Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

vrijdag 30 september 2016

Rowan Fine Silk

Ik weet niet hoe ik het voor elkaar krijg deze herfst, maar ik blijf maar schuiven met die wolletjes omdat al die nieuwe garens niet meer in de winkel passen. Ali heeft al zoveel extra ruimte voor mij gemaakt met nieuwe kasten en nu heeft hij zelfs een deel van zijn meubelstoffen-boeken naar het atelier achter gebracht om mijn wolletjes een plaatsje te geven. Nu vind ik dat herschikken helemaal niet erg hoor, want ondertussen mag ik al die kleurtjes nog eens in mijn handen houden, mooie combinaties maken en bedenken wat er allemaal mogelijk is met die draadjes.

Dit garen is deze herfst ook nieuw: Rowan Fine Silk, een zijdezacht draadje. Een combinatie van 30% wol, 40% zijde en 30% viscose, zachtheid ten top! De bolletjes van 25 gram hebben een looplengte van 150 meter en kosten 5,95.
Het dunne garen is prima te gebruiken voor kantsjaals (ook zeker om te haken!) maar ook voor een luxe vestje.

Image result for rowan ballari

Het patroon van dit vestje is gratis te vinden bij Rowan (zorg dat je geregistreerd en ingelogd bent!).
Maar ook voor kantsjaaltjes is dit garen erg geschikt.

 

Het garens is verkrijgbaar in 7 kleuren:

Bij aanschaf van dit garen krijg je dit patronenboekje met Nederlandse vertaling gratis (zolang de voorraad strekt). 
Dit garen is echter een éénmalig assortiment, op = op!


donderdag 29 september 2016

Vlaggetjes

Vandaag kwam er niet zoveel van mijn vrije donderdagmiddag. De hele dag ben ik bezig geweest met het klaarmaken van de bestellingen (héél veel unicat-pakketjes op de post vandaag!), beantwoorden van mails en helpen van klanten. De pakketjes wou ik echt de deur uit hebben en je gelooft toch niet dat ik rustig vrij kan nemen als er nog zoveel werk ligt.....?
Ondertussen probeerde ik ook nog wat ruimte te maken voor nieuwe wolletjes. Nog steeds komen er leuke nieuwe draadjes binnen, dus ik blijf schuiven, passen en meten. En nu het buiten ook wat herfstiger lijkt te gaan worden, krijgen klanten ook zin in het breien van dekens, vesten en kollen.
Van het weekend ga ik daar weer eens leuke ideeën voor zoeken, vandaag eerst een ander ideetje.

The Fox in the Attic Crochet Bunting:

Deze schattige vlaggetjes kwam ik tegen op Pinterest. Het zijn gehaakte vlaggetjes in vasten met daarop een kruissteek borduursel. Hoe leuk is dat!?
De vlaggetjeslijn is kant en klaar te koop op Etsy (erg vermakelijk: de Engelse tekst is vertaald naar het Nederlands met een vertaalprogramma, voor de lol eens lezen!) 
Er is geen patroon van maar met wat creativiteit maak je zelf ook zo iets. Kruissteekmotiefjes kun je zelf maken op ruitjespapier, een basispatroon voor vlaggetjes in vasten vind je bij Candy Addict (een zeer uitgebreide tutorial in het Nederlands).

Vlaggetjes_regenboog

Bij Haak Maar Raak vind je een goede uitleg hoe je de kruissteekjes op vasten borduurt. O, wat is internet toch fijn :-)


Natuurlijk kun je je borduurseltjes ook gebruiken voor andere dingen. Je hebt maar kleine patroontjes nodig. Je kunt op het internet zoeken naar kruissteekpatroontjes (zoek eens met Engelse termen!).

Image result for strijkkralen patronen uil


woensdag 28 september 2016

Freubelen

Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn :-)
Een leuke wand-decoratie is dit! En dit kun je zeker ook maken samen met kinderen.

Clouds & Tassels Wall Decor | damask love

Je vind het idee en uitwerking terug bij Damask Love.
Druppeltjes haken kan ook! Je vindt een prima Nederlandse beschrijving terug bij Ingthings.
Nu zou je toch willen dat het gaat regenen.....?


dinsdag 27 september 2016

De échte!

