Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

donderdag 29 februari 2024

Grannies!

De ene dag is de andere niet....... maar vandaag werd ik zó blij van alle geweldige projecten die klanten mij in de winkel lieten zien. Wat is er toch een creativiteit! Zoals dit geweldig mooie én superzachte Granny Square vest:


Deze foto's doen geen recht aan dit vest. Het is gehaakt van 36 bolletjes LangYarns Suri Alpaca, deze mevrouw kwam telkens wat nieuwe kleurtjes/bolletjes halen en had er steeds meer plezier in. En ik werd steeds nieuwsgieriger naar het resultaat!
Het garen is 100% alpaca en dat zie je wel af van dit vest. Het is superzacht, fluffy en heeft prachtige kleuren. De mouwen zijn gebreid met een dubbele draad.
Met zoveel kleurtjes blijven er ook veel restjes over maar ik weet zeker dat deze klant daar wel raad mee weet!



De hele dag door kwamen er steeds prachtige projecten uit verschillende tassen. Ik heb gewéldige vissen gekregen (wordt vervolgd) en een heerlijk enthousiast jongetje dat een spreekbeurt ging houden over klederdracht en een visserstrui te leen meenam. Pareltjes van de dag, zijn deze gebeurtenissen!


En van dit visserstruitje in kleuren anno 2024 word ik ook heel blij!
Hoe leuk is dit?

*****
Morgen heb ik een vroege dienst, Ali gaat zijn best doen in de winkel. Na half 4 ben ik er nog even.










dinsdag 27 februari 2024

Bijscholing

Had ik al eens geschreven dat de dagen vol zijn? 😂😂😂

Op deze vrije dag was er weer genoeg te doen! Mijn vis wacht nog op een paar vinnetjes maar is echt bijna af en natuurlijk ben ik aan dat hexagon-vest-op-naald-8 begonnen...... (de schuld van Cathrien en Riëtte!)



En vanmiddag weer een bijscholing "stiesel" en "mussen strieke" - nee, niet de vogeltjes maar onze klederdrachtmutsen. Echt geen kattepies hoor en een hele strenge lerares die niet zo gauw tevreden is.


Mijn bewondering groeit voor mijn moeder en iedereen die zo hard bezig is met dit project. Zowel de leraressen als de leerlingen!

Nu nog even verder haken!

Morgen is de winkel weer open vanaf 9.00 uur, van harte welkom!

zaterdag 24 februari 2024

Voor de Baby

Het zijn een beetje rare weken nu. Het is nog lang geen lente (ook al ligt de winkel vol met zomerse draadjes) maar ook geen winter meer. Op handwerkgebied dan, he? We moeten blijkbaar toch even die warmere zonnestralen voelen om weer in de lente-modus te kunnen springen. Wennen doet het ook nooit hoor, ook niet na 25 jaar: die onzekerheid of het druk in de winkel wordt. Ik heb een redelijke staat van dienst maar een ondernemer pur sang ben ik bepaald niet. Dat eeuwige getwijfel ("doe ik het goed?") zal wel blijven.

Wat wél altijd blijft zijn de gehaakte en gebreide baby-dekentjes! Er zijn weer heel wat bolletjes over de toonbank gegaan voor een handgebreid of gehaakt dekentje (door meestal de oma's). Wat veranderd is, zijn de kleuren. Roze en blauw kan echt niet meer, zó van de vorige eeuw.... Beige, oudroze, jungletinten, zandkleur moet het zijn. Zelfs grijs kan niet meer. Het is maar dat je het weet, oma's 😉😉.

Deze week kwamen er 2 héle leuke boeken voor baby's binnen. Eentje voor breien (20 modellen) met ook een paar truitjes voor wat oudere kinderen. Deze vind je hier in de webshop. In deze uitgave is veel gebruik gemaakt van het nieuwe garen Oceania (katoen met viscose). Dat hebben we in de winkel maar we hebben zeker ook alternatieven!


En deze voor gehaakte babykleertjes. Zó leuk!

Deze vind je hier




En ik kreeg weer vissenpost
Ditmaal een hele school vissen van Loes:


Mijn vis is bijna af, hij krijgt nog een mooie staart (na een goeie tip op onze breiclub)
op naar de volgende. Of zal ik dan toch eerst dat hexagon-vest...... 😅


Fijn weekend!


woensdag 21 februari 2024

Watercolours

In mijn hart vind ik Zeeland het centrum van de wereld, maar in de praktijk blijkt het best een uithoek. Vooral voor vertegenwoordigers want die staan hier niet wekelijks op de stoep. Da's nou ook niet zo'n ramp want ook leveranciers hebben hun webshops en social media dus ik ben - zelfs hier 😁 - aardig op de hoogte van de nieuwe dingen. Maar soms vergeet ik wel eens wat ik allemaal besteld heb, want sommige dingen worden een half jaar van te voren georderd. Zo kwam deze week ook deze sokkenwolletjes binnen, waar ik echt geen weet meer van had... ("zo begint het ...", zou een van onze bewoners bij Job2 zeggen 😉)


Op bovenstaande foto zijn de kleuren wat donkerder dan in werkelijkheid. Het zijn zogenaamde Twin-sokken: op een bol van 100 gram vind je 2 x een langzaam verloop voor identieke sokken. 

Wat een dropjes weer! 


Deze sokkenwol is verkrijgbaar in 6 kleuren. Ik heb ze ook in de webshop gezet. Naast sokken kun je hier ook een leuke sjaal van maken, bijv. een Baktus of een Linus en dan spelen met het verloop. Of je voegt een draadje mohair of alpaca toe. (...of je breit/haakt een vis 😂😂)
Ooooh, mijn hersenen kraken al weer!




Morgenavond is er weer breiclub en vrijdag heb ik een late dienst (en ben ik dus 's morgens nog in de winkel). Ik ben weer onder de pannen!

Voor wie nog een leuk sokkenpatroontje zoekt: kijk eens bij de Sokken van Pien op Ravelry of volg haar via Instagram. Een aantal patroontjes zijn gratis maar ook de koop-patroontjes zijn echt de moeite waard én in het Nederlands.

(foto's en patroon: Pien Roggeveen)

dinsdag 20 februari 2024

Vol!

Vol! Zo zijn de dagen én zo wordt de winkel 😉. Alweer! De weekenden zijn altijd druk, vol en bezig. Het is soms best schakelen tussen de 2 werelden van het verpleeghuis en de wolwinkel maar vandaag was ik vrij. Nou ja, je kent het wel. Er waren zojuist flinke dozen gearriveerd met prachtige, superzachte, niet te versmaden bolletjes. In 40 kleuren........ dat vereist het betere schuifwerk....


Nu zijn deze bolletjes niet zo groot, maar 40 is wel veel 😂. Maar dit draadje moet je voelen. Zo zacht. 
Deze Baby Alpaca van LangYarns is 100% alpaca, breien op nld 3mm. 50 gram/170 meter en een stekenverhouding van 26 steken/34 naalden (10x10cm) - € 9,95 per bol. 
Bij LangYarns kun je o.a. deze prachtige patronen kopen (van onafhankelijke ontwerpers) in het Nederlands, gebreid met dit heerlijke garen:

Nordic Twist van Sanne Lousdal


of deze prachtige topdown Nordic Pearl

Ik heb deze nog niet in de webshop gezet hoor........ want ja, de dag zat al vol! Maar je mag uiteraard altijd mailen of bellen.

Vanmiddag stond er weer een heel ander project op de planning, want we krijgen wel een beetje kriebels: Er kwam weer een groepje ijverige dames bijeen die de kneepjes van het vak onder de klederdrachtknie wilden krijgen. Het gaat echt wat worden hoor!
Dikke pluim voor iedereen maar zéker voor de vrouwen die telkens maar geduldig anderen leren hoe het moet. 


 

En tot mijn grote verrassing werd er ook een heel leuk pakje bezorgd vandaag:
Conny breide deze Fair Isle-vis naar een patroon uit de Scheepjes Yarn 13 en gaf er wel een hele bijzonder leuke twist aan! Hartelijk dank, Conny!!


Nu duik ik nog snel even de winkel in, nog wat puntjes op de i, en dan zijn we morgen weer open vanaf 9 uur, van harte welkom!



zaterdag 17 februari 2024

Pfffttt...... vis-mania!

De oproep voor gebreide/geknoopte/genaaide vissen die ik deze week deed, kwam opeens opborrelen bij mij. Ik ben niet zo goed in lange-termijn-planning, de beste ideeën komen onder tijdsdruk. Maar nu hebben we nog wel even tijd en ik kan het niet laten om zelf ook aan de slag te gaan......... en ik kan niet meer stoppen.

Dus tot in de late uurtjes - met behulp van mijn heerlijke daglichtlamp - ben ik aan het haken geslagen. Ik ben absoluut geen amigurumi-haker. Met 100 keer opstaan in een uur ben ik al gauw de tel kwijt in het patroon en laatst kwam ik weer een Sinterklaas-in-10-delen tegen omdat ik de onderdeeltjes nooit in elkaar heb gezet. Maar nu hoef ik helemaal geen patroon te volgen! Ik doe maar wat..... ik dook mijn restjesdoos in, haalde toch nog maar een nieuw bolletje uit de winkel erbij en go-with-the-flow!


Manlief vroeg bij het zien van mijn fantasie-vis in wording of Jona erin moest passen.... hij heeft er vertrouwen in 😂. Maar dat mag de pret niet drukken! 
Vind je het leuk om mee te doen? Graag! Nóg leuker is het om je creatie-in-wording al te tonen in de Draadjes-en-praatjes-facebookgroep. Zo worden nog meer mensen enthousiast en breng je anderen op leuke ideeën! Dan komt die etalage eind juni echt wel vol!

Fijn weekend allemaal!



woensdag 14 februari 2024

Vis, vis, vis - een oproep en een wedstrijd!

Al vaker heb ik er naar verwezen maar nu gaat het toch echt wel opschieten: dit jaar vieren we in Arnemuiden het feit dat we 450 jaar geleden stadsrechten kregen van Willem van Oranje. We vieren dat door het hele jaar heen met verschillende activiteiten, je vind er meer over op deze website (die steeds wordt bijgewerkt).

Een van de hoogtepunten wordt dan ook de Visserijdag (zet in je agenda: zaterdag 29 juni!!), deze dag zal vooral in het teken staan van de viering 450 jaar Stadsrechten. Zoals je weet proberen wij met een grote groep dames in onze klederdracht te lopen maar er zal die dag nog van alles georganiseerd worden.


Om deze dag de winkel (en de straat?) te versieren doe ik een oproep: Wie breit of haakt (of borduurt, naait, macrameet, knoopt, quilt, handwerkt) samen met ons een heleboel VISSEN? We willen deze vissen ophangen in de etalage en eventueel slingers van maken (die ook andere jaren gebruikt gaan worden).

Aan deze oproep zit uiteraard ook een wedstrijd: wie maakt de leukste, de origineelste vis?

Deze vond ik hier

Je mag elke handwerktechniek gebruiken die je wilt, de vissen mogen zo groot of klein zijn als je uitkomt. De vissen moeten ingeleverd/opgestuurd zijn vóór 15 juni, zodat we er nog iets moois van kunnen maken. Je mag je vis brengen of opsturen naar onze winkel: Atelier Jaffari, Markt 1, 4341 EP Arnemuiden.
De 3 origineelste, mooiste, leukste exemplaren worden beloond met een garenpakket van € 50,00

Ik geef je wat inspiratie:





of Fair Isle vissen (patroon op Ravelry):


Geweldige Entrelac-vissen (Ravelry)




Jammer, het-is-op-visje (patroon hier):


Favoriet: een garnaal/hornèt! (patroon)

Gehaakte vis (patroon)


Afijn, het is wel duidelijk he? Ga maar helemaal los! Het zou zó leuk zijn als de etalage/winkel vol gehandwerkte vissen zou hangen. Enne, delen mag hoor 😉...!