Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

dinsdag 30 augustus 2022

Mutsen en Wanten haken

Nu heb je het nog niet nodig maar het is een kwestie van tijd: De Herfst en Winter liggen voor de deur en pak je weer naar warme wanten en een muts (kannie wachten!). Als ik 's morgens naar Job2 fiets moet ook het licht al weer aan.


Je kunt je hart ophalen met het nieuwe boek van Sascha: Mutsen en wanten haken. Met sokkenwol en je haaknaald maak je de prachtigste dingen. In het boek vind je verschillende mutsen, een baret, een haarband en allerlei wanten, polsmoffen en plapwanten. Het mooie is dat de patronen zijn beschreven voor de allerkleinsten, van baby/peuter tot de grootsten: volwassen mannenmaten. Echt voor elk wat wils!
Het boek vind je in onze winkel en hier in de webwinkel. En sokkenwolletjes hebben we in alle soorten en kleuren!




*******
Morgenmiddag ben ik zelf niet in de winkel, Ali gaat zijn best doen voor jullie. Ik ga maar weer eens terug naar de KNO-arts. Misschien kunnen ze me vertellen of ik die Oceaan die ik sinds november in mijn hoofd hoor, ooit nog weggaat. Of dat aanlopende fietswiel dat toevallig synchroon loopt met mijn hartslag en ik 24 uur per dag hoor. Ik zie het somber in, maar misschien is er een hoortoestel (of twee) dat mijn 2 verschillende oren een beetje op elkaar kan afstemmen zodat ik weer wat beter in de communicatie word. Wordt vervolgd!



zaterdag 27 augustus 2022

Sokken!

Oh, wat is dit toch héérlijk! Temperaturen waarbij ik weer tot leven kom... 😁. Het enige hete wat nog in mijn omgeving rondhangt zijn deze hete pepertjes (néé, geen Madam Jeanettes!) die - als een van de weinige planten - prima gedijen in onze verdroogde moestuin. Nog nooit zóveel pepertjes van de kouwe grond (nou ja) geoogst als dit jaar en ze waren nog nooit zó heet!


We hangen ze te drogen voor het keukenraam, langzaam kleuren ze rood en als ze goed droog zijn vermalen we ze en kan er deze winter wat pit in het eten. Krijg je het ook warm van...

Nu te temperatuur wat gedaald is merk je dat het najaar toch wel dichtbij komt. Langere schaduwen, frisser in de ochtend (eindelijk weer een koude kant aan je omgedraaide kussen), de eerste kruisspinnetjes en dat geurtje van beginnend verval. Laat maar komen, die Herfst. Als heel Holland nu zijn visserstrui breit, kan de thermostaat straks vanzelf een graadje naar beneden. Ik ben de hele week wat flabbergasted wat zo'n uitzending teweeg brengt. 

Met deze temperaturen durf ik wel weer over een mooi sokkenpatroontje te bloggen. Martina komt regelmatig naar onze winkel als ze in Zeeland is en ze breide deze prachtige sokken van een glitterdraadje (niet in de webshop maar wel in de winkel):


Het prachtige patroontje is te koop via Ravelry (Lane socks), in het Duits en Engels. Deze ontwerpster heeft nog veel meer mooie patronen. 

Op zoek naar een universeel Nederlands en gratis patroon? Kijk dan eens hier. Deze Mocco-sokken zijn geschikt voor alle garens!


Ik moet bekennen dat ik de webshop een beetje moet bijwerken. Het is een béétje druk hier, meer van hetzelfde! Ik probeer de komende tijd een gaatje te vinden om weer eens de verfpannen aan te zetten maar er is elke keer iets anders te doen. 

Fijn weekend allemaal!





woensdag 24 augustus 2022

Gesmolten

Ik geloof dat ik nu echt officieel gesmolten ben. Of verdampt. Het voelt hetzelfde.... Ik ben hier niet op gebouwd, het went nooit. Zóveel zomer is iets te veel van het goede. Ik verlang naar een plakloze dag én nacht. Gelukkig zijn er mensen die hier goed bij gedijen, mijn tijd komt vast wel weer. Ondertussen beweeg ik me gestroomlijnd tussen de wolletjes en truien en heb ik ook een dik vest op de pennen. Alles gaat voorbij, ook hitte!

Na het werk duik ik nog even de tuin in, want een dag overslaan met watergeven is er nu niet bij. Maar daar krijg ik wel wat voor terug, ik geniet met volle teugen van alle bloemen in onze kleine tuin.


De hangbegonia's bezwijken bijna onder hun eigen gewicht.


De Roos bloeit voor de 2e keer uitbundig


 


En tussendoor brei ik een paar toertjes verder!


De volgende keer weer een idee of patroon, als de temperatuur wat is gedaald en ik weer vaste vormen heb aangenomen 😉. Morgen is de winkel weer gewoon open van 9.00 - 17.00 uur








donderdag 18 augustus 2022

Heel Holland breit!

We zijn al weer een weekje verder en het is bijzonder hoeveel leuke reacties we hebben gekregen na de uitzending van Denkend aan Holland. En na het hele warme weekend lijkt het ook wel alsof heel Holland breit.... !


Wij zijn al zo lang geleden gedoken in de visserstruien, het is zo leuk om te zien dat dit patroon nog steeds zo gewaardeerd wordt!  Maar is álles over de Zeeuwse visserstruien inmiddels gezegd en geschreven? Of… zijn er toch nog raadsels onopgelost? Eigenlijk dachten wij (Anja, Stefanie en ik), na tien jaar onderzoek, dat we in Zeeland alles wel zo’n beetje hadden gevonden en vastgelegd. Totdat Anja zich bij het breien van een nieuwe slangentrui voor Ali realiseerde dat er nooit een ‘echt’ (lees: compleet uitgeschreven, inclusief rondbreien in verschillende maten) patroon van de slangentrui was gemaakt. Nu ze toch bezig was…

Toen vervolgens de opnames van het programma Denkend aan Holland bij onze winkel in Arnemuiden waren, kregen wij ineens een lumineus idee! Zou het niet leuk zijn om een nieuwe, kleine uitgave te maken met alleen de slangentrui in de hoofdrol? Die slangentrui, waarmee het voor ons indertijd allemaal begon? Met in dat boek niet alleen alle uitgeschreven patronen, maar ook interessante verhalen over het Arnemuiden van toen en nu, en mooie foto’s en afbeeldingen?


In dit e-book vind je de patronen van de Slangentrui voor heren en dames, beschreven in het rond óf "plat" (2 losse panden, 2 lossen mouwen) in verschillende maten. Verder een patroon voor een babydekentje, een vissersmuts, een recept en andere bijzondere achtergrondverhalen over Arnemuiden en zijn bewoners. Er staan prachtige foto's bij 

Let op! Dit is een e-book, een digitale uitgave (64 pagina's) Helaas is het op dit moment niet mogelijk om er een papieren versie van te maken, gezien de huidige papierprijzen en de kleine oplages.

Koop je bij ons een pakket voor een Visserstrui van Arnemuiden? Dan krijg je dit prachtige e-book gratis in je mailbox. Wil je de patronen (plus alle extra's) los kopen? Dat kan via de Zeeuwse Visserstruien.

De pakketten voor de truien vind je hier, we hebben een heren-model en eentje voor dames.

In de webshop kun je kleuren en maten kiezen maar wil je iets afwijkends qua materiaal of kleur dan kan dat uiteraard altijd. Neem dan even contact met ons op! De link naar alle kleuren van dit garen vind je hier.


NB: door de vele reacties ben ik een beetje door mijn voorraad heen, dit zag ik zo niet aankomen 😉. De nieuwe voorraad is volgende week al weer geleverd! Bestellingen worden dan in de loop van volgende week verzonden.

 



zaterdag 13 augustus 2022

Denkend aan Holland!

