  Ja anders heb ik geen tijd hoor ik je al zeggen... :-) hahaha
  Het is misschien wat werk maar dan heb je wel wat, geniet ervan!
  En ook van je speciale dag vandaag.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nou heel herkenbaar ik haal ze dan wel bij de groentemarkt maar ook aan mijn keuken Kleef je vast na jam maken neem de tip van de grotetrechter van lupineke even mee ,maar ja dan heb je ook wat lekkers bij mij staan de vlierbesschermen te wachten voor siroop jammer!!!! Gr. Marloeskreatief

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heerlijk Jeanet, die aardbeienjam, ik kook ook regelmatig jam, niet zoveel als jij :-), maar ik gebruik ook die trechter van Lupineke.
  Ik heb hem van Weck, bij de Welkoop/Boerenbond gekocht. Ik geniet even met je mee van de geur (in gedachten dan hè) Eet ze straks.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik herken dat wij hebben ook een moestuin,
  en ik ga confituur maken van aardeien ,rabarber,
  en bramen, dit is hele lekkere confituur.
  groetjes van Simonne

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Jeanet, wil je mijn buurvrouw worden????

  Groetjes, dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heerlijk hè? Hier kan ik zo ook nog aan het plukken. Mijn neefje van bijna 2 kon er ook geen genoeg van krijgen, zo leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Brava complimenti e bella la confezione ciao Giuliana Italy

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hmmmm. Ik heb gister mijn aardbeien omgetoverd tot jam.
  Aardbeien/rabarberjam, ik had 2 kilo aarbeien en heb er 0,5 kg rabarber bij gedaan. Zo kon ik precies 1 kg suiker toevoegen.
  Het overschenken heb ik met een soeplepel in een litermaat gedaan, daarna is het heel makkelijk overschenken, met minder geplak. Succes, want er zullen w.s nog wel meer aardbeien te verwerken zijn!!
  Ik vind je blog zo leuk, dat ik hem op mijn weblog heb geplaatst.

  BeantwoordenVerwijderen