Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

woensdag 5 februari 2020

Truien bij de Vleet

Het is al bijna 5 jaar geleden dat het boek Truien bij de Vleet (Anja Geldof en Stefanie Huibregtse) verscheen. Verschillende tentoonstellingen en lezingen, een PZC publieksprijs, een 2e druk en heel veel gebreide truien en dekens waren het gevolg. Het boek is al enige tijd helemaal uitverkocht en een 3e papieren druk is een kostbare aangelegenheid. Toch bleef de vraag naar het boek wel steeds komen en het is dan ook ontzettend fijn dat deze week een digitale versie van het boek beschikbaar is!


Je kunt het boek hier bestellen. 

"De auteurs van het boek Truien bij de vleet, Zeeuwse visserstruien in verhalen en patronen besluiten tot op de bodem uit te zoeken hoe het zit met het ontstaan van Zeeuwse Visserstruien. Het verhaal begint met een ontmoeting aan de keukentafel van een buurvrouw. Dit levert meteen de eerste originele visserstrui op. De zoektocht die hierop volgt, voert langs alle (voormalige) vissersplaatsen van Zeeland, met uitstapjes naar Schotland en Engeland. 

Krakende trappen leiden naar snikhete zolders van de vele streekmusea die worden bezocht. Vitrines worden opengeschroefd en de opgediepte foto's van vissers in hun truien worden minutieus met een loep onderzocht. Als het patroon van de trui zich niet meteen prijsgeeft, breien de onderzoeksters net zolang tot ze het hebben ontrafeld. Ze duiken in de geschiedenis van de vissersfamilies en spreken met de mannen en vrouwen die de tijd van dit handgebreide werkgoed nog hebben meegemaakt. 

Dit boek geeft een beschrijving van de zoektocht, afgewisseld met informatie over de Zeeuwse visserij in de jaren 1880 tot 1955. Het vaak harde bestaan van de vissers en hun families wordt letterlijk hoorbaar in de citaten van de ooggetuigen. Het resultaat van dit meerjarige onderzoek zijn vijfentwintig truien die met behulp van de patroonbeschrijvingen aan het eind van het boek nagebreid kunnen worden. Want naast een zoektocht naar dit bijna vergeten Zeeuws-cultureel erfgoed, is dit ook nog 'gewoon' een breiboek, waarmee de breister, van beginnend tot ervaren, deze prachtige patronen weer tot leven kan wekken."





Het boek is dus méér dan alleen een patronenboek. Om de digitale verschijning van het boek te vieren is er een leuke actie: zes mensen die het boek aankopen ontvangen een patroon naar keuze uit de webshop. De bestelnummers 1, 5, 10, 15, 20 en 25 van het E-boek Truien bij de Vleet krijgen een patroon. De auteurs nemen via e-mail contact op met de winnaars voor de 'prijsuitreiking'. Deze actie loopt tot en met 1 april.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten