Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet.

woensdag 10 augustus 2022

Summerbreak!

Wat een zomer! Het hoeft geen uitleg dat ik een beetje aan het overleven ben 😂, rustig aan doen na Corona zit er gewoon echt niet in. Ik werk, ik zweet, ik puf, ik probeer te slapen maar het mislukt jammerlijk, ik draai, ik plak, ik eet en ik overleef (herhaal 100 x), oh ja - en ik word 55 vandaag. Ongelooflijk, ik ben nog maar net 50 geworden. Lijkt het....

Gisteren was ik echter even de hort op! Ik vertrok naar Katwijk aan Zee en ging naar collega/vriendin Jeannette die daar al jarenlang een wolwinkel runt. Negen jaar geleden kwamen we met elkaar in contact via - jawel - de visserstruien! 


Het was goed toeven in Katwijk, waar op het strand een klederdrachtenshow was.


Maar het was verder alleen maar genieten!


Die foto van 9 jaar geleden moest wel even ververst worden, alles grijzer en beslist meer rimpels maar nog steeds lol samen 😂!


De rest van de week lijkt erg chaotisch te verlopen. Onverwacht Iraans familiebezoek, werk en warmte heeft ons doen besluiten om de winkel op a.s. vrijdag en zaterdag te sluiten!


De komende dagen staan in het teken van véél autoritjes naar vliegvelden (help je meeduimen voor koffers enzo?), veel logeerplekken creëren en mijn Farsi opfrissen.... en het werk in het verpleeghuis gaat uiteraard nog gewoon door. Heb je nog wat nodig? Kom dan vandaag of morgen even langs, daarna zijn we volgende weer weer open volgens normale openingstijden.

PS: vergeet niet morgenavond naar TV te kijken, Denkend aan Holland, NPO 1, 21.43 uur.zaterdag 6 augustus 2022

Colour Pack

Het leuke van de zomer is dat ik jaarlijks zoveel oude bekenden tegenkom. Zeeland is een prima vakantie-provincie of een bestemming voor een dagje weg en zo zie ik elk jaar vaak dezelfde gezichten terug. Het allerleukst is het als er projecten meegenomen worden die af zijn en die ik mag bewonderen of fotograferen. Christel nam vandaag o.a. deze kleurrijke deken mee, ik hou echt van dit soort kleurrijke projecten!


Van een Colourpack Stone Washed en een bolletje of 5 effen (ecru) Scheepjes Stone Washed maakte zij deze vrolijke deken. Uit de meeste bolletjes kon ze 2 grannies haken en ze rangschikte deze een beetje op kleur. Ze gebruikte hiervoor dit patroon. Je kunt de witte randjes uiteraard zo breed maken als je zelf wilt.


Natuurlijk kun je ook restjes gebruiken maar met zo'n colourpack heb je wel gelijk heel veel kleurtjes in niet te grote hoeveelheden. Een heerlijk project voor tussendoor!

Fijn weekend! 


donderdag 4 augustus 2022

En nog maar eens Bont!

Toen ik vlak voor het Brei- en Haakfestival het boekje Bont introduceerde had ik wel enthousiasme verwacht. Zelf zag ik 101 mogelijkheden in deze schemaatjes en gelukkig zaken zóveel anderen dat ook! Maar ja, dan nog tijd vinden he?

Vanmorgen bracht een klant een prachtig project mee dat ze had gemaakt naar aanleiding van dit boekje, ik deel het graag met jullie:


Van Schortenbont had ze een stoffen boekje gemaakt, een prachtige Zeeuwse knoop erop. En daarbinnen..........


....bladzijden van fijn borduurlinnen met daarin paneeltjes in kruissteek van de verschillende motiefjes!


Even een euro erbij geleegd om te laten zien hoe fijn het borduurwerk was!


Wat een pareltje, dit! 
Dát bedoelde ik nou met dit boekje 😍..
Helemaal verliefd....


Nu nog een zak tijd vinden. En een zak energie...... want da's nog lang niet terug na een week Corona. Maar dat gaat ook vast weer goed komen. De stofjes, het boekje en de biscornu's met een Zeeuws tintje vind je hier terug in de webshop - en uiteraard in onze winkel.

Morgen ga ik weer op volle kracht vooruit. In de morgen ben ik nog in de winkel, 's middags weer een late dienst. Zaterdag ben ik er weer de hele dag. 


dinsdag 2 augustus 2022

Zomeren

Zo...... dat is gelukkig weer voorbij. Zo goed als. Want ik ben behoorlijk ziek geweest van het C-beestje en ik voel me nog steeds echt moe als ik wat doe. Niks voor mij, dit. Maar ik heb er weinig invloed op... 

Blij ben ik wel dat we morgen weer gewoon open kunnen! Ik ben nog niet helemaal bijwerkt met alle mails en bestellingen, ik verwerk alles zo snel mogelijk. Afgezien van het feit dat ik er ook totaal geen puf voor had, is er op handwerkgebied de afgelopen 10 dagen niets uit mijn handen gekomen. Was ook lastig, met deze handen:


Ideeën heb ik echter genoeg, frustrerend hoor: om een hele week in bed te liggen en te bedenken wat je niet kan 😂. 

Ik vond nog wél een mooi patroon op Ravelry, gratis tot zondag! Het is een Engels patroon van een heerlijk zomer-truitje. En er lijken nog héél veel zomerse dagen aan te komen:

Foto en patroon Feldspar Tee van Hanna Lübben

Van harte welkom dus weer morgen vanaf 9.00 - 17.00 uur! 

 

dinsdag 26 juli 2022

Helaas...

 Het was misschien een kwestie van tijd maar helaas ben ik nu ook geveld door Corona.


Ik zit in isolatie en ben er op dit moment even goed ziek van. Daarom lopen bestellingen en het beantwoorden van mails even wat vertraging op, excuses hiervoor. Ali is de dans ontsprongen en hij houdt deze week de winkel beperkt open: woensdag t/m zaterdag van 9.00 - 13.00 uur. Volgende week zijn we weer gewoon open. 


zaterdag 23 juli 2022

Bont!

Gisteren kwam ik er achter dat Murphy ook wel eens langskomt bij Job2 😂.... het was eh, pittig zeg maar. Een bewoonster zei - uiteraard zonder rem - in de loop van deze drukke avonddienst tegen mij: "Wat heb je toch een dikke, lelijke rode kop" en ik kon niet meer doen dan het beamen... gelukkig vertrekt Murphy ook met regelmaat. Bolletjes wol geven bovendien wat minder commentaar op mijn voorkomen, dus verliep de dag voorspoedig. 

Blij was ik met de nieuwe levering van het Boekje Bont, het is weer volop leverbaar in de winkel en de webshop. Ik schreef er hier uitgebreid over.

Uit de oude doos is de tutorial die ik 10 jaar geleden maakte van het haaknaaldenmapje, ik gebruik het nog steeds heel veel. Je kunt het hier nalezen en namaken!

 


donderdag 21 juli 2022

Bijzondere dagen

Van huis uit ben ik bepaald geen ondernemer. Je kunt rustig zeggen dat ik er in gerold ben en met veel vallen en opstaan tot hier ben gekomen. Al jaren proberen we de toko draaiend te houden met wisselend resultaat. Zoals ik van de week al op Facebook postte: 

Commercie, handel en creativiteit blijft een hele lastige combinatie. Maar ondertussen zitten we hier toch al weer 24 jaar (huh? zólang?). 24 jaar een winkel draaien, daar kan ik wel een boek over schrijven. Of een blogpost, da's te overzien 😁. Na al die jaren is de onvoorspelbaarheid van het verloop van een werkdag nog steeds bizar. Het is niet te zeggen hoe een dag gaat verlopen. Natuurlijk is 39 graden geen wolwinkel-weer, sneeuw en gladdigheid idem dito, maar voor de rest? Onvoorspelbaar!

De dagen kunnen heel verschillend verlopen, zo zijn er "go-with-the-flow-dagen". Dat zijn de leukste 😍. Op deze dagen gaat álles goed. Klanten zijn goedgehumeurd en ik vanzelf ook... Iedereen kan vinden wat hij nodig heeft, alles is op voorraad en indien niet - niemand doet moeilijk. Klanten inspireren elkaar, alle eega's zeggen tegen twijfelende echtgenotes "joh, nu ben je er toch, doe toch allebei"; iedereen koopt vanuit de doos omdat ik nog geen tijd heb gehad om het in de winkel te leggen. Onverwachte ontmoetingen van mensen die elkaar jaren niet hebben gezien, gebeuren voor mijn neus. Lezers zijn enthousiast over mijn blogpost en komen direct dat draadje halen.... Die dagen! 

Dan heb je het tegenovergestelde. Alles gaat fout en Murphy komt op bezoek. Bestellingen worden niet geleverd, kleuren blijken uit de collectie, de printer loopt vast, alles wat ik buiten heb gezet verregent of waait weg, ik verwissel post-bestellingen en etiketten. Hondjes en kindjes trekken van alles uit de kast, iedereen komt bolletjes retourneren of levert zijn cadeaubon in. Eega's zeggen tegen echtgenotes "ga eerst al die wol maar eens opmaken die in je kast ligt". Mensen willen 30 centimeter lint van 40 cent per meter en betalen met een briefje van € 50,00 of vragen naar producten of merken die ik nou net niet heb.. ("verkoop je geen panties?"). 4 verschillende kleuren roze blijken net niet bij het lakentje te passen van een baby op komst en iemand komt advies vragen voor haar Zeeman-wol omdat de mevrouw bij de Zeeman nu eenmaal het verschil niet weet tussen een stokje en een vaste. Op een of andere manier komt dit altijd op één dag. 

En dan de dagen zoals vandaag. Er komt bijna niemand. Géén idéé waar iedereen zit. Twijfel bespringt me dan - ook na 24 jaar, hoor! Loopt alles in de stad? Is de creativiteit verdwenen? Koopt iedereen via grote webwinkels? Áls er iemand binnenkomt vraag hij/zij naar de Haven (oeps), of naar een restaurant (ai), waar je hier vis kan kopen (ieks). Waar het centrum is (Markt 1, meer centrum wordt het niet) of een groepje toeristen komt binnen en verzucht "dat dit nog bestáát! Wat nostalgisch! Dat hebben we bij ons (Randstad??) echt niet meer". Ik kan het me vandaag zowaar voorstellen......

Na een go-with-the-flow-dag huppel ik lekker rond en overweeg ik om toch maar te stoppen met job2. Helaas zijn er te weinig van deze dagen om het daadwerkelijk ten uitvoer te brengen. Na een Murphy dag bedenk ik dat we maar moeten sluiten 😁 - natuurlijk niet, ik teer op die flow dagen. En na een dag als vandaag? Ik vergeet 'm snel! Ik haak nog een stukje verder aan mijn winterprojectje en bedenk dat er weer flow-dagen komen. Vast!

Ondertussen zijn vandaag de streepjes-setjes weer binnen gekomen. Je leest de blogpost hier nog een keer terug. 

 Morgen heb ik een late dienst, ik ben 's morgens in de winkel en 's middags neemt Ali het over. Zaterdag ben ik er weer de hele dag!woensdag 20 juli 2022

Zomer in Zeeland

Nu was ik altijd al tevreden met het plekje waar we wonen. Maar nog een pluspuntje is toch zeker dat verkoeling vaak uit het zuidwesten komt en dat we daarom vaak als eerste aan de beurt zijn 😁. Het kon een vreselijke plaknacht niet voorkomen, ik ben mijn bed bijna uit gezwommen. Het regenbuitje en het frisse windje dat vanmorgen waaide was dus echt heerlijk. 

Gisteren maakten we er het beste van en we hadden een vakantie in Zuid Frankrijk niet nodig voor een vakantiegevoel:
en tot slot nog een duik in de zee:


Ik dacht terug aan mijn Zomer in Zeeland-dekentje dat ik een aantal jaren geleden heb gehaakt. Zomerse dagen zoals deze had ik in gedachten bij het maken en kiezen van de kleuren:

 

Ik schreef er hier over, waar je ook de link vindt naar een ripple-patroon. Het pakket voor deze deken is nog steeds te koop, het staat hier in de webshop


Gelukkig bracht de afkoeling van vandaag gelijk weer zin in winterwolletjes want ik verkocht al veel wol voor dikke vesten en sjaals en werd er al heerlijk gestruind in de nieuwe boeken en de prachtige wintercollectie. Intussen is de hoeveelheid handgeverfde wolletjes ook weer wat aangevuld!

Morgen is de winkel weer open van 9.00 - 17.00, het belooft heerlijk brei- en haakweer te worden!
zaterdag 16 juli 2022

Kleurtjes!

Deze week heb ik me omgeven door kleurtjes. Heerlijk om al dat nieuws een plekje te geven (nog lang niet klaar hoor...) en om door alle winter-boekjes te bladeren. Ik weet het, eerst gaan we ons nog even door een paar pittige dagen heen werken, maar vanaf woensdag wordt het weer "gewoon" zomer en vinden we het heerlijk om onze handen rond zoveel zachtheid, kleur en fluffiness te leggen!


Jammer dat je met een computer nog niet kan voelen!
Maar dat kan natuurlijk wel in de winkel 😁.


Zoals het er nu naar uitziet is het woensdag weer een beetje te behappen, dus we zijn dan gewoon open. Ondertussen kwamen er ook nog wat gouwe-ouwe weer op voorraad, zoals de strepensjaals (in brei- én haakpatroon): Een héérlijk werkje waarbij je niet zoveel hoeft na te denken.
Je vindt ze hier in de webshop.