 


Ergens in het voorjaar werd ik in de winkel gebeld met de vraag of ik mee wilde werken met het programma Denkend aan Holland. Ik moest nog even stevig mijn hersencellen kraken want ik kijk eigenlijk niet zoveel TV omdat ik nogal eens wat anders aan het doen ben 😉, maar uiteraard wilden wij wel mee doen! 
De vraag was of wij Janny "even" in klederdracht wilden steken. Natuurlijk wilden wij dat, maar "even" is niet van toepassing, een 45 minuten heb je al gauw nodig. Het idee werd al snel omgebogen toen ik vertelde mezelf nog wel eens in klederdracht te steken. De nodige voorbereidingen werden getroffen en op 30 juni was het dan zover. 
Gehele geheimhouding was uiteraard niet helemaal gelukt in een dorp als Arnemuiden...



Na Middelburg voeren André en Janny via het Arnekanaal naar Arnemuiden en meerden ze aan bij de Historische Scheepswerf en liepen ze naar de Markt. Wat je op de beelden niet ziet is dat de straat er net op die dag nou niet zo florissant uitzag 😂 door het aanleggen van glasvezels. 

 

Eerst werden opnames gemaakt op de Markt bij het standbeeld van de Visleurster. Ondertussen hadden Ali en ik al wel het grootste plezier in de winkel! De opnames liepen voorspoedig en alles ging erg relaxed.



Wij waren uiteraard deze week net zo nieuwsgierig als iedereen, want je weet echt niet wat er overblijft van een dergelijke opname. Hoeveel minuten zijn er daadwerkelijk over na het knippen en plakken? Wil je alles nog eens nakijken? Kijk dan hier de uitzending terug.


Zoals je ziet/zag ging het onder andere over de Arnemuidse visserstrui. Natuurlijk komt in zo'n uitzending alles maar kort aan de orde. In de voorbereiding naar het programma toe gingen onze (Anja, Stefanie en ik) radertjes echter heel hard aan het werk. Rondom deze trui hebben wij namelijk weer iets heel leuks bedacht, je leest er hier nog meer over! Héél even geduld nog en dan krijgt deze uitzending nog een extra diepgang!


De komende dagen is het even stil op dit blog, volgende week meld ik me weer. Het huis is vol bezoek, tussendoor werk ik gewoon door in het verpleeghuis en trotseer ik de hitte. Ik switch van Nederlands, via Duits, Engels, Zeeuws naar Farsi en aan het eind van de dag kun je me opvegen 😂😂
Fijn weekend, tot volgende week!





woensdag 10 augustus 2022

Summerbreak!

Wat een zomer! Het hoeft geen uitleg dat ik een beetje aan het overleven ben 😂, rustig aan doen na Corona zit er gewoon echt niet in. Ik werk, ik zweet, ik puf, ik probeer te slapen maar het mislukt jammerlijk, ik draai, ik plak, ik eet en ik overleef (herhaal 100 x), oh ja - en ik word 55 vandaag. Ongelooflijk, ik ben nog maar net 50 geworden. Lijkt het....

Gisteren was ik echter even de hort op! Ik vertrok naar Katwijk aan Zee en ging naar collega/vriendin Jeannette die daar al jarenlang een wolwinkel runt. Negen jaar geleden kwamen we met elkaar in contact via - jawel - de visserstruien! 


Het was goed toeven in Katwijk, waar op het strand een klederdrachtenshow was.


Maar het was verder alleen maar genieten!


Die foto van 9 jaar geleden moest wel even ververst worden, alles grijzer en beslist meer rimpels maar nog steeds lol samen 😂!


De rest van de week lijkt erg chaotisch te verlopen. Onverwacht Iraans familiebezoek, werk en warmte heeft ons doen besluiten om de winkel op a.s. vrijdag en zaterdag te sluiten!


De komende dagen staan in het teken van véél autoritjes naar vliegvelden (help je meeduimen voor koffers enzo?), veel logeerplekken creëren en mijn Farsi opfrissen.... en het werk in het verpleeghuis gaat uiteraard nog gewoon door. Heb je nog wat nodig? Kom dan vandaag of morgen even langs, daarna zijn we volgende weer weer open volgens normale openingstijden.

