Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

zaterdag 14 september 2024

Handgeverfd!

Zoals beloofd heb ik de Croissants in de webshop gezet, je vindt ze hier in de webshop .Daarbij vind je ook de "gewone" strengen merino sokkenwol en nog enkele merino-2ply.

Een webwinkel suggereert altijd dat ik alles in grote hoeveelheden op voorraad heb, maar de praktijk is weerbarstiger. Natuurlijk heb ik als kleine winkel geen automatisch voorraad-systeem dus alles wat ik in de winkel verkoop moet ik handmatig aanpassen in de webshop. Daar gaat het mis. Tussen de toonbank en de computer zit een paar meter maar als er klanten in de winkel zijn moet ik even wachten. Tegen de tijd dat ik het kan aanpassen heeft mijn brein al zoveel opdrachten gekregen dat ik allang kwijt ben wat ik moest doen. De telefoon gaat (al een hele klus om de klant aan de andere kant te verstaan), Ali roept (niet te missen), mijn moeder komt even binnen wandelen, ik moet een boodschap opschrijven, oeps, er valt een bolletje uit de kast, ik moet nog naar de post - heb ik dat etiket al uitgeprint, zal ik tussendoor even de vaatwasser leegmaken, wat gaan we eten vandaag, nu eerst een bakje koffie....... eh, wat ging ik ook al weer doen? 😂😂😂😂😂

Maar de winkel gaat nu zo dicht, dus als er wat van je gading bij zit: sla je slag! De voorraad in de webshop klopt - voor nu. Als ik het overzicht echt helemaal kwijt ben, dan haal ik de handgeverfde strengen weer even uit de webshop - vaak hangt de winkel nog wel vol hoor!


Nog even over de sockblanks, ik kopieer even wat ik er 2½ jaar geleden over schreef.

Voor zo'n lap een paar sokken is, moet je deze namelijk eerst uittrekken (wat overigens makkelijk gaat) en van de dubbele draad 2 losse bolletjes draaien (dit lapje was destijds wat geladderd).


Ik begon met blauw, toen roze, groen en eindigde met geel. Doordat het lapje bij het verven niet overal evenveel verfstoffen krijgt krijgt je een prachtig gemêleerde draad. Bij het geel zie je dat wat minder maar bij het blauw juist meer.  


Zo brei je wel héle unieke sokken die ook nog eens superzacht zijn!


Wytske breide toen in rap tempo een paar sokken voor ons (die Miriam al ras in beslag heeft genomen):


Ze breide maatje 38-39 en dan hou je uiteraard een beetje over van de bolletjes van 2 x 210 meter. Dus breide ze de andere sok vanaf de andere kant om toch het hele verloop te laten zien, zó leuk! Als ik de sokken op elkaar leg zie je precies de overlap. 


Natuurlijk kun je van 2 x 210 meter ook en baktus breien, een kolletje als deze, en als je zoekt op het label handgeverfd kom je van alles tegen!
De strengen hebben uiteraard een kort verloop.
Je vind alles op een rijtje in de webshop. Fijn weekend allemaal!


vrijdag 13 september 2024

Brei- en haakclub!

Het wordt buiten weer vroeg donker, vakanties voorbij. We gaan weer starten met onze breiclub! Heerlijk om iedereen weer even te zien en neem vooral je projectjes van de afgelopen maanden mee 😍


Neem je eigen werkje mee of zoek een wolletje uit in de winkel. Gezelligheid staat voorop en er is altijd wel iemand die je op weg wilt helpen als je vragen hebt of iets nieuws wilt leren. We beginnen rond 19.30 en stoppen om ca 21.30 uur. Wij zorgen weer voor koffie, thee en wat lekkers - de toegang is vrij. Op tafel staat een klein potje voor een bijdrage in de onkosten. De datums staan hieronder, sommigen zijn iets afwijkend !
Data najaar 2024
19 september
3 oktober
17 oktober
7 november
21 november
12 december

