Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

zaterdag 29 oktober 2022

Streepjes

Poeh, wat een week.... Allereerst iedereen dank voor alle support, dat deed me echt heel goed. Een kleine update: De jurist van Libelle heeft gereageerd:  "de woorden/naam blij-dat-ik-brei-pakketten leveren géén verwarring op en hebben géén onderscheidend vermogen en daarmee moet ik (Jeanet) dulden dat deze naam gebruikt wordt. Bovendien is onze webshop beperkt (ook geen nieuws) en heeft geen overlap met de aangeboden producten. Daarnaast zijn ze (Libelle) erg coulant en zijn er wat streepjes weggehaald en heten de pakketten op het internet nu blij-dat-ik-brei-Libelle-pakketten" - vrije vertaling/samenvatting van mij. Geen woord over al-dan-niet-bewust, vergissing, opzet, onwetendheid ofzo maar dat zijn geen woorden die een jurist zal gebruiken, laat staan "sorry".

Een geregistreerde handelsnaam biedt eigenlijk geen enkele bescherming en een merk(naam) deponeren kost nogal wat. Dus. Nu kan ik 2 dingen doen. Onze verzekering uitpluizen op rechtsbijstand, een of andere deskundige opsnorren, slapeloze nachten verwerken (want zo zit ik nou eenmaal in elkaar) en een berg energie stoppen in iets wat ons niets gaat opleveren dan stress (en wellicht een Ménière-aanval 😁😂). Moet ik naast het runnen van de winkel, de boekhouding, bijhouden van social media, het breien en haken van voorbeelden dit ook nog op mijn nek nemen?

Of haal ik mijn stijve schouders op, wens Libelle het allerbeste met hun blij-dat-ik-brei-Libelle-pakketten, ga morgen fris en fruitig weer aan de slag bij job2 en probeer woensdag weer de draad op te pikken en sta voor iedereen klaar in de winkel. Ik kies voor het laatste. Ik zal wel héél erg naïef zijn (of zuur, zoals iemand schreef) dat ik het toch onrechtvaardig vind, maar dat zal ook wel weer overgaan. 


Vandaag kwam Corrie even dit streepjesvest laten zien. Het is gebreid van de Cloud van LangYarns. Ze gebruikte als basis het patroon van een trui uit Punto 31, "halveerde" het voorpand, zette er een boordje aan en breide dit heerlijke vest van 5 bollen in kleur 2. Het garen streept vanzelf! En van de halve bol die ze over heeft maakt ze nog een muts!

Want nog even voor de duidelijkheid: We verkopen met veel plezier LangYarns! Prachtige garens, supermooie patronenboeken in meerdere maten en een goede service.


Ik haal diep adem, ik ben blij dat ik brei aan een heerlijk zachte trui van LangYarns Phoenix en ga vanavond genieten van een extra uurtje slaap want ik ben zó ontzettend moe.
Goed weekend, Jeanet








donderdag 27 oktober 2022

Blij dat ik brei

Blij? Ik ben echt helemaal niet blij! Gisteren en vandaag werd ik door verschillende klanten erop geattendeerd en gevraagd of ik brei-pakketten leverde aan de Libelle? Huh? Ik? Wa's dat nou weer? Ik weet van niets?

*****************************************

Foto van Libelle verwijderd 

*************************************

Blijkbaar vond - al dan niet bewust - Libelle het nodig om onze (overigens bij de Kamer van Koophandel geregistreerde) handelsnaam te gebruiken voor de promotie van deze breipakketten. Die NIET door ons geleverd worden maar door een ándere Nederlandse wolwinkel.

Ik schrijf al ruim 11½ jaar onder de naam Blij dat ik Brei. Jaren geleden hebben we deze naam ook laten registreren bij de KvK. De meeste mensen kennen mij van mijn blog, met - as we speak - 21.145.892 (ja, ruim 21 miljoen !) pageviews kun je toch niet helemaal om mij heen in de brei- en haakwereld. Ik denk dat ik honderden of duizenden mensen heb geïnspireerd met mijn verhalen en links. Google even "blij dat ik brei" en je komt -tig keer bij mij uit, er zou zelfs bij een onervaren redacteur toch een lampje moeten gaan branden.  En dan nu dit. Een mail naar Libelle heeft tot nu toe nog geen antwoord op geleverd (overigens een telefoontje van de vertegenwoordiger ook niet). 

Ik baal hier van. Juridisch kan ik hier vast wel wat mee maar je zal ook wel begrijpen dat ik hier echt, echt niet op zit te wachten. Ik heb geen zin in een potje David tegen Goliath. Ik ben gewoon - samen met Ali - een kleine ondernemer die hard moet knokken voor een boterham. Voor het beleg heb ik al een 2e baan. 

Afijn. LangYarns verkoop ik wel. En die pakketten kan ik ook wel leveren maar misschien niet in 2 dagen. Een écht blij-dat-ik-brei-pakket koop je gewoon bij ons. Nog maar even onze webshop blij-dat-ik-brei.nl , waar je maar klein deel van ons assortiment vindt. Voor alle andere vragen mag je mailen of bellen. 

Morgen ben ik niet in de winkel, dan werk ik in het verpleeghuis voor het beleg... Ali doet zijn best om je morgen te helpen en zaterdag ben ik er weer de hele dag. 

Lieve groet,

Jeanet

(ja, die van blij-dat-ik-brei!)




woensdag 26 oktober 2022

Nostalgia 2.0 - 2023

Yes! Hoe leuk is dit?! Er komt een nieuwe CAL (Crochet Along) van Haakplein en het wordt een nieuwe Nostalgia. Ik denk dat de Nostalgia-sprei van 2018 het meest verkochte pakket ever was, iedereen was zo enthousiast over deze sprei met een knipoog naar het verleden. Ik ben heel blij dat Jolanda en Naomi weer een nieuw patroon hebben gemaakt, ook dit keer weer in de filet-techniek.

 

De CAL (Crochet Along) gaat van start op 6 januari 2023 bestaat uit 24 delen. Per week komt een deel van het patroon online, uiteraard met duidelijk geschreven teksten, haakdiagrammen en enkele instructievideo’s. Via de Facebookgroep 'Haakplein' en www.haakplein.com is de Nostalgia 2.0 CAL te volgen.



Er wordt gehaakt met Durable Breikatoen no. 8, een tijdloos garen dat supermooi blijft - ook na intensief gebruik. De sprei wordt 155x205 cm, afhankelijk van je hand van haken.  De complete pakketten kun je bestellen (wit of ecru) via onze webshop. Deze worden uitgeleverd na 5 december, maar reserveren is waarschijnlijk verstandig!








dinsdag 25 oktober 2022

Binnen...

Het is bizar hoe snel de dagen voorbij vliegen. Ik had deze dag echt nodig om even bij te komen. Helemaal zonder werk is een vrije dag eigenlijk ook niet. Er werden veel pakjes naar de post gebracht en er kwam al weer van alles binnen. Pffftt... en die winkel die wordt maar niet groter...


Deze Maya-bollen vullen de boel natuurlijk snel. Met een hoogte van ca 12 cm en een doorsnee van ruim 20 cm zijn het flinke taarten. Onder het label Maya kom je allerlei ideeën tegen met dit garen. De voorraad is beperkt maar we bestellen weer regelmatig. Je vindt het garen hier terug in de webshop.

 


Ook zijn er nieuwe kleuren Paillettes binnen. Dit meebrei-draadje staat niet in de webshop (maar mail maar als je het niet kan weerstaan😉). Deze pompoen (een basisdraadje met een paillette-draadje samengebreid) is een blijvertje en komt elk jaar wel weer te voorschijn. Het Paillettes-draadje is ook leuk voor een feestelijk randje aan je brei- of haakwerk.
De beschrijving van de pompoenen vind je in deze oude blogpost.




