Welkom op dit blog!

Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien en haken is. Vrijwel elke dag komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien.

Ik verwijs in mijn blog ook naar patronen van particulieren die te koop zijn via verzamelsites zoals Ravelry en Etsy. De patronen zijn soms alleen in het Engels beschikbaar. Deze verkoop ik zelf niet, ik kan ze niet vertalen, ik kan ze ook niet voor anderen bestellen. Ik wil alleen maar tips geven over alles wat mogelijk is op handwerkgebied - breigarens verkoop ik uiteraard wel! Daarvoor kun je altijd langskomen of mailen.

Natuurlijk kun je ons ook altijd bezoeken in onze winkel in Arnemuiden. Wij zijn geopend van dinsdag t/m vrijdag van 9.00 - 17.30 uur en op zaterdag van 9.00 - 16.00 uur.

Woon je niet in de buurt? Een deel van het assortiment kun je vinden in onze webshop. Uiteraard waarderen wij je aankoop zeer!

Veel plezier op dit blog!

**************************************************

Het zal je niet ontgaan zijn dat ik druk bezig ben met de voorbereidingen voor de Knit&Knot in Tilburg. Daarna is het herfstvakantie en dat betekent dat er wat wijzigingen zijn in de openingstijden:


Vrijdag open van 10.00 - 17.00 uur

Zaterdag 13 oktober gesloten

Dinsdag 16 oktober gesloten

Woensdag 17 oktober gesloten

Vanaf donderdag 18 oktober weer open volgens normale openingstijden!

woensdag 22 maart 2017

Experimentje

Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar het werken in een wolwinkel kan je creativiteit beperken. Echt! Ik zal het uitleggen...... 😀
Bolletjes wol inkopen is niet moeilijk. Bestellen is zelfs super eenvoudig. Bolletjes vérkopen is een stuk lastiger! Want wil ik het de komende 20 jaar nog volhouden, dan moeten al die ingekochte bolletjes ook weer verkocht worden. Om die bolletjes sneller de winkel te laten verlaten maak ik heel veel voorbeelden van wat je met dat leuke garen kan doen. Als je mijn blog wat langer leest weet je ook wel dat mijn tijd ietwat beperkt is, dus zomaar wat experimenteren is er niet bij. Bovendien moet alles wat ik maak en laat zien kopieerbaar zijn. Een patroon of beschrijving want met de opmerking "doe maar wat" verkoop ik natuurlijk geen bolletjes....

Maar nu heb ik me toch aan een klein experimentje gewaagd, iets wat ik zo graag eens wou uitproberen. In de winkel heb ik die kleurrijke strengen Aade van 100% wol. Geïnspireerd door Jellina besloot ik met dit garen te haken én te vilten (veel wolletjes zijn zo behandeld dat ze niet meer vervilten in de was - en soms is dat jammer)


Ik koos een streng Regenboog (ca 225 gram) en eentje effen ecru (210 gram) 
en maakte bolletjes. Gewone ouderwetse rollebollen.....


Ik besloot te gaan haken (dat is toch wat sneller klaar) en daar begon het eerste experimentje al. Want door het vilten zal het werkstuk krimpen maar hoeveel?? En krimpt het bij breien net zo veel als bij haken? Ach, ik besloot maar gewoon ergens te beginnen - het hoeft tenslotte niet te passen 😉.
Ik begon met een lossenketting van 60 lossen en haakte een bodem van 6 toeren rondom. Dit vond ik wel een handig haakschema.

ovaal haken (deel een van tasje):


Het was een eenvoudig werkje dat ik afwisselde met het zoeken naar lekkere recepten en het lezen van een boek. Na de 6 toeren van de bodem wisselde ik van kleur en ging verder met ecru. (vanaf hier niet meer meerderen op de hoeken maar gewoon toeren maken met stokjes. Die toeren sloot ik wel met een halve vaste). Tijdens het haken merkte ik dat deze ecru wat dunner aanvoelde - of was dat een kronkel in mijn hoofd. En zou dat dan invloed hebben op het vilten? Ach, nu was ik toch aan het experimenteren.....


Na verloop van tijd kwam er toch echt een knoepert van een tas uit. Formaatje strandtas, zeg maar. 
Ongevild was de tas 58 cm en 42 cm hoog vanaf de bodem (46 toeren stokjes en de laatste rij vasten).
Ik wisselde de regenboog kleur af met af en toe wat ecru - heel veel logica zit er niet in 😊.


Je ziet op deze foto de stokjes eigenlijk erg goed, ik was bang dat het te los zou zijn....
(gehaakt met haaknaald 3½)


Ik heb lang zitten dubben overde hengsels. Zal ik ze haken? Hoelang, waar zet ik ze vast, ga ik voor kunststof hengsels? Omdat ik niet zo goed wist hoe het garen zou vervilten zat ik lang in dubio. Maar ach, het was toch een experimentje. Ik haakte de hengsels in vasten 8 steken breed, Ze waren ongevilt ca. 55 cm lang. Ik bepaalde het midden en haakte ze met 4 D-ringen keurig in het gelid.


En toen.........
de wasmachine in!
Samen met een paar spijkerbroeken èn een colour-catcherdoekje (ai, dat ecru he...)
Een lange wasbeurt op 60 graden.
(dat was het lichte doekje....)


En daarna nóg een keer - het was tenslotte een experimentje!
Deze keer met een nieuw doekje (dat werd de donkerste) en dan op 90 graden.
Tadaaaaah!


Helaas vingen de colour-catcherdoekjes niet al het loslopende pigment op en werd ecru wat rozig.
Het verschil zie je hieronder.


Wat is wél opmerkelijk vond: de tas is echt "gedraaid". De hengsels die ik zo precies had uitgemeten zitten elegant uit het lid 😁. Dat komt misschien omdat ik de toeren in het rond heb gehaakt, altijd in dezelfde richting. misschien heeft de twijning van de draad er ook nog mee te maken? 
Je ziet dit effect ook wel eens terug bij shirts van tricotstof (zit opeens de zijnaad bijna op je navel...)
Bij een volgend experimentje zal ik de hengstels er achteraf aanzetten, denk ik. Maar het deert niet, bij het dragen van de tas zie je het nauwelijks...


De tas is gekrompen, maar zéker geen 30 %. Uiteindelijke maat is 45 breed en 35 cm hoog.
Zolang de tas nog nat is kun je er nog wat vorm in brengen, eenmaal gedroogd niet meer.Ha, dit smaakte naar meer. De tas is ontzettend zacht geworden (Aade wol is aanvankelijk een beetje ruw), en ook de kleuren zijn wat milder geworden. Uiteraard hoef je niet met verschillende strengen te werken. Ik gebruikte in totaal voor deze flinke tas 250 gram wol. De strengen wegen allemaal iets anders, prijs is € 7,00 per 100 gram - 400 meter), strengen wegen tussen de 180 - 290 gram.


Nu lonken die andere kleuren ook naar me....... zal ik voor jeanskleuren gaan, of grijstinten?
Blauw paars? Roze rood? H'm, dit wordt nog lastig.....
Overigens denk ik dat ik de tas nog ga voeren. Dat maakt 'm voor échte boodschappen nog iets stevige (gezien het flinke formaat dat ik maakte).


Wil je nog meer ideetjes met vilten en Aade?
Hou dan ook Jellina's blog in de gaten, ze was ook met zo'n experimentje bezig 😉
Of wilt je gewoon ook wat gaan experimenteren? Bestel dan een streng in je favoriete kleurtje!

9 opmerkingen:

 1. oh, wat mooi ! Tip : je kan gevilten werk ook gewoon nog blocken, dus als je de handvaten toch recht wil, is dit nog het proberen waard. Maar zo vind ik ze minstens even leuk ! Super gelukt :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik kon wel ietsjes corrigeren, maar omdat de bodem anders scheef zou trekken heb ik het zo maar gelaten.

   Verwijderen
 2. Heel coole tas geworden Jeanet, een topexperimentje!
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk zeg! Ik heb zelf ook nog Aade regenboog liggen. Je brengt me op ideeën ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk Jeanet! Heerlijk he als er weer een voorbeeld klaar is en ook nog leuk gelukt!
  Dat helpt altijd weer voor de verkoop!
  Bedankt voor de groetjes die ik van je kreeg, van de 2 dames uit nieuw lekkerland, erg leuk groetjes lia

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Misschien de hengsels voortaan even los maken en vilten en daarna aan de tas maken? Ik ben (over het algemeen) geen enorme fan van wol vervilten, maar dit vind ik een tof project!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, als je alles van te voren weet :-)
   Het was dan ook een experimentje, zo leer ik nog eens wat.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...