Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

zaterdag 22 juni 2024

Generale...!

Vandaag hadden we een soort Generale Repetitie 😁 voor volgende week. Een Duitse televisiezender (NDR) wilde opnames maken voor een programma dat ergens in de herfst zal worden uitgezonden en zij hadden "lucht gekregen" van onze inspanningen om onze klederdracht levendig te houden, inclusief alle moderne varianten. Of we wat konden vertellen, in vol ornaat natuurlijk. Ik kon een beetje afleiding wel gebruiken (mocht het mis gaan, dan ben ik zó thuis) en kindlief kwam uit Zwolle, liet haar deadlines voor wat ze waren en sleurde haar Schotse lover mee naar RMU.


Old lady Nel deed alle moeite, zorgde dat alle spelden goed zaten en we waren er klaar voor! Op naar het museum....


Nu bestaan TV opnames vooral uit wachten, maar modern tijdverdrijf kun je best in je zijzak verstoppen en er lag een breiwerkje klaar... (dit is echt voor de foto hoor, geef mij maar een rondbreinaald! Maar mijn moeder breit de truien zoals vroeger op 4 priemen)


We waren bepaald niet alleen, het was een heuse happening en daarmee een heel klein voorproefje op volgende week! Dan zijn er ook veel meer jongeren bij, die hadden het vandaag nog even te druk met het versieren van een huis en het uitsteken van een vlag.



Er was absoluut geen sprake van een plan of draaiboek, het was lekker rommelig en chaotisch maar we vermaakten ons wel. Ali runde de winkel in zijn eentje (zoals altijd wordt het meeste werk achter de schermen gedaan!)



Piet Minderhoud stond ons bij met tips over de sierraden (weer wat geleerd!) en voerde ter plekke nog wat reparaties uit!


De televisiemakers wilden nog graag wat jong bloed zien en de kleine Ivy wilde graag voor de camera aangekleed worden. Bij de vraag hoe vaak ze deze kleding aan zou willen zei ze verlegen: "elke dag!"
Dat gaat wel goedkomen in de toekomst.



Afijn, we waren zeker 4 uur bezig voor hoogst waarschijnlijk 5 minuten TV in oktober maar wat was iedereen - jong en oud - enthousiast aan het vertellen over ons erfgoed en de toekomst.


Foto Aart van Belzen


Inmiddels gaat het er ook steeds leuker uitzien in de straat! Hoewel ik weet dat het totaal geen zin heeft, check ik al een paar keer per dag de vooruitzichten voor het weer. We hopen zo dat het een prachtige dag wordt. Mijn hoofd hield het goed vandaag, deze generale verliep prima!


dinsdag 18 juni 2024

Een aquarium.........!

Ergens half februari deed ik een oproep aan alle lezers om mee te helpen aan onze Vis-etalage voor de viering van 450-jaar stadrechten in Arnemuiden (29 juni a.s.). Nog geen 2 weken later kwam de eerste vis al met de post en dat was het begin van een gestage stroom van vissen en andere zeewezens in echt alle soorten en maten. In de loop van de afgelopen maanden heb ik jullie op de hoogte gehouden en met regelmaat een paar foto's gedeeld (vaak ook via Instagram) van een selectie van alle inzendingen...


Vandaag ging het gebeuren! Ik heb er gewon slecht van geslapen, want ik had die volle dozen gisteren nog eens bekeken 😳😳😱😱..... maar Ali was een goede hulp en we zijn optimitisch van start gegaan. Gelukkig heb ik een héél groot etalageraam! Want wáár begin je....


Wat een inzendingen! Uit Nederland en Belgie, maar ook uit Luxemburg, Engeland en Canada! In allerlei technieken: breien, haken, naaien, borduren, frivolité, macramé, patchwork, kantklossen, vilten en allerlei technieken door elkaar. Goed voor de opvliegers..... dit projectje. Gelukkig is de etalage smal, mijn evenwicht is nog niet al te best maar ik kon nergens omvallen 😂.


Naarmate de middag vorderde was het wel duidelijk dat ik echt niet alle vissen in dit raam kwijt kon. En het hangt écht vol!! Dus morgen gaan we vrolijk verder met de andere raampjes. 
Het blijkt héél moeilijk het raam goed te fotograferen, de weerspiegeling van de tegenoverliggende panden komt er steeds in terug maar hier een indruk:



Moeders kwam gelijk al even inspecteren! Maar nu moet er nog een keuze gemaakt worden 😁. Morgen hang ik de andere visjes nog in de kleine ramen aan de voorkant maar ik wil jullie uitnodigen om ook te kiezen als je in de buurt bent. Neem gerust een foto van je favoriete vis en app die naar mijn nummer 06-30055059 of mail naar jaffari@zeelandnet.nl Na de visserijdag maken we 3 prijswinnaars bekend.


 


Om de chaos compleet te maken werd vanmiddag ook een deel van de wintercollectie gebracht. Ali kreeg een rolberoerte! Die gaan we volgende week - of misschien nog wat later - wel uitpakken, first things first en ik wil zo graag overeind blijven de komende weken!!!!





maandag 17 juni 2024

Kompeito

Zowaar, we zagen vandaag de zón! 🌞🌞🌞🌞 En het werd wel 19 graden... ik had het zowaar warm. Dat zegt meer over mij dan over het weer, maar dat mag de pret niet drukken! Het was genieten.


Inmiddels is het EK voetbal begonnen (dat zal niemand zijn ontgaan). Hoewel ik het wel leuk vind om te kijken - met huisgenoten - is het wel een beetje zonde van de tijd om niets te doen tijdens zo'n wedstrijd, dus ik maar zelfs meer brei-metertjes dan normaal. Hoortoestellen uit 😂 want ik word knetter van het lawaai. Ik merk wel aan de rest wanneer ik moet opletten...


Dus wipte deze Linus-sjaal van mijn naalden die ik breide van 1 bol Noro Kompeito (kleur 4). Wat een feestje! 


Het nieuwe Noro-garen is gemaakt van 35% katoen, 35% zijde en 30% Polyamide en is zo zacht als de samenstelling doet vermoeden. Het verloopt langzaam met kleine spikkels. De grote bollen van 150 gram hebben een lengte van 450 meter dus ruim genoeg voor deze sjaal. Voor een zomer truitje zonder mouwen heb je er 2 nodig. 

 

Ik gebruikte het patroon van de Linus-sjaal als basispatroon en experimenteerde wat met steekjes om te kijken of dat goed uitkwam in dit garen. Het kan echt allemaal. Gaatjes, structuur, ribbels of tricotsteek: het komt allemaal goed uit in dit zachte garen.
Het garen is genoemd naar een Japans snoepje en daar doen de spikkeltjes ook echt aan denken.

 

De bollen Noro Kompeito vind je hier in de webshop, het patroon voor de Linus-sjaal hier.
Ik ontsnap nog even aan het voetbal lawaai en ga nog een rondje tuin doen nu het nog kan, morgen staat er weer regen op het programma. 


De jasmijn begint te bloeien en ruikt met vlagen echt heerlijk! Het zijn de kleine dingen die het doen, toch?









zaterdag 15 juni 2024

Volle bak!

Deze week kwamen er op de valreep nog een paar geweldige vissen binnen zwemmen voor de etalage. Volgende week ga ik aan de slag om ze een plekje te geven achter het raam, dat wordt nog een hele uitdaging, denk ik 😁. Volle bak! Ik laat nog even zien wat er deze week nog ingeleverd werd (een selectie hoor!)


Zóveel technieken, zoveel enthousiasme en fantasie! Ze zijn stuk voor stuk echt geweldig. Van dichtbij en van heinde en ver. Zoom eens in om alle bijzondere details te zien! De afwerking, de stofjes, de uitvoering 😍


Deze vis in alle soorten schortenbont is ook zo origineel!!




oeps, de vis in filethaken ligt op zijn kop.....




Ik hou jullie op de hoogte van het aquarium! 

*******

Misschien stond je gisteren voor een gesloten deur? Helaas moest Ali me weer oppikken bij job2, meneer Menière kwam weer langs. De deur was even dicht en we moesten ook wat eerder sluiten. Het is helaas niet anders. Vandaag wiebel ik nog wat na. Va nmij mag hij wegblijven, deze Menière maar ik heb er weinig over te zeggen.

Fijn weekend allemaal!


donderdag 13 juni 2024

Nog even!

Wie mij al een tijdje volgt zal het niet ontgaan zijn dat we 29 juni een leuk feestje houden in Arnemuiden. De jaarlijkse visserijdag wordt gecombineerd met de viering van 450 jaar stadsrechten, en het wórdt wat! 

Na een wat aarzelend begin hebben nu heel veel mensen de schouders eronder gezet en het wordt een heel gebeuren! Stichting RMU-events maakt er een hele feestweek van, je volgt het allemaal hier  

Op allerlei niveaus worden er voorbereidingen gemaakt. Ik heb jullie natuurlijk op de hoogte gehouden van onze workshops in klederdracht. Iedereen is er inmiddels wel achter dat je je niet "even" in onze klederdracht hijst. Wat een werk is er verricht! Inmiddels wordt de kunst doorgegeven en ik denk dat er echt veel vrouwen in klederdracht lopen op de 29e, geweldig!

Ook zijn er héél, héél veel truien gebreid. En dus echt niet (alleen) voor mannen-van-respectabele-leeftijd, jonge gasten willen ook zo'n trui. En een bijpassende klepbroek, als het even kan. Daarom is een groepje dames met een naaiclubje begonnen, waarin iedereen wordt geholpen die wat ondersteuning kan gebruiken bij de kleding voor kinderen, klepbroeken, kielen, etc. Afgelopen dinsdag nam ik daar een kijkje:






Tijdens de koffie schoof ook een journalist van de PZC aan en we werden getrakteerd op taart door de mannen van RMU-events die tekst en uitleg gaven over het hele traject van de 450 jaar stad-viering. 


Zó leuk om te zien dat er zoveel verschillende mensen bezig zijn om het feest tot een succes te maken. Op allerlei niveaus zet iedereen zijn beste beentje voor. Waar een klein dorp stad groot in kan zijn....


Ook bij de basisscholen zijn er projectweken rondom het thema klederdracht en de geschiedenis van Arnemuiden. En voor iedereen die het net te ver vindt gaan om in traditionele klederdracht te gaan, zijn er de moderne varianten:


Als je mij 10 jaar geleden had gezegd dat het slangenpatroon en de klederdracht zo'n verbindend item zou gaan worden, had ik je echt nooit geloofd.

Op een of andere manier is het "schortenbont-week", veel mensen komen een metertje of wat halen voor hele verschillende dingen. Gelukkig is er weer nieuwe voorraad bezorgd! Ik moet alleen nog even schuiven, passen en meten om het in de kast te krijgen. In januari dacht ik nog zóveel ruimte te hebben in de winkel 😂


én een katoentje voor het blauw mutsje...


Je maakt het af met een Zeeuws knoopje:


Nu maar hopen dat ik ook op de been blijf, ik moet er niet aan denken dat ik juist dán plat ga. We gaan het zien. Morgen is de winkel weer open, Ali gaat de tent runnen! 

PS: er zijn deze week nog heel veel vissen ingeleverd en opgestuurd. Ik heb nog geen kans gezien om te op de foto te zetten maar dat probeer ik nog...