Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

donderdag 18 juli 2013

Van Loon Hardzeil-dag

Da's dus niks - deeltijd vakantie. Voor mij dan. Want zoals ik al voorspelde probeer ik mijn (toch al volle) dag in 4 uur te proppen. Wat dus jammerlijk mislukt. Zeker als ik op mijn blog schrijf dat de Unicat binnen is. Gevolg: een hele morgen druk en een ontplofte mailbox.
Het resultaat: nachtwerk en het garen op. Gewoon op. Dus liefhebbers, weer even je geduld. Ik bestel deze week - en verwacht het over ca. 3 weekjes weer. Heb je vragen of wensen, mail dan even. Ik doe mijn best om ze te beantwoorden.

Een andere reden waarom het zo druk is: a.s. zaterdag ga ik naar Veere! Ik sta dan weer in een kraam met mijn Visserstruien, pakketten en ander Zeeuws Spul, want a.s. zaterdag is de Van Loon Hardzeildag in Veere.

(foto en info: Stichting Behoud Hoogaars)

In 1928 schreef Hendrik van Loon een legendarische hardzeildag voor de Arnemuidse vissers om uit de saaiheid van het dagelijks bestaan te ontsnappen. Daarom wilde Van Loon “weer eens wat leven in den garnalenketel krijgen”. Hij loofde een zilveren rijksdaalder uit voor de winnaar!



De organisatoren waren de heren Hendrik Willem van Loon en Frits Philips. Het organisatie- en sponsorcomité was aangevuld met Veerse notabelen. Er waren tweeëntwintig deelnemers. Om tien uur in de ochtend werd bij de Kampveerse toren het startschot gegeven. Het ging richting de Roompot; men moest boei no. 3 (de Elias) ronden. Er woei een krachtige bries uit oostelijke richting. Om ongeveer 11.40 uur liep de eerste hoogaars, schuin op het water liggend, binnen. Het was de ARM 49 van schipper A Meerman. Onder luid gejuich van de toeschouwers op de kadeoever passeerde hij de finish. Met de regelmaat van een klok kwamen daarna de anderen over de meet (finish). Ook was er nog een aanvaring tussen de ARM 6 en de ARM 7. Veel schade maar geen persoonlijke ongelukken. Voor de Franse schilder Laval, die meevoer op de ARM 6, waren het angstige ogenblikken geweest. De heer Frits Philips nam tot groot genoegen van de schipper de schade voor zijn rekening. Het was voor iedereen een dag om nooit te vergeten. ’s Middags om twee uur was er de uitreiking van de prijs op het stadhuis van Veere. De burgemeester, M.Q. Buijs Ballot, verzorgde deze ceremonie en sprak de menigte toe vanaf de pui van het stadhuis. Hij had ook zelf genoten van de geslaagde wedstrijd. Zo werd dan ook iedere schipper op de pui geroepen om onder luid gejuich de prijs in ontvangst te nemen uit handen van mevrouw Buijs Ballot. En ook werden allen die bij dit grote gebeuren betrokken waren hartelijk bedankt. En op een waardige wijze werd afgesloten met het zingen van het Wilhelmus.

(foto's en tekst van de website van de Historische Ver. Arnemuiden)


Zaterdag 20 juli organiseert de StichtingBehoud Hoogaars deze wedstrijd weer, en de wedstrijd is natuurlijk prachtig te volgen vanaf de kant. En ik sta er natuurlijk met mijn kraam! (uiteraard in klederdracht mét de twee andere jonge dames).

Ben je toch in Veere? Dan moet je ook de tentoonstelling in de Schotse Huizen eens bezoeken: Hoogaarzen met verve.


De winkel is a.s. zaterdag open van 9.00 - 13.00 uur.

(en nu ga ik voorzichtig die mailbox eens openen om die vele verzoeken te gaan beantwoorden...)

1 opmerking:

  1. Weet je wat gaaf zou zijn? Dat het net zo'n succesnummer wordt als het skûtsje zeilen......
    Veel succes met je mailbox ;-)

    BeantwoordenVerwijderen