Let wel even op - check altijd even het blog of Facebook kort van te voren. Bij "calamiteiten"(of gewoon een slechte dag) kan het zijn dat ik moet annuleren!
Als 's avonds iedereen even helpt met opruimen komt het vast wel goed.

woensdag 11 september 2024

Herfst

Het is dat ik wat wankel ben, maar anders had ik de hele dag gehuppeld. Dit is mijn weer 😁... Het viel vanmorgen alles mee - het was heerlijk fris, de zon scheen regelmatig en af en toe viel een spetter. Vanmiddag kwamen wat buien over maar die verdwenen ook weer en wees eerlijk: zo'n regenboog maakt de dag compleet!

Her druppelde de hele dag een beetje met verschillende klanten. Mensen uit de buurt, vakantiegangers, een paar o-dat-dit-nog-bestaat-dat-is-er-bij-ons-niet-meer-bezoekers, en verrassend veel bloglezers. Iedereen op zoek naar een projectje voor de komende herfstdagen of winter, want nu hebben we weer even gevoeld dat het best koud en donker kan gaan worden. 

Het verbaast mij toch telkens weer dat er nog zoveel mensen mijn blog lezen. Toen ik in 2012 dit blog begon, was het fenomeen redelijk nieuw. Inmiddels is er zoveel social media bij gekomen, het wordt steeds vluchtiger. Ook op mijn telefoon of tablet komen de mooiste dingen voorbij, ik hop van het een naar het ander. Mooie foto's, prachtige werkstukken in verschillende fases gefotografeerd in precies de goede setting en kleuren, ik volg van alles en ik realiseer dat ik soms maar wat aan klungel. Tekst lijkt bij de projecten steeds minder belangrijk, lijkt het. Ik schrijf ook niet meer zo vaak als de eerste jaren en het aantal pageviews van mijn blog neemt gestaag af. En ook het aantal reacties 😉..

Inmiddels zijn er andere kanalen bijgekomen, 10 jaar nog geleden zat lang niet iedereen op Facebook en Instagram. Maar zolang ik het zelf leuk vind en jullie blijven lezen klets ik lekker door op dit blog over onze winkel, wolletjes en patronen. En over het weer 😂😂😂

Foto en patroon: Annemarie's Haakblog

Een van de eerste blogs die ik ging volgen 13 jaar geleden was het haakblog van Annemarie. Op dit moment ook niet meer zo actief maar ik vond nog wel een gratis patroon van deze leuke paddenstoelen terug op haar blog, je vind het hier

De croissantjes die ik gisteren liet zien zal ik dit weekend in de webshop zetten. Dan kan ik gelijk de voorraad wat beter in de gaten houden... wordt vervolgd!


dinsdag 10 september 2024

Croissants

Nou, daar heb je 'm, hoor! De herfst.... dikke donkere wolken, een stevige bries, regen en kou. Mij hoor je niet klagen, ik maak het binnen gezellig.

Ondertussen werk ik deze wasmand weg. Geen gewone was maar een mand vol met sockblanks (sokkenlapjes). Het was lang geleden dat ik deze verfde maar dit is zooo leuk om te doen. Deze sockblanks zijn eigenlijk bedoeld voor het handgeverfd-abonnement dat eind van de maand weer verstuurd (spoiler alert!) wordt maar...


.... ik vind ze zo ontzettend mooi geworden en ik wil er beslist meer gaan verven. Ik draaide ze tot croissantjes zodat het kleurverloop goed kan zien. Deze sokkenlappen zijn dubbeldraads los-gebreide lapjes die ik in een langzaam verloop verfde. De bedoeling is om deze lapjes uit te trekken, je krijgt dan 2 identieke bolletjes van 210 meter. Precies genoeg voor een paar sokken in verloop, zonder streepjes.


Natuurlijk kun je er veel meer mee dan sokken breien. Het garen is superzacht dus ook geschikt voor sjaals of te combineren met bijv mohair (al dan niet samengebreid of afgewisseld in streepjes).


Maar nu twijfel ik een beetje. Zal ik ze fotograferen en in de webshop en in de winkel leggen? (dan verf ik volgende week wel weer nieuwe). Vinden jullie het wat?

******

Morgen is de winkel weer open vanaf 9 uur. Je kunt je morgen prima vermaken in ons durp, ondanks de regen en wind. Je kunt koffie drinken bij Sjokadoo en lekkere herfstchocolade halen, lunchen Bie de Buren, even shoppen bij de winkeltjes in ons dorp en 's middags zit je droog in het museum! En nog gratis parkeren ook 😉! Tot morgen!



maandag 9 september 2024

Omslag

Het weer slaat om, en hoe! Ik verheug me mateloos op een weekje herfst. Omdat het daarna toch weer gaat nazomeren, durf ik dat hier wel hardop te zeggen. Even één weekje geen plakkerigheid maar koelte en frisheid. De geur van de naderende herfst, het getik van de regen tegen het raam (nou, het moet tegenwoordig wel heel hard regenen wil ik het horen - maar dat mag de pret niet drukken). Het gevoel dat je weer sokken moet opzoeken (en breien) en een dekentje op de bank. 

Ik ben best een huismus, ik vermaak me meestal prima in en om het huis. Deze zomer helaas noodgedwongen, ik ben Walcheren nog maar 1 keer af geweest sinds april. Maar niet getreurd, de wereld komt gewoon naar mij toe. Nu de kinderen weer naar school zijn, druppelen hele andere toeristen Zeeland binnen. Deze hebben over het algemeen wat meer tijd en worden minder opgejaagd door ongeduldig kroost dat zich afvraagt waar mama nou zolang blijft. Hoogstens wat gelaten echtgenoten die inmiddels al lang weten dat het even gaat duren in een wolwinkel.

 

Ondertussen oefen ik zelfs in dit dorp nog wat talen. Soms duurt het even voor ik weet in welke modus ik moet, ik hoor absoluut niet meer automatisch waar mensen vandaan komen. Dat levert wel eens hilarische momenten op als ik in Duits begin als er een Vlaming in de winkel staat...
Ik schakel sowieso de hele dag van plat Zeeuws naar keurig ABN. Vlaamse klanten kan ik uiteraard ook nog goed bedienen, mijn Frans is echter hopeloos. Engels hou ik aardig bij met een Schotse schoonzoon-in-spé en mijn steenkolen-Duits is op breigebied echt wel redelijk. En zaterdag sloot ik de dag af met een half uurtje onvervalst Wasschappels (en dat Zeeuws klinkt echt anders dan aan deze kant van het eiland). 

Nu ik 2 van de 3 WIP's heb afgewerkt vond ik dat ik wat nieuws mocht starten. Geïnspireerd op prachtig breiwerk wat tegenwoordig in de winkels hangt - tegen een flinke prijs - experimenteerde ik dit weekend wat. Bepaald niet de hogere brei-kunst, maar dat is juist leuk omdat iedereen dit dus kan. De kleuren zijn zoals de 2e foto. Achterpand is al af, het voorpand inmiddels 3 keer uitgetrokken omdat ik steeds verbeterpuntjes zag. Wordt vervolgd....


In de winkel liggen steeds meer prachtige boeken en magazines, de nieuwe draadjes passen maar weer net aan in de vakken. Zo'n zin in die herfst.....!


dinsdag 3 september 2024

Move!

Terwijl delen van Nederland gisteren overspoeld werden door enorme hoosbuien, bleef het hier gewoon heerlijk nazomeren. We zaten gisteren tot laat buiten, droog, windstil en warm (= te klef om te slapen). 
Ik stopte stug wat draadjes weg van de wintertruien, in de hoop op wat nachtvorst... 😉 het komt vanzelf een keer!

Trenkersocks - Ravelry

Gisteren zag ik deze sokken voorbij komen op het internet. Deze sokken hebben een hele bijzondere hiel (en daardoor ook een grote spie). Wil je eens sokken proberen met andere manieren om "de bocht om" te breien, dan moet je zeker eens kijken bij de patronen van Birgit Grunwald op Ravelry. Zij heeft een paar prachtige sokkenen polswarmers met mooie ingebreide patronen en bijzondere constructies. Mooi als je van "wat anders" houdt! Gebreid met Jawoll van LangYarns (wel in de winkel, niet in de webshop).


Wil je wel bijzondere sokken maar mag het wat simpeler? Johanna breide pas deze prachtige sokken van de nieuwe 6-draads sokkenwol van Lang. Deze bollen hebben een heel langzaam verloop.


Johanna kocht 2 bollen van kleur 5 om identieke sokken te kunnen maken. In principe is 1 bol genoeg voor een paar sokken tot maat 41/42 maar het verloop gaat door dus worden je sokken dan niet identiek. Als je slapeloze nachten hebt van ongelijke sokken is het raadzaam om 2 bollen te kopen en het tweede paar van de rest te maken. Het garen is 6-draads, dus breien op naald 3½. Het is echt zooooo zacht dat het zeker geschikt is voor zoveel leuke andere projecten als sjaals, truien en vesten. In het boekje Punto 79 vind je heel veel patronen van alle verschillende Move-garens.



Lang Move 6-ply vind je hier
Punto 79 vind je hier


Morgen is de winkel weer open, van harte welkom! 




maandag 2 september 2024

Inspiratie!

Ondanks de zomerse temperaturen kwamen vorige week veel klanten al een winter-projectje halen. De mussen blijven niet van het dak vallen, ooit wordt het weer herfst en winter. Vorige week heb ik zóveel leuke dingen gezien en gehoord in de winkel, het bolletje zit weer zó vol met inspiratie en ik zou wel aan 100 projecten tegelijk willen beginnen. Helaas werkt het koppie ter hoogte van de oren iets minder mee, maar dat mag de pret niet drukken...


Ons wurm is compleet bekeerd tot het breien. Ze stuurt me contant via appjes en Instagram geweldige projectjes, in drie weken tijd is haar favorietenlijst nog langer dan die van mij 😂 ! Haar eerste echte breiwerk was een sjaal in ribbels. die was in no-time af en ze bedacht dat haar 2e project wel een herentrui kon worden...en ze bedacht zelf wel een patroon, zei ze. Ik had toch enige twijfels, eerlijk gezegd hoor.
Maar ja, ze is inmiddels bij het 2e pand (in een week tijd), dus ik denk dat het wel goed komt 😍.


Ik moet nog een paar dingetjes afwerken voor ik een nieuw project ga opstarten. Ik ben er bijna!

Van deze nog 2 zijnaden......

Dit moet nog wat worden, nog "even" in elkaar zetten....


Dit zette ik 2 weken geleden op, naalden 12 - dus dat schiet echt op!
Nog wat draadjes wegwerken....



Even doorbijten nog.....

En dan nog wat updates: het doosje Mix& Match ligt in de loop van woensdag weer in de winkel (als het meezit). Bestellen kan weer via de webshop. Het was een tijdje uitverkocht maar inmiddels weer leverbaar!



Het boek Bloemen Haken is ook heel even uitverkocht, inmiddels wordt er gewerkt aan de 4e druk, ongelooflijk goed! Je kunt het boek bestellen of reserveren maar het komt dus pas weer half september.
Vanaf woensdag ook weer genoeg Durable Cosy Fine in Nijntje-kleuren! Inmiddels is de ruimte die ik in januari dacht te hebben al weer flink opgevuld en barst ons pandje van de inspiratie, garens en patronenboeken al weer bijna uit zijn voegen.