Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

dinsdag 28 februari 2023

Let op! Deze week géén brei- en haakclub!

Never a dull moment bij ons! Stel je voor dat ik me zou gaan vervelen........... 😂



We zijn wat aan het herschikken, beetje schuiven, kastje erbij, kastje verzetten...... bolletjes eruit, bolletjes erin.
Van het een komt het ander en de chaos is compleet. Dat is niet zo erg want straks heeft de winkel nóg meer inhoud 😂. Maar het is nog lang niet klaar en overal staat wat. Dat worden nog 2 lange dagen maar het betekent ook dat ik de winkel en het atelier never-nooit-niet aan kant krijg voor de brei- en haakclub van a.s. donderdag! En mocht dat onverhoeds wel lukken, dan lig ik waarschijnlijk voor Pampus.
Dus noodgedwongen moet ik de brei- en haakclub van a.s .donderdag 2 maart annuleren! 16 maart is de volgende keer. Ik hoop dat ik iedereen zo op tijd kan bereiken! Wil je het aan anderen die je van de breiclub kant doorgeven?
De winkel is morgen gewoon weer open vanaf 9 uur. Ik schuif de bende wel richting Ali's atelier 😂😂😉

Enne, goed nieuws: het mail-adres jaffari @ zeelandnet.nl is ook weer in de lucht. Kostte slechts enkele telefoontjes en een hoge bloeddruk. Zoals gezegd: Never a dull moment!

maandag 27 februari 2023

Storing!


Pffttt....... er zijn van die dagen dat het lekker gaat... Vandaag is er zo een 😕😖.
Ons mailadres jaffari@zeelandnet.nl heeft een storing (en ik kan de provider niet bereiken). Wil je iets vragen of weten? Mail dan naar info@blij-dat-ik-brei.nl !

 

woensdag 22 februari 2023

Tropical

Tropisch zou ik het buiten nou niet bepaald noemen maar de naam van het zomerse garen is nu eenmaal zo! Het was vandaag maar grauw en somber maar de dagen lengen gewoon door en de eerste toeristen lijken Zeeland ook al weer te bezoeken. Het was in elk geval druk in de winkel en de eerste zomerprojectjes zijn zelfs al af en worden geshowd.


Cathrien breide in een mum van tijd dit heerlijke vest van het nieuwe garen Tropical van LangYarns. Het is een zachte katoenmix (half katoen, half acryl). Het vest heeft ¾ mouwen en een klein reliefpatroontje. Voor dit vest (maat 42-44) gebruikte ze slechts 8 bolletjes in de kleur 65.


 


Van dit vest schreef zij een duidelijk patroon, je krijg het gratis bij aanschaf van dit garen. Je vindt dit garen hier in de webshop. Het patroon is beschreven in maat 42/44 maar is eenvoudig wat langer/breder/smaller te maken. In de webshop vind je ook het boekje Punto 51 waar nog veel meer modellen instaan voor dit leuke garen. Het garen is ook prima geschikt om mee te haken!






Wil je het patroon van het vest ontvangen? Vermeld dan bij je bestelling van de bolletjes Tropical bij de opmerkingen "patroon Vest Tropical", dan stop ik het erbij! Voor lange mouwen of iets groter vest: bestel een bolletje extra!







donderdag 16 februari 2023

Alpine Haze Shawl

Zin in het voorjaar maar toch nog behoefte aan een beetje warmte? Dan is deze luchtige sjaal wat voor jou: De Alpine Haze Shawl van Carmen (New Leaf Designs). Gebreid van mohair: super-super-lichtgewicht en toch heerlijk zacht en warm:



Foto's en patroon: New Leaf Design

Voor dit garen werden 4 kleurtjes Scheepjes Mohair gebruikt, je hebt dan ruim genoeg om de sjaal ook nog groter te breien! Het patroon is te koop via de website van Carmen. Ze heeft nog veel meer leuke ontwerpen!

Ik duik de winkel in om de brei/haakclub voor te bereiden. Morgen heb ik een late dienst, ik ben dan 's morgens nog in de winkel en in de middag is Ali er. Zaterdag ben ik er weer zelf!



woensdag 15 februari 2023

Volle bak!

Februari is een beetje van alles wat of juist niks. Geen winter, geen zomer (voor de breigarens dan, he?!). Natuurlijk verkoop ik zomerdraadjes in de winter en winterdraadjes in de zomer. Tenslotte breit of haakt niet iedereen even snel (kijk naar mij...) en hebben sommigen (zeg maar velen) een aantal projecten tegelijk onder handen. Winter- en zomergarens liggen gebroederlijk naast elkaar en er komen zelfs nu nog/al nieuwe kleuren binnen van populaire wintergarens. 

Zo kwam er nog een nieuw kleurtje van de populaire Cloud binnen, echt gaaf!


En een heleboel nieuwe kleurtjes (10!) van de LangYarns Atlantis, een basisdraad van 60% wol, 40% acryl. Zomer en winter een prima draadje. Atlantis staat (nog) niet in de webshop, doe ik als ik tijd over heb... maar het ligt wel volop in de winkel 😊


Nou ja, ik moet het nog ergens tussen zien te krijgen... want wees nou eerlijk, ik heb echt niet zoveel speelruimte meer 😁:


Ik zit nu eigenlijk wel vol tot aan het plafond... en die tafel in het midden was ooit bedoeld als kniptafel, dat doe ik nu maar achter in het atelier...



Oh ja, bedenk hier nog even zo'n 20-30 enthousiaste dames bij die morgen weer naar de brei- en haakclub komen. Da's volle bak, he? Van harte welkom morgen! Miriam houdt een afscheidsrondje, de koffers zijn bijna gepakt...




dinsdag 14 februari 2023

Zeeuwse Kus(t)

Dochterlief gaat binnenkort voor langere tijd naar Italië voor studie. Kleintjes worden groot en vliegen uit... deze dag stond in het teken van nog wat noodzakelijke boodschappen doen en even wat zeelucht opsnuiven voorde lange reis begint. Ik had een paar pittige dagen bij job2 dus ik kon ook wel een beetje afleiding gebruiken. Wat een uitgelezen dag hiervoor!


De stralende zon die al behoorlijk kracht krijgt, vrijwel geen wind, een enkele wandelaar, een beetje diezig op zee, nog geen strandkotjes tegen de duinen en alleen het zachte gekabbel van de golven en het gekwetter van wat strandpleviertjes......... niets is mooier dan de Zeeuwse kust!

 

De eerste tekenen van het komende toeristenseizoen waren al een beetje zichtbaar, er werd druk getimmerd aan een aantal strandtenten, de eerste terrasstoelen werden uitgeladen. Vanaf eind van deze week komen de eerste carnavalsvluchtelingen deze kant weer op en gaat het weer drukker worden. Maar vandaag was het strand nog van ons 😉.


Met een zeewatertemperatuur van 5 graden vond ze dat ze wel kon pootje baden. Goed voor de bloeddoorstroming.... mij kreeg ze niet meer zo gek - tja,  50+ he?


Er stond zo weinig wind en de zon had al zoveel kracht dat we een eind wandelden zonder onze winterjas! Yes, de lente komt!

Omdat het vandaag ook Valentijnsdag is past deze prachtige sjaal prachtig bij deze blogpost:


Het is al weer 4 jaar geleden dat Anja deze prachtige sjaal "Zeeuwse Kus(t)", ontwierp met het Thoolse hartje in de hoofdrol. Helaas is deze lace merino niet meer te krijgen maar we hebben promi alternatieven in bijv. verschillende soorten sokkenwol, Alpaca Soxx of sokkenwol met zijde. Overigens kun je deze omslagdoek van verschillende garens breien, kies je voor een wat dikkere draad dan zal hij wat groter worden.


Het patroon krijg je gratis bij aankoop van garen in onze winkel. Wil je het patroon los bestellen? Dat kan hier.


Morgen is de winkel weer open van 9.00 -17.00 uur. Van harte welkom, er is weer van alles binnengekomen 😉.






zaterdag 11 februari 2023

Valentijn!

Als je elkaar al 30 jaar kent, heb je Valentijnsdag niet nodig om te zeggen dat je van elkaar houdt. Daarna is mijn lief totaal niet romantisch aangelegd (ach, ik eigenlijk ook niet 😂), dus bij ons geen grote Valentijns-verrassingen. Maar voor wie de liefde wil uitdrukken in iets praktisch:


Ik-hou-van-jou-sokken met een Zeeuwse tintje!
Je vindt het brei-pakketje hier

Gebaseerd op dit Zeeuwse stofje:








donderdag 9 februari 2023

Voor de lente!

Vanochtend leek het toch heel wat, in de zon achter het glas... maar ja, februari is echt nog geen lente, vanmiddag werd het weer somber en kil. Maar het kriebelt al wel een beetje. Ik heb al wat winterbolletjes naar achteren geschoven en fleurige lentekleurtjes komen meer op de voorgrond. De toonbank ligt vol met nieuwe boekjes.

Patroon en foto's AtergCrochet via Etsy

Deze vrolijke sjaal roept ook heel hard "lente"! Het is een patroon van Greta Tulner op Etsy. Het patroon is in het Engels met gedetailleerde foto's. De vierkantjes haak je tijdens het haken gelijk aan elkaar. Deze sjaal is gehaakt van handgeverfde sokkenwolletjes in vrolijke kleurtjes. Voor een sjaal van 35 x 210 cm heb je ca. 300 gram nodig. Uiteraard kun je de sjaal ook van ander materiaal maken of het formaat veranderen. Het patroon koop je via Etsy

Morgen ben ik 's morgens nog in de winkel, 's middags neemt Ali het over als ik mijn late dienst draai. Uiteraard ben ik er zaterdag weer de hele dag!

woensdag 8 februari 2023

Uit de oude doos...

Vandaag was weer een dag met écht van alles wat! Vanmorgen zocht ik de eerste winterdraadjes uit voor de winter 2023/2024. Bizar he? Deze winter is nog niet voorbij en we kijken al weer vooruit naar de volgende. Ik werd al wel weer enthousiast over die winterbolletjes, maar éérst die vrolijke zomerdraadjes nog hoor!


Vanmiddag maakten we een start met het uitzoeken van dozen en tassen vol klederdrachtspullen die we gedoneerd hebben gekregen. Da's echt nog een hele klus maar gelukkig hielp mijn moeder, ze heeft er verstand van! Doeken en beuken in de meest uitleenlopende stofjes, tenslotte kon je daar nog een beetje de mode mee volgen en je eigen smaak volgen. De rest lag min of meer vast.


Ander onderdelen van de dracht gaan veel lastiger worden, stoffen zijn soms niet meer te leveren en hoe kom je aan haarstukjes (van nephaar). Lang niet iedereen heeft een lange bos haar. Oude traditionele sieraden zijn vaak verdeeld, uit elkaar gehaald en gesmeed tot iets moois. We zijn vooral ook veel langer geworden dan vroeger. Maar we komen er wel, stapje voor stapje!

Tussendoor hielp ik de klanten, terwijl mijn moeder doos voor doos doorploegde. Patroonpapier was vroeger niet nodig hoor, met een paar oude kranten kon je precies de afmetingen maken voor een doek (die later nog geplooid moest worden)



Een krant van 52 jaar geleden: het sportnieuws! Ach, Ard Schenk....... 😉


Zo vliegt een dag voorbij! Ondertussen heb ik mijn plannen van het weekend ook al weer aangepast, nu is het echt tellen tot 3. Bij het patroontje wat ik eerst wilde nemen vond ik toch de kleuren onrustig worden, dus het begin weer uitgehaald: twee keer lol van dezelfde wol!


En de rest van de dag ben ik gewoon van slag omdat bekend werd dat de winkel van goede collega en inmiddels dikke vriendin Jeannette in Katwijk gaat sluiten! Wij kennen elkaar al zo'n 10 jaar -  het zal je niet verbazen: ons contact startte door de visserstruien! (ik weet het, ook dit is een foto uit de oude doos, wij zijn grijzer en een stuk rimpeliger geworden)


In augustus ging ik weer op bezoek en we struinden regelmatig samen vakbeurzen af. Vergis je niet, zo'n contact tussen 2 onderneemsters in dezelfde branche is echt bijzonder. 


De vriendschap blijft, helaas gaat de winkel van Jeannette in Katwijk binnenkort dicht. Woon je daar in de buurt? Zorg dan dat Jeannette van haar voorraad afkomt! Ze geeft flinke kortingen, sla je slag (en nee, voor online bestellingen heeft ze het nu echt te druk). 


Het adres van Jeannette:
Varkevisserstraat 126, Katwijk,

*********

Tot slot een pleidooi voor de kleine winkelier. Wil je met regelmaat toch een bolletje kunnen blijven voelen, een advies of een workshop, een breiclub, een bolletje ruilen, een evenementje, eerste hulp bij brei- en haakongelukken? Wil je dat de winkelstraten niet overal gevuld zijn met grote ketens maar houd je van die kleine speciaal-winkel? Haal dan je garens bij een stenen winkel. Natuurlijk hebben die ook vaak een webshop(je) erbij, maar de meesten van ons zijn het liefste bezig met het helpen van klanten in de winkel. 









zaterdag 4 februari 2023

Vol!

Er zijn tijden dat het koppie van mij behoorlijk vol zit. De verschillende werelden van een handwerkwinkel, verpleeghuis, gezin en nu weer een workshop Klederdracht (en nog veel meer) komen 's nachts bijeen in mijn bolleke en doe er dan nog een sausje oorsuizen bij (nee, dat is écht niet weg) bij en dan zit de bovenkamer behoorlijk vol. Ik kan het dan 's avonds niet meer opbrengen om een heel ingewikkeld patroon bij de hand te nemen. Geef mij dan maar iets repeterends wat ik te allen tijde ook weer aan de kant kan schuiven of op kan pakken. Tellen tot 3 ofzo, dat maakt mijn volle hoofd wat leeg. En daarnaast lachen deze kleurtjes mij al een paar weken toe vanuit de wolkast. Ze roepen heel hard: "maak wat moois van mij!"

Gelukkig bracht Sascha deze week een patroon uit dat perfect past bij mijn wensen én bij dit bolletje!


Deze Subtiele Chevron Sjaal heeft een heerlijk herhalend patroon. Met een dun garen komt het mooi uit, zoals Durable Forest, een sokkenwolletje of het draadje wat ik heb gepakt:  Lang Footprints
Dit draadje heeft zoveel vrolijke kleurtjes en kan voor heel veel projectjes gebruikt worden (naast sokkenwol, want dat kan ook!).


Het patroon is te koop via onze webshop en uiteraard bij Sascha.
Verwacht vooral niet dat ik volgende week de sjaal klaar heb maar ik ga beginnen!







donderdag 2 februari 2023

Krulletjes!

Vorige week kwamen er ook nieuwe kleurtjes Catania binnen, als je ze ziet krijg je gelijk zin in iets vrolijks:


De voorjaarskleurtjes zijn over het algemeen lekker fel, dit jaar. Ik merk dat klanten er erg door aangetrokken voelen, groen, geel, felrood en kobaltblauw doen het al heel goed. En dat is dit schattige popje met grappige krullen natuurlijk helemaal in stijl!

Foto en patroon: Martine de Regt

Het patroontje Curly Kate Doll is van Martine de Regt en is te koop op Etsy in het Engels en Nederlands. 

Vanavond is er weer brei/haakclub vanaf half 8, van harte welkom! Morgen heb ik een vroege dienst, Ali helpt jullie in de winkel en ik ben er nog even na half 4.