Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

woensdag 29 juni 2022

Op ons best....

Pfieuw........ het is weer voorbij! En vooral: het is weer uit! Ik heb nóg meer bewondering gekregen voor de vrouwen die in klederdracht liepen en nog lopen. Het zal best wennen maar na 2 dagen zo kort op elkaar vind ik het wel weer welletjes!


Hoewel ik er alles aan heb gedaan om er op mijn best uit te zien, zat het verder een beetje tegen om ons dorp (stad!) te promoten....

Uitgerekend vandaag werd er in de straat glasvezel gelegd. Dág bloembakken, welkom "gracht"! Halverwege de dag besloten ze ook - per ongeluk - de bestaande internet verbinding maar even door te steken, dus zaten we een hele tijd zonder!

 


En aan de voorkant zag het er nou ook niet direct uitnodigend uit...


En de klokken - die iedereen wel kent - die klingelen niet want het uurwerk wordt gerestaureerd...


Maar de stemming was opperbest!



Inmiddels is alles weer achter de rug, in augustus horen jullie meer!
Wij hebben in elk geval een hele leuke dag gehad.


Voorlopig kan dit weer even de kast in, geef mij voorlopig maar even een spijkerbroek....
morgen doen we weer "normaal"!






dinsdag 28 juni 2022

Eén dag......

Wat kun je allemaal in een dag proppen? In mijn verbeelding heel veel maar de praktijk is zéér weerbarstig.... Ik heb altijd het idee dat ik in die vrije dag álles kan doen (lees: inhalen) waar ik op andere dagen geen tijd voor heb. Ik ben hier nogal hardnekkig in blijkbaar, ik leer niet snel 😂😂😂.

Om te beginnen ben ik na een late dienst niet zo fris en fruitig meer. Ik ben dan om half 12 thuis (de ochtend besteedde ik aan het verzenden van heel veel biscornu-pakketjes) en ik kan dan niet zo mijn bed in duiken, in mijn hoofd spookt dan nog veel te veel. Rond 1 uur duik ik dan de koffer in met het brakke lijf. En terwijl we vanmorgen tijdens de koffie plannen maakten ging de deurbel, werk aan de winkel:


Oeps!

Eeeh, de wintercollectie? Fijn dat die chauffeur weet dat we naast de winkel wonen maar een klein paniek-aanvalletje voel ik wel opkomen! Wáár laat ik het? Wanneer....? (Om maar niet te spreken van Ali die ongeveer een rolberoerte kreeg...). Afijn, first things first: er moest geverfd worden!


En bij dit weer kan dat best buiten! 


Véél kleurtjes vandaag!

Maar ondertussen is het al weer avond en ik heb nog niet de helft gedaan van wat ik wou.... het is niet anders. Nog even een sneekpeak in de dozen:


oooooh, mijn handen jeuken!

Morgen is de winkel weer open van 9.00 - 17.00 uur. In de middag worden er echter nog televisie-opnames gemaakt, het kan zijn dat de deur van de winkel dan heel even dicht gaat om niet gestoord te worden, graag jullie begrip! Enne, ik ik trek mijn kloffie weer aan 😉...



De nieuwe collectie zal ik deze en volgende week in de kasten leggen, kom gerust eens snuffelen!








donderdag 23 juni 2022

Dwars!

Overmorgen - zaterdag - trek ik weer een keer onze klederdracht aan. Het is dit keer echt wel een poos geleden want tijdens de laatste visserijdag (al 3 jaar geleden) was het zó warm dat ik een keer paste. Corona deed de rest. Ik dook deze week dus even in moeders catacomben onder het logeerbed om eens te kijken wat er nog paste. Een onderkeus dat onder je schort uitkomt is niet zo fraai en met mijn grote hoofd pas ik niet in elke muts (om nog maar te zwijgen over mijn stevige armen en de strakke mouwtjes van een hemdrok). Afijn, het is allemaal weer geregeld en de temperatuur lijkt ook zeker goed te worden!

Het is natuurlijk heel jammer dat heel veel stoffen die in de klederdrachten werden gebruikt niet meer te vinden zijn. Het broderie voor de mutsen, het kamgaren met patroontjes voor de hemdrokken, jakken en keuzen - het is er niet of nauwelijks niet meer. Vooral rouwstoffen zijn nergens meer verkrijgbaar.


In mijn zoektocht naar het Zeeuws Schortenbont is er steeds minder keuze, zeker nu de originele fabrikant failliet is. Ik blijf echter zoeken en soms komt ik ergens nog rollen tegen, soms ook nog van de originele weven (maar dat is wel uitzonderlijk). Heel blij was ik dan ook toen ik ergens weer rood schortenbont tegenkwam. Dit is nooit gedragen in de streekdrachten maar is nog een overblijfsel uit de tijd dat folklore-stoffen helemaal hip waren (lees hier nog maar eens terug). Natuurlijk gelijk besteld maar ik was stomverbaasd toen ik het pakket openmaakte:



Twee van de rollen waren dwars geweven! Voor jullie misschien niks bijzonders maar ik stond toch even te knipperen..... De bovenste rollen zijn dus nog "origineel", de onderste 2 eh, alternatief geweven. Voor de projectjes waar wij nu Zeeuws Schortenbont voor gebruiken is dat allemaal niet zo erg, en voor wie écht nog een klederdacht-schort wil naaien (met gesmockte plooitjes en tot op de grond) kan de stof ook nog steeds gebruiken. Je moet soms alleen even anders rekenen.

In de webshop zijn de nieuwe motiefjes ook toegevoegd, het is daar duidelijk aangegeven hoe de stoffen geweven zijn. Ik ben in elk geval blij dat er weer een alternatief voorhanden is. 

En vandaag kon ik eindelijk de Biscornu-pakketjes weer helemaal klaarmaken! 


Het pakketjes bevat stof, 2 kleuren borduurzijde, een naald, vulling, 4 Zeeuwse knoopjes en het patroon. Alles om 2 mooie speldenkussentjes te maken met een schortenbontmotiefje:



Er liggen weer voldoende pakketjes in de winkel en je vindt ze hier in de webshop, samen met de schortenbont-stofjes en het boekje Bont.

Morgen heb ik een vroeg dienst, Ali gaat iedereen helpen morgen. Ik ben er zaterdag weer - in vol ornaat! Van harte welkom op de visserijdag, er is echt van alles te doen!













dinsdag 21 juni 2022

Lummelen...

Zou het nog een beetje de nasleep van het Festival zijn? Ik heb het idee dat ik in mijn vrije tijd maar een beetje aan het lummelen ben... (ik compenseer deze "luiheid" wel in mijn werkuurtjes...). Ik haak en brei enkele metertjes maar echt opschieten doet het op dit moment niet zo. Ik krijg vanzelf wel weer spirits nu er weer leuke doosjes met nieuwe dingetjes binnen komen!

Zoals dit nieuwe boekje van Marie Claire met 20 breimodelletjes voor baby's:


Zó schattig! Voor alle mama's in spé, én de oma's, tantes en voor iedereen die graag een uniek cadeautje wil breien voor een baby. Alle gebruikte garens in het boekje zijn van LangYarns (maar er zijn zeker ook alternatieven voorhanden). Je vindt het boekje in onze webshop en in de winkel.



Morgen is de winkel weer open van 9.00 - 17.00 uur, van harte welkom!



zaterdag 18 juni 2022

Visserijdag 2022

Het leek erop dat het vandaag zo'n dag zou worden dat ik de hele dag zou wachten tot er niemand zou komen. Het was warm en lomerig weertje, de wegen naar het strand stonden vol en in onze straat was het uitgestorven. Ik was nét van plan mijn stukje te schrijven voor het blog (over hoe saai zo'n dag kan zijn) toen er nog een zeldzame klant binnenkwam..... tot mijn grote verrassing stapte Loret Karman onze winkel binnen! Ik heb Loret jaren geleden een keer op de Handwerkbeurs (denk ik?) ontmoet en ik volg haar vooral digitaal want Amsterdam en Arnemuiden liggen nou niet echt naast elkaar. Maar Loret was vanmorgen naar het Zeeuws Museum geweest waar ze meewerkt aan een prachtig project en Middelburg - Arnemuiden is wél lekker dichtbij! (En het is de moeite waard om deze tentoonstelling nog te bezoeken)


Nou, mijn dag was gemaakt! Héérlijk om met zo'n geïnteresseerde creatieve geest te praten, die maar een half woord nodig heeft om te begrijpen wat je bedoelt! Ze zag gelijk de creatieve mogelijkheden van het boekje Bont, en we spraken over Zeeuws brei- en haakwerk, Tante Zoet en de Visserstruien, Textiel en Schortenbontjes en nog veel meer. De tijd vloog voorbij, wat een superleuke middag!

Waar ik éigenlijk over wilde bloggen was de Visserijdag die volgende week weer wordt gehouden in Arnemuiden. Het sluit ook weer aan bij elkaar want als de temperatuur een beetje redelijk is trek ik onze klederdracht weer aan voor de gelegenheid. 


Het belooft weer een hele leuke dag te worden met heel veel activiteiten. We hebben dit jaar geen kraam voor de winkel maar je vindt alles wat je nodig hebt bij ons binnen, uiteraard met heel veel Zeeuwse projecten en inspiratie!





donderdag 16 juni 2022

27.......

Het zal je niet verbazen, het was een beetje saai vandaag in de winkel. De zomerse temperaturen zorgen voor minder aanloop. Zoals een oude vertegenwoordiger altijd placht te zeggen: "vrouwen bloot, handel dood" 😁😂. Dus liet ik het voornemen varen om even een handwerkpauze in te lassen, ik kon het echt niet laten.... een haak- én een breiprojectje, Moet kunnen. En ik beloof niet wanneer het af is...

En er was volop tijd om te kijken hoe de nieuw-vergulde haan zijn plekje weer op de toren kreeg. Voor geen goud zou ik in zo'n bakkie gaan staan!


En verder vierden we dat we 27 jaar geleden trouwden! 



Allebei wat verbleekt en verzwaard 😁!

Morgen neemt Ali de honneurs waar in de winkel, ik heb een vroege dienst in het verpleeghuis. Zaterdag ben ik er weer zelf!





woensdag 15 juni 2022

Zomer........

Wat is het opeens zomer! Ik ben niet zo heel erg van de hitte dus ik ben stiekem al een beetje opgelucht als ik zie dat het volgende week weer wat koeler lijkt te worden. Voor een wolwinkel zijn temperaturen boven de 25 graden sowieso niet zo handig maar manlief gedijt dan weer prima. De relatieve rust geeft ruimte voor andere werkzaamheden! Vanmorgen zocht ik bijvoorbeeld nog wat extra winterdraadjes uit, wie weet - misschien gaat iedereen wel aan de wollen trui als de energieprijzen zo blijven stijgen....

En gisteren verwerkte ik wat oogst en dook de tuin in. Tuin is een groot woord voor het terras op het noorden, maar ik heb het wel een beetje verwaarloosd de afgelopen weken. Dus was ik zo'n beetje de hele dag buiten. Geen mail, geen winkel - alleen zon en met de vingers in de grond. Zo fijn!


Het festival ligt nu zo'n 10 dagen achter ons en de "nasleep" is bijna verwerkt. Ik krijg dagelijks vragen over het biscornu-pakketje: de Zeeuwse knoopjes die ik heb besteld komen "de 2e helft van juni binnen" - zodra ze zijn geleverd kan ik de pakketjes compleet maken en zet ik ze in de webshop. Ik hoop dat dat voor 25 juni zal zijn, dan is er nl. de Visserijdag in Arnemuiden. 

Hoewel ik soms verzucht dat ik even niet aan haken of breien wil denken, gaat het bij mij wel helemaal kriebelen als ik de nieuwe Onesiegurumi-patroontjes van Sascha zie. Kleine projectjes met een groot knuffel-gehalte!


Deze doddige hamstertjes zijn onweerstaanbaar!


En dit schildpadje ook:



Beide patronen zijn verkrijgbaar via de webshop van Sascha en ook in onze stenen winkel. De dikte van je garen bepaalt hoe groot je knuffeltjes worden. En garens? Die hebben we genoeg!






zaterdag 11 juni 2022

Normaal.......

Nou, een week ná het festival draaien we langzamerhand weer als "normaal". Nu is dat ook een relatief begrip maar na mijn eerste avonddienst gisteren was het weer als vanouds (= best pittig 😁). Hoewel ik het natuurlijk niet wil toegeven, voel ik ook wel dat ik geen 20 meer ben... (van binnen wel, hè? Maar dat lijf...)

De zomer staat voor de deur! Natuurlijk blijven we handwerken (stilstaan is geen optie), maar soms ligt de focus ook even ergens anders. Aardbeien, kersen en andere oogst moet verwerkt worden en ik hoop ook nog wat uurtjes te kunnen genieten in de tuin.

Ik neem zelf een hele kleine handwerkpauze. Noodgedwongen maar verwacht, elk jaar hetzelfde 😂 (dus het gaat weer over!):

En áls ik het toch niet laten kan, dan wordt het iets met katoen wat niet zo hapert aan de velletjes. Zoals deze Beverlee Tee:

Foto's en patroon: Peppergoose Design


Ik geloof dat ik dit patroon al eens eerder heb gelinkt maar ik kon het ook niet meer terugvinden in al die duizenden berichtjes. Het is gehaakt met dunne katoen zoals Cotton 8, Sunkissed (beide op voorraad in de winkel). De bovenste is gemaakt met Scheepjes Skies, een garen wat erg mooi was maar wat ik toch niet meer wil verkopen omdat het ontzettend snel verkleurde. Maar alternatieven dus genoeg!

Fijn weekend!





donderdag 9 juni 2022

Tranen en draken.......

Vanavond hadden wij de laatste brei- en haakclubavond voor de zomervakantie. Het is tijd voor een zomerbreak maar als ik dat stelletje draken dat vanavond in de winkel bij elkaar zag, dan ga ik deze avonden toch erg missen de komende tijd. Ik weet zéker dat iedereen die vanavond nog een steek heeft geprobeerd te breien of haken, het thuis moet uithalen. 


Echt tránen gelachen, geschuddebuikt en gegierd. Nel postte de foto's in de Draadjes & Praatjesgroep op Facebook. Het was een heerlijke afsluiting van het Brei-clubseizoen. Maar natuurlijk gaan we in september weer beginnen! En de winkel blijft natuurlijk ook gewoon open voor gevalletjes van wol-nood.

Johanna nam vanavond haar gebreide draakje mee, heel toepasselijk voor dit stelletje ongeregeld 😂.


Het patroon is gratis te downloaden via Ravelry (Engels): Tarragon, the Gentle Dragon. Het loont om even bij de gemaakte projecten van dit patroon te kijken, er zitten plaatjes tussen, maar ik vind de versie van Johanna ook echt superleuk!


Morgen gaan we weer "normaal" doen, d.w.z. ik werk weer op de vrijdagen (morgen late dienst) en Ali neemt dan de honneurs waar. Zaterdag ben ik er weer zelf de hele dag.