Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

woensdag 6 maart 2019

Pieternella

Vorige week schreef Stefanie een leuk stuk op het blog van Tante Zoet over het vernoemen naar grootouders, iets wat nog steeds behoorlijk actueel is in Zeeland. Het was blijkbaar erg herkenbaar want het leverde nogal wat leuke reacties op. Natúúrlijk ben ik ook vernoemd naar mijn opoe Janneke. De patroontjes die we vinden in het oude Zeeuwse handwerk krijgen dan ook een naam van de draagster of maakster.

Wat wel duidelijk is: het stíkt in de provincie van de Pieternella's! (Yep, mijn moeder ook)
Tegenwoordig zijn het geen Pietjes meer maar Nellen, Nellekes, Nella's en nog -tig andere varianten!

Natuurlijk hebben we ook een doekje Pieternella:


Het is een heel fijn gebreid doekje. Je kunt het losse patroon hier kopen en ook hier geldt weer dat je het patroon gratis krijgt ins onze winkel bij aankoop van het benodigde garen.

Ook van dit patroon is weer een hippe, grote versie gemaakt, een pláátje! Het losse patroon koop je hier.



Om even de verhoudingen weer te geven van het originele doekje en de moderne omslagdoek:


Deze royale doek is gebreid met LangYarns Earth. Ik wou dat ik je kon laten voelen hoe heerlijk zacht en comfortabel dit aanvoelt! 
(Steeds meer ben ik er van overtuigd dat ik van elk soort garen een voorbeeld wil maken. Als je de bolletjes in het vak ziet liggen, denk je "mwah" - en als je de doek ziet en voelt ben je helemaal óm!)
Deze omslagdoek kan straks op koele zomeravonden nog prima van pas komen!


Voor deze omslagdoek Pieternella maakten we pakketten in onze webshop. (je krijgt het patroon er dan gratis bij). Voor het kleine doekje komen de pakketjes binnenkort, ik wacht op een nieuwe lading garen hiervoor)


Tevens ben ik me bewust van het feit dat een webshop zooooooo zijn beperkingen heeft. De omslagdoek zou van zoveel soorten breigarens gebreid kunnen worden, de mogelijkheden zijn eindeloos (en de webshop zo beperkt).  Mocht je in de buurt wonen, dan raad ik je aan om eens langs te komen, voelen, aaien, uitzoeken, vergelijken en passen - het kan alleen in een stenen winkel!

Beide Pieternella's liggen bij ons in de winkel - en met een beetje geluk kom je mijn moeder ook nog tegen 😉!



3 opmerkingen:

  1. Alles belle ed, hier hoor je veel Lyn aan het eind. Anne-lyn, eva-lyn, hannne-lyn, Rosa-Lyn Ed. Grappig

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Pieternella..... nee mijn oma van Goeree Overflakkee (Ooltgensplaat) heette toch echt Pietertje! Mijn moeder verliet het eiland en trok naar Noord Holland. Toen mijn vader me daar aan ging geven bij de burgelijkestand kreeg hij te horen dat zijn kersverse dochter het hem later kwalijk zou nemen dat zij Pietertje werd genoemd. De man kreeg geen gelijk ik ben trots op mijn naam. Ook al wordt ik in het dagelijks leven Petra genoemd.
    Ik smul van je website en vind het jammer dat ik zo ver weg woon. Jammer is ook dat er over de Zeeuwse kostuum historie zoveel meer is te vinden dan over die van Goeree Overflakkee. Die valt een beetje buiten de boot helaas.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ALs ik zo kijk naar het originele doekje dan vraag ik me toch af hoe de dames zich vroeger warm hielden. Deze is toch eigenlijk meer voor de sier dan voor comfort denk ik zo maar. Anders waren het toch wel bikkels de dames van weleer.

    BeantwoordenVerwijderen