Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet. De winkel is gesloten van zondag 18 t/m dinsdag 27 september

woensdag 19 januari 2022

Affo!

Hoewel mijn blog misschien anders doet vermoeden ben ik beslist geen snelle breier. Vaak ben ik te bezig met van alles en plof ik aan het eind van de avond nog even op de bank, heel veel meters maak ik dan niet meer. Maar nu is dit projectje dan eindelijk af en ik heb dit kolletje al een paar dagen om mijn schouders.


Sjaaltjes zijn aan mij minder besteed. De losse flappen zitten vaak in de weg, het ding hangt scheef of zit te strak of te los. Maar zo'n kolletje dat ook over de schouders valt vind ik fijn! Bovendien breit het lekker weg en past het al gauw. Niet verkeerd als je je breiwerk vaak neer moet leggen, toch?
Ik combineerde de patronen van 2 favorieten van mij ( hier en hier )plus het verloop van de unicat. 

(kleuren komen hier niet zo goed over!)

Voor dit projectje gebruikte ik één bol Unicat-6 Surprise (kleur 115) en 2 bijpassende maar contrasterende kleuren mohair (671 en 679). 

Zet met rondbreinaalden 6 mm (60cm) 150 steken op en brei rond.
Ik breide steeds met de unicatdraad plus 1 draadje mohair en wisselde steeds om: 8 toeren recht en 8 toeren averecht. De toeren recht combineerde ik met het oudroze, de toeren averecht met het blauw. Het verloop van de unicat is nog steeds zichtbaar, ik begon met de donkerste kleur. 


Minder steeds verdeeld over de naald 10 steken in de 25e, 33e, 41e, 49e, 57e, 65e en 73e toer (dus steeds als je net van mohairkleur hebt gewisseld) tot je 80 steken overhoud. Brei dan steeds door, wisselend 8 toeren recht, 8 toeren averecht tot je garen op is. Kant losjes af en werk de draadjes weg. 

Doordat de tricotsteek naar binnenvalt en de av.tricotsteek naar buiten, krijgt de kol een ander kleuraccent. Draai je de kol binnenstebuiten, dan komt de andere kleur meer naar voren. Door de mohair wordt de katoenen unicat-draad heerlijk warm. Makkelijk voor op een shirt binnen, maar ook lekker warm in of over je jas buiten. 

Je vindt alle kleurtjes 6-draads unicat hier en de mohair hier. Vind je het lastig om combinaties te zoeken? Je kunt gerust even mailen en dan maak ik wat foto's van mogelijke combinaties!
6 opmerkingen:

 1. Echt mooi Jeanet. Ik ga Heleens passen bij jou. Zou ook iets voor Debbie zijn, heeft het altijd koud.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoe een simpelpatroon en mooi garen tot iets super moois leid. Kriebelt mohair garen? Anders zou ik een ander soort pluizig garen moeten gebruiken denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De combinatie van katoen en mohair is vooral erg zacht. En je moet iets heel duns hebben anders overheerst het te veel. Maar kriebel is heel persoonlijk.

   Verwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het ideale "corona-kledingstuk" in de klas als de ramen open moeten vanwege "luchten".

   Verwijderen
 4. Dat lijkt me heerlijk dragen! Ik heb ook niet zoveel op met sjaaltjes eigenlijk, maar toch wel snel een koude nek. Het effect van de gekleurde ribbels bij het omkeren vind ik ook heel leuk. Jammer toch dat ik niet echt breien kan, hihi. Maar er zullen vast veel mensen zijn die jouw patroontje gaan gebruiken!

  BeantwoordenVerwijderen