Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

zaterdag 29 juli 2017

Keukenprinses

Het gebeurt me de laatste maanden steeds vaker: ik begin de dag met zoveel plannen, voornemens, ideeën maar er komt zo weinig van terecht. Lijsten vol met moet- en wil-ik-doen-dingen maak ik. Het begint al met vroeg opstaan. Daar komt een beetje de klad in nu de vroege schooltijden eventjes geen dwingende stokken achter de deur meer zijn. Tussen 8 en 9 verricht ik nog de noodzakelijke karweitjes en boodschappen en dan gaat de winkelseur open. Hoewel de eerste klant misschien pas om 11 uur komt, kan ik toch niet meer weg, niet meer naar buiten of in de tuin. Daar gaat mijn lijstje...
Na het werk komt het koken, huishouden, kinderen, boodschappen (komt natuurlijk niet alleen voor mijn rekening, Ali is bijv. een goede kok!), oogst verwerken van de moestuin en soms is het vlammetje dan 's avonds aardig uit. Maar ik mag graag wat kokkerellen en gisterenavond besloot ik dat de laatste kersen prima verwerkt konden worden in een kersen-clafoutis. Dit klassieke Franse desert had ik nog nooit gemaakt en de plaatjes op het internet zagen er aanlokkelijk uit.
Hup, actie! Schort aan, daar gaan we...

(dit beloofde het internet....)

Ik zocht op internet een recept (heel veel recepten te vinden, allemaal net wat anders - alleen de kersen zijn gemeenschappelijk), ontpitte de kersen (alweer die paarse handen, ondanks de handige ontpitter) en volgde de aanwijzingen op. 
Na een uur in de oven was het klaar........ ik weet niet hoor, het mooi gevulde baksel stortte voor mijn ogen in (maar dat hoort, naar het schijnt). Op een of andere manier ziet mijn Clafoutis er uit als een geblakerd mijnenveld.....


Honende reacties van mijn kinderen waren mijn deel. De oudste wou niet eens proeven, Ali mompelde iets van "net mijn tanden gepoetst" en dochterlief sneed nog optimistisch een stukje af. Het commentaar was eerlijk: proefde naar ongare pannenkoek, met kersen - dat dan weer wel. Misschien camoufleren de Fransen hun Clafoutis niet voor niets met veel poedersuiker.


Nader onderzoek op YouTube bewees dat ik toch niet veel verkeerd had gedaan - het is meer pudding dan cake (minuut 9.00), maar ik heb mijn huisgenoten nog niet kunnen overtuigen van mijn talenten......

 

Er staan nog pruimen in de koelkast, iemand suggesties?





14 opmerkingen:

  1. Oh wat heerlijk. Dit soort dingen heb ik nu ook. Je zou mijn poging tot tarte tatin eens moeten zien. Maar jouw eierkoeken zijn super! Dat recept lukt zelfs mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hahahaha, die kersenclafoutis wil ik ook al heel lang graag maken, je eerste foto was zo veelbelovend dat ik even echt dacht, daar komt HET ultieme recept, nee dus, ik eet de kersen zo wel op, en pruimen? ik volg je Jeanet

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Misschien een keer geen lijstje en/of plannen maken. Dat werkt veel rustiger en niet de frustratie van het niet afwerken ervan.
    Geniet van je weekend en het idee van een heerlijke pruimenvlaai

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ach Jeanet, je hebt zoveel kwaliteiten. Wij zetten pruimen op alkohol, inprikken met een scherp mes of vork op verschillende plekken en dan op vodka bv , kaneelstokje rbij, wat suiker een paar maanden laten staan en opeten als het goed koud is buiten, heerlijk. En makkelijk, kan niet mislukken......

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oooh clafoutis van Julia Child... er is niets beters!! Ik pluk een hoop bramen op het moment (gewoon legaal en laat genoeg voor de vogels over) en heb er een fijne cheesecake mee gemaakt. Mmm.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Toch is de kersenclafoutis erg lekker hoor, in mijn op een na laatste blogje heb ik er ook een gemaakt. Er zijn erg veel recepten van en het is even uitproberen, warm is het het lekkerst.
    In kookboeken ziet het er altijd veel mooier uit dan bij je eige thuis, haha!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Haha. Daar schijn je heerlijke pruimentaart van te kunnen maken. Helaas heb ik recept om je verder te helpen. Dan gewoon zo opeten is mijn advies.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Kersenclafoutis, heb ik ook eens geprobeerd 40 jaar geleden, daarna noooooooit meer. De kersen staan nu op inmaakbrandewijn met kruiden en suiker en met Kerst zijn ze allemaal voor mij. Bakken doe ik regelmatig. Probeer eens blauwe bessen ricotta cake. Staat op internet, is een makkelijk recept en het ziet er geweldig uit. Groetjes en een fijne zondag.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Nou ik vind jou Clafoutis er ook heel lekker uitziet hoor, voor mooie voedselfoto's worden heel veel trucjes uitgehaald. Dus dat resultaat als op het plaatje kun je moeilijk bereiken.
    Fijn weekend groet El

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ook ik probeer wel eens een recept. Als het niet zo mooi wordt als beloofd, zijn mijn huisgenoten nog wel enthousiast. Dan mogen ze een groter stuk...
    Van pruimen heb ik wel eens een pruimentaart gemaakt volgens appeltaart recept.
    Wat ook lekker is, de bodem van appeltaartdeeg, dan de pruimen er over, daar meng ik een paar lepels custard door vanwege het vocht, en daar over een cake beslag. Erg lekker.
    Groetjes Frea

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Een pruimen- kruimeltaart. Gewoon maken net als appel- kruimeltaart, maar dan met pruimen. Is echt heerlijk!!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik heb de video eens bekeken, maar ten eerste is de temperatuur te hoog, te weinig bloem en teveel boter.

    Zo maak ik hem al jaren en het is inderdaad geen cake, maar soort gebakken pudding!

    CLAFOUTIS.

    Hier dan weer even een Franse klassieker; normaal gesproken gemaakt met kersen.
    Maar met ieder andere vrucht, bijvoorbeeld voorradig in eigen tuin, smaakt hij ook heerlijk.
    Ik gebruik altijd het onderstaande recept en zie dat maar als een soort "light" uitvoering. Hij smaakt prima zo en scheelt een hoop calorieën!

    Ingrediënten:

    -verse kersen ontpitten of pot kersen op siroop,(uit laten lekken).
    - 100 gr. bloem.
    - 100 gr suiker (ik neem altijd 60 gr!)
    - 3 eieren.
    - 25 cl melk.
    - 1 theelepel bakpoeder.
    - beetje zout.
    - boter om de vorm in te vetten.

    Verwarm de oven voor op 180 graden
    -Meng het gezeefde bloem met de suiker, beetje zout, bakpoeder en voeg vervolgens de losgeklopte eieren toe.
    -Maak de melk een beetje warm en voeg dit toe en blijf roeren voor een mooi glad beslag.
    -Vet de vorm in en leg de kersen in de vorm, giet voorzichtig het beslag over de kersen en zet de clafoutis 35 minuten in het midden van de oven op het rooster.

    Erg lekker om hem lauw te eten als dessert met kersensaus en koud bij de thee, als er nog iets over is....

    Groetjes Sylvia.






    BeantwoordenVerwijderen