PS: vergeet niet morgenavond naar TV te kijken, Denkend aan Holland, NPO 1, 21.43 uur.







zaterdag 6 augustus 2022

Colour Pack

Het leuke van de zomer is dat ik jaarlijks zoveel oude bekenden tegenkom. Zeeland is een prima vakantie-provincie of een bestemming voor een dagje weg en zo zie ik elk jaar vaak dezelfde gezichten terug. Het allerleukst is het als er projecten meegenomen worden die af zijn en die ik mag bewonderen of fotograferen. Christel nam vandaag o.a. deze kleurrijke deken mee, ik hou echt van dit soort kleurrijke projecten!


Van een Colourpack Stone Washed en een bolletje of 5 effen (ecru) Scheepjes Stone Washed maakte zij deze vrolijke deken. Uit de meeste bolletjes kon ze 2 grannies haken en ze rangschikte deze een beetje op kleur. Ze gebruikte hiervoor dit patroon. Je kunt de witte randjes uiteraard zo breed maken als je zelf wilt.


Natuurlijk kun je ook restjes gebruiken maar met zo'n colourpack heb je wel gelijk heel veel kleurtjes in niet te grote hoeveelheden. Een heerlijk project voor tussendoor!

Fijn weekend! 


donderdag 4 augustus 2022

En nog maar eens Bont!

Toen ik vlak voor het Brei- en Haakfestival het boekje Bont introduceerde had ik wel enthousiasme verwacht. Zelf zag ik 101 mogelijkheden in deze schemaatjes en gelukkig zaken zóveel anderen dat ook! Maar ja, dan nog tijd vinden he?

Vanmorgen bracht een klant een prachtig project mee dat ze had gemaakt naar aanleiding van dit boekje, ik deel het graag met jullie:


Van Schortenbont had ze een stoffen boekje gemaakt, een prachtige Zeeuwse knoop erop. En daarbinnen..........


....bladzijden van fijn borduurlinnen met daarin paneeltjes in kruissteek van de verschillende motiefjes!


Even een euro erbij geleegd om te laten zien hoe fijn het borduurwerk was!


Wat een pareltje, dit! 
Dát bedoelde ik nou met dit boekje 😍..
Helemaal verliefd....


Nu nog een zak tijd vinden. En een zak energie...... want da's nog lang niet terug na een week Corona. Maar dat gaat ook vast weer goed komen. De stofjes, het boekje en de biscornu's met een Zeeuws tintje vind je hier terug in de webshop - en uiteraard in onze winkel.

Morgen ga ik weer op volle kracht vooruit. In de morgen ben ik nog in de winkel, 's middags weer een late dienst. Zaterdag ben ik er weer de hele dag. 


dinsdag 2 augustus 2022

Zomeren

Zo...... dat is gelukkig weer voorbij. Zo goed als. Want ik ben behoorlijk ziek geweest van het C-beestje en ik voel me nog steeds echt moe als ik wat doe. Niks voor mij, dit. Maar ik heb er weinig invloed op... 

Blij ben ik wel dat we morgen weer gewoon open kunnen! Ik ben nog niet helemaal bijwerkt met alle mails en bestellingen, ik verwerk alles zo snel mogelijk. Afgezien van het feit dat ik er ook totaal geen puf voor had, is er op handwerkgebied de afgelopen 10 dagen niets uit mijn handen gekomen. Was ook lastig, met deze handen:


Ideeën heb ik echter genoeg, frustrerend hoor: om een hele week in bed te liggen en te bedenken wat je niet kan 😂. 

Ik vond nog wél een mooi patroon op Ravelry, gratis tot zondag! Het is een Engels patroon van een heerlijk zomer-truitje. En er lijken nog héél veel zomerse dagen aan te komen:

Foto en patroon Feldspar Tee van Hanna Lübben

Van harte welkom dus weer morgen vanaf 9.00 - 17.00 uur!