Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

zaterdag 22 augustus 2020

Sock Blanks - sokkenlapjes

Nou, daar zijn ze dan! De Sokkenlappen.... 

Wie een abonnementje op het luxe-sokkengaren heeft genomen in het begin van het jaar kon er al mee kennismaken, en nu zijn er weer een heleboel uit de pan gekomen dus tijd voor wat meer informatie. 

Een sokkenlap is een gebreide lap (nee, die brei ik niet zelf gelukkig! Die kan ik zo kaal bestellen). Een lap = 100 gram/425 meter en gemaakt van 75% merino en 25 % polyamide. Prima en zachte sokkenwol dus. Als ik strengen verf in verschillende kleuren komen er bij het breien altijd streepjes of vlekjes (tenslotte worden maar kleine stukjes draad in een kleur geverfd) maar juist een langzaam verloop is bij het verven van strengen wol eigenlijk niet mogelijk Maar wél met zo'n lap.


Dit is zo'n geverfde lap. Ik verf de lappen dubbel zodat je 2 dezelfde sokken kunt breien uit 1 verloop-lap. Het is uiteraard wel bewerkelijker dan een gewoon bolletje wol, maar dan heb je ook wat 😉. Je moet namelijk eerst aan uittrekken. Geef daarbij van te voren het midden aan met een stekenmarkeerder of een draadje, als je eenmaal bezig bent. Een sokkenlap trekt altijd van 1 kant makkelijker uit dan van de andere - gewoon even proberen. (denk maar aan een boord van een trui die je aan de verkeerde kant gaat uittrekken!). Heb je een wolwinder, dan kun je mooie cakes maken. Het 2e caketje kun je dan precies andersom beginnen bij het breien van je 2e sok.
Je kunt ook direct uit de lap breien, maar dan kronkelt je draadje wel sterk - niet iedereen houdt daarvan.


Maar..... natuurlijk kun je dit bijzondere lapje ook voor heel veel andere dingen gebruiken. Maak een streepjes-sjaal zoals dit voorbeeld. Of brei het samen met een draadje mohair op dikkere pennen voor een muts of kol (ja, er komt een tijd dat het weer koud wordt....). 
Van sommige lappen heb ik er 2 geverfd. Met 2 lappen heb je 850 meter en haak je een prachtige lange sjaal. Afijn, ideeën genoeg!
 
Ik heb de lapjes hier in de webshop gezet.



Fijn weekend allemaal!





5 opmerkingen: