Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet.

zondag 10 juni 2012

Bijschrijven

Zo, dat is heel wat: bijna 2 dagen niet geblogd! Ik moet nodig even bijschrijven.

Gisteren ben ik "uit"geweest. Met zus en kinderen naar de EO-jongerendag! Bijna 30 jaar geleden was ik er ook. Als mijn ouders het vroeger over "30 jaar geleden" hadden, dan dacht ik aan de prehistorie! Nu denk ik "dat is kort geleden....". Toch deed deze dag me erg stilstaan bij mijn leeftijd, en ik heb me behoorlijk oud gevoeld! De kinderen vonden het allemaal geweldig, met 30.000 mensen in een stadion. Af en toe kwamen we nog een 40 plusser tegen, op gepaste afstand van het kroost dat in de gaten moest worden gehouden. (Je gaat daar toch niet met je vader of moeder op stap, zeker!). Iedereen helemaal uit zijn bol bij de muziek en de lichteffecten, en zus en ik keken elkaar aan (verstaan deden we elkaar toch niet bij deze decibellen): nee, onze tijd is voorbij!! - Hoewel we ook genoten hebben en ook erg veel gelachen.Vanwege de afstand gingen we op tijd weg. Daardoor misten we wel de voetbalwedstrijd die ook in het stadion werd vertoond, maar radio-ontvangst op een mobieltje bracht uitkomt. Mede-treinreizigers luisterden gewillig mee, maar heel vrolijk werden we er niet van, natuurlijk. Een beetje kriebelig word ik wel bij die Voetbal-gekte. Het is toch niet meer dan een spelletje? Met 22 mannen (met een salaris waar veel gezinnen riant van kunnen leven) achter een lap leer, en als ze 'm hebben schoppen ze 'm weg! Buitenspel zal ik wel nooit snappen en de hele oranje-marketing staat me behoorlijk tegen. Maar natuurlijk kijk ik ook af en toe mee, hoor. Lekker met een brei-werkje op de bank.

Gisteren in de trein breide ik nog wat uiltjes, ik moet ze nog even afwerken. Ik had er nog maar eentje over, na een paar smekende kinder-oogjes en een goed doel. Dit was een mooi karweitje in de trein!


En nog goed nieuws: Jo maakte een vertaling van de Sonnen-segelsjaal vanuit het Duits naar het Nederlands! Hier komt-ie:


Het voorbeeld is gemaakt van 1 bol sokkenwol  en twee bollen mohair in contrasterende kleuren, met breinaalden nr. 4: het  breisel moet zacht zijn, maar de mohair-strepen in tricot steek mogen ook niet te los vallen. 

Begin bij het smalle puntje en brei afwisselend strepen in ribbelsteek  (van de sokkenwol) en tricot-steek (van de mohair-wol).
Per streep wordt een keer aan weerszijden gemeerderd.


Begin met 7 st. sokkenwol en brei 6 toeren in  ribbelsteek.
Wissel naar de mohair-wol en brei 6 toeren in tricot-steek, daarbij een keer (b.v. in de 3e toer) aan het begin en einde een steek uit het onderliggende draadje gedraaid meerderen. Aan het einde van deze "streep" zijn dus 9 steken op de breinaald.
Wissel naar de sokkenwol en brei 6 toeren in ribbelsteek, daarbij weer 1 keer aan weerszijden meerderen (11 steken op de breinaald)

En zo maar doorgaan..... mocht je een keer vergeten zijn te meerderen, dan haal je het gewoon bij de volgende toer weer in.

Een tip: de draad van de wol waarmee je niet breit aan de zijkant mee laten lopen en om de twee toeren met de werkdraad verdraaien, dan valt hij niet op en je krijgt geen losse lussen aan de zijkant.

Eindigen met de sokkenwol en losjes afkanten.

Naar wens kan je nog een pompon maken en aan de smalle kant vastzetten.


Het origineel vind je hier

Weer genoeg voor vandaag! - Tot morgen :-)

2 opmerkingen:

  1. Hier hebben we de EO-jongerendag via de tv meegemaakt...kon ik ondertussen lekker haken...ook genoten, het was alleen jammer dat niet de hele dag werd uitgezonden. Wat zijn je uiltjes leuk geworden! geen wonder dat je die zo kwijt was...
    Fijne dag, Wilma

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij hebben ook gekeken. Ik ben zelf nooit geweest, maar wilde altijd wel graag. Ik heb m'n oudste beloofd dat we volgend jaar samen gaan. Hij is dan bijna 12, een goed excuus om als moeder mee te gaan, 12 is natuurlijk best wel jong........

    BeantwoordenVerwijderen