En zo vloog er dus weer een dag voorbij... Morgen is de winkel weer open van 9.00 - 17.00 uur en ik verwacht nóg meer doosjes met moois. Tot morgen...









vrijdag 21 oktober 2022

Nuance..........

Toen ik vanmorgen mijn vroege dienst draaide in het verpleeghuis riep halverwege de ochtend iemand tegen mij: "hé, je staat in de krant"! O help, ik was er al bang voor. Met nog -tig wasbeurtjes, stapels wasgoed, een tiental boterhammen en verschoningen te gaan had ik geen tijd om door die PZC te bladeren. En toen ik om half 4 weer thuis kwam, kon ik rechtstreeks door naar de winkel waar al weer wat klanten op mij stonden te wachten. Maar nu, terwijl manlief iets heel lekkers aan het koken is, heb ik eindelijk tijd om het artikel even te lezen. Pfffttt...... wat een vreselijke samenvatting van het chaotische telefoongesprek van gisteren is dit! Dit vergt toch enige nuance!

Het citaat uit de PZC:

"Ook haar collega Jeannette Jaffari van de gelijknamige wolwinkel in Arnemuiden heeft gemerkt dat er veel gebreid wordt. ,,Truien, vesten. Breien is al een hele poos weer in, maar nu merk je dat mensen eerder denken: laat ik eens een lekkere dikke trui breien.” Bij voorkeur van wol, zegt Jaffari: ,,Dat geeft wármte!” Worden er ook dekentjes gebreid? Jaffari, beslist: ,,Dan kun je beter een fleecedeken kopen. Veel goedkoper en lekker warm. Als je een echte wollen deken wil breien, gaat dat je heel veel geld kosten. Zeker 130 euro, denk ik."


Gisteren werd ik halverwege de middag gebeld. De winkel stond even vol mensen en ik had de telefoon al een paar keer over laten gaan omdat ik mensen aan het helpen was. Afijn, nu toch maar even opnemen. Een journaliste van de PZC aan de lijn. Even vragen of ik tijd had was er niet bij, ze stak gelijk van wal. Of ik ook merkte dat er vanwege de energiecrisis meer gebreid werd. Eh......, ik ben altijd wat voorzichtig met dit soort conclusies. Tenslotte is het al 24 jaar hollen en veel stilstaan dus ik ben er niet zo zeker van of een dag met een goede omzet door Meneer Poetin en consorten komt. Dus dat vertelde ik haar ook. Oktober is altijd al een redelijk goede maand, de zomer is voorbij (en we hadden zo'n hete, lange zomer dat sommige breinaalden bijna zijn verdampt), het is Herfstvakantie en er zijn toeristen in de provincie. Bovendien zijn afgelopen jaar 2 goede wolwinkels in de buurt gesloten én we hebben ook nog een TV-uitzending gehad waar leuk op gereageerd werd. Dus of het alleen aan de energie-crisis ligt? Dat was blijkbaar toch niet helemaal het antwoord wat ze verwachtte 😂. 
Of er meer truien en sokken werden gebreid? Ja, er worden veel sokken gebreid, maar dat is al een tijdje gaande. En er zijn zulke leuke truien-patronen, die lopen ook wel lekker. 
Dekens dan? Ja, ook dekens. Tenslotte gaat onze Zeeuwse deken al járen goed, en ook Tante Zoet mag nog vaak gebreid worden. En dan kiezen de mensen veel voor wol? En dan extra wárme wol? 
Ik dacht nu dat het beter was om nog even door te vragen wat ze daarmee bedoelde. Ze klonk niet als een doorgewinterde breister. Wat bedoelt u met extra warme wol? "Nou, of dekens dan werden gebreid van Alpaca of Kasjmier?" Toen schoot ik echt in de lach! Een deken van Kasjmier? Nou, dan kun je inderdaad beter een fleece-dekentje kopen. Het Visserstruien-deken-pakket in Kasjmier kost toch een dikke 500 euro en als je een beetje door-breit (op naalden 3½ met drie-en-een-halve kilometer garen) is hij in maart af... Je zou er dan ook voor kunnen kiezen om de verwarming gewoon aan te laten 😂.
Een gewoon dekenpakket van - overigens superwarme - sokkenwol kost een kleine 130 euro.

