Welkom op dit blog! Ik ben Jeanet Jaffari-Schroevers en mijn passie is breien en haken. Voor onze handwerkwinkel kom ik zoveel ideeën en patronen tegen, die kan ik nooit allemaal zelf uitvoeren! Daarom ben ik in 2012 dit blog begonnen - om te laten zien hoe leuk breien én haken is. Regelmatig komt er een item bij, vaak met patroon of links zodat je direct kunt beginnen. Ik probeer voor elk wat wils te zoeken, moeilijk en makkelijk, voor jong en oud, haken en breien. Natuurlijk ben je van harte welkom om onze stenen winkel in Arnemuiden te bezoeken. Openingstijden wo-vrij 9.00-17.00, za 9.00-16.00 uur. Let op: op vrijdag ben ik er zelf niet, Ali neemt de honneurs waar!

donderdag 22 december 2022

Folklore!

Dat ik een liefhebber ben van (onze) streekdracht zal jullie niet zijn ontgaan. De materialen hiervoor zijn echter steeds moeilijker te krijgen. Het was echt een feest toen ik hoorde dat het Zeeuws Schortenbont tóch weer geweven wordt nadat de originele weeffabriek Van den Acker uit Gemert in 2018 failliet ging. De kwaliteit van deze nieuwe stof is echt heel goed en vergelijkbaar met de originele.

Soms komt er echter toch weer zo iets bijzonders op ons pad:

 
We hebben in de winkel nu een stapel zeldzame stof, zogenaamd Walchers bont. Het komt van dezelfde wever als het originele Zeeuws Schortenbont en is dus blauw, met witte motiefjes ingeweven! De oorspronkelijke kaartjes zitten er nog aan met het wasvoorschrift. Walchers bont werd vooral gebruikt voor werkschorten (ook in Beveland). Als het werk klaar was, ging deze schort uit en de zwart-witte aan. 



We hebben 4 motiefjes, het streepje werd ook wel gebruikt voor kielen en boezeroenen. Dit is wel een pareltje van een vondst! Daarnaast hebben we nog een aantal katoentjes - zelfde wever! - in blauw en paars "winterkatoen", aldus het kaartje.


(foto's en kleuren zijn lastig te vangen, de stoffen hierboven zijn blauw)

....en paars! Meteen prachtig ingeweven motief in dezelfde kleur 😍

Hou je van folkore, Zeeuws, Walcheren, streekdracht of ben je gewoon een liefhebbee van mooie, authentieke stoffen? Kom dan even langs of kijk in de webshop. Voor deze stoffen geldt echt op = op, dit wordt echt niet meer geweven.

Morgen draai ik mijn vroege dienst in het verpleeghuis, Ali is in de winkel. Na half 4 ben ik nog even in de winkel voor acute noodgevallen. Zaterdag 24 december zijn we gesloten!


2 opmerkingen:

  1. Wat zijn het toch mooie motiefjes. Ik wist trouwens niet dat blauw gebruikt werd als werkschort en zwart voor andere tijden. De stof van de kielen en boezeroenen werd in veel delen van Nederland gebruikt denk ik. Morgen nog een dagje werken en dan lekker op naar kerst.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wauw ... mooie stoffen!
    Ben op dit moment een jasje aan het naaien. Deze stof zou ook goed bij dat patroon passen. Deze stoffen sla ik even op in mijn interne geheugen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen