Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

woensdag 19 oktober 2022

Kleurrijk en warm

Meestal heb ik wel een paar projectjes tegelijk onderhanden. Iets makkelijks, iets moeilijkers, iets groots en iets kleins. Er zijn dingen -echt! - die nooit af komen of pas als de wol al weer uit de collectie is 😂😅😐... En soms is iets al lang af maar moet ik alleen nog even opschrijven hoe ik het ook al weer maakte (handig als je wol wil verkopen!).


Aan dit projectje beleefde ik veel plezier. Héérlijke wol, lekker kleurrijk en een patroontje zou ik het niet eens durven noemen... Een makkelijk gedachteloos werkje, en da's soms echt fijn als je veel aan je hoofd hebt. Geen telwerk, maar gáán.
Het garen is LangYarns Frida, 100% merino en lekker zacht. Ik gebruikte 2 bollen in kleur 5. Er zijn 10 prachtige kleuren, van heel bont naar pastel of toon-op-toon. 

Deze kol is makkelijk te dragen op een shirt, vest of op en onder een jas. Ik gebruikte voor dit project 2 bollen van 100 gram en haaknaald 4½.

In het kort: Het kolletje bestaat uit 2 delen (het bovenste, rechte stuk is er als laatste op gehaakt). Het eerste deel is een soort kleine driehoekssjaal die je vanuit het midden steeds groter haakt (dus niet vanaf onderen). Als je de wijdste puntjes van het driehoekssjaaltje naar elkaar toe vouwt en sluit, kun je de bovenste rand er op haken. 

Ik maakte dus eerst een klein omslagdoekje in de granietsteek. Je vindt hier een youtube-fimpje van deze steek. Het leuke van dit garen is dat de kleuren vanzelf verlopen en dat maakt het insteken tussen de vasten eigenlijk ook makkelijker. Je kunt ook dit schema gebruiken (vasten en lossen, da's alles), als je het schema omdraait zie je hoe het puntje is gehaakt, het puntje zit bij het kolletje uiteraard van onderen.


In het begin is het een beetje "priegelen" 😉 maar het wordt steeds makkelijker als de rijen langer worden. Ik haakte door tot ik de uiterste uiterste punten goed rond mijn hals kon doen. Ik had toen ongeveer een bol op gehaakt en van punt tot punt was het 70 cm breed (diepte 35 cm). Ik haakte toen deze punten samen en haakte het 2e bolletje rondom op, ook weer in granietsteek, van onder naar boven. Ik sloot de toeren niet met een halve vaste maar ging gewoon door in het rond. De onderstaande foto's maken het wel duidelijk. Zo simpel kan het zijn met het juiste draadje!



Een detail-foto:




Je kunt alle kleuren vinden in onze webshop. Je vindt daar ook de 2 patronenboekjes, die vol staan met prachtige patronen voor truien, spencers, vesten en accessoires. 
O, en dat prachtige vest ónder deze leuke kol is ons vest Zierikzee, dat vind je hier.




Laat die Herfst maar komen!










2 opmerkingen:

  1. Hoe een simpel patroon met mooi garen een geweldig effect heeft. Zeker op dat mooie vest is het een super combi.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi garen heeft aan een eenvoudig patroon meer dan genoeg.
    Leuk deze kol in driehoek-vorm!

    BeantwoordenVerwijderen