Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

donderdag 29 juni 2023

Slub

O, had ik toch maar wat meer tijd. Of kon ik eens straffeloos een nachtje doorhalen om al de dingen te doen die ik wil en moet doen. Met zoveel nieuwe draadjes in de winkel en de leuke patronen die ik daarvoor tegen kom, jeuken mijn handen om van alles te maken. Juist die handen werken op dit moment even niet mee.... Vandaag en morgen gaan ook de strengen weer op de post van het verrassingsabonnement en ook dan glijden heerlijke strengen door mijn handen.

Voor wie koos voor het luxe draadje (deze keer een slub-merino) voegde ik een patroon toe, maar juist vandaag kwam ik weer een ander leuk project tegen:

Noelanie-patroon Ravelry

Noelanie patroon Ravelry

Deze halfronde sjaal is gebreid met een streng slub-garen (er zit een "bobbeltje" in het garen) en dezelfde lengte mohair/zijde in een bijpassende tint. Het verschil in structuur maakt de sjaal prachtig, bovendien is het een lichtgewicht.

Het patroon is te koop via Ravelry (Engels). In de winkel heb ik nog meer strengen van dit handgeverfde garen en er ligt nog genoeg te wachten voor een volgende lading. Ik zou zóveel meer willen verven als ik meer tijd had. En breien. En haken. En naaien. En borduren. En koken en bakken. 

Maar morgen eerst maar een vroeg dienst draaien en volgende week me storten op de BTW-administratie. En dromen mag!

******

Morgen - vrijdag - is de winkel 's middags gesloten i.v.m. een begrafenis. 

woensdag 28 juni 2023

Volume.......

Het zat er natuurlijk aan te komen! Wintergarens hebben volume en niet een beetje ook. Het gaat over fluffiness met een grote F en het lijkt wel alsof de garens elk jaar zachter en volumineuzer worden. Het is wel om van te kwijlen hoor 😊😉... Maar o jongens, waar laat ik het allemaal?

Voorlopig heb ik een prima oplossing gevonden (en de kleuren zijn in werkelijkheid echt veel mooier en frisser!)

Alles op een rij, overzichtelijk, aaibaar en het rolt niet zo makkelijk uit de kast. Je moet uiteraard niet even achter in het atelier kijken....



Het wordt heerlijk kleurrijk, deze winter. Nog láng niet alles heeft een plekje maar we zijn al weer aan het broeden hoe we nóg meer ruimte kunnen maken. De eerste bollen zijn al weer verkocht. Er liggen al prachtige patronenboekjes op de tafel (maar er komt nog meer). 

Let it snow, let it snow, let it snow......... 😂😂😂







dinsdag 27 juni 2023

Te snel......

De tijd gaat te snel, de dagen rijgen zich snel aaneen en ik kan het nauwelijks bijhouden. Afgelopen zaterdag hadden we een héle gezellige Visserijdag. Zoals gebruikelijk zag ik er zelf niet zo heel veel van 😉😂, maar de gezelligheid was er niet minder om. 

 


We kregen nogal eens de vraag of het niet warm was met deze kleding aan, maar dat viel echt wel mee. Natuurlijk is het warm - het is zómer - maar ik heb het met een korte broek en een dun shirt óók warm en ik denk dat ik zondag in het verpleeghuis meer pufte dan de dag ervoor. 
Hoewel de oude bewoners bij job2 zeggen dat ze geen last van de warmte hebben (standaard antwoord), hebben ze dat natuurlijk wel. Ze plakken ook, eten en drinken slechter, krijgen oedemateuze voeten en alle lontjes worden korter. Het waren dan ook pittige dagen. Doe daar nog een chronisch gebrek aan personeel bij en dan moet de vakantieperiode nog beginnen. Ik lig er wel eens wakker van.

Toen ik gisteren bijna wegfietste voor mijn late dienst, bracht de pakketdienst nog een cadeautje:


Ooooohhhhhhhhhh....... de wintercollectie!

Ik beloof echt niet dat dit deze week al allemaal in de schappen ligt, écht niet! Het grote schuif en duwwerk gaat weer beginnen. Ik kan je wel beloven dat het heel kleurrijk wordt....

