Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

maandag 9 juli 2012

De Werf

In Arnemuiden kun je een stukje oude Maritieme historie terugvinden op de Historische Scheepswerf C.A. Meerman.

Van de website van de Werf:
De geschiedenis van de plaats Arnemuiden is verweven met het water. Eeuwenlang was de haven van onmetelijk waarde voor haar inwoners. Toen, na de middeleeuwen, het diepe, doorgaande water van de rede van Arnemuiden verzandde en te ondiep werd voor de grote koopvaardijschepen, legde de bevolking zich noodgedwongen toe op de visserij. Juist als visserplaats is Arnemuiden bekend geworden.

De behoefte aan een werf
Dankzij de visserij ontstond de behoefte aan de gelegenheid tot nieuwbouw en reparatie van de visserschepen. Zodoende kreeg Pieter Boers uit Sliedrecht in 1763 een vergunning voor de oprichting van een scheepstimmerwerf met sleehelling van het stadsbestuur van Arnemuiden. 




Familiebedrijf
Boers verkoopt zijn bedrijf in 1766 aan Gillis Fafa uit Schiedam. Nadat de werf verschillende keren van eigenaar verwisseld, koopt Jacobus Meerman in november 1786 de scheepswerf met loods, kanthelling en gereedschappen. Vanaf dat moment is het een familiebedrijf: tot eind 2003 blijft de scheepswerf in handen van nazaten van Jacobus Meerman.

Uitbreiding
Door de jaren heen groeit de werf uit tot een flink bedrijf. Zo krijgt Meerman in 1805 toestemming een loods achter de werf te bouwen voor de berging van hout. Meerman mag in 1811 een tweede helling aanleggen. Nieuwe uitbreidingen volgen: een houten werkloods en nog een helling worden gebouwd. Uiteindelijk beschikt de werf over drie hellingen waar meerdere gebouwen en werkplaatsen omheen staan.

Het visserschip van de Zeeuwse delta was de hoogaars. Over een tijdspanne van twee en een halve eeuw zijn er op deze werf zo’n tweehonderd hoogaarzen van de helling het water in gegleden.

Restauratie

In de herfst van 2004 wordt een aanvang gemaakt met de restauratie: het leeghalen van de oude loodsen. Veel historische gereedschappen komen te voorschijn. De lege loodsen worden zorgvuldig opgemeten en gefotografeerd voor dat ze ontmanteld worden. Nauwkeurig worden ze opnieuw opgebouwd met, zo veel mogelijk, de oorspronkelijke materialen. Ook het terrein wordt, na sanering, geheel opgeknapt. De wagenhelling wordt weer gangbaar gemaakt en het brandkot opgeknapt. De mastbok wordt vernieuwd. Het “grote” werk wordt gedaan door een in restauraties gespecialiseerde aannemer. Ander werk, de mastbok, bijvoorbeeld, wordt aangepakt door vrijwilligers van de Stichting Behoud Hoogaars (SBH).




In 2007 werd de Werf feestelijk geopend door Mevr. Karla Peijs en dit weekend wordt het eerste lustrum gevierd! Vrijdag en zaterdag (13 en 14 juli) a.s. zijn er allerlei festiviteiten op de Werf:


Op 13 en 14 juli komen een aantal schepen, waaronder hoogaarzen die op de werf Meerman zijn ge- of verbouwd voor de wal liggen. Op zaterdag 12.00 uur vindt de tewaterlating van de hoogaars ARM 17 vanaf de helling plaats.
Op het terrein zijn er demonstraties van maritieme ambachten zoals touwslagerij, breeuwen, netten boeten, kuiperij. Zaterdag wordt dit uitgebreid met culinaire activiteiten als vissoep maken, paling roken, visbakken en garnalen pellen.
Er zijn optredens van Winnie Haarhuis (singer-songwriter) en Jaap Marijs (zeemansliederen). Ook kan men genieten van verteltheater.
Tevens is eer een veiling waarvoor bezoekers maritieme zaken in kunnen brengen. Een deel van de opbrengst is bestemd voor de werf.
De feestelijkheden vinden mede plaats in het kader : JAAR VAN HET WATER IN ZEELAND

In de namiddag van 14 juli vertrekken de schepen voor een rondje Oosterschelde, georganiseerd door de Historische Scheepswerf C.A. Meerman. Zij varen naar Veere, Yerseke, met bezoek aan museum en oesterputten en gaan dan door naar Bruinisse en het museum Brusea. De tocht eindigt in Zierikzee.
Tijden maritieme markt: 13 juli 13.00 - 17.00 uur en 14 juli 11.00 - 17.00 uur
Toegang gratis!!



Met andere woorden: weer reden genoeg om een keertje naar Arnemuiden te komen, uiteraard is op zaterdagmiddag ook het Museum in de Langstraat geopend. En allebei op loopafstand van ons winkeltje!

Om maar in de Maritieme sferen te blijven:


Dit kruippakje is gebreid in Bretonse streep, een soort visserstruitje voor babies :-)
Je kunt het patroontje hier vinden en het mutsje vind je hier. Wie weet tot vrijdag of zaterdag!

2 opmerkingen:

  1. Hallo Jeanet, wat een gezellig blog zeg! Ik woon sinds een aantal jaren niet meer in Nederland, en als de heimwee even toeslaat is zo'n vleug Zeeland echt de beste remedie! Ik stuur je bij deze een klein beetje van de hitte die we hier in Istanbul hebben op, en ga dan langzaam aan je hele archief lezen! Hartelijke groeten, Marleen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat in interessant stuk geschiedenis! Het klinkt wel heel aanlokkelijk om nog een keer de reis naar Zeeland te ondernemen...

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen