Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

woensdag 18 januari 2017

Amore

Ik ben verliefd 😍
Natuurlijk op "mijn George Clooney" maar dat wisten jullie al.
Maar nu ook een beetje op een bolletje wol met de naam Amore, kan niet beter!
Vandaag kwamen een paar dozen binnen met dit garen en ik was vanmorgen druk bezig om een plekje te vinden voor deze bolletjes. Amore mag namelijk wel een plekje vooraan want het is een bolletje met een verhaal...... heb je even?

Amore
Het garen Amore  is gemaakt van materiaal dat afkomstig is van kleding van goede kwaliteit die niet meer wordt gedragen en van restmaterialen van nieuw geproduceerde kleding. De kleren en productieresten worden speciaal geselecteerd en in de fabriek verwerkt.
Dankzij het behandelingsproces en de keuze van de materialen ontstaat er een mooie samenstelling van vezels welke een hoog percentage merino wol bevat.


Amore: is het garen dat respect heeft voor het milieu
Amore: is het garen dat wel duizend verhalen vertelt van over de gehele wereld
Amore: is het creatieve hergebruik van materialen
Amore: is het garen met een goed gevoel
Amore: is het garen met historie
Amore: is het garen dat gemaakt is in een fabriek met kennis van zaken
Amore: is het garen dat oog heeft voor de geschiedenis van het materiaal en respect heeft voor diegenen die het hebben gedragen
                             
Wat is Amore?
Het garen is een combinatie van gebruikte kleding en restanten van overgebleven materialen van nieuw geproduceerde kleding. Deze restmaterialen worden op kleur en kwaliteit gesorteerd. Vaak moeten ritsen en knopen handmatig worden verwijderd. Dit vergt geduld en inzet van de productiemedewerkers. Hierna worden de materialen in kleine stukjes versnipperdwaarna het in de kaardmachine gaat en verder wordt verwerkt tot een draad. Het resultaat is een garen dat zich onderscheidt van elk ander garen.
Het recyclen van materiaal was in de laatste 100 jaar een belangrijke factor voor de groei van de fabriek en het gebied rondom Prato. De techniek van het recycling proces is fantastisch om te zien. Recyclen is goed voor het milieu. Het gebruik van de kennis en vaardigheden van de mensen in de productie is hierbij essentieel.
Het gebruik van gerecyclede wol heeft de laatste jaren weinig aandacht gehadten eerste door de ontdekking van nieuwe materialen en de groeiende vraag naar luxe garen en ten tweede door de groeiende economie en de wens van de consument.
Het proces van het recyclen van materialen tot garens heeft geleid tot meer creativiteit. Hierdoor zijn garens ontstaan die net even anders zijn als anders met als resultaat unieke creaties van mooie kwaliteit. 


… en niet alleen de geschiedenis van Italië maar ook die van heel Europa eindigt in Prato.
In de vervlogen tijden hebben de inwoners van Prato zich verder ontwikkelt in hun vakmanschap, het hergebruiken van materialen, en werden zo de beste van de wereld. In Prato kwam in de oude lompen de Spaanse glory en de heerschappij van Charles V in Europa tot een einde. Vele jaren lang hebben de mensen uit Prato materialen geweven tot en kledingstukken genaaid uit materialen van Marengo, Austerlisz, Waterloo, de vlaggen van het grote Armenië, de uniformen van Murat, de mooie getailleerde jurken van de heilige Alliantie. En waar denk dat al die grijsgroene uniformen van de gevallen soldaten van Carso en Piave gebleven zijn? En van die soldaten die zijn gestorven bij El-Alamein? Alles kwam terecht op de grote hoop lompen van Prato. In Prato, waar alles eindigt en weer opnieuw begint.

borgo de pazzi filatura 1024x7681

Dáár word ik vrolijk van, zo'n bolletje! Dus zocht ik de eerste kleurtjes uit (het worden er vanzelf meer) en legde ze liefdevol in de kast. Wow, lekker zacht is dat garen.

Allereerst heb ik de Amore 160. Yep, 160 meter op een bolletje van 50 gram. 
Samenstelling van het bolletje is 70% wol, 25% polyamide, 2% viscose, 2% acryl en 1% polyesther.
€ 3,95 per bolletje van 50 gram.


Dit zijn de kleurtjes die nu in de winkel liggen. De bovenste rij: zwart t/m ecru, de middelste rij: brandweerrood, donkerblauw, jeans- en lichtblauw. De onderste rij: zachtroze en mint. (in het echt zijn de kleuren mooier!)

En heb je deze trui al gezien? Hij kreeg de naam Winter Mon Amour.


De trui is van boven naar beneden gebreid en heeft hele mooie details.



De trui (maat M/L) is gebreid van 7 bollen Amore 160. Je kunt het Engelse patroon gratis krijgen via Ravelry of bij aankoop van garen.

Deze Amore is ook verkrijgbaar in een lengte van 350 meter op een bol. Deze lengte maakt het erg geschikt voor kant-achtige breisels of voor haakwerk. De samenstelling is identiek als het dikkere zusje en ook de prijs is € 3,95

Deze kleuren heb ik van de Amore 350:

  
 


Ook van deze dikte werd een prachtige trui gemaakt, Caramelle Mon Amour:
Voor deze trui heb je maar 5 bollen nodig. Het Nederlandse patroontje krijg je bij aankoop van het garen.



Ziezo, en nu weer met beide benen op de grond!
Er moet nog afgewassen worden..... 😉.

5 opmerkingen:

  1. prachtige garens....kleuren zijn ook heel bijzonder...een bolletje om terecht verliefd op te worden

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een mooie wolletjes en wat inspirerend dat het volledig gerecycled garen is.
    Ik wil graag de Amore 350 proberen! Ik stuur je een mailtje Jeanet!
    Liefs, Nelleke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een prachtig garen !
    Welke naald dikte wordt hiervoor gebruikt ?
    ( Dit ter indicatie hoe dik het garen is )
    Groetjes,
    Clazien.

    BeantwoordenVerwijderen