Vandaag op mijn vrije dag moest ik echter eerst andere dingen doen. Eerst maar eens naar de tuin. Daar schreeuwt het om water, het is zooooo verschrikkelijk droog. De anders zo vruchtbare zeeklei is nu omgetoverd tot een bonk beton. Sommige dingen staan echt te verpieteren maar er is nog genoeg te oogsten en te bewonderen.




En dan moet thuis de oogst nog even verwerkt worden....


Voor je het weet is een (vrije) dag weer om, het gaat écht te snel. Deze week stort ik me eerst op het verzenden van de strengen van het abonnement én ik duik die dozen in! Maar eerst nog een tip voor een streng handgeverfd garen (of een ander draadje waar je niet genoeg van hebt voor een groot project).

Foto's en patroon Rüsch van Martina Behm - Ravelry


Het patroon van deze leuke roezel-sjaal is te koop via Ravelry in het Engels en Duits. Je hoeft alleen maar rechte steken te breien - ook een heel leuk project als je voor het eerst met een rondbreinaald continentaal wil leren breien.

Morgen is de winkel weer open vanaf 9.00 - 17.00 uur. Ik duik die tuin nog even in......









donderdag 22 juni 2023

Klaar.......... min of meer...

 



Het is elk jaar weer hetzelfde, altijd moet er nog van alles in de winkel klaargemaakt worden voor de Visserijdag (a.s. zaterdag), zoals een beetje passende etalage.
Met een etalage op het zuiden, volle zon en veel klimwerk - ontzie ik het nogal eens om de boel om te wisselen. De afgelopen weken hield ik zelfs het vouwgordijn maar dicht om de warmte buiten te houden maar vandaag moest het er dan echt van komen. Het is ongetwijfeld erg vermakelijk om mij in de nauwe ruimte allerlei capriolen te zien maken om er wat van te maken. Ik was donkerrood toen ik er uitgeklommen was maar afijn, het zit er in!


Het is wel een opmerkelijk jaar geweest want vorig jaar trok ik direct ná de visserijdag nog een keer de klederdracht aan voor de opnames van Denkend aan Holland. Toen was het ook zo warm 😅😉, maar wat een reacties kregen we toen in augustus de uitzending was geweest. Je leest het hier nog eens na. En de uitzending is nog steeds te bekijken.


Het leverde in elk geval een hernieuwde belangstelling op voor de visserstruien en ook onze klederdracht mag zich in een heleboel enthousiasme verheugen! Zaterdag lopen er weer een aantal dames in dracht en er is natuurlijk van alles te beleven! Ringrijden, braderie, museum, vermaak voor kinderen, veel vis in soorten en maten, een heleboel muziek-optredens en nog veel meer!

Ben je in de buurt, kom dan vooral met de fiets of met de trein! Arnemuiden is niet groot en het aantal parkeerplaatsen is beperkt. 
Morgen draai ik eerst nog een dienst in het verpleeghuis maar zaterdag sta ik een hele dag voor jullie klaar!


Tussen de bedrijven door naaide ik ook nog een aantal sterke keukenschorten van het Zeeuwse Schortenbont. Die lagen al minstens 3 jaar geknipt te wachten tot ze eindelijk klaar waren maar tadaaaaa!






dinsdag 20 juni 2023

Vloeibaar......

Het zal wel aan mij liggen maar ik dacht de afgelopen dagen dat ik vloeibaar zou worden. Gesmolten als een plakkerige ijsje. Ik guts, ik plak, ik smelt. Maar het is wat het is en wonderbaarlijk genoeg houdt mijn kleverige vel mij bij elkaar en functioneer ik nog redelijk. Bij job2 is het aanpoten. Hee hard aanpoten zelfs. En als ik klaar ben verdeel ik de overige tijd tussen gezin, tuin, moestuin, job1 en vandaag gingen de verfpannen weer lekker aan, want a.s. zaterdag is het hier Visserijdag en er moet nog aardig wat gebeuren!


De dag begon stralend maar o, wat werd het snel warm. De luchtvochtigheid was om te snijden. Maar eenmaal bezig met kleurtjes was ik dat snel vergeten. 


Ik was vroeg begonnen en dat was achteraf maar goed ook. In de loop van de middag trokken donkere wolken over en het rommelde al flink in de verte. De laatste pannen konden dan ook lekker afkoelen in de regen.


Het plensde hier even flink en voor de zekerheid laat ik de rest maar drogen in de schuur. 


En vanuit de schuur is het heerlijk genieten van het tikken van de regen, alles zingt gewoon! 


Verwacht van mij met deze plakhitte niet te veel creatiefs. Het wordt écht een hele drukke week. Kom zaterdag (natuurlijk mag eerder ook) zeker even langs op een van de gezelligste dagen van het jaar hier. 

Bij deze nog een creatief idee uit mijn oude doos, ik blogde al eens over deze leuke sleutelhangertjes in 2017. Het patroontje is nog steeds te koop via Etsy (Engels).


Morgen is de winkel weer open vanaf 9 uur, van harte welkom. En als er een plasje voor de winkel ligt, dan ben ik dat........ 😉






donderdag 15 juni 2023

Ouwetje

Een ouwetje, zo kun je de Granny Square wel noemen. Het gehaakte vierkantje beleeft - voor de zoveelste keer - een heuse revival. Wil je echt een beetje meedoen, dan heb je een granny-vest, -tas of tuinkussens. En ik snap dat helemaal wat ze blijven leuk!

En als het zo zomers blijft is een granny haken nog goed te doen, geen grote projecten op schoot 😉.

Ik geloof dat ik zoiets maar eens ga maken:


Pak een favoriet draadje in jouw kleuren, op het internet vind je zoveel schemaatjes van verschillende grannies. Maak het zo bont als je wilt en je hebt in mum van tijd een royale boodschappen/project/strand/reistas!



In de loop van de jaren verzamelde ik alle ideetjes met granny squares onder dit label, inspiratie genoeg!

Morgen heb ik een late dienst, tot de middag ben ik nog in de winkel, 's middags neemt Ali waar.
Zaterdag ben ik er weer de hele dag!


woensdag 14 juni 2023

Vertraging.....

Of het de warmte is óf het structurele personeelstekort wat overal lijkt te heersen... Of de besteding van het vakantiegeld, waardoor er overal meer besteld wordt (zegt de Post, he? Ik merk dat dan weer niet).....

...... maar het is een feit dat er op dit moment door PostNL op dit moment héél onregelmatig wordt geleverd. Track&Trace-codes worden voortdurend aangepast en er zijn mensen die al een week op een bestelling wachten die ergens "hangt". Tante Post zegt dat we nog even geduld moeten hebben, er zit niets anders op...


dinsdag 13 juni 2023

Genieten!

Natúúrlijk heb ik last van de warmte! Zweetstraaltjes everywhere 😅😊.... En ik slaap vreselijk slecht. Met het raam open herinneren de klokken van Arnemuiden me elk half uur eraan dat ik nog steeds wakker ben. Maar je hoort me niet mopperen hoor. Zomer hoort erbij en die lange avonden buiten vind ik heerlijk. Ik doe elke dag een rondje in de tuin en geniet van alles wat groeit en bloeit. Buiten eten en koffie drinken, genieten van de moestuin in de polder, het zijn cadeautjes!


Slaap halen we wel een keer in en het zweet spoelen we af!


Natuurlijk moet er ook gewoon gewerkt worden. Morgen gaar de winkel weer open om 9 uur. Het is dan nog koel, en het ventilatortje staat gereed. Ik zocht voor jullie een zomers vestje op, heel makkelijk om snel even over iets aan te trekken als het toch gaat afkoelen.

Foto's en patroon Schachenmayr.com

Gehaakt met een dunne katoen op nld 3½, in streepjes, effen of met een verloop - het kan allemaal!
Je vindt het gratis patroon bij Schachenmayr, waar het gratis - in het Nederlands - kunt downloaden.


Hou het koel en vergeet niet te genieten!

Morgen is de winkel weer open van 9.00 - 17.00 uur, van harte welkom!




zaterdag 10 juni 2023

Afkoeling

Zoooo, dit is zómer! 

Zoals bekend zijn tropische temperaturen en een wolwinkel niet echt vriendjes. Op zo'n dag als vandaag lijkt het alsof het nooit meer koud wordt. Met watermeloen en de laagste versnelling koel ik wel wat af, maar het mag duidelijk zijn dat het niet bepaald druk is 😅. Ik hoop maar dat het over 2 weken ietsjes minder warm gaat worden als ik me weer in de klederdracht tooi voor de Visserijdag op 24 juni, maar ik heb voor hetere vuren gestaan...!



Het belooft een hele leuke editie te worden, dus zet de datum maar in je agenda: zaterdag 24 juni 2023.

Om in stijl te blijven - en met de gedachte dat het vast weer kouder gaat worden binnenkort - nog maar eens het werkvestje Saartje in de spotlights/herhaling. Een vestje met korte mouwen wat gebaseerd is op een Walchers werkvestje dat over het jak of beuk werd gedragen. Het gaf net even dat beetje extra warmte en toch genoeg bewegingsvrijheid om het dagelijkse werk te doen. Het vestje is kort tot aan de taille en heeft korte mouwen.
Het is gebreid met een heel rekbaar steekje, zodat het altijd past! Uiteraard is het wel verstandig om een proeflapje te breien voor de juiste maat.

Het vestje is beschreven in 3 maten: 38/40, 42,44 en 46,48. We maakten pakketjes van LangYarns Soxx-6, een 6 draads-sokkengaren dat sterk en vormvast is en bovendien te wassen in de wasmachine. Het patroon is beslist niet moeilijk, dus ook voor beginnende breisters is dit een optie.

We maakten voor de webshop pakketjes in 6 kleurtjes, Miriam heeft hier het vestje aan in de middelste blauwtint. Je kunt de pakketjes hier in de webshop bestellen. In de winkel zijn er nog veel meer mogelijkheden voor verschillende kleuren, je kunt hier alle kleuren zien die er bestaan van dit garen. 

Wil je het vestje toch iets langer maken? Dat is niet moeilijk! Neem dan even contact met ons op voor een extra bol. 




Hou het koel, geniet van de zomer! Ik denk aan jullie als ik morgen in een warme badkamer mijn werk doe. "Zuster mag de deur dicht, ik voel tocht aan mijn knie"


donderdag 8 juni 2023

Brei- en Haakclub

Vanavond is de laatste Brei- en Haakclub avond voor de zomervakantie. Nog even bijkletsen, je laatste projectjes laten zien, een vraag-op-de-valreep? Het kan vanavond allemaal!


We beginnen weer rond half 8, van harte welkom. Natuurlijk starten we vanaf september weer met een nieuwe serie breiclub-avonden.

Inmiddels zijn de kleurrijke strengen kurkdroog en hebben een plekje in de kast gekregen. Hopelijk blijven ze daar niet lang liggen!



Morgen heb ik een late dienst, dat betekent dat ik tot de middag nog in de winkel ben, 's middags neemt Ali de winkel weer over.




dinsdag 6 juni 2023

Kleur!

Oh, eindelijk was het dan weer zo ver, de verfpotten konden eindelijk weer eens aan! En waarom dan niet ook nog even van het mooie weer genieten? Het was wel even extra sjouwen, maar dan heb je ook wat...


Tjonge, wat heb ik dit gemist de laatste weken. Maar vandaag heb ik de schade weer ruimschoots ingehaald. De tuin zelf gaf al inspiratie want daar komt langzaam van alles tot een voorzichtige bloei.


Ik heb de laatste dagen wel wat gemopperd op de straffe, aanhoudende noordenwind, maar vandaag zie ik er de voordelen van 😉. Ik denk dat de strengen morgen al droog zijn en zó de winkel in kunnen.



Vanavond nog even van het heerlijke avondzonnetje in de moestuin genoten. Wat je natuurlijk niet ziet is dat je daar bijna uit je jas waait.... de oogst waait bijna uit de tuin - behalve het onkruid dan...

Morgen is de winkel weer open, van harte welkom!