Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

woensdag 11 mei 2016

Gordijntjes

Als je maar lang genoeg wacht komt alles gewoon terug. Wat een geruststelling, tegen de tijd dat ik oud word zijn de dingen uit mijn jeugd vast weer hip - dat wordt een feest van herkenning :-)

Zo noemen we het oranje-bruin-paars-met-groen liefdevol retro (dus hip), dragen we volop omslagdoeken (had je 10 jaar geleden mee aan moeten komen!) en ben je bijna een ontaarde moeder als je kind geen eigen-gebreid of -gehaakt dekentje in zijn ledikantje heeft. Hoera!
Toch blijf ik dit zooooo jaren 70 vinden, maar het mag blijkbaar weer:


of deze:
(we hadden ze allebei thuis)

 

Ik kreeg als klein meisje ooit eens een plafondlamp van donkergroen bubbeltjes-glas die opgehangen werd aan een sisal-netje van macramé. Het ding gaf nauwelijks licht (in elk geval niet genoeg om stiekem een boek uit te lezen), maar de bubbeltjes maakten mooie patroontjes op het behang (dat er ongeveer uitzag als de eerste van hierboven).


Hang-planten waren je-van-het, en je hing ze op in een dergelijk netje van macramé - en welja - tegenwoordig verkoopt Intratuin ze ook weer!


Dát kunnen we zelf ook, kijk maar hier.

En ook gehaakte gordijntjes zijn weer helemaal hip! Als je bij een kringloopwinkel oude haakboekjes te pakken kunt krijgen moet je ze niet laten liggen - boordevol patroontjes van gordijntjes, spreien en kleden. Ook deze gordijntjes worden weer in een nieuw jasje gestoken:

  

een kleurrijk gordijntje vind je bij Karin aan de Haak

En deze is ook van haar, hier kun je het terugvinden.


Toch liever iets met stof en wat minder haken? Deze vond ik op Ravelry:


Het patroontje van de Granny Square komt ook van Ravelry, maar je kunt uiteraard ook andere nemen. Heb je niets met een bloemetjes-gordijntje? Bedenk dat het in een effen kleur er heel anders uitziet. Ongebleekte katoen of een linnenstofje geeft een heel ander effect.
Genoeg inspiratie weer! 

15 opmerkingen:

  1. Die eerste twee foto's wordt ik helemaal blij van :D

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij hadden in 1970 een 'hippe' handwerkjuf in de 5e klas (nu groep 7) waar we macramé leerden. Tassen, plantenhangers, een riem.....Stukken leuker dan de sokken van juf Zijlstra in de 4e klas waar ik nog een trauma van heb overgehouden (van de vier naalden, terwijl je nog maar net met twee iets kon maken). En zo'n glasbol in ruw touw had ik ook. Grappig. Terug in de tijd door een blog uit Zeeland.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Die eerste foto is mij toch een beetje te hoor. En als ik denk aan de keukengordijntjes die ik gehaakt heb, filethaken met theepotten, rozen hartjes, noem maar op. ik kwam pas op Ravelry ook een gehaakte uil tegen, lijkt net macrame maar is gehaakt, wel erg leuk.
    Dat gordijntje op de laatste foto ga ik misschien wel maken, kan nog net voor mij.....

    BeantwoordenVerwijderen
  4. O, o, old memories! Ik heb ergens nog een gehaakt ecru gordijntje liggen. Ga ik denk ik maar eens verven!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Haha, helemaal uit mijn tijd! Of ik weer thuis bij mijn ouders ben ;o) Gave herinneringen en nieuwe inspiratie, leuk Jeanet!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oh, die seventies behangetjes! Wist je dat mijn collega en ik zelfs gordijntjes haakten voor ons kantoor in het Vlissingse ziekenhuis. (Toen nog aan de Koudekerkse weg) . Brr. Ik hoef ze niet meer terug hoor. Die vreselijke plantengangers ook niet!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. En dit alles uit de begin periode van ons huwelijk,het behang,servies,macramé, en de gordijnen voor heel m'n huis twee stellen,het moest toch ook gewassen worden,en gesteven en dan weer opspannen,

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik weet er nog alles van en ik vind het nog steeds niet mooi, al dat retro gedoe. Maar die stoffen gordijnen met dat randje gehaakt, vind ik wel super mooi. Fijne dag. Groetjes Wilma

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Van de eerste foto krijg ik koude rillingen, van de tweede iets minder, maar toch..
    De rest vind ik super! Veel gordijntjes gehaakt en ook veel met macramé gedaan, lampenkappen plantenhangers, overal in huis kwam je het tegen. Dat mijn kinderen dat doorstaan hebben verwondert me nog steeds.
    Ik heb nog een lapje rood geruite stof en ook nog rode katoen, dus binnenkort hangt er een gordijntje zoals op je laatste foto!
    Dank je wel voor alle inspiratie, Jeanet.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een leuke foto's Jeanet. Zo herkenbaar uit mijn jeugd en lekker nostalgisch. Die plantenhangers vind ik zo gaaf. Ik zat er al aan te denken om er weer eens één (of meerdere) te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat een leuke foto's Jeanet. Zo herkenbaar uit mijn jeugd en lekker nostalgisch. Die plantenhangers vind ik zo gaaf. Ik zat er al aan te denken om er weer eens één (of meerdere) te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Gelijk heb je. Van alles komt na een paar jaar weer terug. Maar dan in een modernere versie. Ik heb heel wat gemaakt met macramé. En gehaakte gordijntjes naar eigen ontwerp hadden wij ook. Gelukkig zijn de kleuren en garens nu toch net anders dan die van zoveel jaar terug. Dan blijft heet leuk om ook de oude dingen opnieuw te haken en te breien.

    Groetjes, Margaret

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Vooral dat laatste ideetje is erg leuk! Bedankt voor het delen ervan.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ha, ha, ha. Ik vond de mode in de jaren '70 al niks. Zeker de 'broekspijpen op de kop niet', dat heet nu 'flares'. Ik vind het eigenlijk nog steeds niks. Toch een hele gelukkige jeugd gehad, dus daar ligt het niet aan.

    Wij houden het voorlopig nog maar even bij 'strak modern' met een strandlook.

    BeantwoordenVerwijderen