Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

vrijdag 31 maart 2023

Een vrije dag

Whaaa! Hilarisch, een vrije dag 😂😂😂! Ik ben de hele dag - naast alle andere dingen in de winkel - bezig geweest met klederdracht. Nogmaals tassen en dozen openmaken, waar soms de oude stukjes zeep nog uit kwamen rollen. Of de krantjes van de jaren '50 of '60. Er hing een luchtje in de winkel wat een kruising was tussen wat muffig en stoffig maar wat ook een beetje naar oma's en opoes rook. Een geurtje dat hoort bij mijn jeugd: oude stofjes, mottenballen, sunlightzeep, stijfsel en lavendelzakjes.


Mutsjes die jarenlang op zolder in een kartonnen doos liggen zijn niet meer zo wit als ze moeten zijn. Mijn moeder - 83 - nam een hele stapel mee om uit te koken. Lang leve de kwaliteitsstoffen van vroeger, die zet je gewoon aan de kook met soda of biotex. Ze worden spierwit!

Als je naar een museum of een klederdrachtpresentatie gaat denk je dat alles op maat werd gemaakt. Nou, ik kan je wel uit de droom helpen. Lang niet iedereen kon (goed) naaien en o jongens wat werd er gesjoemeld, gewrocht en gepield. Was je zwanger - en dat waren ze vaak 😉 - dan kocht je echt geen nieuw onderkeus maar zette je een touwtje tussen je haken en ogen. Een gaatje? Lapje erop, stopje erin. Andere stof of kleur maakte allemaal niet zo uit, zeker niet als er tóch nog wat overheen kwam. 
Kreeg je iets en was het te groot of werd je magerder? Een kneepje of vouwtje erin genaaid en symmetrie was een bijzaak. Hemdrok te klein? Doormidden knippen en een lasje erin.... iets te lang? Valse zoom lost alles op....


Ook bij de gehaakte avonddoekjes of netjes vinden we pareltjes en gewrochten van acryl:


Zo had ieder zijn talenten én zijn beurs en daarin is dus helemaal niets veranderd. Niks nieuws onder de zon, hoor! Ik moet wel zeggen dat het enthousiasme van de vele deelnemers erg aanstekelijk is. Iedereen helpt elkaar op weg en we zoeken alternatieven voor dingen die niet meer te krijgen zijn. Juwelier Minderhoud smeedt weer krullen en op zolders wordt gezocht naar klederdracht van opoe. Mocht je ergens nog oude Zeeuwse klederdrachtspullen hebben liggen en doe je er niets mee? Wij houden ons van harte aanbevolen!



Dus al met al heb ik mijn vrije dag heel goed besteed. Ik heb er blosjes van.... 😂, oké, nóg meer blosjes van dan dat ik altijd al heb. 
Dus even pauze vanavond, morgen is de winkel weer de hele dag open, van harte welkom!










donderdag 30 maart 2023

Blommetjes

Het is weer zover! De blommetjes aan de bomen voor de winkeldeur bloeien weer volop. Intussen waaien we wel weer compleet uit onze jas met windkracht 6 en 7 en doet het weer nog niet bepaald denken aan de lente.


Nu vandaag de zon even zo stralend scheen was het een prima moment om deze foto te nemen, temperatuur en wind zie je toch niet op de foto 😂. Morgen is ons een hele dag regen beloofd, dan ziet het er héél anders uit. 


Gevalletje maart-roert-zijn-staart en april-doet-wat-ie-wil, denk ik zo. Deze sjaal naar het nieuwe ontwerp van Sascha zou je nog wel eens vaak nodig kunnen hebben. Gehaakt van dunne katoen of een bol unicat. Een sokkenwol zou zeker ook goed kunnen! Door het gebruik van veel reliëfstokjes krijgt deze sjaal een beetje gebreid uiterlijk maar gebruikt wel wat meer garen. Het formaat van deze omslagdoek is eenvoudig aan te passen.



Foto's en patroon: á la Sascha

Het patroon is te koop in onze winkel, webwinkel en uiteraard in de webshop van Sascha

Morgen ben ik zelf de hele dag in de winkel, evenals zaterdag. Mocht je nog een bestemming zoeken voor een regenachtige zaterdag: het is uitstékend brei-winkel-weer, bovendien gaat zaterdagmiddag ons museum én de werf weer open (tot eind oktober op woensdag- en zaterdagmiddag).
En voor onze Zuiderburen of Overkanters: a.s. zaterdag is ook de Westerscheldetunnel tolvrij!




maandag 27 maart 2023

Agenda!

