Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

zondag 30 juni 2024

Arnemuiden 450 jaar Stad - wat een geweldig feest!

Het zit erop! Wat een geweldig feest hebben we achter de rug. Waar een dorp kleine stad groot in kan zijn 😍. Ik geloof dat echt iedereen het zo naar de zin heeft gehad. 

Waar begin ik? Ik laat maar wat foto's zien. Mijn telefoon was in gebruik bij onze kraam, dus ik heb zelf nauwelijks foto's kunnen nemen. Ik ben niet verder gekomen dan onze winkel en ben in de middag even overgestoken naar de kerk. Maar door de kinderen en wat leenfoto's kan ik best een impressie geven.

Het wekkertje ging vroeg! De hele familie moest worden opgetuigd en ingesnoerd en bij Moeder Nel lag alles al gereed. Een bonte verzameling aan mutsen, keuzen, zie-zakken, spelden, haarstukjes, dotjes, haarlak, waxstiften, puntkammen en ander marteltuig lag al klaar 😍. Ik ben het inmiddels wel gewend, maar als je nog nooit "op z'n boers" bent geweest is het aankleden wel een dingetje hoor. En een hele dag ermee rondlopen ook. Gesteven mutsen op je oorschelpen, spelden die in je lijf gaan prikken, een bovenmuts als een zeilschip en een paar kilo stof in dikke lagen om je heen: je moet er wat voor over hebben! 

 

Ik had gelukkig weer een dreamteam tot mijn beschikking, de kraam werd gevuld, gauw nog een bakkie koffie. De kinderen deden nog een snel rondje voor de grote drukte toesloeg, ze maakten foto's (in willekeurige volgorde)

Dat Zeekraalbroodje was toch lékker!








Rond 11 uur verzamelde een grote groep mensen in klederdracht zich op de markt en vertrok wandelend over het Meuldiekje naar de molen. Wat een geweldig zicht! Mannen, vrouwen, kinderen in klederdracht. Hoe lang is dat geleden dat er zóveel mensen in onze dracht waren! 


Foto Kees van Dijke


Foto's Cathrien Cijsouw


Er was een volksdansgroep uit Amersfoort in Arnemuidse klederdracht, 
zelfs de lantaarnpaal lijkt mee te dansen!


En in de middag verzamelden velen zich bij de kerk voor een fotosessie en sing-in, toen werd pas duidelijk hoe die zee van witte mutsen er uit zou zien!



En die kerk zat écht vol!


Bij de PZC en Omroep Zeeland vind je ook een impressie.
Ook prachtige foto's bij Wij zijn de Stad


Bij deze foto denk ik: wat zouden onze oma's en opoe's trots zijn geweest!
Dit is toch bijzonder?


Wat een fijne dag! Zoveel ontmoetingen, gesprekken, lachsalvo's, oh's en ah's en op de foto met neven en nichten, klasgenoten van vroeger. Bezoekers van heinde en ver, zo leuk dat ook anderen zich in klederdracht hadden gestoken, uit Walcheren en een grote groep helemaal uit Urk! Echt geweldig!





's Avonds ging het feestje nog verder voor de jongeren (en de oudere jongeren onder ons) in de feesttent. Bij mij ging het lampje helemaal uit 😁. 

Anderhalf jaar geleden stuurde Manuel Schroevers mij een berichtje. Wie had ooit, ever kunnen denken dat dit het resultaat zou zijn.





Helemaal geweldig: zoveel jonge mensen!! 😍

We vierden allemaal het feest op verschillende manieren. Er was voor elk wat wils, er is een grote verbondenheid ontstaan tussen alle bewoners, jong en oud en dat is echt bijzonder. Zoveel dank aan RMU-events, zij hebben bergen, bérgen werk verricht. Maar ook al die zichtbare en onzichtbare vrijwilligers, thuisfronten die het allemaal ondersteunden, de sjouwers, de naaisters, de fotografen, de kerk, mensen achter de bar, de opruimers, de bedenkers, de extra handjes, de aankleedsters, verzamelaars en de dragers van de klederdracht. Superveel dank aan mijn moeder die mij en velen met mij zóveel geleerd heeft. Die altijd klaar stond en gisteren weer de hele dag in touw was. 



Morgen ga ik puinruimen....
...en plannen maken voor volgend jaar!






15 opmerkingen:

  1. Je hebt alles verwoord zo wij het ook vonden! En nogmaals jij ook dank voor alles en wat heb je toch een schrijftalent , super!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij wij zijn de stad staan ook nog mooie foto’s. https://wijzijndestad.com/verhalen/impressie-visserijdagen-arnemuiden-450-jaar-stad/

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In één woord: prachtig! Zoveel mensen in dracht.. veel werk maar zó de moeite waard. Dank voor de mooie reportage, groetjes, Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat gaaf Jeanet, wat een prachtig verhaal. Door jouw schrijven en de foto's was ik er toch een beetje bij 😘

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een prachtig verslag, dankjewel!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heel erg leuk om te zien en te lezen, wat fantastisch dat het zo geslaagd was.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het was echt geweldig. Zowel bij de dames als bij de heren zovelen in klederdracht. Maar ook de hele kleintjes. Het was echt genieten afgelopen zaterdag. Iedereen genoot dat kon je echt zien. Volgend jaar maar 450+1 vieren op deze manier zou ik zeggen. Want klederdracht dragen is niet alleen een hele klus voor de draag(st)ers maar idd ook voor de maaksters, aankleedsters, verzamelaars. Wat heeft het vruchten afgeworpen al die maanden van aanleren, het hoe wat en waarom. Petje af voor iedereen. Trouwens ook de t.shirts met visserstrui patroon en voor de dames t.shirts met beuken afbeelding er op. En zo te zien zijn er ook meters schortenbont gekocht en verwerkt in losse rokken en jurken. Hopelijk heb je ook zelf vandaag een beetje na kunnen genieten.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dank je wel voor het verslag en de vele foto's. Erg indrukwekkend!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een goed verslag van die mooie dag. Het was inderdaad prachtig. Mijn komplimenten voor iedereen die eraan meegewerkt heeft, in het bijzonder voor jou Jeanet en je team. Dat jullie in die drukte de klanten nog zo goed en geduldig te woord konden staan. En bedankt voor de mooie tas die we bij onze aankopen hebben gekregen. Groeten, Lien

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een prachtig verslag van een geweldige dag Jeannet.
    Even een leuk feitje:,
    Toen wij in Arnemuiden woonden was de moeder van Manuel (Simone) ons buurmeisje.
    Toen zij mij zag breien wilde ze dat ook graag leren, veel gezellige uren was ze bij mij en kreeg het breien onder de knie. Er zijn toen een aantal truien van de pennen gekomen.
    Ik weet nog dat Manuel een baby was, zo leuk om hem nu als volwassen man te zien!
    Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Het plezier spat van jouw verslag af Jeannet, Wat fijn dat het zo'n geslaagde dag is geworden voor iedereen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat een prachtig gezicht.Ik kreeg er kippenvel van,echt waar.Zoveel vrolijkheid en zoveel prachtige klederdrachten.Dank je wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Genoten van de foto's en je prachtige verhaal!

    BeantwoordenVerwijderen