Ze gaf het op en bedankte mij voor de moeite. Het waren niet helemaal de antwoorden die pasten in het artikel, vreesde ik. Ik keerde weer terug naar mijn klanten (die mij ondertussen hoogst-verbaasd aankeken). En zowaar. Met wat gehussel en geschud kwam ik toch nog in de krant. Met passende antwoorden!



De Zeeuwse Visserstruien Deken is nog steeds als pakket te koop. Van 6-draads sokkenwol en je mag je kleur zelf kiezen. Kun je 'm ook nog in de machine wassen. Als je er deze winter nog veel plezier van wil hebben moet je gewoon héél hard doorbreien, dan krijg je het vanzelf warm. 
Mocht je toch nog voor de Cashmere willen gaan, dan wil ik dat met alle liefde voor je bestellen. (NB: 32 bolletjes à € 17,00) Mag je ook je kleur kiezen!

Overigens: die Zeeuwse Truien zijn ook warm. Ze doen het al meer dan 100 jaar erg goed!

Morgen zijn we weer open van 9.00- 16.00 uur. Met alle liefde vertel ik je álles over wol. 
Extra warme wol! 
Tot morgen!


woensdag 19 oktober 2022

Kleurrijk en warm

Meestal heb ik wel een paar projectjes tegelijk onderhanden. Iets makkelijks, iets moeilijkers, iets groots en iets kleins. Er zijn dingen -echt! - die nooit af komen of pas als de wol al weer uit de collectie is 😂😅😐... En soms is iets al lang af maar moet ik alleen nog even opschrijven hoe ik het ook al weer maakte (handig als je wol wil verkopen!).


Aan dit projectje beleefde ik veel plezier. Héérlijke wol, lekker kleurrijk en een patroontje zou ik het niet eens durven noemen... Een makkelijk gedachteloos werkje, en da's soms echt fijn als je veel aan je hoofd hebt. Geen telwerk, maar gáán.
Het garen is LangYarns Frida, 100% merino en lekker zacht. Ik gebruikte 2 bollen in kleur 5. Er zijn 10 prachtige kleuren, van heel bont naar pastel of toon-op-toon. 

Deze kol is makkelijk te dragen op een shirt, vest of op en onder een jas. Ik gebruikte voor dit project 2 bollen van 100 gram en haaknaald 4½.

In het kort: Het kolletje bestaat uit 2 delen (het bovenste, rechte stuk is er als laatste op gehaakt). Het eerste deel is een soort kleine driehoekssjaal die je vanuit het midden steeds groter haakt (dus niet vanaf onderen). Als je de wijdste puntjes van het driehoekssjaaltje naar elkaar toe vouwt en sluit, kun je de bovenste rand er op haken. 

Ik maakte dus eerst een klein omslagdoekje in de granietsteek. Je vindt hier een youtube-fimpje van deze steek. Het leuke van dit garen is dat de kleuren vanzelf verlopen en dat maakt het insteken tussen de vasten eigenlijk ook makkelijker. Je kunt ook dit schema gebruiken (vasten en lossen, da's alles), als je het schema omdraait zie je hoe het puntje is gehaakt, het puntje zit bij het kolletje uiteraard van onderen.


In het begin is het een beetje "priegelen" 😉 maar het wordt steeds makkelijker als de rijen langer worden. Ik haakte door tot ik de uiterste uiterste punten goed rond mijn hals kon doen. Ik had toen ongeveer een bol op gehaakt en van punt tot punt was het 70 cm breed (diepte 35 cm). Ik haakte toen deze punten samen en haakte het 2e bolletje rondom op, ook weer in granietsteek, van onder naar boven. Ik sloot de toeren niet met een halve vaste maar ging gewoon door in het rond. De onderstaande foto's maken het wel duidelijk. Zo simpel kan het zijn met het juiste draadje!



Een detail-foto:




Je kunt alle kleuren vinden in onze webshop. Je vindt daar ook de 2 patronenboekjes, die vol staan met prachtige patronen voor truien, spencers, vesten en accessoires. 
O, en dat prachtige vest ónder deze leuke kol is ons vest Zierikzee, dat vind je hier.




Laat die Herfst maar komen!










dinsdag 18 oktober 2022

Wintermarkt

Je kan het je deze week absoluut niet voorstellen dat we al een eind op weg zijn naar Kerst. Het is bijzonder mooi weer en ik heb nog steeds niet meer aan dan een vestje (en dan meer uit dan aan 😁), maar de bomen om ons heen verkleuren in rap tempo en als over anderhalve week de wintertijd weer ingaat wordt het wel héél donker. Om alvast in de winterse sferen te komen: ik geef al vast de datum door voor onze jaarlijkse Winterfair in Arnemuiden: op vrijdag 25 november dit jaar van ca 14.00 - 20.00 uur. Deze vrijdag ben ik gewoon de hele dag in de winkel, we gaan weer wat leuks organiseren.

Om in de stemming te komen laat ik jullie het leuke haakpatroon van Marga's WinterMarkt zien:


Kijk eens naar die leuke details!




Marga maakte dit patroon al eerder maar het vinden van de juiste materialen bleek nog een hele uitdaging. Gelukkig is alles nu goed leverbaar en ook van dit patroon hebben we een compleet materialenpakket gemaakt: garen, kraaltjes, chenilledraad én de transparante sheets die je nodig hebt voor deze markt. Je vindt het pakket hier (met korting!) in onze webshop. Het patroon koop je bij Marga
Wil je het pakket ophalen in de winkel, dan is het slim om deze ook te reserveren via onze webshop (kies bijv. voor betalen bij afhalen) want de voorraad is beperkt en de pakketten gaan hard.









woensdag 12 oktober 2022

Kabouters

Aan het eind van deze drukke dag werd er bij ons een logeetje afgegeven, deze schattige kabouter blijft even in de winkel logeren:




Johanna breide mee met het Choose your Gnome Adventure via Ravelry en daar is dit droppie uitgerold. Hoe leuk is dit. De KAL is inmiddels klaar maar je kunt het patroon (met zoveel verschillende mogelijkheden) nog steeds kopen via Ravelry. In het Engels maar erg duidelijk!


Deze Gnorton is gebreid met restjes handgeverfde sokkenwol maar je kunt van alles uitproberen. De ontwerpster Sarah Schira heeft nog veel meer leuke kabouters ontworpen, kijk maar eens hier.






dinsdag 11 oktober 2022

Bezig

De afgelopen dagen was ik weer "bezig". Druk heeft een vervelende lading, bezig is een stuk beter. Ik kan het ook niet meer zo heel goed, stilzitten. Maar gisterenavond was ik wel zo moe dat ik om 9 uur de koffer in dook, zodat ik vandaag fris en fruitig de boeken in kon duiken. Ik werk in de winkel altijd hard, maar het haalt het niet bij het werk in het verpleeghuis. Ik heb mijn stappen wel weer gehaald, laten we het daar maar op houden...


Niet te veel naar buiten kijken, vandaag 😁! Het saaie papierwerk en de stralende najaarszon konden geen groter contrast zijn. Tussendoor nog wat Trein-pakketten op de post gedaan, als morgen de nieuwe draadjes op tijd worden geleverd gaan er nog wat pakketjes op de post.

Graag laat ik jullie nog 2 nieuwe ontwerpen van Sascha zien, in de Onesiegurumi-serie, waarbij geen naaiwerk nodig is, je haakt alle onderdelen in een keer aan elkaar!


Dit grappige en lieve vleermuisje is te lief om van te griezelen! Je koopt het patroon via de webshop van Sascha en ook in onze stenen winkel.



En dit grappige varkentje is het nieuwste ontwerp in deze serie. De knuffeltjes hebben zo'n lieve uitstraling! Het patroon van dit varkentje/biggetje vind je hier.


Morgen is de winkel weer open vanaf 9 uur, van harte welkom!







zaterdag 8 oktober 2022

Cloud

Pfieuw! Wat een week weer 😊. De dagen rollen over elkaar heen en elke dag is weer héél anders. Woensdag ging ik kennismaken in de wereld van hoortoestellen. Ai. Gecompliceerde oren betekent blijkbaar ook gecompliceerde toestelletjes. 2 stuks graag.... Maar goed, dat half uurtje dat ik de proefdingen in mijn oren had tijdens het gesprek bood zeker perspectief. Nog wel even heel veel bollen wol verkopen (want aan die reclamespots van gratis-en-voor-niets-en-helemaal-en-alles-vergoed heb je niets, hoor. Niet met mijn oren...).

Donderdagavond hadden we de eerste brei- en haakclub van het seizoen. Heerlijk weer om met zoveel mensen bij elkaar te zitten, er waren weer de nodige lachsalvo's en er werd zo tussendoor ook weer heel veel geleerd. Van hoe je een granny haakt tot hoe je de bocht om moet bij een sok. Hetwas ook fijn om veel nieuwe gezichten te zien!

Vrijdag draaide ik weer een vroege dienst, Ali deed zijn best in de winkel ("komt u morgen maar even terug, dan is Jeanet er weer", en dan in het Duits 😂). Met een ziekmelding in het team en werken op een andere woning was het bij ons in het verpleeghuis wel weer aanpoten. Na het werk snel op de fiets, via de achterdeur naar binnen en zó de winkel in. Twee héél andere werelden hoor!

En vandaag was het Héél Holland Breit! Toen de deur om 9.00 uur open ging stond de eerste klant al te wachten en het ging de hele dag door. 3 koude bakken koffie later en het was opeens weer 4 uur.

Maar nu heb ik eerst even tijd gemaakt om de webwinkel een beetje bij te werken. Deze week liet ik jullie namelijk het vest zien dat ik net afgebreid had. Voor de goede kijker, in mijn joggingbroek en oude shirt op de bank...


Dit vest wou ik vorig jaar al breien. Het garen Cloud van LangYarns was echter zo populair dat het heel vaak niet of later leverbaar was. Dit jaar zijn er weer nieuwe kleuren bijgekomen en met naalden 10 en 12 is dit vest - zelfs voor mij - snel af! Het is gebreid met een dubbele draad (boordje nld 10, de rest op nld 12). Het vest zit héérlijk! Het garen is gemaakt van 90% extrafine Merino en 10% polyamide. Het is superlicht en er zitten zoveel verschillende kleurtjes in een bol. Ik koos voor kleur 06.
Ik breide dit vest voor de winkel in maar S/M maar zoals je ziet kan ik dit ook nog aan 😉.

Het model in het patronenboekje (punto 31) ziet er een stuk slanker uit! Maat S/M heeft aan 4 bollen genoeg (maar ik maakte 'm stiekem toch iets groter dus had een 5e bol nodig). Voor maat L/XL heb je er 5 nodig.


Zoals je ziet heb ik er voor gekozen om de gladde kant van tricotsteek als de goede kant te nemen, dat vond ik mooier.

Afijn, alle kleuren Cloud staan nu in de webshop, en ook de 2 patronenboekjes (het vest staat in Punto 31). Ik geef ook gelijk een beperking aan. Ik heb alle kleuren in de webshop gezet maar ik heb in ons winkeltje echt geen mega-magazijn met voorraad. Als iedereen voor een zelfde kleur kiest moet ik het soms even bijbestellen, dat duurt enkele dagen. Alle kleuren zijn weer snel leverbaar, alleen kleuren 11 en 12 duren nu 2 weekjes. Als kleine winkel met een webshop is het soms een hele klus om al die voorraden bij te houden - zeker na een Heel Holland Breit-dag als deze 😉.

Wil je kijken welke modellen er allemaal in de boekjes staan? Hier vind je Punto 45 en hier Punto 31.
Ik ga met mijn volgende projectje verder....