Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

donderdag 30 mei 2024

Pareltje

Vroeger (dan ga je oud worden, he? Als je het over "vroeger" gaat hebben 😂😂)....... had je de Ariadne, één breiboek per seizoen van een bepaald merk, een Hema breiboek waar je jaren mee deed, af en toe een patroon in de Margriet en dat was het wel zo'n beetje. Maar al die ideeën die nú op ons afkomen....... de keuze is reuze en soms is het kiezen moeilijk. Er zijn hypes die net zo snel komen als gaan maar sommige dingen zijn tijdloos! Zo zag ik dit práchtige dekentje van Purl Soho (een online wolwinkel uit de VS)
Foto en patroon: Purl Soho

Het patroon van deze deken is te vinden op de website van deze winkel. Ik had me voorgenomen om deze winkel ooit in mijn leven te bezoeken, maar helaas is deze fysieke winkel vorige jaar gesloten (niet dat ik nou zo vaak in New York ben, he 😂, maar dromen mag toch?). Dus deze wens gaat van mijn lijstje af. Purl Soho gaat wel online verder en op hun website vind je echt de mooiste patronen. Ze gebruiken dan ook hele luxe garens en dat zie je er echt aan af! 

Purl soho

Het gratis patroon is in het Engels en je moet echt wel opletten maar dan heb je ook wat! Je kunt de deken zo groot maken als je wilt maar uiteraard kun je dit patroon voor zoveel andere dingen gebruiken.


Ik voeg 'm toe aan mijn wensen lijstje. Die wordt maar niet korter, snap je dat nou?

Morgenochtend ben ik weer bij Job2, Ali neemt de honneurs waar en ik ben er weer aan het eind van de middag en uiteraard op zaterdag! 


woensdag 29 mei 2024

Dingetje........

Op onze brei- en haakclub barst het van de creativiteit. Soms mag ik de werkstukken fotograferen om met jullie te delen. Zo ook het heerlijk zomerse sjaaltje van Cathrien, dat ze haakte met een patroon van Jellina


Ze gebruikte een colourpack van dit garen Candy Floss (7 van de 10 kleurtjes). Zó heerlijk vrolijk en lekker luchtig en zacht. Ik mocht je sjaal even lenen voor foto's en toen ik er over wilde bloggen....... bleken de doosjes niet meer leverbaar. Da's dus een dingetje 😁😁. Ik heb nog een paar doosjes in de winkel en dan......levertijd is helaas nog niet bekend. Maar ik wilde jullie dit leuke idee niet onthouden. Dit garen heb ik helaas niet los in de winkel (52 kleuren, waar láát ik het???). 

Natuurlijk kun je dit ook maken van andere garens (bijv. Sweet Treat van Scheepjes) en het patroon is te koop bij Jellina, die het gewoon in 1 kleur haakte:





En verder: De oren-soap wordt vervolgd... nadat ik vrijdag nog een keer onderuit ging is mijn gehoor bepaald niet vooruit gegaan. Ook dit wordt nu echt wel een "dingetje" want ik heb echt de grootste moeite met telefoongesprekken. Een simpele vraag als "tot hoe laat ben je vandaag open" is al lastig te verstaan, maar uitleg over een patroon of iets dergelijks is voor mij op dit moment echt niet te doen. Dus heb je een specifieke vraag: mail even! Dat is voor mij een stuk handiger 😁

Ik krijg heel veel goede tips en tricks, mogelijke oorzaken, behandelingen, pillen, diagnoses en adviezen via allerlei kanalen. De afgelopen 25 jaar heb ik uiteraard al de nodige artsen, ziekenhuizen en onderzoeken gehad en van alles geprobeerd. Soms heb je iets waar niet veel aan te doen is en waar je mee moet leren leven. Dat laatste, daar ben ik mee bezig. Kan even duren....

vrijdag 24 mei 2024

Op en af

Het is niet helemaal mijn weekje...😁. Het gaat op en af met die oren en dat heeft best wat gevolgen voor de dagelijks gang van zaken. Ik hoor van alles, maar dat geluid hoor ik alleen van binnen (wat een klere-herrie daarbinnen en die hartslag die ik 24 uur per dag hoor is ook best lastig). Wat ik wél zou moeten horen, hoor of versta ik dan weer niet. Telefoontjes heb ik veel moeite mee en geluiden en stemmen op afstand ook. Het wordt vast wel weer beter maar nu vreet het wel energie, want ik sta de hele dag "aan" om alles goed te verstaan. Toch is er nog genoeg anders, waar oren en gehoor niet zo belangrijk zijn: moestuin-geluk bijvoorbeeld!


Het geloei van deze pubers hoor ik gelukkig nog wel, ze komen altijd nieuwsgierig aanrennen als we op slakkenjacht zijn. Het zal je niet verbazen dat we al lang allerlei tips & tricks hebben uitgeprobeerd op ons lapje maar als zelfs het Journaal er een item aan wijdt, zal het wel een heftig en hardnekkig probleem zijn...


De eerst aardbeien zijn geoogst! Niet geheel zonder slakkenschade, maar dat mag de pret niet drukken.
 
Toen ik vanmiddag de strengen wol die ik deze week verfde wilde ophangen, viel de stroom uit! Oeps, da's donker....... geen licht, geen telefoon, geen kassa, geen pin en helaas ook geen koffie 😁. Alle ondernemers stonden opeens op straat - er bleek bij werkzaamheden iets kapot getrokken te zijn. 


Het is inmiddels opgelost, de strengen hangen in de winkel. Morgen nieuwe kansen....


En verder gaat er op dit moment geen dag voorbij zonder iets van klederdracht. De doeken en beuken, krullen, haarlinten, spelden en mutsen zijn bijna een vast onderdeel van de dag geworden. Nog 5 weken......


Gelukkig werd 1 bovenmuts goedgekeurd, de andere moet onherroepelijk opnieuw, aldus de keurmeester. We komen er wel!

Morgen is de winkel open van 9.00 -16.00 uur, van harte welkom!

Nog een plaatje ter inspiratie, als je goed kijkt kun je dit zo nahaken:



woensdag 22 mei 2024

Bezig.....

Op een of andere manier lukt het mij niet om niets te doen.... ik had Pinksteren helemaal vrij maar onverwacht kwam er toch weer van alles "voorbij", zodat ik aardig "bezig" was.

Het leukste: vandaag heb ik sinds maanden weer eens geverfd. Mijn hand is aardig genezen op een verkleving en wat dikkigheid na maar ik kan er weer van alles mee zonder dat de boel op slot gaat. De dreigende regen viel hier vandaag gelukkig niet en ik verfde buiten, samen met dochterlief. Die blijkt een aardig talent te hebben hiervoor :


Van Ali kreeg ik dit weekend hele bijzondere pioenrozen die verkleuren van donkerroze naar perzik-oranje-geel met hele grote meeldraden. Mir kleurde de wol met deze bloemen als inspiratie.


We verfden vooral heerlijke zomerkleurtjes. Het hangt nu te drogen in de winkel, kom maar even kijken!


Minder gezellig was dit weekend de strijd tegen de slakken in de moestuin. Het is een complete invasie na al die regen. Ik ben wel voorstander van biologisch moes-tuinieren maar op deze manier wordt het toch honger lijden van de zomer 😂😂. Dág koolrabi, komkommer, spitskool, sla en weet ik nog meer..... alles vakkundig opgevreten! Kaalslag..........


Met een moestuin in de polder, naast grasland en een dijk is het natuurlijk onbegonnen werk maar we geven niet op.......

En ik sportte op het strijken van een bovenmuts, bepaald niet makkelijk! Over een week of 5 is het zover, dan moet alles tiptop in orde zijn. Hij moet nog gekeurd worden door de meester, he?! (moederlief!) Maar gezien mijn kleur lijkt het alsof ik de marathon heb gelopen 😂. 


Morgen is de winkel weer open, van harte welkom!

zaterdag 18 mei 2024

Vissenpost en uit-tip!

Het zal vast aan de hoeveelheid hemelwater hebben gelegen die hier in het zuiden is gevallen: de vissen kwamen weer binnenzwemmen! Ik deel met jullie deze leuke inzendingen even:

 

Deze bijdrage van Vera deed mij echt schaterlachen! Zó origineel 😍 Ze schreef: "De Vis-sokken zijn gebaseerd op de vlag van Arnemuiden, wit met blauwe golven en het kroontje wat het gemeentewapen van Arnemuiden symboliseert." Hoe gaaf is dit?!

 

En donderdag kwam een delegatie van de Kantkloskring uit Serooskerke (S) een prachtig werk brengen: de gekantkloste vissen waren in een waar kunstwerk verwerkt (ik begreep dat de dames op het strand het verweerde hout zelf hadden gejut).



En gisteren lag deze leukerd (al de 3e bijdrage van Ester) op mij te wachten na job2. 


Het is zó bijzonder dat er zoveel binnenkomt, uit het hele land en daar buiten. Je kunt nog steeds meedoen, je vindt hier alle informatie. Over 4 weken moeten de bijdragen binnen zijn, ik heb nog wel even tijd nodig om het aquarium in te richten 😂. De visserijdag is op 29 juni, het belooft zo'n leuke dag te worden!

Helemaal blij werd ik ook van de opkomst op de breiclub van afgelopen donderdag. Het was een beetje haringen-in-een-tonnetje (om in stijl te blijven..) maar zó gezellig!


Ik wens jullie een heel fijn Pinksterweekend! Nog een uit-tip: 2e Pinksteren is er op Westkapelle de jaarlijkse Verklederdrachtenshow. Zeeuwse klederdrachten, nieuwe toepassingen, muziek en verkoop van Walcherse klederdracht. Een aanrader! Je leest hier meer. (ik was graag - in dracht - gegaan maar ik durf even niet vanwege de recente Menière-aanvallen).



woensdag 15 mei 2024

Whirling Leaves

Het is deze week echt weer een week van uitersten wat het weer betreft. Van warm en zonnig (zie je me zweten en puffen?) naar koel(er) en alweer nat. Het is wat het is, we veranderen er weinig aan. Prima handwerkweer vandaag, dat zeker wel 😉! Always look on the bright side of life....

Tijd voor een handwerktip: Jellina bracht deze week weer een prachtig patroon uit:


De ruime sjaal/omslagsoek is gehaakt in de illusie/schaduwtechniek met 2 verschillende bollen Whirl of een ander verloopgaren zoals bijv. unicat. Je combintatie-mogelijkheden zijn eindeloos.


Maar je kunt uiteraard ook effen kleuren kiezen of een heel ander materiaal. Wat een geweldig ontwerp is dit weer 😍. Het patroon is te koop via de website van Jellina in Engels en Nederlands, je vindt er ook meer informatie over de materialen en afmetingen.


Morgen (donderdag) is er weer een breiclub-avond. We zitten alweer een beetje op het eind van het "seizoen", er is nog 1 avond gepland op 6 juni en dan nemen we een zomerbreak!


donderdag 9 mei 2024

Femm

De laatste tijd is het wat stilletjes op het blog hier. De afgelopen 2 weken ben ik 3 keer letterlijk overvallen door urenlange Meniére-aanvallen. Ik ken het natuurlijk inmiddels wel (na 25 jaar) maar de hevigheid en vooral de abruptheid waarmee het komt brengt me aardig van mijn stuk. Vooral de aanval bij Job2 zorgde voor de nodige consternatie. Afijn, ik hoef voorlopig niet te ontslakken, want mijn ingewanden zijn inmiddels wel binnenstebuiten gekeerd 😁😁. Ik heb alleen niet zo heel veel energie voor uitgebreide blogverhalen.

Maar deze leuke trui Femm van Juf Sas wil ik je beslist niet onthouden:

Foto en ontwerp Jus Sas

Op de website van Jus Sas vind je nog meer varianten op deze trui en ook de links naar de bestel-pagina. Het patroon is voorzien van tekeningen en tekst en een uitgebreide video. Door steeds een ander garen te gebruiken krijg je heel verschillende varianten. Voor de garens kun je natuurlijk bij ons terecht.



donderdag 2 mei 2024

Easy-Peasy

Soms heb je garen wat zo leuk op-breit dat je er weinig aan toe hoeft te voegen. Zo'n draadje is LangYarns Artsy zeker! Bij het breien (of halen) krijg je vanzelf leuke strepen:



Je zag al eerder dit leuke vest (waarbij je ziet dat ook in een ajourmotief het garen prachtig uitkomt). Het patroon staat in de nieuwste Wooladdicts #12 Afhankelijk van de maat heb je dan 5 of 6 bollen nodig.

 

In die Wooladdicts vind je ook de beschrijving van het hexagon-vestje, je kunt dus ook prima haken met dit garen (5 bollen). Het haken van een hexagon-vest is echt niet moeilijk!


Maar het kan nóg simpeler!


In het superleuke boekje Lente Handwerk staat dit leuke shirt. Kijk wat kleuren doen! 😍
In feite is dit truitje niet meer dan 2 lappen. Het is echt een model voor beginnners of voor een projectje dat je zo aan de kant schuift. Afhankelijk van de maat heb je 3 -5 bollen nodig. In het boekje staat nog veel meer hele leuke zomer-modellen die stuk voor stuk niet moeilijk zijn. Aanrader!

En dit is helemaal Easy-peasy!


Weer een gevalletje rechte lappen, maar dan dwars gebreid. De strepen komen dan verticaal. Miriam en ik dragen hetzelfde truitje (4 bollen)


Het patroontje krijg je bij aankoop van het garen. Soms hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld te zijn, dit breiwerkje leg je zo neer, je hoeft niet bij te houden waar je gebleven bent. soms best handig (voor warhoofden zoals ik....)


Je vindt dit garen hier in de webshop en uiteraard in onze winkel

Meer info: Artsy is gemaakt van 67% katoen en 33% acryl. Een bol is 100 gram en bevat ongeveer 270 meter. Breien op naald van 4 - 4,5 mm. Verkrijgbaar in 8 bijzondere kleuren!

 Stekenverhouding: 10 x 10 cm = 20 st x 30 nld (Breinaald 4)

100 gram/ 270 meter

Trui maat 40 : ca 400 gram

Materiaal : 67% katoen, 33% acryl

wassen : fijnwas 30 graden