Het is zo'n 3½ jaar geleden dat ik voor het eerst op mijn blog repte over Unicat-garen. Hoewel het idee van verloopgaren natuurlijk niet nieuw is denk ik toch dat ik de eerste was die dit soort garen onder de aandacht bracht in Nederland (nee, ik bedacht het ook niet zelf - het idee is al "oud"). Vanaf het begin was dit garen niet aan te slepen, altijd te kort en op.
En hoe gaat dat met leuke, originele garens? Het idee wordt enthousiast ontvangen, opgenomen, nagemaakt, gekopieerd - soms onder dezelfde naam of eentje die er op lijkt. Niet alles is hetzelfde, de kleuren combinaties en -overgangen zijn lang niet altijd mooi, zelfs Kruitvat onderneemt een (mislukte?) poging.
Zouden al die "collega's" meelezen en gebruik maken van al die ideeën voor sjaals, kollen en omslagdoeken die ik heb opgezocht? Hier komen er weer een paar, want vanmiddag kwam er weer een lading Unicat (de échte) binnen, hoera!


Eerst moest de boel gelabeld en uitgezocht worden. Heel veel bolletjes staan al weer klaar om morgen verzonden of opgehaald te worden en dit is wat er overbleef - vanaf morgen in de winkel!
(bestellen mag ook altijd per mail, maar hou rekening met een levertijd die kan oplopen tot 4 weken).


Wow, wat mooi van de kleur Parelmoer, gemaakt door Nathalie. Ook dit patroon is gratis te vinden op Ravelry.



Toch liever breien?
Hier komen er nog een paar!

Schitterende opslagdoek uit het boek "Sjaals Breien" van Marie Connoly.
Gebreid door Els Klijn met de kleur Lagune

Liever iets simpelers?
Schitterende kleur Butterfly in het patroon Hitchhiker van Martina Behm
Foto: Ravelry


In de loop van deze 3½ jaar blogde ik heel veel over dit garen, je vindt het allemaal terug (mét links naar zoveel patronen) onder het label Unicat.



maandag 26 september 2016

Peertjes

Het fijne van de Herfst? De overvloed aan appels en peren..... Mmmmmm, niets zo lekker als warme appelmoes van verse appeltjes, appelbolletjes, appeltaart en stoofpeertjes, toch?
Jaaaren geleden heb ik een seizoen de hele appel- en perenpluk meegemaakt (toen ik tussen opleiding en baan inzat) en ik denk er nog vaak met heel veel plezier aan terug. Het intensieve werk, de wisseling van het seizoen, de regen en modder, de spinnenwebben, de warmte, de eerste nachtvorst, de gezelligheid en vooral - de héle dag buiten (o, wat mis ik dat!)

Dit vintage peertje komt van Mrs Hooked:

Crochet pear - peertje haken vintage peer in mooie kleuren gehaakt met Mr. Cey Cotton:  

Je vindt het peertje hier terug met een link naar een gratis Nederlands patroon.

Image result for perenboom

zaterdag 24 september 2016

Herfst

De Herfst is deze week officieel begonnen, hoewel het nog steeds zomer lijkt. Dat weer zal best nog wel eens omdraaien (o, ik hunker naar een herfststorm, nachtvorst, bladeren, zakken-vol-met-wind, regen die klettert tegen het raam.....), ik breng jullie alvast in de stemming met wat kleine Herfstfreubels...

Schattige Herfstblaadjes 
(patroon Engels, te koop op Etsy)

Breien patroon - Autumn Leaves - Leaf - brei bladeren - gebreide bladeren - Leaves - patroon - breien - PDF patroon - Instand downloaden

Gehaakte blaadjes
Gratis Engels patroon hier, met uitgebreide foto-tutorial

Fall Leaves Free Crochet Pattern

Herfst-takjes voor aan een herfstslinger!


Idee van Just Pootling
(in de tekst vind je links naar verschillende patroontjes)


Mijn herfst-pompoenen staan ook weer op tafel!
Je vind de links o.a.  hier en hier.



Paddestoelen van Grietje Karwietje


Gebreide Blaadjes met verkorte toeren in verloopgaren.
Patroon (engels) te koop op Ravelry


Doddig Egeltje
Gratis Nederlands patroon vind je hier



Gehaakte dennenappels (krokodillen-steek)
Patroon van YarnFreak
Heel handig is dit filmpje op YouTube over de krokodillensteek in het rond.

YARNFREAK: DIY: Crochet pine cones:

Fijne zondag !

vrijdag 23 september 2016

Snoepjes....

Het voelt alsof ik voor een kleurrijke snoepjespot sta.....
Genieten doe ik van deze nieuwe kleurtjes Droomzijde, wat een snoepjes :-)


Hier word je toch vrolijk van? Prachtige tintjes die doen denken aan de herfst (wanneer die ook komen mag). Hier liggen ze op een rijtje:


Op een streng van 100 gram zit maar liefst 800 meter zachtheid, 100 % zijde (€ 28,95). Voor een kantsjaaltje heb je ruim voldoende aan 1 streng. Haken gebruikt wat meer, voor een kleine sjaal gebruik je 1 streng, voor een grotere omslag doek heb je 2 strengen nodig.
Dit garen blijft ook erg populair voor de Sonnensegel-sjaal, er valt weer heel veel te combineren!


En vond je het haakpatroon "Green Eyes" uit Wieke-Magazine03 ook zo mooi? Dit garen is er zeker geschikt voor!


Van al deze kleuren heb ik maar 1 of 2 strengen....dus wacht niet te lang :-)
Alle blogberichten over Droomzijde vind je hier op een rijtje.


donderdag 22 september 2016

Zeepaardjes

Heb je nog veel restjes katoen en draai je je hand niet om voor het wegstoppen van veel draadjes?
Dan is dit misschien een leuk patroon voor je!

Gehaakt patroon SEAHORSE door ATERGcrochet

Deze grappige, kleurrijke zeepaardjes zijn zo leuk! Het is een patroon van de Nederlandse Greta (ATERG) Turner. Je kunt het Engelstalige patroon kopen via Etsy of Ravelry.



woensdag 21 september 2016

Mega Muts

Voor iedereen die dacht dat ik alles kan breien en haken....: ik ga jullie teleurstellen!
Hoewel ik alles wel wíl maken ontbreekt het mij zwaar aan tijd. En soms ook aan energie, want overdag ben ik niet in de gelegenheid om meters te maken, ik kom pas 's avonds laat aan een breinaald of haaknaald toe. Dus kies ik vaak voor eenvoudige projecten die ik snel op kan pakken en weer neerleggen als het moet.
Daarbij moet ik soms aan de slag met de garens die nieuw binnenkomen om voorbeelden te maken voor de winkel. Zo maakte ik vorige jaar deze muts van 2 bollen Silk Garden.


Ik nam 2 willekeurige bollen van schillende kleuren en begon vrolijk te breien. Het was weer een projectje van elke keer een heel klein stukje en de muts was af toen de winter al weer lang voorbij was.
Na het laatste draadje wegstoppen had ik nóg een probleem.... de muts was echt veel te groot!
Ik heb best een flink hoofd (van al die ideeën die er niet uit kunnen), en ik hou wel van een beanie maar met een flinke tegenwind op de fiets zou hij snel in het kanaal liggen....
Ook heb ik geen ruime krullenbos haar (jammer) waar hij op blijft hangen. Toch vind ik het wel leuk om het idee met jullie te delen want met wat aanpassingen kan het echt nog wel wat worden... :-)


Dochterlief stak er gisteren goed de draak mee! Die wou wel op de melige foto om te laten zien hoe groot de muts was.....


(met toestemming geplaatst hoor!)


Dat was onder het koekjesbakken..... onbegrijpelijk maar die waren best gelukt en lekker!
Uit frustratie wel behoorlijk van gegeten....



Vanmorgen nam ik nog een serieuze foto.... Maar dat werkt ook niet op zo'n piepschuimen hoofd-zonder-haar. Fantaseer je die haardos er even bij? :-)


Nodig:
2 bollen Noro Silk Garden van verschillende kleuren (45% mohair/ 45 % zijde/10% wol - 101 meter op 50 gram)
1 rondbreinaald 4,5 mm - 40 cm. 
sokkennaalden 4,5 mm (je kunt ook de hele muts breien op sokkennaalden)

Ik zette 120 steken op met rondbreinaald 4,5 - 40 cm. Da's duidelijk te veel, neem 12 steken minder: 108 is ruim genoeg! Brei in het rond en kijk goed of je steken niet gedraaid zijn.
Plaats een stekenmarkeerder aan het begin van je toer. Brei 2 toeren averecht met 1 kleur. Daarna 6 toeren 2 st. 2 recht, 2 st. averecht (recht met kleur A, averecht met kleur B. Na deze toeren wissel je de kleur èn de steken, je breit dan 6 toeren 2 st averecht (B) , 2 st recht (A),
Nu wordt het makkelijk :-)



Brei telkens 2 toeren recht met kleur A, 2 toeren recht met kleur B en herhaal dit tot ca. 22 cm, dan begint de mindering. op een gegeven moment heb je te weinig steken voor de rondbreinaald en moet je overgaan op naalden zonder knop.



Minder voor de bol in elke 3e toer als volgt:
*Brei 7 steken recht, haal 1 steek recht af, brei 2 steken recht samen, haal de afgehaalde steek over de gebreide steek, brei 8 steken recht*. Herhaal *-* tot het einde van de toer = 12 steken geminderd.
Herhaal dit elke 3e toer met steeds 1 steek minder voor en na de mindering tot er nog 12 steken over zijn. Brei nog 1 toer tricotsteek. Knip de draad af, rijg deze door de laatste steken op de naald en trek de draad aan.  Hecht de draad stevig af.

De muts is vrij lang en valt dus een beetje naar beneden: een Beanie. 
Als je de muts ook wilt breien dan zal hij er nooit precies zo uitzien als deze. Door het bijzondere kleurverloop van de Noro Silk Garden is elke muts uniek.
Hier vind je de kleuren terug die ik in de kast heb liggen, bestellen mag uiteraard altijd :-)

Met deze muts gaat het echt nog wel goedkomen. Ik rijg een paar hele dunne elastiekjes aan de binnenkant vast en dan wordt hij wel wind-proof. Of ik ga voor die krullenbos........

Image result for shark tale movie jellyfish
(uit de film Shark Tale)

dinsdag 20 september 2016

Festival

Nu het wat afgekoeld is - maar nog steeds supermooi weer - durf ik weer te bloggen over wollen garens, dikke sjaals en andere winterbenodigheden. De temperatuur is vooral 's morgens behoorlijk naar beneden. Deze wijsheid haal ik van het internet, want hier hadden we vannacht een minimumtemperatuur van 16 graden..... maar voor al die lezers die vanmorgen stonden te bibberen: hier komen wat warme ideeën.

In de winkel hangen veel strengen van het Aade Long Artistic 8/2 garen. De strengen zien er altijd bont uit, maar verlopen héél geleidelijk! Dit is de kleur Festival:

Image result for aade yarn festival

Tja, misschien toch een hintje geven hoe het er uitziet als je het breit? Hier wat ideeën want dit is echt een schitterende kleur, die prima past bij de herfst.


Oef! Dat ziet er zo heel anders uit :-) Deze sjaal vond ik op Ravelry bij Djaya. Het gratis kantpatroon vind je hier

Dit is de 10 steken-deken van Frankie Brown. Deze deken vind je ook weer terug op Ravelry.


Hier is de kleur Festival gecombineerd met natural/ecru. Het is het patroon Cameo (erg mooi patroon!):


De strengen zijn allemaal wat anders van gewicht, tussen de 180 - 220 gram (400 meter per 100 gram!) (tussen € 12,50 en  €15,50). voor een kantsjaal heb je aan 1 streng dus meer dan voldoende.
Aade Long is 100 % wol. Het is geen superzachte wol, maar het kleurverloop is schitterend.
Enne, bestellen mag altijd he!

Nou nog ééntje dan :-)
De kleuren zijn in werkelijkheid iets minder fel.


Zuct, soms moet je maar niet op Ravelry gaan kijken, echt véél te gevaarlijk! Het patroon van deze sjaal vind je hier.

Natuurlijk kun je ook met dit garen haken, breien in Fair Isle, vilten, etc. Alle ideeën met dit garen vind je onder het label Aade.

Ziezo, en nu de keuken nog opruimen. dochterlief besloot chocoladekoekjes te bakken (hormonale kwestie). ik moet nodig nog wat nazorg verlenen... :-)