Welkom op dit blog!

Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien en haken is. Vrijwel elke dag komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien.

Ik verwijs in mijn blog ook naar patronen van particulieren die te koop zijn via verzamelsites zoals Ravelry en Etsy. De patronen zijn soms alleen in het Engels beschikbaar. Deze verkoop ik zelf niet, ik kan ze niet vertalen, ik kan ze ook niet voor anderen bestellen. Ik wil alleen maar tips geven over alles wat mogelijk is op handwerkgebied - breigarens verkoop ik uiteraard wel! Daarvoor kun je altijd langskomen of mailen.

Natuurlijk kun je ons ook altijd bezoeken in onze winkel in Arnemuiden. Wij zijn geopend van dinsdag t/m vrijdag van 9.00 - 17.30 uur en op zaterdag van 9.00 - 16.00 uur.

Woon je niet in de buurt? Een deel van het assortiment kun je vinden in onze webshop. Uiteraard waarderen wij je aankoop zeer!

Veel plezier op dit blog!

********************************************maandag 16 september 2019

Bezig.........

Ach, je raadt het al - ik ben "bezig"!

Workshops, beurs, gezin, bestellingen en vandaag alvast wat verven voor het 3e kwartaal van het sokken- abonnementje. Bezig, dus 😊.


Morgen doen we weer "normaal" - en dan gaan er héél veel bestellingen op de post (hèhè, eindelijk!).vrijdag 13 september 2019

Tijd voor Thee!

Ha! Daar is-tie dan 😊, de nieuwe Scheepjes Yarn is binnen.


Ik word altijd zo blij van de vormgeving - echt een feestje om door te kijken! Het thema van deze Yarn no 8 is Tearoom. En daar kunnen we wel wat mee.........


Want om de hoek zit de leukste theewinkel in verre omstreken! Deze Yarn is op het lijf geschreven van  Sjokadoo! 😉Wat matcht dat theepotje mooi - jammer dat je de heerlijke geur van de thee niet kan ruiken.


Bij Sjokadoo kun je uiteraard terecht voor tientallen soorten thee en koffie maar de verleiding van al die andere dingen is ook erg groot! Heerlijke chocolade, fudge, koekjes.....
Afijn, je snapt het al! De place to be als je in de nieuwe Yarn wil bladeren en een mooi haak- of breiproject wil uitzoeken voor de komende wintermaanden.


Weet je dat je bij Sjokadoo ook kunt lunchen? Of van een heerlijke High Tea kunt genieten? Of ga je voor "gewoon thee-met-wat-lekkers"? Dat maakt het natuurlijk wel heel aantrekkelijk om naar Arnemuiden te rijden! Twee vliegen in één klap: Je haalt bij ons een prachtig wolletje en de nieuwe Yarn en je begint onder het genot van een heerlijk kopje thee aan je nieuwe projectje bij Sjokadoo...
En wat denk je van een vriendinnen- of zussendag?

Woon je toch te ver weg? Sjokadoo heeft nu ook een webshop en voor je wolletjes weet je ons ondertussen wel te vinden.

O ja, en die Yarn! 😉 Er ligt een flinke stapel in de winkel en je kunt jouw exemplaar ook bestellen via onze webshop. 18 creatieve ideeën, in een prachtige uitvoering:
donderdag 12 september 2019

Dubbelbreien

Als je afgelopen zomer op ons Brei- en Haakfestival bent geweest, dan heb je beslist Adri gezien die het dubbelbreien demonstreerde aan de hand van een pannenlap. Heel veel enthousiaste reacties hebben we daarop gekregen en nu komt er de beloofde workshop!


Het mooie van deze brei-techniek is dat je 2 "mooie" kanten hebt in tricotsteek, waarbij de kleuren zijn gespiegeld. Deze prachtige sjaal van Adri is een gebreid met Lang Jawoll sokkengaren en het patroon (Il Burato) is te koop op Ravelry.


Christel is weer bereid gevonden om een workshop dubbelbreien te geven in onze winkel op zaterdag 16 november. Omdat er zoveel belangstelling was op het brei-festival en teleurstelling willen voorkomen hebben we zowel 's morgens als 's middags een groep.

Workshop Dubbelbreien 

Intro: Dubbelbreien (of: dubbellaags breien) is een techniek waarbij je tegelijkertijd de voor- en achterkant van een project breit. In deze workshop leer je hoe je met 2 kleuren tegelijkertijd kunt breien om een werkstuk te maken met 2 goede kanten, die elkaars spiegelbeeld zijn (qua kleur).  Opm.: Er zijn ook andere mogelijkheden in dubbelbreien (zoals het maken van zakken in een vest wanneer je met 1 kleur breit e.d.) maar daar gaan we in deze workshop niet verder op in.

Nodig voor deze workshop (zelf meenemen):  Een paar breinaalden van 3,5 - 4 mm (dit mogen rondbreinaalden, sokkennaalden of lange naalden zijn, al zijn lange nld soms niet zo handig wanneer er veel cursisten in een kleine ruimte zitten… 😉 )

Duur: ong. 3 uur 

Inhoud workshop:  
We breien tijdens deze workshop een proeflapje, heen en weer. 
        Je leert onzichtbaar opzetten en afkanten (zodat het breiwerk mooi doorloopt en je geen opzet- of afkantrand ziet).  
• Je leert hoe je mooie kantsteken kunt maken, passend bij de onzichtbare opzet en afkanting). 
• Je leert hoe je met 1 draad in je linkerhand en 1 draad in je rechterhand kunt breien.  
• Je leert ook hoe je met 2 draden over je linker wijsvinger kunt breien. 
• Je leert meerderen en minderen 


Bij de workshop inbegrepen:  Een hand-out en wat restjes wol om mee te oefenen worden aan het begin van de workshop uitgedeeld.  Moeilijkheidsgraad:  Deze workshop is geschikt voor de gemiddelde brei(st)er. Je moet de basis van het breien onder de knie hebben. Je moet dus kunnen opzetten en afkanten en weten hoe je recht en averecht breit.  Uiteraard zorgen we ook voor koffie, thee en wat lekkers!


Wil je deze techniek onder de knie krijgen? Schrijf je dan in via onze webshop. Wacht niet te lang, de workshops van Christel zitten altijd snel vol (en da's hartstikke logisch want ze is een kei!)woensdag 11 september 2019

Rozengeur en Maneschijn

Of het nou dit treurige weer is of iets anders dat in de lucht zit, ik weet het niet. Er zijn af en toe van die moeizame dagen - ook in het winkelbestaan. Van die dagen dat alles even niet werkt of gaat, ondanks mijn enthousiasme. Ik heb een paar van die dagen achter de rug, waarin zich allemaal van die kleine akkefietjes opstapelen. Niks ernstigs maar nu ben ik er wel klaar mee - morgen mag er wel wat anders in de lucht zitten.


Misschien morgen even wat anders dan voorbijgangers die moeten plassen of de weg kwijt zijn. Geen vragen over patronen van 20 jaar geleden ("de wol heb ik al" en ik zie een Z**man-etiketje in de tas), of aardige mensen die bij binnenkomst vertellen dat ze echt niets gaan kopen en dan een uur alles uit de kast pakken en weer terug stoppen. Misschien ook wat minder mensen die volle tassen met wol terug komen brengen (geen "bolletje over") die maanden geleden is gekocht of speciaal is besteld en waarbij ik als spaarrekening fungeer. Of die bolletjes teruggeven die achteraf blijken te ruiken naar een rokershol... De "o-wat-een-ouderwetse-winkel-dat-dat-nog-bestáááát"-toeristen mogen morgen in Middelburg gaan rondstappen! Misschien komen morgen wél al die bestellingen binnen waar ik al zolang op wacht...
Meestal kan ik dit allemaal prima aan - het hoort erbij. Maar deze week was het allemaal iets te veel tegelijk van het goede.

