Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

woensdag 29 november 2023

Fietstrui

Het is al weer ruim 8 jaar geleden dat het boek over de Zeeuwse visserstruien (Truien bij de Vleet) uitkwam. Er gaat geen week voorbij dat ik het boek niet in mijn handen heb en aan een klant laat zien wat een prachtige truien er gevonden zijn in Zeeland. Vele, vele truien zijn al gebreid. Sommige motieven gingen een heel eigen leven leiden, sommigen kregen pas in de loop van de jaren meer waardering.

Toen Anja enkele weken aan mij vroeg of ze een trui voor me kon breien voor de winkel (echte voorbeelden doen het altijd beter dan een plaatje) wist ik het meteen: ik zou nog wel eens een echte Fietstrui willen!

Het verhaal dat elk vissersdorp een eigen motief had (om vissers te herkennen als ze overboord sloegen) is natuurlijk al lang achterhaald, dat bleek wel toen we in het Museum van Arnemuiden een prachtig Carte de Visite vinden met daarop deze wat verlegen jongeman, gefotografeerd met te grote fiets. We weten nog steeds zijn naam niet. Hij had echter een geweldig mooie trui aan, een combinatie van bekende "slangen", vlaggetjes én kabels. Om het onderscheid te maken met de andere Arnemuidse truien, noemden we deze prachtige variant "de Fietstrui". In het boek Truien bij de Vleet staan zoveel mooie patronen en zulke leuke verhalen, soms zie je door de bomen het bos niet meer. Maar nu krijgt deze trui de waardering die hij verdient!

Anja breide niet alleen deze fiets-trui voor volwassenen maar óók een versie voor kinderen (en schreef een patroon). Daarnaast zorgde ze ook nog voor een geweldige fotoreportage, waarbij maar weer blijkt dat al deze oude motieven zo tijdloos zijn en helemaal van nu!

Alle foto's zijn gemaakt door M. van Dijke:


Hoe leuk is dit? De hele familie in stijl!
En ook de fiets ging met zijn tijd mee......


We kozen voor deze truien weer voor de 6-draads sokkenwol van LangYarns. Onverwoestbaar, eenvoudig te wassen in de wasmachine, kan tegen een stootje én een herfstwandeling, pilt niet en zakt niet uit! (75% wol, 25% polyamide). 



Uiteraard is er nog veel meer mogelijk. In de webshop kun je kiezen uit 5 standaard kleuren, maar heb je specifieke wensen of wil je ander materiaal? Neem dan even contact op! Er is zo veel mogelijk...


Je vindt de pakketten in onze webshop, voor herendames en kinderen, en uiteraard in onze winkel waar de truien ook liggen om bekeken te worden! De trui is in het rond gebreid, heeft kleine spietjes in de oksel voor meer ruimte en ook in de hals. Precies zo de truien vroeger werden gebreid maar met de maten en het comfort van nu. 

Bij aankoop van het pakket krijg je bij ons het patroon gratis. Wil je de patronen los kopen, dan kun je terecht bij de webshop van onze stichting Zeeuwse Visserstruien. Daar vind je ook nog veel meer andere patronen en nog steeds het e-book Truien bij de Vleet.


(foto: Manuel Schroevers)

Met heel veel dank aan Anja die breide en (wéér) zo'n prachtig patroon uitschreef, aan Ans die weer accuraat controleerde en meedacht, aan de modellen en de fotograaf. Zo houden we het erfgoed wel levend!


******

Morgen is de winkel weer open van 9.00 - 17.00 uur.




zaterdag 25 november 2023

Ito

Het was gisteren natuurlijk echt een teleurstelling dat de Winterfair niet door kon gaan. Het was een goede beslissing want het spookte steeds meer in de loop van de middag en avond en de buien werden steeds winterser. Ook vandaag is het uitzicht elke seconde anders:



Maar het is heerlijk handwerkweer! De winkel is vandaag open tot 16.00 uur - genoeg tijd om een mooi draadje te kiezen voor een warme trui, muts of sjaal want het lijkt nu echt kouder te gaan worden (jeuh!! 😍). Deze week werd eindelijk weer een doos Noro wol bezorgd. 
Geweldig mooi garen maar altijd weer een verrassing wanneer het daadwerkelijk bezorgd gaat worden. 


Ditmaal kwam de Noro Ito, een 100% wollen draad. Kleurrijk, een beetje onvoorspelbaar in het verloop en dus geweldig mooi en vooral ook uniek. Er komt nog van alles nagezonden, want ik had meer kleuren besteld. Die onverwachte leveringen van Noro heb ik wat losgelaten, dat hoort er gewoon bij. "Even" bijbestellen is er niet altijd bij dus zorg dat je genoeg hebt.

Noro Ito is gewikkeld op grote bollen van 200 gram = 400 meter. Breien op naald 4½ - 5½. Voor een sjaal heb je genoeg aan 1 bol. Een grote omslagdoek of een spencer gebruikt 2 bollen, een ruime trui met lange mouwen 3. 




Het garen laat zich prima combineren met de Malvinas, een licht gemêleerde effen variant. Je vindt de bollen in de winkel en hier in de webshop.
Er komen - waarschijnlijk ergens in december - nog meer kleuren van dit garen binnen.

Volgende week wordt weer een drukke week! Ik ga ook weer aan de slag bij Job2 en ik ga naar een specialist voor het aanhoudende lawaai in mijn hoofd en het gehoorverlies. Al met al best spannend, eigenlijk 😅.

LET OP: a.s. woensdag 29 november is de winkel gesloten (Dankdag)








vrijdag 24 november 2023

Helaas! De Winterfair gaat niet door!

Helaas, het is niet anders: onze supergezellige winterfair gaat niet door!



Het KNMI adviseerde om het niet door te laten gaan, het kramen-bedrijf zag het somber in: het risico op ongelukken is helaas te groot. 
Nu zijn de winkels natuurlijk wel al allemaal gevuld met moois en lekkers, dus het is altijd nog de moeite om naar Arnemuiden te komen vandaag. Een bakje koffie met lekkers halen bij Sjokadoo of Bie de Buren om even op te warmen, broodje halen bij de bakker, wolletje scoren bij ons: het kan allemaal!

Ook help je Rudi van zijn gerookte vis af vanaf 12.00 - 18.00 uur op zijn vaste stek in Arnestraat 36 - kan niet verser!

De zangvereniging verkoopt cakes, taarten, koekjes en ander lekker van 14.00 - 17.00 in het verenigingsgebouw bij de Ned. Herv. Kerk!

Bij de molen kun je heerlijk meel en bakmixen halen!

Kom je nog even?


donderdag 23 november 2023

In petto!

We hebben weer zo iets leuks in petto...... ! Het heeft te maken met deze verlegen jongeman.


Iets van vroeger en iets van nu...



De breisels liggen morgen al wel in de winkel..... stay tuned!

********

En er arriveerde een langverwacht doosje. Om je vingers bij af te likken. Wordt vervolgd, of kom morgen even langs. Wie het eerst komt.... 😉



*********








dinsdag 21 november 2023

Mystery

 Heel voorzichtig ben vorige week ik weer begonnen met breien. Op grote naalden want dan schiet het lekker op en dan hoef ik mijn handen niet zo te spannen. Het hele gebeuren is me deze keer een beetje tegengevallen, in april genas mijn linkerhand veel sneller. Helemaal appeltje-eitje gaat het nu niet maar het zal wel goedkomen.

Met die polswarmers is het sowieso wel goed gekomen, dat was niet moeilijk met zo'n vrolijk en superzacht draadje! Van een tweede bolletje breide ik ook nog een muts:

Het is een makkelijk breiseltje en dankzij het mooie garen en het bijzondere kleurverloop uitnodigend om steeds verder te gaan. Mystery van LangYarns is een verrukkelijk zacht kettingdraadje van 92% merino en 8 % polyamide en is verkrijgbaar in 8 kleurencombinaties, ik koos kleur 4. Als je van absolute symmetrie houdt is dit draadje niet voor jou. Hou je van verrassingen en "past bij elkaar maar is niet hetzelfde" - dan moet je deze echt wél proberen.  


Polswarmers:

Nodig: 1 bol Mystery naalden nr. 8, stopnaald

Zet 26 steken op met nld 8 en brei 10 toeren in boordsteek: 1 steek recht, 1 steek averecht. De eerste en de laatste steek zijn kantsteken (ik breide die altijd recht). Brei daarna ca. 18 cm tricotsteek (naald recht, naald averecht) en eindig weer met 10 naalden boordsteek. Kant daarna losjes af. Maas de zijnaden dicht en laat een opening voor je duim.

Muts:

Nodig, 1 bol Mystery, rondbreinaald 8 mm - 40 cm, stopnaald.

Zet 60 steken op met rondbreinaald 8 mm en brei in het rond. Let op dat je steken niet gedraaid zijn bij het aansluiten. Brei 10 toeren boordsteek: 1 steek recht, 1 steek averecht. Brei daarna in het rond verder in tricotsteek (alles recht) tot ca. 20 cm vanaf de opzet. Plaats dan om de 10 steken een markeerder (6 st.) Minder dan in een toer 6 steken door voor de markeerder steeds 2 steken recht samen te breien. Brei dan een toer zonder minderingen, daarna elke toer 6 steken minderen. Ik breide zolang mogelijk op de rondbreinaald door en had niet zoveel zin om nog verder te breien op naalden zonder knop... toen ik nog18 steken had ging het écht niet meer en trok ik een draadje door de overgebleven steken en trok de bovenkant van de muts dicht.

Van alle restdraadjes maakte ik nog een pompon. Deze draad leent zich daar echt prima voor, het heeft heel veel volume!

Dit setje is een leuk cadeautje en laat zich nog wel breien voor Sinterklaas of Kerst! Je vindt alle kleuren in de winkel en in onze webshop

In de nieuwste Wooladdicts #11 staan ook prachtige modellen van truien, omslagdoeken, sjaals, een jurk en superleuk granny-vest. 




Wil je weten hoeveel je nodig hebt voor een project dan mag je altijd een mailtje doen!


Manlief staat altijd net iets beter met een muts!

*********


Manlief is de hele middag bezig geweest met lampjes, want de etalage moest nog wel even in winterse sferen, vóór a.s. vrijdag! Morgen is de winkel weer open voor mooie draadjes en advies en inmiddels staat onze sokken-boom in de etalage.







zaterdag 18 november 2023

Silk

Wat zijn er toch mooie draadjes. Dat weet ik natuurlijk al lang maar in een volle winkel zie je soms van de bomen het bos niet meer, soms moet je de bolletjes even een voor een door je handen laten gaan. 
Het was buiten vandaag treurnis van de bovenste plank. Het allerbeste handwerkweer maar de aanhoudende regen, kou en Sint zorgden ervoor dat het maar heel stilletjes was vandaag.
Ik had dus alle tijd om wat vakken recht te leggen en ik werd weer getroffen door de kleurtjes, glans en kwaliteit van sommige ogenschijnlijk "gewone" garens.


Van de Lang Jawoll silk zijn een tijdje geleden nieuwe kleuren binnengekomen. Ditmaal geen pastelletjes maar mooie diepe kleuren die helemaal bij het najaar passen. De 20% zijde geven het garen een zachte glans en diepte in de kleur. Met 25 % polyamide is het garen uiteraard geschikt voor mooie sokken maar je kunt er zoveel meer mee! Omdat het in de machine wasbaar is op 40 graden, is het uitermate geschikt voor mooie babytruitjes- en vestjes. Of voor de Zierikzeese visserstrui! En door de grote looplengte ook prachtig om mee te haken. Kriebelt écht niet!



Bij Langyarns kun je een patroon kopen van prachtige kniekousen voor dames, heren en kinderen - in het Duits, Frans, Nederlands en Engels. 


Je vindt de Jawoll Silk in onze winkel en hier in onze webshop.


donderdag 16 november 2023

Kerstballen

Over een weekje is het hier Winterfair. Het overvalt me nog meer dan andere jaren. Terwijl de herfst nog niet eens halverwege is, moet ik me al buigen over een Winter/Kerst-etalage. Voor mijn gevoel is de laatste keer kerstlampjes-geworstel nog maar pas achter de rug...... Dit jaar moet Ali er helemaal aan geloven, ik heb 'm nog niet helemaal voorbereid 😂 (maar dat gaat wel goedkomen!).

Voor iedereen die iets beter in zijn gewrichten en tijd zit dan ik, heb ik nog een geweldig projectje:


Dorpsgenote Marga ontwierp deze geweldige kerstballen. Een beetje Zeeuw of Zeelandliefhebber moet deze uiteraard in zijn boom hebben! Hoe geweldig is dit: kerstballen met Schortenbont-motiefjes 😍. Je kunt ook voor de gekleurde kerstballen kiezen.
Deze patroontjes óf complete pakketjes zijn te bestellen bij haken met Marga. Wij verkopen deze kralen-pakketjes niet


Wij verkopen wél de materiaalpakketjes voor het Kerstdorp, de Wintertrein en Wintermarkt of de Zeeuwse Deken en Tas. In onze webshop vind je ze allemaal terug.

Vind je deze toch iets te bewerkelijk of wil je iets wat sneller klaar is? Dan vind je in het boek Haken met Tante Setje #Wintertijd een heleboel vrolijke winter/kerstprojectjes!


Toch liever breien? De patronen van de gebreide kerstballen van Arne & Carlos zijn nu gratis te downloaden :  (ze blijven leuk!)


En nu ik al die kerstballen op een rij zie, krijg ik er ook wel weer heel veel zin in!