Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet.

woensdag 28 augustus 2019

Begin van het einde.....


In de afgelopen jaren heb ik jullie regelmatig deze prachtige stoffen laten zien. Voor mij is het Zeeuws Schortenbont onlosmakelijk verbonden met oma's en oud-tantes die allemaal in onze klederdracht liepen. Toen ik jong was dacht ik dat álle oma's op de wereld schorten hadden met daaronder diepe zakken gevuld met zakdoeken met eau de cologne (Boldoot of 4711) en pepermuntjes. Het bleek niet waar te zijn... De klederdracht wordt hier nog maar door een handjevol vrouwen gedragen en er komt natuurlijk niemand meer bij. Met regelmaat draag ik nog deze dracht bij bijzondere gelegenheden, maar na zo'n dag weet ik ook weer precies waarom ik het niet elke dag aantrek...

Enkele weken geleden kreeg ik in de winkel een oude Ariadne uit 1975. Ik kreeg 'm omdat er iets over visserstruimotieven in stond.


Véél interessanter waren de artikelen over stofjes! Want eindelijk had ik een afbeelding van de gekleurde schortenbont-motiefjes waar iedereen het over had, maar waar zelden een stukje van bewaard is gebleven! (Mocht je een lapje hebben en doe je er niets mee, ik hou me aanbevolen!)

In de jaren '70 was folklore helemaal hip! De bekende stofjes werden destijds niet alleen geweven in zwart/wit voor de klederdracht maar ook in kleur! Van de gekleurde stofjes werden overgooiertjes, rokjes en jurkjes gemaakt. Of quilts en patchwork. Omdat het een door-geweven stof was, konden zowel de voor- en achterzijde worden gebruikt.
In die tijd waren klederdrachtpoppen ook razend populair. Mijn oma maakte deze en ik moest na schooltijd naar Jantje-van-Alles in Middelburg om een aantal "kale" poppen. Jantje-van-Alles was een soort Malle-Pietje-winkel-maar-dan-anders 😉. 


Oma verknipte oude mutsen en schorten en kleedde daarmee de poppen aan. Het was de tijd dat hier in Arnemuiden nog veel vrouwen in klederdracht liepen en met regelmaat werd er stof gekocht voor een nieuwe schort. 


Maar alles gaat voorbij en veel traditionele stoffen worden ondertussen niet meer gemaakt. Ons Zeeuwse schortenbont mocht zich echter nog verheugen op veel belangstelling, de stof werd gebruikt voor allerlei freubelwerk met een Zeeuws tintje. Tot op heden is de stof nog verkrijgbaar maar helaas lijkt het er toch op dat ook daar een einde aan komt. De fabrikant maakt het niet meer en waarschijnlijk is het voor nieuwe wevers niet meer interessant om het te maken.

Een aantal motieven is al niet meer te bestellen en ook de rode stofjes lijken niet meer terug te komen. En hoe lang het dan duurt dat alles verdwijnt?

Op dit moment heb ik alle beschikbare motieven nog in de winkel en in de webshop. We hebben nog best wat voorraad maar ik durf er mijn hand niet meer voor in het vuur te steken hoe lang dat nog zal zijn... jammer, jammer....


5 opmerkingen:

 1. DagJeanet wat een nostalgie. Deze Ariadne heb ik ook gehad. De trui heb ik toen voor mijn man en zoon gebreid.
  En van het zwart witte schortenbont een broekje voor zoonlief z'n 1e verjaardag. In die jaren voor mijzelf ook gebruikt. Dat is wel 45 jaar geleden. Leuk hoor!
  Groet Wytske

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, dat is zo jammer! En die ariadne is vast ook door mijn handen gegaan ooit!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. O zo jammer. Heb nog heel veel klederdrachtpoppen, waaronder veel Zeeuwse. Had ook ern rok van Zeeuws schortenbont. Nog restjes over, had hem verknipt om een tas te voeren!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtige foto's in deze blogpost!
  Jammer dat de stoffen niet meer geweven worden.
  De huisjes-quilt ... moooooi!

  BeantwoordenVerwijderen