Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

vrijdag 21 oktober 2022

Nuance..........

Toen ik vanmorgen mijn vroege dienst draaide in het verpleeghuis riep halverwege de ochtend iemand tegen mij: "hé, je staat in de krant"! O help, ik was er al bang voor. Met nog -tig wasbeurtjes, stapels wasgoed, een tiental boterhammen en verschoningen te gaan had ik geen tijd om door die PZC te bladeren. En toen ik om half 4 weer thuis kwam, kon ik rechtstreeks door naar de winkel waar al weer wat klanten op mij stonden te wachten. Maar nu, terwijl manlief iets heel lekkers aan het koken is, heb ik eindelijk tijd om het artikel even te lezen. Pfffttt...... wat een vreselijke samenvatting van het chaotische telefoongesprek van gisteren is dit! Dit vergt toch enige nuance!

Het citaat uit de PZC:

"Ook haar collega Jeannette Jaffari van de gelijknamige wolwinkel in Arnemuiden heeft gemerkt dat er veel gebreid wordt. ,,Truien, vesten. Breien is al een hele poos weer in, maar nu merk je dat mensen eerder denken: laat ik eens een lekkere dikke trui breien.” Bij voorkeur van wol, zegt Jaffari: ,,Dat geeft wármte!” Worden er ook dekentjes gebreid? Jaffari, beslist: ,,Dan kun je beter een fleecedeken kopen. Veel goedkoper en lekker warm. Als je een echte wollen deken wil breien, gaat dat je heel veel geld kosten. Zeker 130 euro, denk ik."


Gisteren werd ik halverwege de middag gebeld. De winkel stond even vol mensen en ik had de telefoon al een paar keer over laten gaan omdat ik mensen aan het helpen was. Afijn, nu toch maar even opnemen. Een journaliste van de PZC aan de lijn. Even vragen of ik tijd had was er niet bij, ze stak gelijk van wal. Of ik ook merkte dat er vanwege de energiecrisis meer gebreid werd. Eh......, ik ben altijd wat voorzichtig met dit soort conclusies. Tenslotte is het al 24 jaar hollen en veel stilstaan dus ik ben er niet zo zeker van of een dag met een goede omzet door Meneer Poetin en consorten komt. Dus dat vertelde ik haar ook. Oktober is altijd al een redelijk goede maand, de zomer is voorbij (en we hadden zo'n hete, lange zomer dat sommige breinaalden bijna zijn verdampt), het is Herfstvakantie en er zijn toeristen in de provincie. Bovendien zijn afgelopen jaar 2 goede wolwinkels in de buurt gesloten én we hebben ook nog een TV-uitzending gehad waar leuk op gereageerd werd. Dus of het alleen aan de energie-crisis ligt? Dat was blijkbaar toch niet helemaal het antwoord wat ze verwachtte 😂. 
Of er meer truien en sokken werden gebreid? Ja, er worden veel sokken gebreid, maar dat is al een tijdje gaande. En er zijn zulke leuke truien-patronen, die lopen ook wel lekker. 
Dekens dan? Ja, ook dekens. Tenslotte gaat onze Zeeuwse deken al járen goed, en ook Tante Zoet mag nog vaak gebreid worden. En dan kiezen de mensen veel voor wol? En dan extra wárme wol? 
Ik dacht nu dat het beter was om nog even door te vragen wat ze daarmee bedoelde. Ze klonk niet als een doorgewinterde breister. Wat bedoelt u met extra warme wol? "Nou, of dekens dan werden gebreid van Alpaca of Kasjmier?" Toen schoot ik echt in de lach! Een deken van Kasjmier? Nou, dan kun je inderdaad beter een fleece-dekentje kopen. Het Visserstruien-deken-pakket in Kasjmier kost toch een dikke 500 euro en als je een beetje door-breit (op naalden 3½ met drie-en-een-halve kilometer garen) is hij in maart af... Je zou er dan ook voor kunnen kiezen om de verwarming gewoon aan te laten 😂.
Een gewoon dekenpakket van - overigens superwarme - sokkenwol kost een kleine 130 euro.

Ze gaf het op en bedankte mij voor de moeite. Het waren niet helemaal de antwoorden die pasten in het artikel, vreesde ik. Ik keerde weer terug naar mijn klanten (die mij ondertussen hoogst-verbaasd aankeken). En zowaar. Met wat gehussel en geschud kwam ik toch nog in de krant. Met passende antwoorden!



De Zeeuwse Visserstruien Deken is nog steeds als pakket te koop. Van 6-draads sokkenwol en je mag je kleur zelf kiezen. Kun je 'm ook nog in de machine wassen. Als je er deze winter nog veel plezier van wil hebben moet je gewoon héél hard doorbreien, dan krijg je het vanzelf warm. 
Mocht je toch nog voor de Cashmere willen gaan, dan wil ik dat met alle liefde voor je bestellen. (NB: 32 bolletjes à € 17,00) Mag je ook je kleur kiezen!

Overigens: die Zeeuwse Truien zijn ook warm. Ze doen het al meer dan 100 jaar erg goed!

Morgen zijn we weer open van 9.00- 16.00 uur. Met alle liefde vertel ik je álles over wol. 
Extra warme wol! 
Tot morgen!


17 opmerkingen:

  1. Je had ook schrijfster kunnen worden Jeannette 😂👍

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ook wel irritant hoor, dat ze uit jouw verhaal alleen halen, wat hen uitkomt.
    Ik hoop trouwens, dat je lekker gegeten hebt!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De volgende keer vraag je of ze je voor wil lezen wat ze wil gaan schrijven. Dan kun je misschien hard roepen: Dat klopt niet! Misschien luistert ze dan naar de correcties..

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Grappig, maar ook wel een beetje schrijnend. Levert gelukkig wel een heel leuk geschreven blog op ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Misschien even je blog doorgeven aan de schrijfster gaat er een nieuwe wereld voor haar open 😘

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heel irritant als je antwoorden "aangepast" worden. Sluit me aan bij de vorige schrijfsters.
    Goed weekend👍🥰

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het levert je in elk geval een mooi blog verhaal op. En echte handwerksters zullen t artikel vast met een korreltje zit nemen....

    BeantwoordenVerwijderen
  8. 😆 fijn dat je nu een goed verslag hebt geschreven. Iemand die geen verstand heeft van alles wat met onze hobby te maken heeft kan zich er beter van houden blijkt maar weer.
    Misschien dit stukje ook naar de PZC sturen als reactie op het kranten stukje

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Duidelijk een leek wat breien betreft! Hoe grappig en hoe het verwoord werd, echt zonder inzicht in breien of wol en je collega Jeanet mag je de groeten doen van me!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Haha, ik denk dat als je dit blogje als ´ingezonden brief´ naar de PZC stuurt, de journaliste in kwestie het schaamrood op de kaken zal krijgen ;). En nee, kasjmir is heerlijk om te breien, maar toch maar niet voor een deken.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Haha, hilarisch gesprekje met iemand die van toeten nog blazen weet. En dan toch de boel een beetje verdraaien (of zal ze het recht hebben gebreid?)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat gaaf dat je zo in de krant kwam. Misschien kan de journalist wel breien, maar heeft ze geen idee van prijzen per garensoort. Goed dat jij het gesprek hier nog even hebt herhaald. Veel mensen hebben er geen idee van hoeveel een zelfgemaakte deken kost.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Je verhaal kan in de krant soms zo maar een andere wending krijgen ...
    Je weet het met humor recht te breien in dit blogbericht ... hahaha ... heb gelachen tijdens het lezen.

    BeantwoordenVerwijderen