Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

zaterdag 12 oktober 2019

Kidsilk Mohair

Over sommige projectjes kan ik behoorlijk lang doen, soms wel een jaar. Andere weet ik niet hoe snel ik af moet maken omdat het zó heerlijk breit, of zo zacht is, of omdat ik zo benieuwd ben naar het uiteindelijke resultaat. Bij dit projectje was het alle drie het geval, ik stelde mijn carpaal-tunneltjes behoorlijk op de proef omdat ik niet meer kon stoppen met breien..... ('s nachts heb ik dat geweten, natuurlijk).  Vorige week hechte ik mijn laatste steekje af!


Ik verfde namelijk al een paar keer zijde/mohair. Ik moet je bekennen: de eerste keer vond ik dat dood-eng - zo'n teer draadje in zo'n warme pan. En toen ik de strengen uit het verfbad haalde dacht ik ook dat het een verloren experimentje was: het zag er uit als een verzopen kat......

Afbeeldingsresultaat voor verzopen kan

Maar eenmaal opgedroogd met een beetje Zeeuwse Zeewind kwam het volume weer terug, evenals de subtiele glans en was ik heel tevreden met het resultaat! Maar dan - wat dóe je dan met zo'n strengetje? Wat kan - hoe breit het uit? Omdat het winter wordt besloot ik om de mohair samen met een andere basisdraad te breien. Ik koos de Amore Supersoft Cashmere 160 van Borgo de'Pazzi. 
Dat is een superzachte basisdraad met een fijne looplengte. Ik moet altijd even de bolletjes aaien als ik langs dat vak loop.


Ik gebruikte 3 bollen in de kleur antraciet, wikkelde de zijde/mohair af en wond het op tot een bolletje. Ik begon te breien en kon werkelijk niet meer stoppen. Ik was helemaal weg van het resultaat van de kleur mohair en het "saaie" maar o-zo-zachte basisbolletje. Het breiwerkje voelde fluffy, warm en zacht en ik bleef het maar aaien. Omdat ik graag wilde weten wat je met één zo'n streng kon koos ik ervoor om een kol te breien. Die kun je zolang maken als je wil en zo kon ik het strengetje optimaal gebruiken. Dat lukte aardig want dit is wat ik er van overhield: 



Hier volgt het patroon:

Benodigheden:
- 1 streng Handgeverfde Kid Silk Mohair (hier terug te vinden in de webshop)
- 3 bollen Amore Cashmere 160 (of de gewone Amore 160, in elk geval zo'n 420 meter)
- rondbreinaald 6 mm - 60 cm
- stopnaald om de draadjes weg te werken.

Werkwijze:
  1. Zet 150 steken op en sluit de toer. Let op dat je geen slag in je werk hebt! Brei verder in het rond.
  2. Brei 4 toeren recht
  3. Brei 1 toer averecht
  4. Brei 10 toeren recht. 
  5. Herhaal nr. 3 en 4 tot je garen bijna op is, of tot gewenste hoogte. Minder daarbij na de 3e, 5e en 7e averechtse toer 15 steken verdeeld over de naald. Minder na de 9e averechtse toer nogmaals 10 steken verdeeld over de naald (95 steken). Brei daarna door zonder te minderen.
  6. Brei 1 toer averecht. Ik breide uiteindelijk 13 toeren averecht, maar dat is afhankelijk van je hand van breien.
  7. Brei 4 toeren recht
  8. Hecht losjes af.
  9. Vouw aan de boven- en onderkant het zoompje om en naai deze losjes vast. Neem om te naaien alleen de basisdraad. 
  10. werk alle draadjes weg.
Mijn kol werd bijna 60 cm hoog. Stekenverhouding in de breedte: 14 steken op 10 cm. (de hoogte is minder belangrijk). De kol is onderen ca 110 cm in het rond, aan de bovenkant ca 65 cm.
Super-comfortabel, zacht en door de tapse vorm heerlijk dragen: geen "tocht-gaten" en je kunt 'm met flinke kou over je hoofd dragen als muts!




Tadaaaaaaaaaaa!


Zet dus aan de boven- en onderkant het smalle zoompje vast. Je verzwaart zo de uiteinden een beetje en het gaat niet krullen!



Helemaal happy met mijn idee en met het effect van het heerlijke zijde-mohair-draadje. Wat je met 1 strengetje kan doen! Een basisdraadje is altijd wel te vinden, en de handgeverfde zijde-mohair vind je hier.


Natuurlijk kun je de mohair ook enkel verwerken. Op Ravelry vind je een kolletje in een enkele draad - gemaakt van 50 gram. 







5 opmerkingen:

  1. Op de foto kun je bijna voelen hoe zacht het is en wat een heerlijk model heb je gemaakt!
    Fijne zondag,
    Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een prachtige kol Jeanet, heel eenvoudig, maar supermooi door het garen. Je voelt de zachtheid en aaibaarheid bijna tot hier!! Helemaal top en dankjewel voor de beschrijving!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een mooi effect geven deze twee garens samen!
    De eenvoud maakt deze kol prachtig.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je brengt me op een idee. Ik heb 2 strengen merino met zijde gekregen, samen bijna 500mtr in de kleuren oranje rood. Nu zie ik dat extra draadje en dan wordt het een mooier geheel en niet 1 blok van 1 kleur. En dan het patroon van deze col, heerlijk voor 's winters - ik hou nl niet van een koude nek.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Deze is "Wauw", en dat schud jij zomaar uit je mouw : Wauw voor jou!

    En nog even over punt 1, het niet krijgen van een 'slag': Bij Craftsy, een online cursus, heb ik geleerd: brei de eerste rij gewoon dicht, en als er een 'slag' in blijkt te zitten als je de tweede keer rond bent, dan kun je rondbreinaald een (paar) keer door het middelpunt halen, en is de slag weer weg. Ik was ontzettend blij met die tip :)!

    BeantwoordenVerwijderen