Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

vrijdag 23 oktober 2020

Labedissen Prina

Voor wie ons een beetje volgt is het woord "labedissen" al bekend. Deze wollen armwarmers kwamen goed van pas in de Zeeuwse klederdrachten die vaak korte mouwtjes hadden. Je kunt alles over labedissen ook nog eens nalezen op het blog van Tante Zoet. In het museum in Arnemuiden liggen verschillende exemplaren in de kast. Het zijn op maat gemaakte "kokertjes" - gehaakt of gebreid of allebei - die vaak met een vetertje of touwtje aan de bovenarmen werden geknoopt. 


De labedissen gaven wat extra warmte en bescherming bijv. op het schor bij het snijden van de zeekraal of bij het leuren van de vis.


Net als bij de avonddoekjes waren er nogal wat varianten. Sommige bedoeld voor het dagelijkse werk en andere voor "mooi".
In de serie patronen van Tante Zoet is nu een nieuw patroon uitgebracht: Labedissen Prima
Je kunt hier er alles over teruglezen.


Het patroon Prina is beschreven in 3 maten, (boven-)armen willen nogal eens verschillend zijn (ik ga voor maatje L 😉, hoor) maar alles hangt of staat met je hand van breien en haken (dus meten is weten)!
Deze labedissen hebben een kantachtige structuur: het boordje is gebreid, de rest is gehaakt.



Hoewel de meeste labedissen vroeger zwart waren, zijn ze nu uiteraard ook prachtig in een kleurtje!
Deze zijn gemaakt van het superzachte Lamana Piura Arte (100 % alpaca) - 2 strengetjes heb je nodig.


Je kunt het garen hier bestellen, als je bij de opmerkingen "Labedissen Prina" schrijft, krijg je het patroontje er gratis bij.
Wil je alleen het patroon bestellen? Dat kan hier.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten