Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

donderdag 13 november 2014

Streepjes en stresssss...?

In de zomer liet ik jullie het begin van de streepjes al eens zien, het is ook al een tijdje af maar nog niet over geblogd:


Vorig jaar liet ik de kolletjes al eens voorbijkomen, en ik wou zo graag wat maken van de Noro Silk Garden die in de winkel ligt. Wat een feestje om mee te breien. Dit garen heeft weinig nodig, gewoon simpel tricotsteek is prachtig, want de kleuren en de structuur van het garen zijn al genoeg!


Het kolletje werd geinspireerd door dit idee van Ravelry. Ik zette 40 steken op met naalden 5 mm. Ik gebruikte de tijdelijke gehaakte opzet, een mooie manier om straks weer af te hechten zonder dikke naad. Je vind een heel duidelijk filmpje hier.

Ik nam 3 x 50 gram (1 x kleur 341, 2 x kleur 366) en breide om en om streepjes van 2 en 4 naalden.


Op de heengaande naald breide ik de 2e en 3e steek samen, en bij de voorlaatste steek op de naald meerderde ik een steek. Terug alle steken averecht. Je maakt dan een "scheve" sjaal, het effect van de streepjes wordt speelser en je hebt minder last van het omkrullen!


Er zitten zoveel kleuren in de bollen Noro, dat je altijd wel een contrastkleur hebt. Soms wisselde ik de streepjes volgorde om als een bolletje te snel opging. 


Toen de bolletjes helemaal opgebreid waren maakte ik het einde onzichtbaar vast aan het begin met de Kitchener steek (De gehaakte draad van het begin uithalen en alle opzetsteken weer op een naald zetten). Je vind hier een Nederlandse uitleg, maar ook google op "Kitchener Stitch" levert heel veel informatie en handige filmpjes op. Een aanrader om je daar even in te verdiepen!

En dit werd 'm dan!


En even omgedraaid...


Ik heb het breiwerk geblockt voor ik de uiteinden aan elkaar maasde. Daardoor werd de sjaal aanmerkelijk ruimer en nu kan ik 'm ook 3 x rond mijn nek. De volgende keer zou ik i.p.v. 40 waarschijnlijk 50 steken opzetten!
Een heel klein beetje krult het toch, dus als je dat wilt voorkomen moet je af en toe een ribbel ertussen breien.

Noro Silk Garden is een prachtig materiaal. De bolletjes zijn 50 gram/100 meter. Samenstelling 45% zijde, 45 % kid mohair, 10 % lamswol. € 11,95 per bol.


Dit zijn de kleurtjes die nu op voorraad zijn:

kleur 341      en        366


 Kleur 403      en       395

**************

Dát waren de streepjes........ en nu de stress :-)
Bedenk dat hier zaterdag zo'n 16 mensen een workshop gaan volgen... dan moet er echt nog wel wat gebeuren. En er komen 's middags nog véél meer mensen!


En deze tafel is ook nog niet helemaal zoals ik 'm hebben wil...


Oké, aan de slag dus!





13 opmerkingen:

  1. Wat is hij prachtig! Wat is Noro toch een geweldig garen!
    Heel veel plezier zaterdag, probeer toch vooral te genieten. Ik kom niet, wij gaan de goedheiligman begroeten hier in het dorp!
    Groetjes Monique

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jammer dat ik je niet zie zaterdag! Maar ik snap wel dat de grote, kleine en heiligman voorrang hebben :-)

      Verwijderen
    2. Jammer dat je niet kan! Maar in het voorjaar doen we het dunnetjes nog eens over.... :-)

      Verwijderen
  2. Ik had hem al eerder bij je bewonderd, hij is niet alleen heeeeeeel erg mooi maar ook zo geweldig qua materiaal! Ben dan ook dol op Noro ;) Succes hoor voor zaterdag!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Frisse vrolijke sjaal. Ik ga de streep zeker proberen.
    succes zaterdag

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat is hij mooi Jeanet en wat een handige tips strooi je zo even uit je mouw!! Noro is toch echt garen om verliefd op te zijn. Zulke mooie kleuren en het voelt en draagt heerlijk!! Ik denk zo dat jij je col ook wel veel draagt :-).
    Succes met je voorbereidingen. Ik zal je werk zaterdag uitgebreid bewonderen!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een leuke kol, ook in mijn la lagen nog een paar bollen Noro om uit te proberen.
    Veel werk ik met een restgaren wat ik dan brei. Nu heb ik het met de haaknaald gedaan, werkt veel sneller. Gelijk begonnen en nu heb ik 4 strepen klaar.

    Nu heb ik pas de tweede S gezien. O, wat is dit herkenbaar. Wens je heel veel sterkte. Waar moet je alles weer zo gauw laten.
    Ik bega de fout als de tafel in de leskamer leeg moet om alles in een vouwkrat of doos te doen. Je wil niet weten hoeveel kratten hier staat, die geregeld uitgepakt worden als ik wat nodig heb.
    Goed dat je zo iets laat zien, morgenvroeg ga ik opruimen en blijven de streepjes nog maar even liggen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, die kratten..... :-)
      Maar dat probleem lossen we maandag dan weer op!
      Groeten,
      Jeanet

      Verwijderen
  6. Prachtige kleuren en heel veel succes zaterdag. Groetjes Wilma

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het was allemaal netjes opgeruimd hoor! En veel plaats hebben we niet nodig om te breien! Bedankt voor de gastvrijheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb nog een vraag over deze col. Hoe gebruik je de bolletjes? Brei je steeds met één bol of werkt het anders? Alvast bedankt voor het antwoord! Inge

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je breit met 2 bollen, lees de beschrijvinf hierboven nog maar eens!
      Groeten,
      Jeanet

      Verwijderen