Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

dinsdag 28 april 2015

Musea en zo......!

Misschien ben of kom je een deze dagen wel op vakantie naar Zeeland. De mei-vakantie is een heerlijke tijd om in onze provincie rond te struinen. Op veel mini-campings is het kampeerseizoen weer begonnen en ook de kleinere musea zijn weer (enkele dagen) geopend.

Ons Museum in Arnemuiden is sinds Koningsdag weer open. Dit museum draait geheel op vrijwilligers, en is daarom alleen open op woensdag- en zaterdagmiddag. Voor een klein prijsje krijg je dan wel bijna een privé-rondleiding door het voormalige Stadhuis en het Uusje van Eine tegenover het museum.


(Lees eens het verslag van Lupineke over dit Uusje)

Ook de Streekdracht komt in het museum uitgebreid aan bod, evenals de geschiedenis van Arnemuiden, archeologische vondsten en veel informatie over bijzondere personen uit de geschiedenis. 

Op speciale dagen is er veel streekdracht te zien in Arnemuiden

De Historische Werf heeft ook zijn deuren weer geopend (ook op woensdag- en zaterdagmiddag). A.s. weekend worden de 4-Wervendagen gehouden, met lezingen, demonstraties en uiteraard openstelling van deze oude Werf (die nog steeds gebruikt wordt voor restauratie van schepen). Meer informatie over deze dagen vind je op de website van de Werf.


Bij ons "om de hoek" in Nieuwdorp is nóg een heel interessant museum dat a.s. zaterdag weer open gaat. In het Bevrijdingsmuseum kom je alles te weten over de bevrijding van Zeeland, de Slag om de Schelde.


Dit museum is in het zomerseizoen open van dinsdag t/m  vrijdag (alle info vind je op de website. Het Bevrijdingsmuseum is opgenomen in de Liberation Route Europe.


Een museum dat zeker ook de moeite waard is, is het Historisch Museum de Bevelanden in Goes. Uiteraard wordt de geschiedenis van de voormalige Bevelandse eilanden belicht maar veel aandacht wordt ook gegeven aan verschillende vormen van handwerk. Op dit moment vind je er de wissel-expositie De Combinatie, waar ca 40 merklappen zijn te zien uit het Burgerweeshuis uit Amsterdam - uit de collectie van Berthi Smits. Ook vind je daar een aantal exemplaren uit Berthi's collectie Mangeldoeken (die eerder te zien waren op de Handwerkbeurs).

Vertoef je op Walcheren? Dan moet je beslist eens naar het Polderhuis in Westkapelle. Dit Dijk- en oorlogsmuseum vertelt je o.a. over de bijzondere geschiedenis van Westkapelle, de voortdurende strijd tegen het water en het verhaal van de indunatie van Walcheren in 1944.


Het Polderhuis staat direct onder de zeedijk en je kunt na je bezoek weer lekker uitwaaien op de Wasschappelse Zeediek! (Geloof me, een heerlijke plek - maar je moet tegen een beetje wind kunnen...)

En zo kan ik nog wel een heleboel musea in de buurt opnoemen die allemaal de moeite waard zijn...
De Schotse Huizen in Veere met (tot 26 juni) de expostie Scottish Diaspora Tapestry, het Muzeeum en de Kazematten in Vlissingen, iets verder weg van hier het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk - zo de moeite waard!

Nou, nog eentje dan (ik begrijp best dat jullie ondertussen al aan het boeken zijn...!): Het Zeeuws Museum in de oude Abdij van Middelburg. Naast de geschiedenis van Zeeland, de prachtige wandtapijten en kunst loopt er een meerjarig project Handwerk.
Ik blogde er hier al eens over.


Weet je dat je ook een cursus Walchers-jak naaien kunt volgen in het Zeeuws Museum? Er zijn nog enkele plaatsen vrij! Dit is wel een hele unieke kans om zo'n uniek kledingstuk te leren naaien. Je vind hier alle informatie. Wees er snel bij want vol = vol!


Nou, ik heb mijn rondje "Zeeland-promotie" weer gedaan :-)
(Kan altijd nog eens solliciteren bij de Tourist Shop als het met mijn toko niets meer wordt...)


O ja, ergens in het midden van al deze musea ligt mijn winkeltje. Direct aan de A58, en ook 2 x per uur per trein bereikbaar (loopafstand van het station).........!5 opmerkingen:

 1. Wat leuk, deze zomer gaan we voor het eerst naar zeeland, en we hoidern erg van kleine streekmusea, dus dat komt heel goed uot. Bedankt voor de tips!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat jammer dat we dit jaar niet naar Zeeland komen! Jaren vakantie op Walcheren doorgebracht. Wel een dagje naar Middelburg op visite. Maar wat niet is, komt hopelijk wel weer. Veel van deze musea al bezocht. Leuk dat je ze weer eens onder de aandacht brengt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat heerlijk Zeeland en zoveel moois te zien!! Wil dolgraag de merk en stoplappen zien van Berthi , heb nog een stoppatroon liggen afkomstig van het Historisch Museum..... Bedankt voor de prachtige foto's met schitterende wolkenpartijen...... en dat winkeltje blijft echt wel draaien hoor!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Maar ook het Textielfestival in mijn geboortestad Leiden is een aanrader van 13 t/m 16/5 a.s. bruist deze stad van de creatieve inspiratie. Wol,weven,kantklossen workshops,borduren etc kijk op internet. Aan één dag heb je echt niet genoeg, dus boek een arrangement en een passepartoutkaart voor toegang tot onze schitterende Pieterskerk. Met creatieve groet en veel plezier, Caro

  BeantwoordenVerwijderen
 5. leuk dat je zo trots bent op je woonomgeving, ik hoop je van de zomer eindelijk eens met een bezoekje te vereren, dan kun je meteen zien hoe exotisch ik er uit zie, met vriendelijke groet, Madelon Marpaung

  BeantwoordenVerwijderen