Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

dinsdag 31 januari 2023

Chartreuse

Voor dat jullie denken dat ik aan de kruidenlikeur ben gegaan vandaag: chartreuse is mijn nieuwe favoriete verfkleurtje van vanmiddag. Afgelopen week kwamen weer potjes verf binnen met uitnodigende namen en er moest echt geëxperimenteerd worden vanmiddag, ik had zo'n behoefte aan kleur!


Gisteren had ik een workshop/bijscholing van job2. Op een gegeven moment werd de vraag gesteld waar je helemaal van kon ontspannen. Veel collega's werden helemaal happy van shoppen of netflixen en ik viel natuurlijk compleet uit de toon met  "wol verven" 😂😂😂. Maar afijn, er zijn gekkere afwijkingen, toch?
Ik word nou eenmaal heel blij van wol verven en ik ging dus los met chartreuse. En roze - op verzoek, en wijnrood. En dan ook nog ongeveer alles wat er tussen lag. 


Chartreuse blijkt geweldig mooi met appelgroen en Houdini Blue. Alleen die kleurnamen al, dat nodigt toch uit tot verven?


Het droogt natuurlijk niet geweldig in januari maar vanaf donderdag liggen de strengen wel weer in de winkel. Ik begon de bodem van de mand al te zien 😁, dus er is aanvulling onderweg.


Je kunt je nog steeds abonneren op het Abonnement Handgeverfd garen. Voor jezelf of om cadeau te doen. 4 x valt er dan een prachtige streng op de mat dit jaar!


Morgen is de winkel weer open, van harte welkom!




zaterdag 28 januari 2023

Flabbergasted!

Tjonge, wat een dag! Alweer 😂........

Heel fris en fruitig kwam ik niet uit bed gerold na mijn late dienst maar ik moest nog iets op papier krijgen voor de introductiebijeenkomst die we vandaag hielden in het Museum in Arnemuiden (schuin tegenover onze winkel). Tot onze verbijstering hadden zich zo'n 50 deelnemers aangemeld voor de workshop klederdracht, die wij dit jaar willen organiseren. Dat kon maar net in de trouwzaal van ons voormalig gemeentehuis. 


Aangezien ik vrijwel iedereen kende (whaaa, een dorp  stad/kleine gemeenschap, he?!) kon die introductie wel in het Zeeuws (zoals ik vandaag leerde: Zeeuws als het kan, Nederlands als het moet 😉). 


De kop is er af! Van de week krabbelde ik nog wel even achter mijn oren maar na zóveel enthousiasme en medewerking gaat dat echt helemaal goed komen! Dit wordt een project van lange adem. Ik zal jullie hier af en toe op de hoogte houden van alle belevenissen en vorderingen. 

Mocht je roots hebben in Arnmuiden en ergens op zolder nog klederdrachtstukken hebben van de Arnemuidse streekdracht en je overweegt het om weg te doen, dan houden wij ons van harte aanbevolen! Ook (immitatie-) sieraden, en -krullen, haarstukjes zijn van harte welkom!

Wie aan de slag wil voor een "netje:  (avonddoekje op z'n Walchers), lees dan deze blogposts nog maar eens na. Je vindt ze in de webshop onder "shawls".




Toen ik om kwart voor 12 terug kwam in de winkel, stond deze vol! Ik weet niet wat er in de lucht hangt, maar Heel Holland Breit!

Ik ga nu even bijkomen, wordt - als altijd - vervolgd!






donderdag 26 januari 2023

Fluffy!

Ooooh, had ik toch maar meer tijd... dan kon ik vast meer breien dan nu. En had ik ook maar iets minder pijn in mijn handen, ook nog een dingetje. Deze week eindelijk de stoute schoenen aangetrokken en richting huisarts die me gelijk door verwees naar de neurochirurg. Wordt vervolgd (maar het vooruitzicht van een paar weken echt niets doen om te herstellen geven me nachtmerries). We gaan het zien!

Magnolia Chunky Cardigan

Wat natuurlijk wel gewoon kan is het doorgeven van mijn to-do-lijstje 😉. Die lijst is lang genoeg voor een paar levens, maar dat mag de pret niet drukken!
Dit prachtige vest staat er op op. Het patroon koop je via Ravelry (Engels, Duits) en is gebreid met een basisdraad én een draadje mohair tegelijk. Dat dunne draadje mohair maakt zo'n verschil, het geeft elke saaie draad extra diepte en maakt je breisel heerlijk fluffy.

Magnolia Chunky Cardigan

Als je dit vest wil maken, kom dan gewoon eens langs in de winkel. Er zijn zó veel mogelijkheden en zoals je weet is mijn webwinkel een slap aftreksel van wat ik in de stenen winkel heb liggen. Het is ondoenlijk om alles in de webwinkel te plaatsen omdat het suggereert dat alles dan in grote getale op voorraad zou zijn. Helaas is dat niet de realiteit. In de stenen winkel kan ik alternatieven laten zien en voelen en krijg je gedegen advies. Graag hou ik een pleidooi voor de kleine fysieke handwerkwinkel! Ik hoor en zie zoveel winkels op dit moment stoppen en verdwijnen, daar wordt niemand vrolijk van...

Maar terug naar de fluffy-ness. Mohair en een basisdraadje zijn een heerlijke combi. Je ziet het terug in het Bloesemvest (in combinatie met 6-draads sokkenwol), bij de Golvensjaal (met unicat) en een absolute favoriet van mij deze winter is deze Ribbelkol. Ik draag het ding de hele winter, zo heerlijk warm aan mijn schouders zonder dat ik last heb van sjaalpunten of te veel wol rond mijn hals (yep, die opvliegers, he?)


Ik maakte deze in combinatie met een surprise-unicatbolletje. Daar heb ik er nog een paar van in de winkel, maar een combinatie met 6-draads sokkenwol of merino 120 kan absoluut ook. Het gratis patroon vind je hier.

Morgen (vrijdag) heb ik een late dienst, ik ben dan zelf tot ca 12.00 uur nog in de winkel. Zaterdagmorgen ben ik ook even de hort op, voor de workshop Klederdracht waar ik hier over over schreef blijkt een enorme belangstelling en we gaan een prille start maken met de voorbereidingen. Ali is op zaterdagmorgen in de winkel, ik ben rond 12 uur weer terug. 't Is een beetje aanpassen met een winkel, job2, vrijwilligerswerk, een gezin en alles wat op mijn pad komt 😉!







woensdag 25 januari 2023

Lentekriebels!

Al eerder vertelde ik dat mijn twee verschillende jobs nogal uitersten zijn. Ben je eerst in het verpleeghuis  drie dagen bezig met terminale zorg - naast de zorg voor de andere bewoners - een dag later buig je je in de wolwinkel over kwesties als "beige of nog iets meer beige voor een babydekentje dat moet passen bij een kinderwagen die nog niet geleverd is". Echt twee werelden, waarbij het soms best ontspannend kan zijn om je over dit soort onbenulligheden/onschuldigheden te buigen. Er is overal een tijd voor, toch?

Het op weg helpen van klanten met hun creatieve uitspattingen maakt me echt blij. En terwijl het buiten guur en waterkoud is, druppelen hier heerlijk zachter zomerbolletjes binnen met kleuren als "" First Greens", "More Sun" en "Spring Poppies". Heerlijk, die eerste lentekriebels!


Vandaag arriveerde een flinke lading katoenen sokkengaren met subtiele lentespikkeltjes erop. Dit garen is heerlijk zacht, prima geschikt voor lente-sokken maar zeker ook voor truitjes en zachte sjaals!

Ik zette ze allemaal in de webshop, samen met nieuwe kleuren Regia en Lang Supersoxx. 




Ook de prachtige kleuren van de nieuwe Lang Footprints zette ik in de webshop! Dit prachtige fanatsiegaren is een mix van katoen, wol en polyamide. Geschikt voor sokken maar kijk nou eens naar die kleurtjes (én kom eens voelen!). Dit garen leent zich natuurlijk ook prima voor truitjes, babysokjes en truitjes, omslagdoeken en nog veel meer.....




zaterdag 21 januari 2023

Strepen en restjes

Wat een week, weer! Gevuld met kleur, lange dagen, belofte van de zomer, een ontzettende druk bezochte breiclub en heel veel werk. Zo vliegen de dagen wel snel voorbij. Ik heb ook zoveel mooie draadjes en ideeën gezien dat ik soms van de bomen het bos niet meer zie. Waar moet ik beginnen?

Ik struinde wat doelloos op Pinterest en toen kwam ik weer dingen tegen die ik helemaal niet zocht maar die ik wél heel leuk vind! Restjes-projecten 😉....

Als je een bol sokkenwol koopt kun je uit 100 gram meestal een paar sokken breien tot maat 46. Dat betekent dat je meestal een flink bolletje overhoudt want manlief wil meestal grijzige of blauwige sokken en zelf heb je maat 38, en hou je van je kleurige bolletjes over. Net weer te weinig voor een paar... Natuurlijk kun je in de weer met een effen bolletje voor de boorden, hiel en tenen maar je kunt ook streepjes breien van 2 totaal verschillende bolletjes. Hoe leuk is dit?





Of deze? Van het handgeverfde zebra-sokkengaren met zwart?


Oh ja, als je nu al wakker ligt van sokken die niet 100% synchroon lopen, moet je hier misschien niet aan beginnen 😁. Voor iedereen die hier vrolijk van wordt: de mogelijkheden zijn eindeloos!







vrijdag 20 januari 2023

Fika

Op het nieuws zie ik berichten komen van winterse taferelen (en het plezier en ongemak wat er bij hoort), maar hier in Arnemuiden is het alles behalve wit. Het levert wel héle mooie luchten op, dat dan weer wel. 


Hoewel ik van de week schreef over de zomerbolletjes dit volop binnenkwamen, is het voorlopig nog gewoon écht winter. We zitten vooral nog veel binnen en maken het daar gezellig. Deze week kwam een nieuw patroon uit van The Guy with the Hook. Deze loper (of runner) is prachtig op je bank of bed en zit vol met bijzondere steken. 

"Fika is het Zweedse woord voor een dagpauze. Neem even de tijd om een kopje koffie of thee te drinken – of op zijn minst wat energie terug te krijgen. Zodra je het concept van Fika begrijpt, zul je zien hoeveel het waard is. Neem die momenten voor jezelf en creëer een moment van vreugde tussen de dingen. Mensen die leven volgens de voorwaarden van Fika maken vaak zachte en gezellige plekjes in hun huis en hebben deze dagelijkse pauzes op die plekken"

Foto's en patroon: The guy with the hook

Deze loper is 180 x 80 cm, maar je kunt het uiteraard altijd breder maken als je dat wilt. Voor dit project is Scheepjes Stone Washed gebruikt wat de deken echt meer diepte geeft, de kleuren zijn subtieler dan bij een solide gekleurd garen, prachtig! 


Het patroon (in Engels en Nederlands) kun je kopen via Ravelry of Etsy. Hou je meer van een papieren patroon? Je kunt ook een booklet bestellen op Etsy

En het is zeker een aanrader om te struinen tussen de patronen van The Guy with the Hook. 
Stuk voor stuk bijzonder! De boeken Gallery en Journey zijn ook in onze winkel en webshop te koop.

*****

Ik ga me opmaken voor mijn late dienst, vanmiddag staat Ali in de winkel. Morgen ben ik er weer de hele dag!


woensdag 18 januari 2023

Jaaaaaa..... zomer! ;-)

Terwijl hier net een hagelbuitje de tegels teisteren en de temperatuur rond het vriespunt ligt, is het in de winkel gewoon zomer! Het was toch al een drukke dag, alles kwam tegelijk: klanten, telefoon, manlief had hulp nodig, bestellingen, mails... en toen de pakketdienst met héél veel dozen prachtige bolletjes. De chaos is echt compleet!



Wat een heerlijke kleuren! Helemaal blij mee 😍. De klanten vonden het helemaal niet erg dat ze al even in de dozen konden struinen, de eerste boeken en draadjes gingen al naar een nieuwe eigenaar. Nu is er vanavond nog wel veel werk aan de winkel want anders kan morgen de breiclub er niet in.... nog een doos of 4 te gaan...




In de komende weken vertel ik er wel meer over, nu eerst maar koken, eten en dan de winkel weer in!

dinsdag 17 januari 2023

Sunny Tuesday

Wat een verademing om vanmorgen om die stralende zon te zien na al die somberheid en nattigheid. Als ik naar job2 ga, pak ik altijd de fiets maar gisteren was het mij toch net iets te gortig met die aanhoudende regen...... het was het perfecte weertje voor Blue Monday.


Geef mij maar Sunny Tuesdag, het enig blauwe aan deze dag was die stralende lucht! Wat dat zonnetje toch doet.....


Morgen komt in de loop van de dag een lading zomerbolletjes binnen. De zon mag dan wel stralend zijn, de temperatuur blijft de komende tijd gewoon winters! Er is weer een nieuwe voorraad wol binnengekomen voor deze regenboogsokken en die kun je de komende tijd nog goed gebruiken:


Helaas zijn de prijzen van heel wat wolletjes de afgelopen tijd ook omhoog gegaan, maar dit pakket kun je nog even bestellen voor de oude prijs (mét korting)  tot 1 februari 2023!