Het zal je niet verbazen dat mijn agenda best vol zit 😁. Het is soms echt even puzzelen als er een datum voor het een of het ander afgesproken moet worden want met twee jobs zitten de dagen best vol. Ik heb al veel geluk dat ik bij job 2 op vaste dagen mag werken maar af en toe moet ik daar toch van afwijken.

Voor deze week betekent het dat ik a.s. woensdagmiddag zelf niet in de winkel ben. Ali gaat zijn best voor jullie doen terwijl ik in een vergadering zit.

Daarnaast is het a.s. donderdag nog géén breiclub. Maart heeft 5 donderdagen en we slaan een weekje over. Volgende week 6 april is er weer een brei- en haakclub in de winkel.

Maar a.s. vrijdag ben ik dan weer wél de hele dag in de winkel. Want ik heb een weekend vrij 😂, van job2 dan he? Pffttt......  ik heb nu 3 maanden vrijwel continu gewerkt, het is mijn eerste vrije weekend sinds kerst. Ik sta altijd "aan" en weet eigenlijk niet meer zo goed waar de "uit"-knop zit. Vergis je niet, ik doe allebei de jobs met veel plezier maar ze zijn beiden wel intensief. 

Afijn, we sluiten het berichtje af met een leuk idee:


Superleuke gehaakte tas, beslist niet moeilijk als je een vierkantje of rechthoek kunt haken. Een mooi restjes-project óf een reden om nieuwe restjes te kopen 😉.
Een filmpje op YouTube helpt je op weg!






vrijdag 24 maart 2023

Bunny Pumpkin

Over twee weekjes is het al Pasen! Hoewel het nog niet erg lente-achtig aanvoelt, tikt de tijd wel door. Volgende week is het al April, dit weekend de klok een uur vooruit en inmiddels staan de knoppen van de  bloesemboompjes voor de deur echt op springen. 

Tijd voor een Lente-haakseltje, toch?

Foto en patroon: Bunny Pumpkin van Lulu loves the Moon

Deze droppige konijntjes horen wel een beetje bij de lente, vind je niet? Met hun aandoenlijke dikke buikjes, afgezakte broekjes en onschuldige uitdrukking. Ik vind ze echt schattig!

Het patroon is te koop via Etsy, ook in het Nederlands. 




donderdag 23 maart 2023

Vrolijke tas

Zojuist luisterde ik naar het weerbericht voor de komende tijd, bij de kans op natte sneeuw op maandag ben ik afgehaakt...ik wil het niet weten 😂😂 ! O, wat verlang ik naar dat voorjaarszonnetje, de deur weer open en de winterjas aan de kapstok. Het lijkt nog even te gaan duren. Maar niet getreurd, het zal echt wel komen en er zijn genoeg leuke ideetjes om aan te werken zodat je helemaal klaar bent voor de lente.

Met deze superleuke Bali-tas gehaakt van katoen. Het patroon is te koop via Ravelry of Etsy en je kunt uiteraard heerlijk variëren met kleur.

Op Ravelry vind je nog veel meer leuke tassen van deze ontwerpster. Leuk voor jezelf of om cadeau te geven. Laat die lente maar komen.......



Foto's en patronen: Anya Goldblatt

*********

Morgen ben ik weer bij job2, Ali runt de toko en ik ben vanaf half 4 nog even in de winkel. Zaterdag ben ik er weer de hele dag zelf!




dinsdag 21 maart 2023

Therapeutisch......

Na een stuk of zes lange werkdagen met tot slot een paar pittige avonddiensten, had ik het vandaag wel even gehad... Avonddiensten zijn al niet mijn favoriet - maar ze horen erbij - maar de ene dienst is de andere niet 😁. Terwijl de rest van de familie Iraans nieuwjaar vierde liep ik nog wat belletjes af en dweilde ik de spinazie met tartaar van de huiskamervloer in het verpleeghuis. I love my job...


Maar vanmorgen had ik toch zwaar behoefte aan een therapeutische verf-sessie volgens de ik-doe-maar-wat-methode. In mijn keuken-studio (ooooh, als ik toch eens een aparte ruimte had, he?!)
Ali vluchtte weg, nog steeds geen fan van natte-wol-luchtjes en ik ging mijn gang. Erg heilzaam, zo'n sessie!


Nog een ideetje voor 1 streng handgeverfd garen (sokkenwol-dikte) vond ik op Ravelry:

Een heerlijk zomersjaaltje in een kantpatroontje:

One Skein Lace Scarf

Morgen is de winkel weer open van 9.00 - 17.00 uur. Van harte welkom!




zaterdag 18 maart 2023

La Dolce Vita

Ons Wurm is inmiddels een maandje aan de studie in Italië........en geniet ze van La Dolce Vita. Gelukkig is de communicatie niet meer afhankelijk van blauwe luchtpostvelletjes (zoals ik vroeger, 35 jaar geleden: een response-tijd van 2 weken als het meezat) maar appen we er vrolijk op los.

Toen ze in Februari haar kleren bij elkaar zocht wou ze het Karma-truitje mee dat vorig jaar in de winkel op een paspop zat. Met een grapje zei ik dat dat alleen mocht als ik een foto uit Venetië kreeg met het truitje in de hoofdrol. Het werd Verona - je hoort me niet klagen 😉:



Pffttt........ wat is het leven toch heerlijk als je jong bent!! Nou ja, nog steeds hoor. Maar die zorgeloosheid, daar ben ik toch een ietsiepietsie jaloers op. Ik krijg heerlijke reisverslagen binnen, foto's van plaatsen waar ik alleen maar van heb gehoord maar nog nooit was. 


Julia's balkonnetje en de brievenbus voor alle ludduvuddu - die nog echt beantwoord worden ook!
Maar ja, ik heb mijn Romeo al een poosje te pakken he? 😂


Voor wie het truitje wil breien: hier vind je de blogpost van vorig jaar met alle informatie! Ik zet vanavond deze film maar even op, ben ik er toch een beetje bij 😉😁!








vrijdag 17 maart 2023

Mirabelle

Koop je ook vaak Jawoll sokkenwol van Langyarns? We hebben de kast vol liggen want er zijn wel 70 kleuren van! Je hebt dan vast ook een hele verzameling van die kleine klosjes die in het midden van zo'n bolletje zit. Bedoeld om een stevige hiel of teen te breien of om een gaatje te stoppen. Maar je kan er zoveel meer mee:


Laura breide van deze klosjes prachtig kant.


Links het patroontje met verschillende kleuren klosjes, rechts een stukje gebreid van 3 klosjes (maar voor een sjaal in één kleur moet je wel héél veel dezelfde sokken breien 😂😂)

Hierboven zie je het kant-patroontje Mirabelle ongeblockt/niet opgespannen. Wat een verschil met het geblockte lapje hieronder!

 

Deze voorbeelden liggen bij ons in de winkel. Bij aankoop van bolletjes Jawoll krijg je de Nederlandse vertaling van dit patroontje erbij.
Overigens kun je ook heel mooi borduren met deze klosjes "beilaufgarn".

Morgen is de winkel weer open van 9.00 - 16.00 uur, van harte welkom!




woensdag 15 maart 2023

En nogmaals Karma

De dagen vullen zich razendsnel met van alles en nog wat. Het is al weer half maart en volgende week begint de astronomische Lente. De dag wordt dan weer langer dan de nacht, heerlijk. De zomerbolletjes liggen al een poosje in de winkel en ik mag de eerste projecten van klanten weer fotograferen. Gelukkig breien ze sneller dan ik......


Cathrien breide van 2 bollen LangYarns Karma (kleur 5) deze heerlijke zomersjaal. Want die kun je soms nog heel hard nodig hebben in de lente! Ach, en hebben wij niet alle seizoenen inmiddels in 1 week beleefd?
Bij aankoop van 2 bollen Karma krijg je de beschrijving er gratis bij.

 

Het garen kwam vorig jaar nieuw in de collectie en is dit jaar uitgebreid met nieuwe kleuren. Oook is er een boekje bij gekomen, je vindt alles op een rij in de webshop

Alice breide deze trui, ze gebruikte hiervoor het vest-patroon uit Punto 37, veranderde het patroon een beetje tot een trui. 



Dit is het originele vest:


De blogpost van vorig jaar over dit garen vind je hier terug en alle kleurtjes en de twee patronenboekjes vind je hier in de webshop. Én uiteraard in de winkel!





Morgenavond is er weer een brei- en haakavond! Iedereen weer van harte welkom.

Vrijdag heb ik een vroege dienst. Door omstandigheden gaat de winkel dan pas om ca. 11 uur open, ik ben er zelf weer aan het eind van de middag.






dinsdag 14 maart 2023

Metamorphosis

Zin in inspiratie voor de lente die écht wel een keer komt? Scheepjes bracht de nieuwe Yarn, nr 15 uit: Metamorphosis! Als altijd: veelzijdig, inspirerend, kleurrijk en hip!


Er ligt al een stapel klaar als morgen de winkel opengaat en uiteraard is het nieuwe magazine ook te koop via onze webshop

 









En mocht je nu denken dat het zo stil is op dit blog. Klopt hoor, maar achter de schermen druk. Met het verven van lokale wolletjes van Walcherse schaapjes, bijvoorbeeld.



Morgen is de winkel weer open vanaf 9 uur, ik ben zelf iets later (vanaf 10 uur) . Van harte welkom!