Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet.

zaterdag 21 juni 2014

Bestevaer

De afgelopen weken werden op verschillende plaatsten in Zeeland de filmopnamen gemaakt voor de film over Michiel de Ruyter. Ook in Middelburg en Veere werden opnamen gemaakt en zo kon het gebeuren dat je midden in de stad een heel gezelschap langharige of bebaarde mannen of langgerokte dames tegenkwam naast paard en wagen wachtend op hun beurt...

(foto's Omroep Zeeland)

17e eeuws Veere afgesloten voor De Ruyter-film

Admiraal Michiel de Ruyter werd "Bestevaer"genoemd, wat in die tijd zo'n beetje "opa" betekende.
Hij werd geboren in Vlissingen, waar zijn standbeeld nog steeds aan het eind van de Boulevard staat. Hij staat bekend als een van Nederlands grootste zeehelden, je vindt er van alles over op Wikipedia.


Hij speelde een grote rol in de vele oorlogen die we met Engeland hebben gehad. (Heel vrolijk wordt je ook niet van al die oorlogen die we in Europa en ver daarbuiten al hebben uitgevochten, maar dat terzijde).
Hij zorgde o.a. voor een grote stunt door (347 jaar geleden) met zijn vloot de Medway in Engeland op te varen naar de grootste marinehaven van Engeland Catham en daar de Engelse vloot te verbranden en het vlaggenschip HMS Royal Charles te enteren en mee te slepen naar Nederland.


H'm, mischien moet ik die Engelsen daar maar niet aan herinneren als we morgen overvaren....

Michieltje leefde vér voor de visserstruien, tenslotte droeg hij een "blauwgeruite kiel" toen hij draaide aan dat wiel - over een trui zingen we niet. Maar sokken zal hij best hebben gedragen...
Als hij wist dat er een sokkenpatroon naar hem genoemd is....... :-)

Erry heeft naar aanleiding van het blog Zeeuwse Visserstruien een sokkenpatroon gemaakt (Vlissingen), en noemde dit patroon Bestevaer. Ans breide deze leuke sokken voor Ali voor zijn verjaardag!


(met effen wol zie je het patroon wat beter dan met gemeleerde wol)


Ik was helemaal vergeten erover te bloggen, maar vandaag was Erry in de winkel en herinnerde me eraan!
Het patroon van deze Bestevaer-sokken vind je via Ravelry, in het Nederlands en Engels (gratis).

Het is zeker de moeite waard om het blog van Erkenraadje te bekijken als je van sokken breien houdt. Heel veel patronen van visserstruien heeft zij verwerkt in sokken, klik hier.

Vandaag heb ik me een slag in de rondte gewerkt en geregeld. Na het schrijven van dit logje ben ik er helemaal klaar voor. Morgen gaan we op pad naar Engeland, en ik ben pas woensdag terug. Dus ik ben een paar dagen fysiek, maar ook digitaal niet aanwezig. Ik lees geen mails, ik blog niet, maar de winkel is dinsdag wel gewoon open - Ali zal proberen om alle wol- en patroonvragen vriendelijk af te wimpelen want hij heeft er niet zoveel kaas van gegeten :-)
Tot Woensdag - wordt vervolgd!

11 opmerkingen:

 1. Haha, ik hoop dat Ali niet te veel vragen hoeft te beantwoorden. ;-) De mijne bewaar ik in elk geval tot je terug bent. Heel veel plezier in Engeland!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een heerlijk en leuk geschreven Zeeuws stukje weer Jeanet!
  Heel veel plezier in Engeland en geniet ervan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig verhaal weer :-).
  Heel veel plezier daar in het mooie Engeland.
  Weet je trouwens dat ( heb ik ooit gehoord ) ouders daar, vervelende kinderen dreigen Michiel te roepen, :-) hij was namelijk de eerste en enigste die zover Engeland kon inkomen, dat boezemde angst en gezag in.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Succes voor Ali, we zullen het hem niet al te moeilijk maken hoor :-D
  Succes en veel plezier in Engeland.
  We lezen wel weer hoe het is geweest.
  Misschien moet je die sokken aanbieden aan 'Michiel' van de film :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Veel plezier in Engeland, Jeanet
  En...
  Ali, veel succes in de winkel.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk verhaal, en fijne dagen!
  Groetjes, Francis

  BeantwoordenVerwijderen
 7. leuk om te lezen over Michiel.
  Fijne tijd in Engeland,
  groetjes, Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een leuke blog, en nu ben ik ook wel heel nieuwsgierig naar hoe 'Michieltje' het gevonden zou hebben dat er sokken naar hem vernoemd zijn, hahaha! Heel veel plezier in Engeland en hopelijk krijgt Ali het niet al te zwaar in je winkeltje... :)
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heel leuk blogje Jeanet! Die sokken zien er weer heel leuk uit! Bedankt om ons de blog van Erkenraadje door te geven. Vermits ik ook een sokkenfanaat ben heb ik me meteen bij haar aangemeld! En het patroontje is al uitgeprint :-)
  Grtjes en veel plezier in Engeland,
  Rita.

  BeantwoordenVerwijderen