En deze Speckle-sjaal is ook weer op voorraad:


Ik haakte zelf de Kiezelsjaal van Sascha van dit garen maar je kunt zoveel uitproberen met 3 x 375 meter!

Deze week werkte in ook de Unicat-pagina bij in de webshop. Jarenlang was 900 meter de standaard van onze bollen maar sinds kort zijn er nieuwe lengtes (grammen) ingevoerd en alles (bijna 150 kleuren) moest aangepast worden. Dat karwei is nu klaar. De nieuwe standaard-lengte is nu 962 meter/250 gram. Maar alle kleuren zijn ook te bestellen in kortere en langere hoeveelheden:

150 gram = 578 m (€15,96)
200 gram = 770 m (€ 21,95)
250 gram = 962 m (€ 25,95)
300 gram = 1155 m (€30,95
350 gram = 1347 m (€ 36,50)
400 gram = 1540 m (€ 40,95)

Zo kun je precies de goede lengte bestellen voor je favoriete project. Afwijkende maten moet ik wel bestellen, de levertijd is ongeveer 2-3 weken. Je kunt bijvoorbeeld 2 extra grote bollen kiezen voor de Beatrix-deken van Jellina,  kleintjes voor je eigen combi van een strepensjaal. Of een grote bol voor een baby-dekentje in je favoriete kleur. 

In de winkel staan nu nog enkele bollen in "oude lengtes". Bestel je via de website, dan krijg je automatisch nieuwe lengtes. Daarvan heb ik nog niet zoveel kleuren op voorraad, dit moet dus even besteld worden. Wil je snel een bol om mee te nemen op vakantie, mail of bel dan even - ik kan dan laten zien wat nog op voorraad is.


Nog een idee met een bol unicat is het nieuwe patroon van Sascha: Pilarensjaal. Een makkelijk patroon, haakt heerlijk weg. Eenvoudig aan te passen aan lengte en breedte en eigenlijk geschikt voor alle soorten garens. Ans haakte deze mooie versie van een bol unicat (deze kleur is er niet meer maar 150 andere nog wel...)Het patroon vind je hier terug in onze webshop of direct bij Sascha

Ik duik de komende 2 dagen het verpleeghuis in. Warm is het overal, en daar beslist niet minder. Maar als ik wat wegsmelt, dan kan dat geen kwaad - ik heb nog wel wat reserves 😁.
Hou je koel, maak je niet druk. Het wordt vanzelf weer kouder! Hoop ik....dinsdag 12 juli 2022

Stoofvlees

Mijn dagen zijn vol, zelfs het bloggen schiet er een beetje bij in de laatste dagen. Het is niet anders, het is te warm om me er echt druk over te maken. Ik ben niet geschikt voor dit weer. De combinatie met de overgang (en het van nature toch al nooit koud hebben) maken de zomer even niet meer mijn favoriete jaargetijde. De bewoners van het verpleeghuis attenderen mij voortdurend op mijn rode-kool-hoofd met zweet druppeltjes in alle hoeken en gaten: "zuster, heb je het warm?" om vervolgens te vragen of de deur dicht mag en of ik een vestje wil halen. Zou ik dat ook gaan doen bij 90+? Ik kan het me niet voorstellen...

De berichten over pluimen en het al-dan-niet-bereiken van de 40 graden maken dat ik me nu al stoofvlees voel. Ik zoek de koelste weer-pagina op en hou me daar maar aan vast. En alles gaat voorbij, ook hitte!

Om toch de zomer te vieren kookte ik vandaag lekker kersenjam:In de kersenboom zit een niet-bestrijdbaar beestje dat graag gaatjes prikt in elke kers en er het liefst zijn nageslacht in grootbrengt. Bij het verwerken en eten is het dus toch even goed kijken. De keuken kreeg er een mooi paars spetterpatroon van. Ook verven, maar dan anders...
De enkele larve die ik dan gemist hebt is vakkundig meegekookt in de jam 😁😂....... lang leve de moestuin!

De rest van de week lijkt best draaglijk te worden (afgezien van het restje administratie, dan), morgen is de winkel weer open vanaf 9.00 - 17.00 uur. Ik ga gewoon rustig verder met de wintercollectie die een plekje moet krijgen, want één ding is zeker: alles gaat voorbij! Ook - dreigende - hiite!

Dus ik durf best dit superleuke patroon van een wintermuts met jullie te delen, ik vond het net op Ravelry. Ooit wordt het weer winter.......

Patroon en foto: Corrina Banachovicz. Ravelry


Een must-have voor Tolkien-fans. Je kunt het patroon gratis downloaden via Ravelry