Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

woensdag 29 januari 2020

Schutteldoek

Hou je van breien maar óók van duurzaamheid? Dan brei je je eigen schuttel- of scheuteldoekjes! Da's goed Zeeuws voor vaatdoekje. Bij Purlsoho vind je een prachtig patroontje, weliswaar in het Engels (maar is dat geen afgeleide van het Zeeuws?) maar met een vertaallijst prima te doen!


Kies uiteraard voor katoen, maar het liefst voor een niet-gemerceriseerde die optimaal vocht opneemt. Bijvoorbeeld Cotton 8 van Scheepjes o.i.d. (waar wij een kast vol van hebben). 
Je breit op naalden zonder knop of rondbreinaalden omdat je af en toe je werk van de ene naar de andere kant schuift. Superleuk patroon van Purl Soho. Als ik óóit nog eens veel geld heb 😁 en ik ga óóit nog eens naar New York, dan ga ik naar die winkel. Dan ga ik kwijlend voor het raam en voor die wolletjes staan. Dromen mag, he?Tot die tijd verlekker ik me aan hun website en heb ik torenhoge bewondering voor de sublieme combinatie van - vaak - eenvoudige patronen en o-zo-luxe-en-schitterende garens.


Foto's en patroon: Purl Soho




17 opmerkingen:

  1. grappig in het vlaamse dialect is dat een schoteldoek

    Hilde

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja die site van Purl Soho, daar kijk ik ook weleens op, dat garen dat bij elke streng net iets in kleur verloopt vind ik zo mooi, maar de prijs, nee dan toch maar gewoon 'Nederlands' garen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De patronen van Purl Soho zijn echt prachtig! Dank je voor delen Jeanet, ik ga deze zeker maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat grappig, hier in Groningen heet dat schuddeldouk.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hier in West-Brabant is het ook schotteldoek. Mooi patroon weer.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Prachtige doekjes zijn dit! En vandaag een woordje Zeeuws geleerd ;-)
    Vorige week breide ik een vaatdoekje geïnspireerd op dit doekje. Met mijn geringe brei-ervaring ging ik voor ribbels in plaats van deze mooie steek. Ook met een leuk resultaat.
    De garens zijn idd erg mooi :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dat ben ik ook van plan, als ik ooit in New York weer kom, dan ga ik daar voor de etalage staan gapen, want wat een mooie garens en patronen en lapjes en vilt...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Carla Meijsen was les gaan geven op Vogue Knitting, en heeft de winkel bezocht :) (vorige week op Facebook en Instagram te zien). Dus Jeanet: nog meer lessen gaan geven en een Engelstalig breiboek schrijven over "Happy Knitting in Zealand". Ehm, misschien moet je hier nog iets anders op verzinnen ;).

    BeantwoordenVerwijderen
  9. In het Ossedialect wordt/werd dit een schuttelslét genoemd (het deed zijn naam vaak eer aan), ik vond het altijd een vies doekje voor de aanrecht wat in een driehoekig bakje onder in aanrechtkastje stond. ��

    BeantwoordenVerwijderen
  10. In het gronings is het een schuddeldauk.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Nou als het zo'n leuk patroontje is dan zou ik het snel vertalen voor de Nederlandse breisters! !!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. In het Zuidafrikaans een skotteldoek (theedoek) en vadoek (vaatdoek). Ai, ik ben al drie keer opnieuw begonnen maar stoei nog met het steekpatroon. Ik blijf proberen, het gaat lukken! Prettig weekend, Clara

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Het zijn prachtige doeken, maar gebruik je ze ook voor de vaat? Zijn het theedoeken of vaatdoeken?

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Is er ergens een Nederlandse vertaling te vinden? De engelse beschrijving is zo moeilijk te volgen, ik ken de afkortingen niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Marlies, in deel 3 van "Het Nuttige Handwerken" bij breien, heb ik de patentsteek gevonden. Die gebruik ik en die ziet er net zo uit als de foto's van de theedoeken op deze blog. Volgens mij staat er een fout in het engelse patroon. Dus als je de patentsteek kent of onder de knie krijgt gaat het vast lukken.

    BeantwoordenVerwijderen