Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

zaterdag 29 april 2023

Paradise

Wat een week! Pffttt..... dit is echt niks voor mij hoor, dat niets kunnen doen. En doe ik per ongeluk toch iets meer dan slim is, dan bekoop ik dat 's avond wel een beetje. De hechtingen gaan ook flink trekken, het wordt tijd dat die er uit gaan. En ik wil ook zoooooooo graag eens lekker mijn beide handen soppen. Afijn, een lesje in geduld.....

Volgende week lijkt het echt wat warmer te worden. Zou je zomaar eens zomerkleding aan kunnen trekken 😳! Vandaag dus een zomergaren in de schijnwerkers: Paradise van LangYarns


 

Het garen is een zomerse mix van katoen met viscose en heeft een zacht en langzaam kleurverloop. De bollen van 100 gram hebben een looplengte van 310 meter en je hebt dus aan 4 bollen al genoeg voor een trui tot maat 40. Je vindt alle informatie in onze webshop.

Er is een leuk boekje uitgebracht met patronen van dit garen: sjaals, truien en spencers. Een heerlijk garen voor zomerse breisels!



woensdag 26 april 2023

Toekijken...

"Ik stond erbij en ik keek ernaar", da's een beetje het thema van deze weken. Hoewel de temperatuur eerder winters aanvoelt, is het wel degelijk lente. Om er even uit te zijn nam manlief mij mee naar de moestuin, zette mij in een zonnig hoekje uit de wind en ging zelf aan het werk. Ik laat jullie even meegenieten:


 







Het zonnetje was héérlijk maar de noordenwind was straf en echt koud! We hopen maar dat de zaadjes toch ontkiemen maar met de zon op de aarde en een regelmatig buitje moet dat wel goed komen.

Ben je op zoek naar een leuk patroon voor een zomersjaal - je kon 'm nog wel eens nodig hebben deze zomer - kijk dan een bij de nieuwe sjaal van Jellina:



Je kunt het Nederlandstalige patroon kopen via de Webshop van Jellina. Kies voor een dunne, zachte katoen zoals Cotton 8, Organicon of maak 'm van 2 verloopbollen (Whrirl of Unicat). Het patroon is eenvoudig aan te passen in breedte of lengte.


maandag 24 april 2023

Geduld

Deze dagen ben ik druk bezig om een belangrijke deugd te oefenen: geduld. Nou niet bepaald mijn sterkste kant maar er zit niet veel anders op. Ali is mijn waakhond en hij is behoorlijk streng. Met maar één hand tot mijn beschikking duurt alles lang en komt ik tot de conclusie dat ik rechtshandig een enorme klungel ben. Een spijkerbroek aantrekken met 1 hand bijvoorbeeld is een hele uitdaging (omhoog hijsen over mijn brede heupen, knoop dichtdoen, rits omhoog, riem sluiten want anders zakt het geheel van mijn tailleloze lijf), dus biedt een joggingbroek wat soelaas. Handen wassen = 1 hand wassen (want de andere mag niet nat worden), doe dat maar eens.... De winkel is bovendien gewoon open (3 weken dicht is uiteraard niet de luxe die we kunnen permitteren) en als ik thuis op de bank zit hoor ik alles. Manlief slooft zich echt uit en af en toe spring ik mondeling wat bij waarna hij me weer streng naar de huiskamer dirigeert. Wat een team 😉.....


Ik ben wel flabbergasted door de lieve attenties van collega's, bekenden en klanten. Ook nog ooit zoveel tijd gehad om er van te genieten 😂. Het compenseert ook een beetje de onrust die ik voel als ik om een hoekje kijk in het atelier/winkel:


Daarnaast heb ik álle tijd om alle social media af te struinen naar handwerkinspiratie (alsof ik dat nodig had). Ik zou overal aan willen beginnen maar moet wachten. Deze week kreeg ik ook nog een enorme doos met oude Ariadnes, crime! Wat een geweldig tijdschrift was dat toch, sommige artikelen zijn zó jaren '80 maar andere ook weer zo tijdloos. 




Ik zit tussendoor de hele dag te "un-dun-dippen", vingeroefeningen die de boel soepel moeten houden. Verder neem ik alle waarschuwingen ter harte om niet te hard van stapel te lopen en ik heb dan ook de hele morgen om een heel blogbericht met rechts te typen 😆.

De winkel is deze week open op woensdag, vrijdag en zaterdag. Op Koningsdag zijn we gesloten en zitten we aan de oranje Tompouce!




woensdag 19 april 2023

Onthand

 Nou, daar zit ik dan! Ietwat onthand, zeg maar...


Gisteren kreeg ik een ingreep aan mijn linkerhand. In no time stond ik weer buiten, in 10 minuten was het gepiept. Helaas duurt het genezen langer, ik mag 3 weken niet belasten. Voor een linkspoot pur sang best eh, lastig 😁😅.... en typen met mijn rechterhand duurt een eeuwigheid en zo zijn er wel wat meer praktische probleempjes.


De winkel is gewoon open, Ali doet zijn uiterste best en ik ben op de achtergrond aanwezig voor "noodgevallen". Stuur je een mail, dan kan het even duren voor je antwoord krijgt, ook een bestelling kan iets langer duren. En uiteraard staat het bloggen op een heel laag pitje.





zaterdag 15 april 2023

Eén, twee, drie

Als ik na een dag werken een handwerkje oppak, mag dat best iets heel simpels zijn. Tellen tot drie is dan nog nét wat mijn brein aankan 😉 en een simpel werkje leg ik ook makkelijk neer als ik tóch weer wat anders moet gaan doen. Bovendien is dit garen zo lekker kleurrijk dat het niet zoveel patroon nodig heeft.


Het patroontje heb ik al vaak gebruikt en is heel leuk bij verloopgaren of deze LangYarns Footprints
Het draadje is een zacht fantasie-sokkengaren met een gemêleerd kleureffect. De samenstelling is 45 % katoen, 42 % wol, 13 % polyamide - wat het geschikt voor sokken maakt. Maar de heerlijke looplengte van 400 meter maakt het ook heel fijn om mee te haken.


Een tijd geleden zette ik dit op als zomersjaal. Maar ik ga niet zo hard en ik had vorige week 1 bolletje op gehaakt. Met de kleine handwerkpauze in het verschiet besloot ik het hierbij te laten en er een zomerkolletje van te maken. Ik naaide de uiteinden aan elkaar en hopla! het zomerkolletje was klaar en ik heb het al heel veel aangehad in de winkel. 

Ik zette 63 lossen op (een meervoud van 6 plus 3) met haaknaald 3 en haakte daarop een rij halve stokjes.
De rij daarna haak je steeds 3 dubbele stokjes, 3 lossen, etc. In een schemaatje ziet dat er zo uit:


Wil je grotere of kleinere blokjes, dan kun je nog variëren: stokjes ipv halve stokjes, of juist stokjes ipv dubbele stokjes. Mogelijkheden genoeg!
Voor het zomerkolletje heb je dus maar 1 bolletje nodig. Voor een sjaal 2 en een stola 3. Of maak je er een topje van? Wooladdicts Footprints vind je terug in onze webshop onder sokkenwol










donderdag 13 april 2023

Moestuinieren....

Ik krijg het helemaal op mijn heupen! Volgende week lijkt het heel lente-achtig te worden... de tuinkriebels breken uit en juist dan kan ik minstens 3 weken niks doen met mijn hand. Dat gaat héél, héél lastig worden (vooral voor mijn koppie dan he?). Maar iedereen zegt dat het goed komt, dus dat zal dan wel...

Deze kwam ik tegen en is een must-have voor alle moes-tuinders! Echt, met dit soort sokken groeit alles beter, let maar op 😉:

Foto en patroon Rab Raddish Socks


In de Etsy Shop Stone Knits vind je nog meer leuke patronen van deze ontwerpster. Geschreven in het Engels maar met een goede teltekening komt je een heel eind!

Morgen ben ik de hele dag onder de pannen, Ali runt de winkel. Eerst ga ik mijn vroege dienst draaien in het verpleeghuis, daarna stort ik me weer op de klederdracht-workshop in de avond. Tussen de bedrijven oefen ik nog even extra in het strijken en op het opzetten van de muts. Dankzij de nieuwe krullen van Juwelier Minderhoud zie ik er weer pront uut!



Zaterdag ben ik er weer de hele dag zelf. Hoe het volgende week gaat lopen bekijk ik van dag tot dag. De winkel is gewoon open en er zijn hulptroepen, dus dat gaat wel goed komen.

dinsdag 11 april 2023

De tuin in!

Met Pasen had ik 2 late diensten, voor het thuisfront iets minder gezellig maar het hoort er nu eenmaal bij. Ik kan nooit zo goed slapen na een late dienst, er spookt dan nog van alles door mijn hoofd. "heb ik die sensor wel aangezet, heb ik die medicijnen goed afgetekend, heb ik die zakken wel nagekeken op zakdoekjes voor ik het in de wasmachine gooide, heb ik het vlees voor morgen er wel uitgehaald", dat soort dingen. Zal wel bij de leeftijd horen. Het waaide dan ook nog eens flink vannacht en pas laat viel ik in slaap. Maar dat lentezonnetje van vandaag zorgde dat ik vanmorgen helemaal de spirit kreeg!

Werk aan de winkel! De fuchsia's in de winterberging hadden het ook al begrepen en dikke scheuten stonden al boven de turf. De scheuten haalde ik er resoluut af, er groeien straks wel nieuwe. Als je het hoopje takken en wortels ziet liggen kun je je niet voorstellen dat het deze zomer weer een bloemenzee gaat opleveren...


Ik verzorgde mijn handen 😉 met wat potgrond. Niets heilzamers dan wroeten in de grond.... voor mij dan he? Tijdens het oppotten bedacht ik dat ik "niet kunnen tuinieren" nog erger zou vinden dan "niet kunnen handwerken", hoewel we eigenlijk niet eens een échte tuin hebben, maar meer een flink terras. Maar daar kun je ook van alles mee. En ik zou graag wat meer tijd hebben voor onze moestuin.
Tja, waarom wil ik toch zoveel?
Ik kreeg ook nog bezoek van een griezelige vriend. Die misschien banger was voor mij dan andersom  (dat zei mijn verstand....), ik was toch blij dat-ie vertrok.


Nou, na een halve dag genieten is het klaar! Het ziet er nog niet uit, maar ik weet dat het komt!
33 ouwetjes, sommigen meer dan 30 jaar oud. Veel tegen praten, dat helpt echt 😉...



Met het idee dat het nóóit meer koud wordt (eh, vannacht gaat het weer regenen, geloof ik) heb ik nog een idee voor de tuin: deze vrolijke lampions vrolijken elke tuin. terras of balkon op - ook al heb je geen groene vingers.



Foto's en patroon : Elealinda Design

Je kunt het patroon (Engels of Duits) kopen via Etsy of Ravelry. Ze worden gehaakt met Catania of katoen van dezelfde dikte. Ook ideaal om je restjes op te maken.

Morgen is de winkel weer open van 9.00 17.00 uur, van harte welkom!




zaterdag 8 april 2023

Fijne Pasen

Na een lekker drukke ochtend en een héle stille middag (volgens mij liep iedereen hutjemutje in Middelburg) is het ook hier weekend! De zon is hier nu eindelijk ook doorgebroken en vanmiddag kon zelfs de deur open! Hoe heerlijk is dat?

Met de gedachte dat ik nog anderhalve week heb om dingen af te ronden, krijg ik het een beetje op mijn heupen. Geen idee hoelang ik straks niet kan haken of breien, in de tuin kan wroeten, etc. Drie weken niet belasten lijkt mij nu een eeuwigheid.


Maar nu even de winkeldeur dicht, morgen weer aan de slag in het verpleeghuis. Ik wens jullie een hele fijne Pasen, geniet van het heerlijke lenteweer en van elkaar!