Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

zaterdag 30 december 2023

Achterom

Het jaar is bijna ten einde, nog één keer achterom kijken?! Terwijl hier op de achtergrond al de nodige oudejaarsgeluiden te horen zijn (ik ben geen fan), en de top 2000 voor mij onbekende geluiden uitspuwt (ik herken nog nauwelijks een melodie met deze oren) lees ik een aantal blogberichten van dit afgelopen jaar nog eens door, op zoek naar de hoogtepunten van 2023.


Het jaar begon lekker: op 5 januari werd mijn Blij dat ik Brei-Facebookpagina gehackt. Ik kon er niets meer op plaatsen, ik kon niets meer verwijderen, ik kon zelfs de hele pagina niet opheffen. Facebook was en is onbereikbaar en de 16.000 volgers kijken al een jaar naar bovenstaande, laatst geplaatste foto. Maar niet getreurd, ik blijf hier schrijven, post nog in de Draadjes en Praatje-groep en ik maakte noodgedwongen ook eindelijk eens werk van Instagram

Nog onverwachter in 2023: het jaar stond voor mij heel veel in het teken van klederdracht. Altijd al een oude liefde van mij geweest en in het kader van de festiviteiten van 2024 (450 jaar Stadsrechten) deden we een oproep voor een workshop klederdracht. Dat hebben we geweten! 😁
Dus ben ik de rest van het jaar bezig geweest met verzamelen en organiseren (met hulp van héél veel mensen uit Arnemuiden) en zijn er inmiddels al een héleboel dames die volgend jaar piekfijn in de Arnemuidse klederdracht gaan lopen.




Op brei- en haakgebied bleven we in stijl: het patroon van de zogenaamde fietstrui bestond al maar werd uitgebreid met diverse heren-, dames- én kindermaten:


Verder gebeurde er vooral veel in de privésfeer. Dochterlief vertrok voor een halfjaar naar Italië, we bezochten haar in Padua. Verder pufte ik mij de zomer door. Warmte is niet aan mij besteed maar dat wisten jullie natuurlijk allang. Alleen in die ene week zomervakantie in Augustus kwam er geen einde aan de regen. Een mens krijgt wat hij verdient toch? 😉😂 Overigens lieten de echte breisters en haaksters zich niet beïnvloeden door het weer, het was de hele zomer druk in de winkel.


In Oktober vierden we uitgebreid dat we 25 jaar geleden met de winkel begonnen op de Markt. Wat een avontuur is het geweest. De feestje kon nog net gevierd worden voor ik aan mijn hand werd geopereerd. Verliep de ingreep in April nog als een soort wonderbaarlijke genezing, de tweede keer was het een stuk pijnlijker en duurde het herstel veel langer. Ook mijn oren (Meniere) sputterden aardig zo op het einde van het jaar. Heel, héél misschien liep ik dit jaar een béétje tegen mijn grenzen aan 😁. De combinatie van 2 jobs is soms wat pittig. 

Natuurlijk heb ik stiekem wat wensen voor 2024. Uiteraard een goede gezondheid, ik hoop dat die binnenhoofdse stormen wat gaan liggen. Ik hoop wat meer tijd te krijgen/maken voor het verven van kleurrijke strengen want dat doe ik zó graag en het komt er veel te weinig van. Begin januari kun je je weer abonneren op het verrassingsabonnement - stay tuned!


Ik hoop wat meer tijd te hebben voor de (moes-)tuin, wat is het toch heerlijk om je hoofd leeg te maken door in de grond te wroeten.


Maar éérst gaan we in de winkel aan de slag. Ik ga nu écht wat van Ali's atelier afsnoepen en de komende week proberen we het winkeloppervlak iets te vergroten! Manlief en zoonlief zijn al begonnen met de voorbereidingen en de chaos is nu compleet.....


Wil ik aan het einde nog een oproepje doen: ga je in 2024 een creatief project starten? Informeer dan eerst eens bij je lokale wolwinkel of gun je aankoop aan een kleine onderneming. De afgelopen jaren heb ik zóveel collega's de deuren zien sluiten: niet omdat er niet meer gebreid en gehaakt wordt (het tégendeel!) maar omdat er zoveel wordt besteld bij grote (soms buitenlandse) webshops. Maar voor elke stenen wolwinkel die stopt, komt er geen meer terug is de trend (mijn dochter heeft genoeg gezien, die krijg ik ook niet zover om het later over te nemen 😂😂😂). Steun die kleine winkelier!


Dit was de laatste blogpost van dit jaar. Iedereen heel hartelijk dank voor alle support en aankopen! Ik wens jullie alle goeds voor 2024: Vrede wereldwijd, gezondheid, voorspoed en rust en uiteraard een héleboel creativiteit.


woensdag 27 december 2023

Easy Peasy

De week tussen Kerst en Oud&Nieuw is altijd wat anders dan anders. De meeste mensen zijn nogal relaxed, hebben vakantie en doen op het gemakje. Wij ook hoor, vandaar dat de winkel ook pas om 10 uur openging, want zo tegen elven kwam de eerste vroege vogel eens binnenwippen... Alles gaat gemoedelijk en iedereen heeft tijd. 

Nu de stress van de kerstcadeautjes en de boodschappen voorbij is, komt de zin om te haken en breien ook vanzelf weer, heb ik het idee. Ik zocht nog een easy peasy project op. Grote naalden, super-eenvoudig. Goed te breien en weer weg te leggen, ook voor beginners. Soms moet je het jezelf niet te moeilijk maken, toch?

Deze grote omslagdoek/poncho is gebreid in 4 simpele delen.


Met 4 bollen Phoenix of Phoenix Tweed brei je deze grote ruimvallende omslagdoek van maar liefst 220 x 158 cm. Het patroon vind je in de Punto 65. bij aanschaf van 4 bollen krijg je het patroon er gratis bij.

Toch liever een sjaal? Dan is 2 bollen al meer dan genoeg. Het garen is superzacht en zo licht als een veertje: 93 % merino in een fluffy look. En breien op naald 7 of 8, dat krijg je dit jaar nog wel af 😉😉!

Morgen zijn we weer open vanaf 10.00 uur tot 16.00 uur. Op vrijdag ook, maar dan ben ik 's morgens nog in de zorg, in de loop van de middag kom ik nog naar de winkel. De komende 2 dagen kun je dus nog binnenkomen voor een easy peasy projectje, want zaterdag én de hele volgende week zijn we gesloten.


zaterdag 23 december 2023

Feestdagen


We wensen jullie héle fijne Kerstdagen
en een gezond, gelukkig en creatief 2024!

 ***********

-    We zijn er weer op woensdag 27 december tot vrijdag 29 december (10.00 uur - 16.00 uur)

-    Op zaterdag 30 december zijn we gesloten. 

-    In de eerste week van januari zijn we de hele week gesloten.
     We gaan dan weer open op woensdag 10 januari 2024. 


woensdag 20 december 2023

Rendier

We dromen wat af over die Witte Kerst maar het belooft (weer) eerder een groene en natte dag te worden. De dromen houden we gewoon voor volgend jaar 😉! 

Als je nu begint heb je volgend jaar vast ook dit prachtige heren-Rendier-vest af:


Het is gebreid met Rowan Felted Tweed. Dat hebben we in de winkel (niet in de webshop maar stuur een mail als je wat nodig hebt!). Het patroon van dit prachtige herenvest is gratis te downloaden bij Rowan (Engels en in ruil voor je mail-adres). Het prachtige inbrei-patroon kun je natuurlijk ook gebruiken voor andere projecten!




zondag 17 december 2023

Rondom Kerst...

Het lijkt alsof er geen dagen meer komen ná december. Aan het eind van het jaar moet er weer zoveel afgerond worden - althans dat denken we 😉...


Morgen gaan in elk geval de láátste strengen van het verrassingsabonnement op de post. En nog een héleboel andere strengen en leuke kerstcadeautjes (denk ik). 

-    Deze week is de winkel de hele week nog open volgens normale openingstijden, maar op zaterdag 23 december sluiten we om 15.00 uur

-    Tussen de Feestdagen zijn we open van woensdag 27 december tot vrijdag 29 december. We zijn dan open van 10.00 uur - 16.00 uur. 
-    Op zaterdag 30 december zijn we gesloten. 
-    In de eerste week van januari zijn we de hele week gesloten en gaan dan weer open op woensdag 10 januari 2024. 

Deze week dus nog volop gelegenheid om een creatief cadeautje te kopen voor jezelf of een ander, of om een brei/haakwerkje uit te zoeken voor de Kerstvakantie!


donderdag 14 december 2023

Eindelijk!

Het afgelopen jaar heb ik weer heel wat wol geverfd. Het is het allerleukste om te doen 😍, het verveelt echt nooit. Helaas heb ik er veel te weinig tijd voor, zeker sinds job2 erbij is gekomen. 10 jaar geleden schreef ik voor de eerste keer over handgeverfde strengen. ik weet nog dat deze strengen de winkel niet eens haalden. Ik had nog geen webshop toen en voor ik het wist waren ze al verkocht via de telefoon en de mail. Inmiddels zijn er al heel wat hand-ververs bij gekomen, op beurzen en in webshops kom je het regelmatig tegen.

Die webshop hebben we inmiddels ook, maar het komt er zo vaak niet van om alles te fotograferen in en deze webshop te plaatsten. Maar nu ik nog steeds niet zoveel breien en haken kan (het schiet bepaald niet op met die hand), moest het er nu van komen. Zojuist heb ik de meeste handgeverfde strengen (sokkenwolletjes in alle soorten en maten) in de webshop gezet. 


Misschien voor jezelf of een cadeautje voor een fervent sokkenbreister, je vind ze allemaal hier terug.
Natuurlijk kun je er nog veel meer mee: deze zachte sokkenwol leent zich ook prima voor sjaals, handschoenen, mutsen en nog veel meer!




Volgende week gaan ook de laatste strengen van het handgeverfde-abonnementje op de post!

Morgenochtend ben ik zelf niet in de winkel. ik ga (opnieuw) starten bij job2 - kijken hoe mijn hand zich houdt. Ali neemt weer de honneurs waar, ik kom in de loop van de middag weer.

PS: ook nog een paar aanbiedingen in de webshop gezet, je vindt ze hier!

woensdag 13 december 2023

Colourpack

Het is niet dat ik geen restjes heb 😉, maar ik ben altijd dol op Colourpacks met minibolletjes van één kwaliteit. Voor kleurrijke projecten waarbij het aantal kleuren zoveel is dat je met kleine bolletjes makkelijk toekomt. Er is nu weer een prachtige doos toegevoegd: Scheepjes Scrumptious, in een doos met maar liefst 80 verschillende minibolletjes (elk 30 gram/97 meter - daar kun je écht wat mee!).


Scheepjes Scrumptious is een mix van 50% gerecycled polyester (gemaakt van gerecyclede plastic flessen) en 50% acryl. Dit garen is heerlijk zacht en verkrijgbaar in prachtige licht gemêleerde kleuren met een warme uitstraling.


Je kunt deze flinke doos vinden in onze winkel én hier in onze webshop. Ik doe de 3 Yarn-boekjes met verschillende deken-patronen voor deze colourpack er gratis bij. Je kunt hiermee echt alle kanten op, natuurlijk kun je ook je eigen fantasie de loop laten!







maandag 11 december 2023

Kerstboom

Oef, het zijn met recht de donkere dagen voor Kerst. Het lijkt wel of het vanmorgen niet echt licht wordt, zonder een lamp zie ik nog weinig. Gelukkig is er genoeg kunstlicht voorhanden in deze tijd 😁😉...

Ook hier staat de kerstboom inmiddels, hij wordt met het jaar bonter. Elk jaar worden er wat - oude - ballen bijgekocht door de kinderen die er een soort kersttraditie van maken. Het is een bont ratjetoe vol herinneringen. Dacht ik er vroegers nog een soort eenheid van te maken, inmiddels heb ik dat allang losgelaten. Om mij te plagen worden elk jaar de meest bonte kleuren gekocht, lekker retro. Zolang die oude ballen van mij er ook bij mogen vindt ik het best.


Voor wie de komende 2 weken nog een gaatje heeft: Deze kleine kerstboompjes kun je breien van restjes sokkenwol. Als hangertje in de boom, voor het raam of als versiering van een cadeautje of het kerstmenu. Je vindt het Nederlandse patroon op Ravelry of rechtstreeks hier.


Toch liever haken? Deze zijn ook héél leuk en snel gemaakt/gehaakt:



Het patroon (Engels) is te koop via Etsy of Ravelry

vrijdag 8 december 2023

Aftellen

Wat vliegt de tijd toch snel. Op een of andere manier aan het eind van het jaar altijd nóg iets sneller dan in het begin van het jaar. De Sint is het land uit en Kerst komt erin. Dit weekend gaat bij ons ook de kerstboom in tooi (ik moet het niet wagen om dat zonder de kinderen te doen!), ik kocht een toef Mistletoe. We bladeren door Kerstrecepten en hebben voorpret.


Dit is wel een fijne periode. Wel al de gezelligheid en voorpret, maar nog niet de stress van de boodschappen en al dat andere. Eigenlijk moet ik in augustus meer kerstpatronen promoten, dan is er nog tijd om een persoonlijk cadeau te breien of te haken. In december is natuurlijk al weer veel te laat 😂. En dit jaar kom ik helemaal niet tot breien of halen want die hand werkt bepaald nog niet mee. 
Maar ik kom natuurlijk deze maand de leukste dingen tegen, dus bij deze! Zet maar op je to-do-lijstje voor volgend jaar:



Het garen wat gebruikt wordt komt overeen met 4-draads sokkenwol. Maar of je dat nog redt voor Kerst? Ik ben altijd wat jaloers op mensen die 's morgens om 7 uur posten dat ze al breien. Dan ben ik nog met héle andere dingen bezig, maar mijn tijd komt vast nog wel een keer.


Het is overigens sowieso leuk om nog eens te snuffelen in de blogs die ik met thema Kerst maakte. Sommige foto's zijn verdwenen, sommige links doen het niet meer maar er is nog genoeg leuks terug te vinden!

Voor wie nog een snel projectje wil maken of een cadeautje zoekt voor een handwerk-liefhebber: morgen is de winkel weer open van 9.00 - 16.00 uur, van harte welkom.



woensdag 6 december 2023

Herhaling

Een ritje Randstad zorgt weer voor bevestiging: wat ben ik toch een provinciaaltje! Dat wist ik al lang, maar ik ben er echt nog meer van overtuigd dat ik zou wegkwijnen als ik daar moest wonen. 


Ik word niet gelukkig van die eindeloze stroom auto's, vrachtauto's, kriskrassende -tigbaans wegen (Ali rijdt gelukkig!) en overal kantoren, bedrijven, fabrieken, loodsen, huizen, flats in een eindeloze rij vanaf Rotterdam-Zuid tot Rijswijk. Geen idee wanneer het ene ophoudt en het andere begint. Wat een opluchting dan weer als we bij Bergen op Zoom het laatste bochtje naar rechts maken, 10 meter naar beneden zakken en de open luchten van Zeeland zien (écht, het licht is hier anders!).


Oké, het is altijd even rijden als je een second opinion wilt en de provincie uit moet maar voor geen goud ga ik verkassen!


Ik mag weer op herhaling: gehoortesten, bloedafnames, mri-scan en de hele mikmak. Het zal allemaal wel nodig zijn. Ik hoop dat ik ooit van dat eindeloze gebrom in mijn hoofd afkom - of er mee om leer gaan. En het geluid van mijn hartslag 24 uur per dag (het geluid van een aanlopend wiel) in mijn oor wil ik ook wel kwijt. Fijn dat het klopt hoor, dat hart. Maar om daar nou de hele dag zo bewust van te zijn.....

Al met al wel weer een enerverende dag. Vandaag dus ook maar een ideetje in de herhaling:


Vorig jaar blogde ik over deze warme en vrolijke regenboogsokken. Je leest het hier nog eens terug. Het pakketje is nog steeds te bestellen in felle en in pastelkleuren. Je vindt het hier - met korting - in de webshop en uiteraard in de winkel.


Enne, de komende weken mag ik af en toe een hoortoestel niet in mijn oren dragen. Als ik je niet hoor in de winkel, zwaai maar even - we komen er wel uit 😉....








dinsdag 5 december 2023

Herkansing!

Het was anderhalve week geleden een echte teleurstelling dat de jaarlijkse winterfair door het slechte weer niet door kon gaan. We maakten er die dag het beste van maar uiteraard waren er ook een heleboel standhouders die hun waar niet aan de man konden brengen. Maar ook daar werd aan gewerkt en morgen is er dus een herkansing:

Ditmaal "gewoon" binnen, geen winters weer dat roet in het eten kan gooien. En uiteraard zijn de gewone winkels ook open. Kom je nog even langs bij onze buur (Bakkerij de Kok), die alwéér een prijs in de wacht sleepte.

Let wel op: Morgenochtend is onze winkel gesloten, in de middag zijn we weer gewoon open!

maandag 4 december 2023

Maya's

Wat later dan gepland maar voor een mooie cake wol is het natuurlijk nooit te laat: een nieuwe doos Maya-taarten zijn vandaag bezorgd. Nu nog een plekje zien te vinden....


Nu het winter is, blijkt zo'n heerlijke warme omslagdoek geen overbodige luxe. Deze grote Mayabollen zijn de wollen versie van Unicat. Op een bol van 400 gram zit 750 meter, ruim voldoende voor een royale gebreide of gehaakte omslagdoek.
Er is ook een mogelijkheid om een nóg grotere bol te bestellen, deze heb ik niet standaard op voorraad.


Ik heb veel verschillende kleuren binnengekregen, van frisvrolijk tot bedektere kleuren. Je vindt ze allemaal nu in de Webshop. Bij je bestelling krijg je standaard het patroon van de gebreide omslagdoek cadeau. Voor dit garen kun je echter ook kiezen voor de Ponchito van Chrizknitz, of deze zijwaarts gebreide omslagdoek van Annelies Baes.



Toch liever haken?

************

A.s. Woensdagmorgen is de winkel helaas gesloten! (Ritje oor-deskundige) Vanaf 13.00 uur is de winkel weer geopend!