Soms wordt er wel eens vergeten dat de clou van een winkel is dat er - zo af en toe - eens iets wordt gekocht/verkocht, naast de gratis patronen, het sociale praatje en de vrijwillige VVV-functie. En dan ongeveer zóveel dat de rekeningen (van de leveranciers, de boekhouder, de telefoon, de energie, de kabelverbinding, de BTW, de hypotheek, de verzekering en dan nog een paar) naar behoren kunnen worden betaald en dat en een - zéér bescheiden, minimaal - bedragje over moet blijven om het leuk te houden voor diegene die er met enthousiasme 60 uur per week werkt, al dan niet achter de schermen. Vandaag lukte dat niet. Dat bedrag niet en dat leuk houden ook niet. Soms heb je dat...


Afijn, achter de wolken schijnt de zon. Morgen wordt het anders, vást! 
Rozengeur en Maneschijn.....dinsdag 10 september 2019

Ela Olifant

Zolang ik blog - en da's héél lang - ben ik fan van de schattige patroontjes van Mary Jane's Tearoom.
Dus nu het patroon van deze schattige Olifant Ela uit is gekomen, verwijs ik graag weer door!

De patronen van Mary Jane's Tearoom zijn alleen verkrijgbaar in het Engels, maar door de begeleidende foto's (en uiteraard een beetje brei-kennis) zijn ze prima te volgen.
Het patroon is verkrijgbaar via Ravelry of Etsy. Let even op bij het bestellen: je kunt kiezen tussen een patroon dat in het rond is beschreven (sokkennaaldjes) of eentje waarbij je heen en weer moet breien en later in elkaar naaien.

Ik ben nóg meer fan 😉. Mocht iemand op Etsy een website vinden waar je tijd kan kopen, dan hou ik me van harte aanbevolen! Mijn hoofd tolt en tolt van de ideeën, plannen en wensen..... maandag 9 september 2019

Zomer in Zeeland-dekentje

Naar aanleiding van de Water-wereld-etalage kreeg ik verschillende vragen over het ripple-dekentje dat als achtergrond dient. Deze deken haakte ik in etappes, ik blogde er hier over. In de winkel is het fijn om van (bijna) alle garens een voorbeeld te hebben. Je kunt dan voelen en ervaren hoe een draad zich verwerkt - want soms bedriegt zo'n bolletje wel eens.


Het dekentje slingert dus meestal wel ergens rond in de winkel en hij past natuurlijk perfect in deze etalage. Het gebruikte garen is Sunkissed en Cotton 8 van Scheepjes. Doordat deze draad niet gemerceriseerd is en ook iets dunner dan "gewone" katoen is het uitermate geschikt voor dekentjes. De looplengte is lekker lang en er zijn veel kleuren van. De Sunkissed (gemêleerd) en de Cotton 8 laten zich prima door elkaar verwerken.Ik beschreef het dekentje hier, het ripple patroon is van Lucy van Attic24, een goed Nederlandse vertaling vind je hier.


Het pakket voor dit dekentje is te bestellen in onze webshop. Er is 1 kleurtje Sunkissed niet leverbaar, deze wordt vervangen door een vergelijkbare kleur Cotton 8.
zaterdag 7 september 2019

Waterwereld Haken

In de afgelopen weken liet ik jullie af een toe een sneakpeek zien van een etalage-project waar we mee bezig zijn geweest. Het was - geheel in onze stijl - weer op het laatste moment, met vereende krachten, ietwat chaotisch.... maar áls het dan lukt!

Giovanna, Sylvia, Fiona, Debbie en Nel haakten zich een slag in de rondte om alle figuren uit het boekje Waterwereld Haken van Zabbez (Bas de Braver). Deze week was alles af en kon de etalage gevuld worden.


Dat vullen van die etalage was uiteraard nog een dingetje. Ons grote raam aan de zijkant van de winkel is van binnen slecht bereikbaar. Het vereist nogal wat klim- en klauterwerk, terwijl het winkelend publiek daar ondertussen mooi zicht op heeft. Maar gelukkig wilde kindlief haar zaterdag-thuis daar wel voor opofferen en (stukken slanker dan ik) zij wurmde zich door alle doeken, draadjes en poppetjes. Wat denken jullie? Kan het er mee door?

Het fotograferen was ook een lastige! Door het daglicht en de spiegeling van het licht in de ramen kreeg ik vanmiddag de boel niet mooi op de foto. Ik zag steeds mezelf terug of het woord "BROOD", van het raam van onze overbuurman, de bakker 😁. Dus wachtte ik tot het vanavond donker werd en met de etalageverlichting ging dat stukken beter!Alle figuren uit het leuke boek zijn figuren uit de wereld onder water. Allerlei vissen en koralen kun je er terugvinden. Deze poppen zijn gehaakt van Catania-katoen van Schachenmayr. Deze katoen bestaat al 30 jaar en heeft wel 100 kleuren. De katoen is gemerceriseerd, heeft een lichte glans en blijft ook na intensief gebruik prachtig en pluist niet.
Wij verkopen deze katoen al zolang onze winkel bestaat (ruim 21 jaar).


Giovanna haakte deze poppen echter van Durable Cosy (katoen/acryl). Ze worden dan een stuk groter! Wij vonden dat de Zeeuwse broekstukken en het Zeeuwse knoopje prima pasten bij dit stel!

 

Ik ben superblij met de bijdrage van zoveel mensen. Uit allerlei kasten kwamen attributen die het nóg leuker zouden maken. Lappen geverfde zijde, schelpen, schatkistje, het gezonken bootje, parelsnoertjes, zeeuwse knoopjes, bandjes en kantjes uit de fourniturenkast.... 

Het boekje Waterwereld haken is uiteraard in onze winkel te koop of via de webshop.


Bas den Braver heeft eerder het boekje Bloemenpoppen haken uitgebracht en in het najaar komt het vervolg daarvan uit.
vrijdag 6 september 2019

Inspiratie

Wat wordt het "opeens" vroeg donker! Dat gaat uiteraard geleidelijk, maar nu het buiten natter en kouder wordt past het plaatje beter bij elkaar en valt het (mij) opeens op. Ik vind het prima, ik geniet van al die wisselende seizoenen.
In de winkel verdwijnen de lichte zomerdraadjes naar andere kastjes en krijgen de wintergarens steeds meer plek. Ook de kleuren veranderen. Een dezer dagen komt er weer een lading unicat binnen, daar zitten ook al weer een heleboel najaarskleuren bij. Maar de vraag naar het verloop-garen blijft en ik ga maandag alweer een nieuwe bestelling doen. Wil je een speciale kleur bestellen of een afwijkende lengte? Wacht dan niet, dan gaat hij met de volgende bestelling mee!

Deze kleurtjes zijn ondertussen weer terug in het assortiment óf nieuw! Herfst, Indian Summer, Mamba, Oeverloos, Retro, Stille Nacht, Wilde Wijn, Geistesblitz, Ährensache en Tamara. Heerlijke kleuren weer voor de herfst.En om jullie nog wat inspiratie mee te geven: 


Het nieuwste ontwerp van Sascha, de Dansende Lichtjes-sjaal, gehaakt in de kleur Bloedsinaasappel.
Het patroon is te koop in onze winkel, maar ook op Etsy.

Ook kreeg ik 2 prachtige nieuwe kleurencombinaties te zien van een bol unicat gecombineerd met 4-draads sokkenwol (Jawol van Lang):


Kleur Grijs-Mandarijn met oranje sokkenwol.
Patroon Olivia van Jellina

Of de Kleur Denim Oceaan!
Met donkerblauw sokkenwol


En dan natuurlijk deze prachtige Organische Sjaal uit het boek van Sascha:
Gehaakt door Laurence met de kleur Strandgoed gecombineerd met een draadje mohair.
Wow, dat geeft een prachtig effect en het maakt je sjaal prachtig fluffy en uiteraard warmer!Heb je je favoriete kleur al gevonden? Als je voor maandag bestelt gaat hij met de volgende bestelling mee en wordt het over 2-3 weken geleverd! Hier vind je alle kleuren op een rij, je kunt uiteraard ook een afwijkende lengte bestellen, 750, 1090 en 1270 meter kan ook!
En komt je achteraf toch iets te kort? Van vrijwel alle bollen is er ook een bolletje van de begin- of eindkleur te bestellen. Zo maak je je projectje zo groot als je zelf wilt.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...