Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

maandag 6 augustus 2012

Bloemetjes granny


Het Afrikaanse-bloemetje in een granny square (Somalia-Granny) blijft een prachtig patroontje. Kijk eens wat een geweldig mooie deken je kunt vinden bij Chris aan de haak.


Geweldig mooi he? Ik blogde eerder over dit patroon, het origineel komt van Nadelspiel.com. Deze Oostenrijkse site is voornamelijk in het Duits, soms in het Engels. Vriendin Jo maakte voor ons de vertaling in het Nederlands, hier komt-ie nog een keer:

Materiaal: katoen (b.v. Catania van Schachenmayr), kleuren wit + 3 naar keuze
haaknaald nr. 3
materiaal verbruik: ca. 10 gram per Granny Square
grootte: een vierkant van 10 – 11 cm lengte

Toer 1: begin met een “magic loop“. Haak daarop 7 vasten en sluit de ring met 1 halve vaste (= 8 steken)

Toer 2: 3 lossen + 1 stokje, 1 losse; in elke vaste van de eerste toer 2 stokjes en 1 losse. Sluit de toer met een halve vaste in de 3. losse van het begin.

Toer 3: een nieuwe kleur tussen twee stokjes-paren vastmaken; 3 lossen + 1 stokje + 2 lossen + 2 stokjes + 1 losse op de zelfde plek. In elke tussenruimte tussen twee stokjes-paren: 2 stokjes + 2 lossen + 2 stokjes + 1 losse. Sluit de toer met 1 halve vaste in de 3. losse van het begin.

Toer 4: ter overbrugging naar de tussenruimte tussen de volgende 2 stokjes-paren 1 losse + 1 halve vaste in de tussenruimte. 3 lossen + 6 stokjes in de tussenruimte, 1 losse. In elke tussenruimte tussen 2 stokjes-paren: 7 stokjes en 1 losse. Sluit de toer met 1 halve vaste in de 3. losse van het begin.

Toer 5: begin met een nieuwe kleur in het midden van een bloemblaadje, 1 losse. In elke steek van elk bloemblaadje 1 vaste. In de inkeping tussen twee bloemblaadjes een vaste dieper insteken: in het stokje van toer 2, waarbij je de draad langer trekt. Sluit de toer met 1 halve vaste in de 1. losse van het begin.

Toer 6: in de inkeping tussen twee bloemblaadjes de draad aanzetten, 2 lossen haken.
In de middelste 5 steken van het bloemblaadje 1 half stokje, 3 vasten, 1 half stokje.
*In de volgende inkeping de hoek haken: 2 dubbele stokjes + 2 lossen + 2 dubbele stokjes. Dan in het volgende bloemblaadje weer 1 half stokje, 3 vasten, 1 half stokje. In de volgende inkeping 1 half stokje, op het volgende bloemblaadje weer 1 half stokje, 3 vasten, 1 half stokje* Herhaal van * tot *. Sluit de toer met 1 halve vaste in de 2. losse van het begin.

Toer 7: 2 lossen haken. In elke steek 1 half stokje, in de hoeken 2 halve stokjes + 2 lossen + 2 halve stokjes. Sluit de toer met 1 halve vaste in de 2. losse van het begin.

Er is een Engelstalig filmpje van dit patroon gemaakt. Erg handig als je het naast het geschreven patroontje houdt! 

De eerste keer hield ik het geschreven patroontje bij de hand, you-tube filmpje aan en haken maar! O, wat is internet toch handig ! :-)


Dit kussen komt van Helens site, prachtig met alleen blauwtinten!
5 opmerkingen:

 1. Hoi Jeanet,

  Allereerst complimenten voor je blog, en hartstikke bedankt dat je er dit patroontje van de afrikaanse bloem op hebt gezet. En nu sta ik ook nog eens op je blog in de spotlights, super!!
  Grtz,
  Chris

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze is zo mooi, wil er ook gauw aan beginnen!
  Bedankt voor het delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het blijft een prachtig motiefje!
  Het kussen is blauwwit doet het trouwens ook goed.
  Mooi zeg!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 4. OOh!!! dit is iets voor op mijn lijstje. Ik zoek naar allerlei leuke granny's. Dit is echt een prachtige...
  Op het lijstje staat namelijk een grote deken met allerlei granny's.

  BeantwoordenVerwijderen