Deze week start ook de twee-wekelijkse brei- en haakclub weer. De data voor de komende maanden zijn als volgt: 
19 januari, 2 en 16 februari, 2 en 16 maart, 6 en 20 april. De data voor mei en juni houden jullie nog van mij tegoed! We starten weer rond half 8 - half 10, neem je werkje mee en wij zorgen weer voor de koffie en thee, iedereen van harte welkom!





PS: het ziet er echt naar uit dat de Facebook-pagina van Blij dat ik Brei niet meer onder mijn beheer gaat komen. Ik broed nog even op het vervolg....





zaterdag 14 januari 2023

Slangenpad

Toen ik vanmorgen de winkel opendeed had ik geen hoge verwachtingen van het aantal bezoekers op deze dag. Wat een treurnis! Wat een nattigheid!

Maar gelukkig trotseerden nog velen de regen en de wind en kwamen nog bolletjes halen voor een projectje. Januari en februari zijn van die "tussenmaanden". De winter begint vaak pas echt maar ondertussen begint het ook wel een beetje te kriebelen als straks de zomerdraadjes binnenkomen. Maar de vooruitzichten voor volgende week zijn gewoon winters, en daarom kan deze heerlijke sjaal prima. Het is een easy-peasy-geschikt-voor-alle-draadjes-sjaal. Te maken in alle soorten garens.




Het is de Slangenpad-sjaal van Sascha. Je kunt het losse patroon kopen via Etsy of Ravelry en het staat ook in het eerste boek Sjaals van Sascha. De basis is gehaakt van een effen basic garen. Dat kan merino, acryl, katoen zijn, wat je zelf fijn vindt. Het slangenpad haakje met een contrastdraadje, in dit geval een handgeverfd sokkendraadje. Het is mooi als in dat draadje wat kleureffecten zitten, of neem een langzaam verloop (Jawoll Magic Dégradé of Scheepjes OurTribe). Het is snel te haken en dan heb je er deze winter nog plezier van!


De naam en het effect doen me denken aan het Slangenpad wat ik ooit liep in mijn jonge jaren (ééuwen geleden 😂) naar Massada, Israël, toen ik daar 2 jaar woonde.


Een hele klim! De sjaal heb ik toen niet nodig gehad 😁, de mooie herinneringen zijn gebleven.











donderdag 12 januari 2023

Non Plus Ultra

Vandaag kreeg ik een berichtje dat een groot deel van de zomercollectie onderweg is. Nou, na een dag als vandaag denk je dat het nooit meer zomer wordt. Of winter 😁, en dat we in de herfst blijven steken. Hoewel de winter nog láng niet voorbij is, kijk ik ook wel uit naar de vrolijke kleurtjes die in aantocht zijn. Vertel ik er gelijk even bij dat "in de kast leggen" ook nog een dingetje is.

Voorlopig hebben we ook nog volop heerlijk warme wintergarens. Vorige week verfde ik weer een van mijn favorieten: een dikke ongetwijnde merino met de naam Non Plus Ultra, Latijn voor "niet verder", wat een beetje de strekking van "Onovertroffen" heeft gekregen. Nou, een prima naam voor dit prachtige draadje. Ik schreef er ooit over (lees hier maar terug) maar dit garen heeft de webshop nooit gehaald omdat het zo goed liep in de winkel.

Nu heb ik nieuwe voorraad! En - beloofd is beloofd - ik heb foto's genomen voor de webshop. De voorraad is beperkt. Het draadje hoort bij mijn favorieten omdat het zo prachtig verft. De kleuren blijven sprekend, de wol pakt heel goed én het is een heerlijke, superzachte draad om mee te breien.

 

Een streng van 100 gram - 100% merino - heeft een lengte van 200 meter. Breien op nld 5-6, stekenproef = 18 steken en 24 naalden = 10 x 10 cm.
Ik breide er vorig jaar een heerlijke muts van (en had nog wol over)



Je vindt alle kleuren in de webshop. Van 1 streng brei je een muts of een enkele kol. Van 2 strengen een kleine sjaal of een dubbele kol. Of eentje naar dit patroon (zonder mohair).
Van 3 of 4 maak je een ruime omslagdoek of een spencer.



Morgen heb ik weer een vroege dienst in het verpleeghuis, ik ben er weer na half 4. Ali houdt de winkel open. Zaterdag ben ik er weer de hele dag!
Wees voorzichtig buiten, waai niet weg 😁😉